Megszólalt a homoszexuális lelkész, aki többé nem ad össze heteroszexuális párokat

© Technológia: Index.hu

Egy svéd evangélikus lelkész, a homoszexuális Lars Gardfeldt nemrég rádióadásban jelentette be, hogy mostantól kezdve nem ad össze heteroszexuális párokat.

Mostantól nem adok össze heteroszexuális párokat. Rá akarok mutatni arra, mennyire abszurd, ha két házasodni akaró felnőtt házasságát megtagadják

– fogalmazott a lelkész a svéd közszolgálati rádióban az Expressen nevű portál beszámolója szerint. Hozzátette: nagyon szomorú amiatt, hogy így kell tennie, de nem lát más megoldást. 

Gardfeldt – aki Göteborgban látja el hivatását – arra reagált, hogy a svéd evangélikus egyház lelkészei összeadhatnak ugyan azonos nemű párokat, de a gyakorlatban akár nemet is mondhatnak. Az egyházi szabályozások szerint ugyanis

minden lelkésznek joga van, hogy egyedi indokok alapján megtagadja egy pár összeadását.

A szabályozás lényege az lenne, hogy a lelkészek olyan esetekben tagadják ezt meg, amikor nem két ember szabad akaratából történik a házasság, vagy az érintettek cselekvőképtelenek, esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt állnak. A gyakorlatban viszont sok lelkész arra használja fel ezt a kiskaput, hogy megtagadja a meleg párok összeadását.

Akkor ugyanerre nekem is jogom van homoszexuális lelkészként

– mondta Gardfeldt, aki azt is leszögezte, hogy szeretné ezzel jó irányba terelni a melegházasságról szóló vitát. Hozzátette: szerinte az egyháznak nincs szüksége homofób lelkészekre, és azokat az embereket, akik szerint a homoszexuálisok alsóbbrendűek, fel sem kellene szentelni. 

A göteborgi egyházmegye szóvivője, Torgny Lindén úgy reagált Gardfeldt kijelentésére, hogy az országban szólásszabadság van, és azt, amit a lelkész mondott, nem kívánják kommentálni.

Svédországban egyébként 2009-ben engedélyezték a melegházasságot. Gardfeldt és volt férje még ez előtt, 2006-ban házasodott össze Kanadában. A lelkész hosszú ideje aktivistaként dolgozik azért, hogy a melegek is egyenlő bánásmódban részesüljenek. 

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Önkormányzati választások Koszovóban

© Visar Kryeziu/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Önkormányzati választásokat tartanak Koszovóban, a voksolás kulcsfontosságú próbatétel a miniszterelnök pártja, a kormányzó Önrendelkezési Mozgalom számára. Februári, elsöprő győzelme óta ... Read more »

Frontálisan ütközött két autó Keszthelynél

© Technológia: Index.hu Frontálisan összeütközött két személygépkocsi a 75-ös főúton Keszthely és Alsópáhok között – közölte a katasztrófavédelem. Műszaki mentés céljából a keszthelyi hivatásos tűzoltók vonultak ki a balesethez. Az egység áramtalanította ... Read more »

Meghalt útközben egy beteg, akit Romániából szállítottak át kezelésre

© Technológia: Index.hu Megérkezett az első húsz romániai koronavírusos beteg Szegedre és Debrecenbe. Romániából eggyel többen indultak, de sajnos egyikük útközben elhunyt – írja az Új Magyar Szó hivatalos román ... Read more »

A calabriai maffiavezérek kedvencét, 235 mélyhűtött pelét foglaltak le a rendőrök Olaszországban

© Technológia: 444.hu Több mint 200 lefagyasztott pelét és ketrecben tartott élő rágcsálókat is találtak kábítószer után kutató rendőrök a dél-olaszországi Calabriában. A sült pele a maffiavezérek kedvenc fogásának számít. ... Read more »

Csak rajtad múlik! Ha küzdesz, meggyógyulsz! Nem igaz

Persze sokáig sorolhatnám a motiválónak szépített, frázispuffogtató mondatokat. Ha például angolul írom a keresőbe, hogy váltsd valóra az álmaid, a végtelennél is több találatot látok. Mire jók ezek a tartalmasságukban ... Read more »

Webber: Alonso „még mindig egyfajta varázsló” a versenynapokon

© Mark Sutton / Motorsport Images Fernando Alonso, Alpine F1, on the grid Alonso két év kihagyás után tért vissza a Forma–1-es mezőnybe, és a nehézkesebb kezdés után szépen fokozatosan ... Read more »

Két autó karambolozott az Alkotás utcában

© Technológia: Index.hu Két személyautó ütközött össze Budapest XII. kerületében, az Alkotás utcában a Márvány utcánál – közölte a katasztrófavédelem. A baleset akadályozza a forgalmat, a műszaki mentést végző fővárosi hivatásos ... Read more »

A Forma–1-et is megviselné, ha kétévente lenne a foci-világbajnokság

© Technológia: Index.hu Aggályait fejezte ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tervével kapcsolatban, amely szerint 2026 után kétévente rendeznék meg a világbajnokságokat az eddigi négy év ... Read more »

WTCR: Michelisz drámai módon csúszott le a dobogóról, Vernay magabiztos győzelmet aratott

© WTCR Jean-Karl Vernay, Engstler Hyundai N Liqui Moly Racing Team Hyundai Elantra N TCR A második versenyre kikalapálták Muller első versenyén megsérült autóját, azonban a rajtot követően elvesztette a ... Read more »

Meghalt Kálmán C. György

© Technológia: Index.hu Meghalt Kálmán C. György egyetemi tanár. Az irodalomtörténész 67 éves volt. Kálmán C. György egy nappal ezelőtt még a kórházból közölt fotót magáról a Facebookon. Féltestvére, Galicza János ma ... Read more »

Bevehetetlen náci lovagvárak

© Technológia: Index.hu Nemcsak Berlin, Hamburg és Bécs légterét, hanem közel 240 ezer civil életét és felbecsülhetetlen műkincseket is védtek a Flakturmok. XX. századi középkor   Az angolszász légierő egyre ... Read more »

Hamarosan szobrot állítanak a székely himnusz szerzőjének

Közel három éve kezdeményezte a Balázs Ferenc Vegyeskar, hogy Csanády Györgyről elnevezett parkot alakítsanak ki a székelyudvarhelyi Zöld utcában, ahol a székely himnusz szerzőjének szobrát is elhelyezhetnék, méltó emléket állítva ... Read more »

Kiállították a kapust, aki a pályán tépte meg saját védőjét

© Technológia: Index.hu Nem mindennapi jelenet játszódott le az északír labdarúgó-bajnokság, az NIFL Premiership 9. fordulójának szombati találkozóján, a végül 2–2-es eredménnyel zárult Glentoran–Coleraine mérkőzésen. A hazai csapat már 2–1-re ... Read more »

3 cipő, amire J.Lo szerint minden nőnek szüksége van

Jennifer Lopez kedvenc darabjait ráadásul te is könnyen beszerezheted! © gettyimages.com A hűvösebb időjárás Jennifer Lopez fantáziáját is beindította, és ennek örömére a DSW-vel karöltve piacra is dobta legújabb Hit ... Read more »

Náci bár nyílt Japánban, kitört a botrány

© Technológia: Index.hu Hatalmas felháborodást váltott ki egy újonnan megnyitott, azóta már be is zárt bár Oszakában, ahol a dekoráció a náci Harmadik Birodalmat idézte horogkeresztekkel és egyéb SS-jelvényekkel – ... Read more »

A természet írországi lordja

© AFP Valóságos oázist hozott létre kelet-írországi birtokán Dunsany 21. bárója. A sportos viseletet előnyben részesítő Randal Plunkett 750 hektárnyi földet tett élhetővé növények és az állatvilág számára. Kísérlete nyolc ... Read more »

Strucchíradó, amiben csak pozitív hírek vannak

A covid, a növekvő halálozási számok, klíma katasztrófa és erdőtüzek közepette szükségem volt menekülőre. Egy olyan képfolyamra, ami tölt, erőt ad, motivál és így született meg a fejemben a Strucc ... Read more »

Az ivóvizet is fenyegetik zsaroló hackerek

© Technológia: Index.hu Idén három víztisztítót támadtak meg, de olyan esetek is voltak, amikor megpróbálták megmérgezni a vizet. Idén három szennyvíztisztítót is zsaroló hackertámadás ért – derült ki az FBI, ... Read more »

Nem lehet elég korán bevásárolni karácsonyra, év végére elszállhatnak az árak

© Technológia: Index.hu Karácsonyig mindössze bő két hónap van hátra, ezért érdemes már most számolni az ünnepi kiadásokkal. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők azt javasolják, hogy jóval karácsony előtt szerezzük be az ... Read more »

Az önmagával elégedett Giovinazzi szerint elpártolt az Alfa Romeótól a szerencse

© Mark Sutton / Motorsport Images Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo Racing C41, with damage after an opening lap crash Antonio Giovinazzi minden bizonnyal elveszíti majd az ülését a 2021-es Forma-1-es ... Read more »

Egyre közelebb a fogalmazógép

© Technológia: Index.hu A Microsoft–Nvidia új modellje háromszor annyi paraméterből dolgozik, mint a GPT–3. Mindössze másfél évig lehetett a világ legerősebb nyelvi mesterséges intelligenciája az Elon Musk alapította OpenAI-nál létrehozott ... Read more »

Egy menekülő férfi földi maradványai kerültek elő Herculaneumban

© Technológia: 444.hu Egy menekülő vagy egy mentésben részt vevő ember földi maradványait találhatták meg több méter vulkáni kőzet alatt az olaszországi Herculaneumban, amelyet Pompeii-jel együtt temetett maga alá a ... Read more »

A chipek hiánya miatt 250 ezerrel kevesebb autót gyártanak Csehországban

© Technológia: 444.hu „A félvezetők világméretű hiánya túltesz a 2020-ban a pandémia okozta negatív leállások következményein is. Míg a nyáron abban bíztunk, hogy az év végére a piac rendbe jön, ... Read more »

A Békemenet egész Európának üzen a szervezők szerint

© Technológia: Index.hu Egész Európának üzen majd az október 23-i Békemenet Fricz Tamás szerint. Az eseményt szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) kurátora a Kossuth rádió vasárnapi reggeli műsorában úgy fogalmazott: ... Read more »

Az aszteroidákat kutatja a Lucy űrszonda

© Technológia: Index.hu Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA útnak indította szombaton a Lucy űrszondát, amely csaknem hat év repülés után éri el a Jupiter bolygót kísérő aszteroidákat, de 6 ... Read more »

Kétszer több hitelt kaphat egy budapesti, mint egy szabolcsi

© Technológia: Index.hu A lakáshitelezés növekedésében kulcsszerepe van a fizetések elmúlt években tapasztalt emelkedésének is, hiszen magasabb jövedelemmel nagyobb hitelt vehetünk fel. Miközben a kölcsönöket az ország bármely részén hasonló ... Read more »

Klamídia ellen oltják a koalákat Ausztráliában

© Technológia: 444.hu Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, egyes populációkban az állatok felét érinti. A klamídia súlyos kötőhártya- és húgyhólyaggyulladást, egyes esetekben ... Read more »

Virrasztást tartottak a meggyilkolt brit képviselő emlékére

© AP Photo Éjjeli virrasztást rendeztek az angliai Leigh-on-Sea-ben, ahol David Amess konzervatív párti parlamenti képviselőt pénteken meggyilkolták. Szombaton rengetegen helyeztek el virágokat a templomnál, melyben a gyilkosság történt. Az ... Read more »

WTCR: Vervisch rajt-cél győzelmet aratott, Norbi csapatutasítást követően 7.

© WTCR Frédéric Vervisch, Comtoyou Team Audi Sport Audi RS 3 LMS A rajtot követően megtartotta a vezetését az élről rajtoló Frederic Vervisch, a második helyét pedig Thed Björk, azonban ... Read more »

Jégbe fagyott aligátorok, akik köszönik, jól vannak

Míg nálunk épphogy repkednek a mínuszok, de már most úgy érezzük, hogy megfagyunk – így réteges öltözködéssel védjük magunkat a hidegtől –, az amerikai aligátorok simán belefagynak a mocsárba. Észak-Karolinában ... Read more »

Medvét gázoltak Petelénél

Elpusztult medvét találtak a 15-ös országút szélén, a Maros megyei Petele település közelében – közölte szombaton Dănuţ Ştefănescu, a megye környezetvédelmi ügynökségének vezetője. Az Új Magyar Szó szerint a rendőrséget péntek este értesítették, hogy ... Read more »

Jászai Mari nyitotta meg 125 éve a Kecskeméti Katona József Színházat

© Technológia: Index.hu Rendhagyó színháztörténeti kiállítással készült a Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amelyet október 14-én, a teátrum 125. születésnapján nyitottak meg. Réges-régen, ha nem ... Read more »

Kártérítést kapnak az afganisztáni dróntámadásban tévedésből megölt áldozatok családjai

© Technológia: Index.hu Az Egyesült Államok kártérítést ajánlott fel tíz ember, köztük hét gyerek hozzátartozóinak, akik egy elhibázott dróntámadásban haltak meg augusztus 29-én – írja a military.com. Hogy mekkora összegről ... Read more »

Tízezrek tüntettek a neofasiszták ellen Rómában

© AFP Több tízezren tüntettek szombat délután Rómában a szélsőjobboldal ellen, és a koronavírus-védőoltás mellett. Egy héttel korábban erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti demonstráció az olasz fővárosban, ... Read more »

Elárverezik a Nobel-díjas író ruhatárát

© Technológia: Index.hu Jótékonysági célból elárverezik Gabriel García Márquez, a hét éve meghalt Nobel-díjas kolumbiai író ruhatárát a mexikói lakhelyén – adta hírül az MTI. Elsőként a családhoz legközelebb álló mintegy száz személynek ... Read more »

Több mint ötvenezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

© Technológia: Index.hu Több mint ötvenezer család igényelt már otthonfelújítási támogatást összesen mintegy 65 milliárd forint értékben − jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Közösségi oldalán megosztott videójában elmondta: a ... Read more »

Elvitték az európai lottó rekordnyereményét

Egy francia játékosnak sikerült elvinnie a 220 millió eurós (80 milliárd forintos) főnyereményt az EuroMillions szerencsejátékon – adta hírül az MTI. A több európai országban játszott lottó 2004-es indulása óta ez volt a legnagyobb ... Read more »

Pásztor Erzsi Janka néniről: Magam gyúrtam olyanná, amilyen lett, undok nagynénivé

© Technológia: Index.hu A Sunday Brunch vendége Pásztor Erzsi Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművész, érdemes művész. A művésznő pár hete lett 85 éves. Egy páratlan előadói életútra tekintünk ... Read more »

Meghalt a Fekete Párduc színésznője

© Technológia: Index.hu Meghalt a Fekete Párduc színésznője, Dorothy Steel − jelentette be a színész ügynöke. A Marvel produkciójában a törzs egyik idős tagját alakította. A színésznő 95 éves volt. Dorothy Steel ... Read more »

Az Alpine felfedte, mi állt a két versenyzőjük közötti nagy eltérés hátterében

© Nem megnevezett Alpine A521 nose and front wing detail A francia csapat is nehezen értette a szocsi hétvége után, hogy Ocon miért szenvedett annyira az autóval, miközben Alonso erős ... Read more »