Matpriserna sjunker för andra månaden i rad

Matpriserna fortsatte att sjunka i maj. Det går att prata om ett trendbrott, enligt Ulf Mazur på Matpriskollen. Det är en väldigt snabb nedgång nu, säger han.

Matpriserna sjönk med 0,1 procent i maj jämfört med april. Det betyder att matpriserna nu har sjunkit två månader i rad, enligt Matpriskollens statistik.

— Nu får vi bekräftat att aprils sänkning inte bara var ett gupp i vägen, säger Ulf Mazur och beskriver det som en tvärnit i prisökningstakten.

Enigt Ulf Mazur har pressen på matjättarna att sänka priserna varit “enorm”, framförallt för att kunderna flockas till lågprisbutiker. Det är det som nu syns i statistiken.

Pressar leverantörerna

— Nu gör kedjorna och butikerna allt de kan för att priserna inte ska öka. De pressar också leverantörerna hårt, det är på nivån nu att det är helt stopp för prisökningar. Det är bara i extremfall som de släpper igenom prishöjningar, säger han.

matpriserna sjunker för andra månaden i rad

Priserna på frukt och bär minskade mest den senaste månaden.

Även om det har skett ett trendbrott de senaste två månaderna så är matvaror fortsatt mycket dyrare än för ett år sedan. I årstakt steg matpriserna med 12,8 procent i maj. Det är dock en rejäl nedgång från toppen i februari då priserna steg med 17,8 procent.

— Det är en jätteskillnad i prisökningstakt. Det är en väldigt snabb nedgång nu, och det är för att vi möter höga jämförelsetal från förra året, säger Ulf Mazur.

Mest steg priset på glass i maj, med 1 procent jämfört med april. För glass ligger prisökningen på 15,4 procent på ett år.

Mejerivaror blev billigare

Priset på frukt och bär minskade i stället med 1,9 procent jämfört med april och ligger nu på en prisökningstakt på 3,3 procent på ett år. Att priset sjunker så pass mycket kan förklaras av att många bär och frukter är i säsong.

Även mejerivaror sjönk i pris i maj, med 0,8 procent, men har stigit med 14,2 procent på ett år.

Matpriskollens siffror bygger på det ordinarie priset på 43 000 varor hos alla de stora kedjorna. Företaget redovisar statistik både för dagligvaror som helhet och för enbart matrelaterade produkter, där varor som djurmat och hygienprodukter räknas bort.

För dagligvaror som helhet stod priset still i maj.

News Related

OTHER NEWS

Evergrandes styrelseordförande polisbevakas

Evergrandes styrelseordförande Hui Ka Yan är satt under polisbevakning enligt källor med insyn i ärendet, rapporterar Bloomberg. Arkivbild. Den krisdrabbade kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrandes styrelseordförande, miljardären Hui Ka Yan, har satts ... Read more »

Stockholmsbörsen stärks

Börsklockan på Stockholmsbörsen. Arkivbild. Stockholmsbörsen lyfter nu. Efter en halvtimmes handel är OMXS-index upp 0,5 procent där rapporterande H&M agerar draglok. Efter den senaste tidens dystra börsklimat är nästan hela ... Read more »

EXKLUSIVT: ”Genant för AIK – måste agera snabbt kring Kusi Asare”

EXKLUSIVT: ”Genant för AIK – måste agera snabbt kring Kusi Asare” EXKLUSIVT: ”AIK måste agera snabbt i förhandlingar”. Kan snabbt bli värd 70-80 miljoner – men har ännu inte ens ... Read more »

Casper Janebrinks drag – intima gåvan till 18 år yngre flickvännen Therese Andersson

Casper Janebrink, 53, och Therese Andersson, 35, firade nyligen Therese 35-årsdag tillsammans. Nu avslöjar Casper vad han gav Therese i födelsedagspresent. Under förra året meddelade Casper Janebrink att han och ... Read more »

Inför ryssbeslutet – Paralympics-aktiva emot

Paralympier vill inte att ryssar och belarusier ska få vara med i Paralympics i Paris nästa år. Arkivbild. Nu ska Internationella paralympicskommittén (IPC) besluta om ryssar och belarusier ska få ... Read more »

KI: Lågkonjunkturen blir djupare

Konjunkturinstitutet (KI), med prognoschefen Ylva Hedén Westerdahl och generaldirektören Albin Kainelainen, presenterar nya konjunktursiffror. Arkivbild Stigande räntor urholkar hushållens köpkraft och lågkonjunkturen fördjupas nästa år, enligt en färsk prognos från ... Read more »

Stor tabbe av Ryssland: Påstår sig ha skjutit ner en Storm Shadow-missil "med en brittisk besättning ombord"

Foto: Shutterstock Sedan konfliktens början har både Ryssland och Ukraina varit indragna i en snår av desinformation, vilket har gjort det svårt att skilja fakta från fiktion. Ett nyligen exempel ... Read more »

Kronprinsessan Victoria i rampljuset: Hyllas för sitt engagemang

Foto: Wikipedia Commons Men det är hennes senaste engagemang i miljöfrågor som nu får extra uppmärksamhet. Victoria deltog i en prisceremoni för Björn Carlsons Östersjöpris, som ägde rum på Grand ... Read more »

Fem skadade på ett dygn – saknar känd gängkoppling

Totalt fem personer har skadats i dåd som mellan måndag kväll och tisdag kväll riktats mot närstående till Rawa Majid och Ismail Abdo i Foxtrot-nätverket, skriver Aftonbladet. Gemensamt för de ... Read more »

Elias Pettersson om uteblivna speltiden: "Måste ju få spela ishockey"

Elias Pettersson om uteblivna speltiden: “Måste ju få spela ishockey” Örebro har gått rent i SHL hittills. Samtidigt har lagets backtalang, Elias Pettersson, hamnat utanför. Nu kan det bli tal ... Read more »

Polisens uppmaning till svenska folket: 'Stäng av tv:n'

Foto: Shutterstock Polismästare Carin Götblad tar ställning mot den ökande gängkriminaliteten bland barn och ungdomar i Sverige. Hon menar att det är dags för medborgarna att engagera sig aktivt i ... Read more »

Vräkningar ökar – fler barn berörs

Kronofogden, statlig förvaltningsmyndighet. Arkivbild. Antalet vräkningar som drabbar barn ökar. Under första halvåret av 2023 förlorade 345 barn sina hem. Det är en ökning med 28 procent jämfört med samma ... Read more »

Kvinna vädjar om hjälp när blodsockret sjunker – då gör kassörskan det ofattbara

Om du har diabetes är det otroligt viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler. Och det var precis vad Rebecca Boening gjorde när hon körde sin bil en dag. Hon kände ... Read more »

KI: Riksbanken börjar sänka räntan nästa höst

Lågkonjunkturen fördjupas under nästa år när hög inflation och räntor urholkar hushållens köpkraft samtidigt som exportindustrin bromsar in. Det skriver Konjunkturinstitutet i en ny prognos. Ekonomin spås vända svagt uppåt ... Read more »

Trots krisen - här är Sverige i världstopp

Sverige är bra på att ta tillvara innovationer och skapa företag som tar tillvara snilleblixtarna. I framtiden ligger hoppet för energi och grön omställning. Här batteritillverkaren Northvolts fabrik i Västerås. ... Read more »

18-årig man anhållen efter explosionen i Linköping

18-årig man anhållen efter explosionen i Linköping Den man i 18-årsåldern som gripits misstänkt för inblandning i sprängningen i Linköping anhölls under natten, meddelar Åklagarmyndigheten. Mannen är anhållen som skäligen ... Read more »

Stockholm inleder avvaktande

Stockholm inleder avvaktande Stockholmsbörsen har inlett dagen med en lättare uppgång efter gårdagens fall. Ett par minuter efter öppning ser det ut som följer: • OMXSPI: -0,1% • OMXS30: -0,1% ... Read more »

Utvecklare slopar Switch-spel efter Unity-bråket

Utvecklare slopar Switch-spel efter Unity-bråket Unity har varit i en hel del blåsväder på senare tid efter företagets mycket kontroversiella avgift Runtime Fee, som i huvudsak belastar utvecklare baserat på ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự