Megvan, hányan járnak jól az átírt hitelmoratóriumi szabályokkal

© Technológia: Index.hu Több százezren halogatták, hogy a legdrágább konstrukciókat, a hitelkártya- és folyószámlahiteleket fizessék. A Bankszövetség szerint méltánytalan döntés született.

Egyelőre megjósolhatatlan, hányan élnek majd a jogosultak közül a meghosszabbított hitelmoratórium lehetőségével. Amint azt az Index megírta, kormányrendeletben határozta meg a kormány, hogy rászorultsági alapon kik maradhatnak benne 2022. június végéig a hitelmoratóriumban.

Nagyjából még mintegy 1,2 millió lakossági ügyfél él a fizetési haladékkal, mintegy 1,8 millió hitelszerződés esetében. Az új szabályok szerint az vehet részt a törlesztési moratóriumban október vége után is, akinek 2020. március 18. után 

  • a háztartásában a rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent,
  • közfoglalkoztatott, álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor is az,
  • gyermeket vár vagy 25 évesnél fiatalabb gyermeket nevel,
  • valamint a nyugdíjasok kérelmezhetik még a hiteltörlesztés halasztását.

A cégek közül azok vehetik igénybe, amelyiknél a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a  vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést.

A Magyar Nemzeti Bank nyár elején kiadott pénzügyi stabilitási jelentésében is szerepelt, hogy a moratóriumban résztvevők többsége valójában tudna törleszteni. Sőt, a jegybank már akkor hangsúlyozottan kérni kezdte a törlesztőképes adósokat, hogy mielőbb lépjenek ki a moratóriumból. 

A bankok belső felmérései szerint is az látszik, hogy

az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent azok aránya, akik a számlaforgalom, illetve a beérkező jövedelmek alapján valóban rászorulnak a visszaesett bevételek miatt a haladékra.

Ezért előfordulhat, hogy a fizetőképesebb adósok egy jelentős része akkor is a moratóriumból való kilépés mellett dönt, látva a pénzintézetek által a részletszabályok alapján hamarosan kiküldendő tájékoztatókat, részletes kalkulációkat arról, hogy az október végén lejáró általános hitelmoratórium alatt felhalmozódó tartozás és hitelkamatösszegek megfizetése mennyivel hosszabbítja meg a futamidőt, és az esetleges változó kamatozású konstrukciók esetén a jegybanki alapkamatemelések után a megfizetendő összeget, ha egyébként jogosult lenne a jövő nyári határidőig élni a halasztással. 

A szakemberek már figyelmeztettek 

A Bankszövetség e heti tájékoztatóján pedig a pénzintézetek határozottan arra kérték az adósokat, hogy aki csak teheti, azonnal kezdje meg a törlesztést, sőt, ha megengedhetik maguknak, inkább válasszák a díjmentes előtörlesztést, vagy azt, hogy megemeltetik a fizetendő részletet. A moratórium szabályai szerint ugyanis annak kivezetését követően nem alapesetben nem változhat a törlesztőrészlet összege a haladék előtti szinthez képest. Hangsúlyozták azt is, hogy a jövőben, a moratórium vége után is segíteni fogják a tényleg fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleket.

De arra is felhívták a figyelmet, hogy már a moratórium kihirdetése többször kérték a döntéshozókat, hogy a hitelkártya szerződésekre és a folyószámlahitelekre ne vonatkozzon a moratórium. Egyúttal reményüket fejezték ki, hogy a moratórium részletszabályainak kidolgozásába a bankokat is vonják be, vagy legalább vegyék figyelembe az észrevételeiket. 

Nos, a szerda éjjel kihirdetett rendeletek e kérésnek csak részben tettek eleget. A legmeglepőbb fordulat a hitelkártya és folyószámlahitel adósságokra vonatkozó előírás, amellyel arra késztetik a pénzintézeteket, hogy az e konstrukciókban felhalmozódott adósságot ne az eredeti kamatokkal – ami a folyószámlahitelek esetében 19-20 százalék, a hitelkártyáknál pedig ennél is magasabb, akár 30 százalék is lehetett –, hanem a személyi kölcsönök 2020 februári átlagkamatával számolják újra.

Aki pedig korábban kilépett a moratóriumból annak a bankok által legfeljebb 60 nap alatt újraszámított feltételek szerint kell folytatnia a törlesztést. Az új szabályok szerint ráadásul a szerződés alapján számított tartozás összege és az új rendelet szerint átszámított tartozás összege közötti különbözetet a hitelező a rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül az adós számára jóváírja az adós fizetési számláján, a hitelezővel fennálló számlavezetésre irányuló szerződés hiányában pedig megtéríti.

Bár az igaz, hogy voltak már előzményei a kormány és a jegybank által is végig sikertörténetként kommunikált hitelmoratóriumi feltételrendszer átszabásnak. Nagy Márton, a jegybank korábbi alelnöke, jelenleg pedig Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója már a nyáron azzal érvelt egy pénzügyi konferencián, hogy

az alapvetően hitelkeretként működő pénzügyi konstrukciókat a hitelmoratóriumban eltöltött idő miatt át kellene sorolni személyi hitellé.

Végül ez a narratíva érvényesült a szabályozásban, amely egyébként az első számítások szerint 25-30 milliárd forintos veszteséget jelent a bankoknak, amelyek egyébként épp a moratórium eredeti feltételei miatt is szépen kerestek az idén, az bankszektor első féléves profitja 405 milliárd forint volt, amiből 266 milliárd érkezett belföldről.

Kompenzáció várható

Amint azt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kihelyezett frakcióülést követő sajtótájékoztatón alighanem épp erre utalva jelentette ki, hogy a kamatváltozás miatt ugyan többletterhet kapnak a pénzintézetek, de megmarad a tisztességes hasznuk is. Ez alapján aligha várható, hogy valamilyen egyéb módon kompenzálja az állam, hogy megint a bankokra hárította egyes felelőtlen, és/vagy pénzügyileg kevéssé tudatos, és/vagy valóban nehéz helyzetbe került ügyfelek, illetve a kevéssé körültekintő szabályozás okozta problémák finanszírozását. A választott megoldás egyébként technikailag vélhetőleg nem számít visszamenőleges hatályúnak, morálisan azonban nehéz máshogy értékelni, különösen a fegyelmezetten törlesztő ügyfelek nézőpontjából nézve.

A frakcióvezető szerint mindenesetre nem számít aggályosnak a kormány által választott megoldás, mivel az érintett hitelesek jól jártak, joghátrány nem éri őket ezzel a megoldással. Az más kérdés, hogy hosszabb távon milyen hatása lesz mindennek a pénzügyi kultúrára és tudatosságra, a szerződéses kapcsolatokra, a banki termékek árazásáról nem is beszélve. 

© Fotó Czeglédi Zsolt / MTI Kocsis Máté Debrecenben 2021. június 17-én

Kora délutánra aztán kiderült az is, hogy az előzetes becslésekben szereplő 500 ezer helyett

csaknem 400 ezer szerződést érinthet az új rendelkezés.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy mintegy 95 milliárd forintnyi hitelállományt érint a  törlesztési moratórium szabályainak módosítása a hitelkártya- és folyószámlahiteleknél.

Ezeket az MNB adatai szerint legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamattal kell majd újraszámolni. 

Az új szabályok szerint kérelmezni kell, hogy novembertől is fennmaradhasson a moratórium, aki ezt elmulasztja, az akkor se hosszabbíthat, ha a jogszabály szerint jogosult lenne erre. Ez szakértők várakozása szerint további jogosultakat tántoríthat el a haladék fenntartásától. Azt is érdemes lehet megfontolni a fenntartást fontolgatóknak, hogy aki a jövedelemcsökkenéses verziót választva igényli, de valójában tudna törleszteni, az azt is kockáztatja, hogy esetleg nem fizető hitellé minősíthetik a későbbiekben. A hosszabbítási kérelmeket október 1-31 között lehet majd eljuttatni a pénzintézetekhez egy egységes nyomtatványt kitöltve, személyesen a bankfiókokban vagy elektronikusan, a bankok honlapján keresztül.

Az MTI által megkeresett pénzintézetek – az OTP Bank, az Erste Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, a K&H Bank és az UniCredit Bank – azt közölték: várták a moratórium szelektív meghosszabbításáról szóló jogszabályt, és a lehetőségről szeretnék mielőbb tájékoztatni az érintett ügyfeleiket, hogy ők a tényleges szabályok ismeretében tudjanak felelős döntést hozni. Dolgoztak azon is, hogy felmérjék: a moratóriumban lévő ügyfelek számára milyen arányban jelenthet majd nehézséget a fizetési haladék megszűnése. A pénzintézetek egyetértenek a jegybanki figyelemfelhívással, hogy akinek lehetősége van, az lépjen ki a moratóriumból és folytassa hitelének törlesztését, és csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rászorul.

A hitelmoratóriummal kapcsolatos új rendelkezések egyébként azt is egyértelművé tették, hogy a gépjárművet lízingelők, a lombardhitelesek, azaz akik értékpapír fedezete mellett vettek fel hitelt, és a záloghitelesek akkor sem maradhatnak benne a hitelmoratóriumban, ha egyébként megfelelnének. Vagyis számukra novemberben mindenképp megkezdődik a törlesztés novembertől. 

Rossz üzenete is lehet

A Magyar Bankszövetség este kiadott közleményében azt írta, hogy a magyar bankszektor

a moratórium ismételt meghosszabbítását a rászorultsági elv bevezetése alapján támogatja,

elfogadva azt, hogy ez a bankok számára további jelentős pénzügyi teherrel jár. A társadalmi szinten is jól érzékelhető, gyors gazdasági helyreállás érdekében abban egyetértenek, hogy a moratórium meghosszabbítása ne a teljes ügyfélkörre vonatkozzon.

A közlemény szerint ugyanakkor a bankszektor eddig is jelentős teherviselés – a moratórium költségei mellett ide sorolható a 2020-ban a költségvetésbe befizetett 55 milliárd forintnyi különadó is – mellett járult hozzá a gazdaság válságból való gyors kilábalásához, miközben más szektorokkal ellentétben ezért támogatást nem kapott. Épp ezért az érdekképviselet a szektor eddigi teherviselését figyelembe véve

tudomásul veszi a kormányzat szeptember 15-i döntését,

aminek alapján 2020. március 18. napjától a hitelkártyákra és a folyószámlahitelekre jelentősen csökkentett kamattal kell elszámolni a moratóriumba került tartozást, azonban fontosnak tartják megjegyezni, hogy éppen e termékek jellemzői miatt a moratórium kezdetétől többször felhívták a kormányzat figyelmét a hitelkártya és a folyószámlahitel moratóriumból való kihagyására.

Méltánytalan ezen hitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő 

– fogalmaz a közlemény. Mint írják, a kamatok számítása szerződésszerűen történt, a bankok a moratórium ideje alatt a jogszabályoknak megfelelően jártak el. A bankszektor az ügyfeleket folyamatosan tájékoztatta a moratóriumba került tartozásuk kamatozásáról, így felelős döntést tudtak hozni arról, hogy a moratóriumban kívánnak-e maradni. Úgy látják,

a döntés negatív hatást gyakorol az ügyfelek pénzügyi tudatosságára és méltánytalan azon ügyfelekkel szemben is, akik nem élnek a moratóriummal és felelősségteljesen törlesztik hiteleiket.

A Magyar Bankszövetség továbbra is elengedhetetlennek tartja az eredményes együttműködést a kormányzat és a bankszektor között a gazdaság sikeres újraindítása érdekében – zárul a közlemény.

(Borítókép:  Egy ügyfél intézi banki ügyeit Budapesten.  Fotó: Marjai János / MTI)

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Fényalapon működik, egy milliszekundum alatt megvan egy 30 ezer milliárd évet igénylő számítással

© Technológia: Index.hu Lealázzák teljesítményben nyugati vetélytársaikat Kína legújabb kvantumszámítógépei – állítják a csúcstechnológiai eszközök készítői. Mi több, az egyik szuperkompjúter fotonokat használ számításaihoz, ami a világ leggyorsabb eszközévé teszi: ... Read more »

Éjszaka is mehetnek a kamionok hétvégén

© Technológia: Index.hu A nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozása az óraátállítás miatt is megszakítás nélkül 49 órán át lenne érvényben a mindenszentekkel háromnaposra hosszabbodó hétvégén. Ezért a kamionstopot az áruellátás zavartalansága érdekében ... Read more »

Börtönbüntetést kértek a férfire, amiért 18 ezerszer kereste telefonon a volt barátnőjét

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért egy 46 éves férfira, aki csaknem 18 ezerszer kereste telefonon a volt barátnőjét. A Fővárosi Főügyészség szerint a férfi a távoltartást elrendelő bírósági határozat, majd ... Read more »

Big tech és államiság: egy aktuális dilemma

© Technológia: Index.hu A Facebook számtalan aktuális botránya – az október 4-ei leállás vagy például a legutóbbi szivárogtatás egy korábbi alkalmazott részéről – ráirányítja a figyelmet a big tech cégekkel ... Read more »

Alec Baldwin felesége is megszólalt a tragédia után

© Technológia: Index.hu Hilaria Baldwin együttérez az áldozat családjával és szeretteivel. Halyna Hutchins tragédiája lassan egy hete történt, a világ pedig még mindig nem ocsúdott fel a döbbenettől. Az operatőr ... Read more »

Plusz kilókkal, fürdőruhában mutatta meg testét a szexi világsztár: szülés után 1 évvel is gyönyörű

Minek is takargassa magát? Hiszen csodásan néz ki! Katy Perry a napokban ünnepelte 37. születésnapját, ennek kapcsán pedig igazán romantikus meglepetésben volt része! Nem elég, hogy szerelme, Orlando Bloom különleges ... Read more »

Tényleg gáz van, a Mol korlátozta az AdBlue-vásárlást

© Technológia: Index.hu A Mol bejelentette, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue adalék forgalmazására. A tájékoztató szerint limitálták az egy tankolás alkalmával vásárolható mennyiséget: kútoszlopról ... Read more »

Megtalálta a kormány az 500 forint feletti benzinár felelősét: Gyurcsány

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu „A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy-Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően ... Read more »

Ecclestone új munkát talált az élsportban

© Sutton Images Bernie Ecclestone talks with Mohammed Bin Sulayem Bernie Ecclestone irányítása alatt a Forma–1 gyorsan globálisan népszerű sportággá fejlődött. Ecclestone kemény tárgyalópartner hírében állt és rengeteg olyan üzletet ... Read more »

Kormány: Medgyessy és Gyurcsány tehet a magas benzinárakról

Azért nem tudja lent tartani a benzinárakat a kormány, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a Medgyessy-Gyurcsány kormány nem kért kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfa-rendelkezések alól ... Read more »

Tragédia a Rust forgatásán: fontos dologra hívja fel a figyelmet a szakértő

© Technológia: Index.hu Magyarországon a kellékfegyver, vagyis a filmgyártási és színházi célú tűzfegyver legfontosabb ismérve, hogy azt nem hagyhatja el lövedék. Tehát, amennyiben éles lőfegyver képezi az alapját, akkor azt ... Read more »

10 milliárdért gyártatott le 8 millió védettségi igazolványt a NISZ

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Három hónapon keresztül nem volt hajlandó elárulni a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ), hogy pontosan hány darab védettségi igazolványt rendeltek meg az ANY Biztonsági Nyomda ... Read more »

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mintha gyufaszálak lennének

© Technológia: Index.hu Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek, ... Read more »

Csaknem kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma egy nap alatt

© Technológia: Index.hu Az elmúlt 24 órában 3125 új koronavírusos megbetegedést igazoltak szerda reggelre Magyarországon – csaknem kétszer annyit, mint egy nappal korábban, akkor 1701-en kapták el a vírust. A ... Read more »

Nemcsak megalapozatlan, hanem veszélyes is lehet a gyerekekre Varga Judit családjogi törvénytervezete

© Technológia: 444.hu Hatalmas vihart kavart Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég benyújtott törvényjavaslata (pdf., 40-42. oldal), ami egyebek mellett arról szól, hogy a bontóperek során a bírók akkor is dönthessek ... Read more »

A kék lagúna színésznője 56 évesen szexi csipkében mutatta meg magát

Nem bírtunk betelni a látvánnyal, amit az American Ballett Theatre vörös szőnyegén láthattunk, ugyanis a sztárvilág színe-java tette tiszteletét, méghozzá a legzseniálisabb ruhákban. Az esemény azért is volt különleges, mert ... Read more »

Pokolian szoros meccsen, hosszabbításban nyert a Lakers idegenben

© Technológia: Index.hu A Los Angeles Lakers hosszabbításos mérkőzésen négy ponttal verte vendégként a San Antonio Spurs együttesét az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján – írja az MTI. A ... Read more »

Hill: Verstappen számára most nehéz lesz megőrizni a hidegvérét

© Charles Coates / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing Damon Hill úgy véli, Max Verstappen számára nehéz lehet megőrizni a hidegvérét, tekintve, hogy milyen gyorsan eltűnhet az előnye ... Read more »

A papírpiacon kialakult hiány nemcsak áremelkedést hozhat magával, de egy újabb, őrült vécépapír-felvásárlást is

© Technológia: 444.hu Miközben az építőipari alapanyagok vagy a földgáz ára emelkedik, a magnéziumhiány pedig az autóipari termelést fenyegeti, itthon már hiány van papírból is. A G7 azt írja, egyes ... Read more »

Horner is beszélt Newey balesetéről: „A média csak felfújta azt”

© Mark Sutton / Motorsport Images Alex Albon, Red Bull Racing, with Adrian Newey, Chief Technical Officer, Red Bull Racing Adrian Newey-t a nyári szünet után nem láthattuk F1-es versenyhétvégéken, ... Read more »

Góllal ünnepelte születésnapját Szoboszlai Dominik

© Technológia: Index.hu A három magyar válogatott labdarúgót foglalkoztató RB Leipzig nyolcaddöntőbe jutott a Német Kupában, miután a sorozat második fordulójában, kedden 1–0-ra nyert a negyedosztályú Babelsberg vendégeként – írja ... Read more »

Azt se tudod már, hol áll a fejed? Íme a nélkülözhetetlen teendőlista költözéshez, 19 pontban

Az új otthon mindig izgalmas változás az életünkben. Ugyanakkor az ilyen művelet rengeteg feszültséggel, bonyolultsággal, stresszel és persze előre nem látható pénzkiadással jár. Hogy mégis minden a lehető leggördülékenyebben menjen, ... Read more »

Több helyen is kötelezővé tették a maszkot egy budapesti kerületben

© Technológia: Index.hu A Hegyvidéki Önkormányzat (12. kerület) kulturális és sportintézményeiben kötelező lesz a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a hat éven felüliek számára november 1-től. Az önkormányzat azzal indokolja ... Read more »

Úgy csapja odébb az árvíz a kocsikat az olasz utcákon, mint ha gyufaszálak lennének

© Technológia: Index.hu Az Itália déli részét sújtó medikán miatt az olasz polgári védelem kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Kalábria egyes részeire. Az áradások nem szűnnek ... Read more »

1600 milliárdot sem sajnál a kormány arra, hogy visszavásárolja a Budapest Airportot

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Egy éve tett először ajánlatot a kormány a Budapest Airport tulajdonosainak, de a 3 milliárd eurós ajánlatot akkor a tulajdonosok kevesellték. Néhány hónapja 4 ... Read more »

Teljes a káosz Temesváron, fűtés nélkül a kórházak, több tízezer háztartás

© Technológia: Index.hu Nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről a temesvári képviselő-testület: több tízezer háztartásban, kórházakban, közintézményekben megszűnt a távhőszolgáltatás, írta a kronikaonline.ro.portál. A lakóközösségek szövetségének kérésére Dominic Fritz ... Read more »

A Bikák túl nagy terheket vállalnak magukra, a Rákok kényelmetlenül érzik magukat egy furcsa szerepben

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Katerina Holmes NAPI HOROSZKÓP OKTÓBER 27. KOS (március 21-április 20) Rendkívüli módon szeretnél valakihez közelebb ... Read more »

Meleg a férjem – bár magának se vallja be: egy magyar nő vallomása

Györgyiék kapcsolata tündérmeseként indult. De úgy tűnik, nem végződik klasszikus happy enddel, mint a mesékben. A feleség szerint férje, Tamás a saját neméhez vonzódik. A férfi azonban tagad. Annak ellenére, ... Read more »

A kormány kétszeres áron venné vissza Ferihegyet

© Technológia: Index.hu A kormányzat eltökélt, hogy mindenáron megszerzi a Budapest Airportot. Az 1600 millliárd forintnak megfelelő 4,44 milliárd eurós ajánlatból csak az nem derül ki, hogy ezt a mi ... Read more »

Hetek alatt felszámolja a kormány a városi kórházak maradék függetlenségét

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Többségében decemberig, de januárra legkésőbb szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát – írja szerda reggeli cikkében a Népszava. Az „integráció” során hatvan-hetven kórház ... Read more »

ENSZ: Rekordon az üvegházhatású gázok kibocsátása a világban

© Charlie Riedel/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Újabb riasztó jelentéssel rukkolt elő az ENSZ vasárnap Glasgow-ban kezdődő kílmakonferencia előtt néhány nappal. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfrissebb beszámolója ... Read more »

Szexuális zaklatás áldozata lett Hillary Clinton egykori tanácsadója

© Technológia: Index.hu Huma Abedin, Hillary Clinton egykori tanácsadója szexuális zaklatással vádolt meg egy amerikai szenátort. A 45 éves nő Both/And: A Life in Many Worlds című könyve jövő héten ... Read more »

Nincs már új futókihívás számodra? Menj terepre!

Amikor a kikövezett vagyis inkább leaszfaltozott „ösvényről” letérsz, bizony egész sok újdonsághoz kell alkalmazkodnod, és ezek egy részére érdemes tudatosan készülni. A síkfutás szépsége az, hogy optimális esetben semmi sem ... Read more »

Vége a városi kórházak önállóságának

© Technológia: Index.hu Zajlik az egészségügyi struktúra átalakítása: javarészt decemberig, de legkésőbb januárra szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát.  Az átalakítás integrációt takar, ami azt is jelenti, hogy körülbelül ... Read more »

Több szicíliai várost is elöntött a víz, ketten meghaltak

© Technológia: 444.hu A napok óta tartó vihar után rengeteg víz árasztotta el Catania városát Szicíliában, az áradás két ember halálát okozta. Catania egyes részein az utak teljesen víz alá ... Read more »

Hillary Clinton egykori tanácsadója azt állítja, szexuálisan zaklatta őt egy szenátor

© Technológia: 444.hu Huma Abedin, Hillary Clinton egykori tanácsadója a most megjelenő könyvében többek közt arról is ír, miként zaklatta őt a kétezres évek közepén egy amerikai szenátor. © Technológia: ... Read more »

Nagyon közel az ötmillióhoz a koronavírus halálos áldozatainak száma

© Technológia: Index.hu A világon 244,4 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A halálos áldozatok száma 4,96 millió a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Egy nap alatt több mint 400 ezer új ... Read more »

Felborítja a közlekedést a hosszú hétvége, nagy forgalommal kell számolni

© Technológia: Index.hu A MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – a MÁV-START, a Volánbusz és a MÁV-HÉV – a háromnapos hosszú hétvégéhez igazították a járatok közlekedési rendjét. © Fotó Máthé Zoltán ... Read more »

Belgium szigorít, mindenhol védettségit kérnek

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Országszerte QR-kódos ellenőrzéseket vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez Belgiumban – írja az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva. Alexander De ... Read more »

Kis kapitalista gépekké változtatott minket a rendszer, de ez alááshatja a demokráciát

© Technológia: 444.hu Branko Milanovic korunk egyik meghatározó közgazdasági gondolkodója, a globális egyenlőtlenségekről szóló viták egyik legtöbbet idézett szerzője. A szerb származású amerikai közgazdász 20 évig a Világbank kutatási részlegének ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic