Maratoni interjúsorozat rekordkísérlettel a Pesti Vigadóban

© Technológia: Index.hu Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet építészeti interjúmaratont szervezett, így akik érdeklődnek az építész szakma iránt, kávéval betárazva követhetik a beszélgetéseket alvás nélkül, egy teljes napon át.

Egyedülálló vállalkozásként az Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) megrendezi az első hazai, huszonnégy órás építészeti interjúmaratont a Pesti Vigadóban található könyvtárban.

Akiket érdekel az építész szakma, most örülhetnek, ugyanis egy teljes nap alatt huszonnégy interjúalanyt hallgathatnak végig, csak arra kell figyelni, hogy legyen a közelben elég mennyiségű kávé, hiszen az esemény szeptember 17-e, péntek 10 órától szeptember 18-a, szombat 10 óráig tart.

A beszélgetést az érdeklődők élőben követhetik az MMA MMKI hivatalos Youtube-csatornáján, ám ha valaki nem bírja az éjszakázást, a beszélgetés rögzítve is lesz, így utólag is visszanézhető.

A beszélgetéssorozat egyben rekordkísérlet is, amelyet a Magyar Rekord Egyesület a helyszínen jegyzőkönyvez A leghosszabb, szakmai tematikájú, kötött időtartamú személyes interjúsorozat hazai rekordja kategóriában.

Az esemény célja, hogy huszonnégy vendéggel egyetlen nap erejéig megmerevedő „pillanatfelvétel” készüljön arról, miképp gondolkoznak kutatók, bölcsészek, építészettörténészek és eszmetörténészek az építészetről mint kulturális evidenciáról, mint a hétköznapjainkat berendező díszletről.

A beszélgetések részben a vendégek életútját és érdeklődési körét firtatják majd, részben a hazai szakmaszociológiai szöveten megjelent új mintázatokkal, hasadásokkal és gyűrődésekkel kívánnak foglalkozni és olyan kérdéseket körbejárni, mint az építészet taníthatósága, az oktatás és az építészeti minőség kapcsolata, az építészet képviselhetősége és elmesélhetősége, az elit nélküli új rétegzettség és a fentiek következtében jelentkező mellék- és vadhajtások. A maratont – hangsúlyozott keretes szerkezetet alkotva – Balázs Mihály indítja és Turi Attila zárja, akik hitelesen jelenítenek meg egy, a műfaj miatt ezúttal „nem ott lévő” dolgot: a vidék(i építészet) lehetőségét és kihívását.

A beszélgetőpartnerek időrendben:

 • Balázs Mihály
 • Martinkó József
 • Dévényi Tamás
 • Orbán Jolán
 • Somogyi Krisztina
 • Bardóczi Sándor
 • Ferkai András
 • Eplényi Anna
 • Erő Zoltán
 • Bögös András
 • Tamáska Máté
 • Szalai András
 • T. Dénes Eszter
 • Haba Péter
 • Szemerey Samu
 • Kovács Dániel
 • Wettstein Domonkos
 • Zsuppán András
 • Szentpéteri Márton
 • Szövényi Anna
 • Zubreczki Dávid
 • Csanády Pál
 • Csillag Katalin
 • Turi Attila
Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

A koronavírus járvány miatt kihalhatott egy nagy influenzatörzs

© Technológia: 444.hu A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok feltételezik, kihalhatott az egyik nagy influenzatörzs, mivel nem volt ember, akit ... Read more »

Fotók bizonyítják: az ősz haj így is lehet gyönyörű és dögös

Legszívesebben örökre elfelejtenéd a rendszeres havi pepecselést a fodrásznál? Eleged van már a véget nem érő hajfestésekből, a lenövésekből, a folytonos erőlködésből azért, hogy elfedd az ősz szálakat? Mutatunk néhány ... Read more »

A tokióinál szigorúbb intézkedések lesznek a jövő évi pekingi téli olimpián

© Technológia: 444.hu A várakozásoknak megfelelően a tokióinál szigorúbb intézkedéseket tartalmaz a 2022-es, pekingi téli olimpiára vonatkozó koronavírus-szabályzat, melyet a szervezők hétfőn tettek közzé. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már ... Read more »

Ez a ház mindenen túl tesz: a világsztár megmutatta otthonát, elképesztő ez a luxus

Na, és persze csodáld meg a csúcsformában lévő énekesnőt is! © Getty Images/ Axelle/Bauer-Griffin / Contributor Adele folyik most épp a csapból is, hiszen hat év után először új zenével ... Read more »

Prostituáltat csinált egy 13 éves kislányból, barátaival többször megerőszakolta

© Technológia: Index.hu Szexuális erőszak és emberkereskedelem miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség egy 17 éves fiú és egy 22 éves férfi ellen. A vádirat szerint a fiú prostitúciós ... Read more »

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer

© Technológia: Index.hu Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig ... Read more »

Bevallotta a pszichológus, hogy mérget adott szuicíd pácienseinek

Lapinterjúban vallotta be egy holland pszichológus, hogy több mint száz embernek adott Agent X néven futó „öngyilkossági port”. A 78 éves Wim van Dijk tisztában van büntetőjogi felelősségével, ám úgy ... Read more »

Kiss Ramóna ruháját még Jennifer Lopez is megirigyelné

Ez a csillogás, na meg a részletek… Biztos, hogy a latin popdívát is levennék a lábáról! © gettyimages.com A Dancing with the Stars második évada a táncprodukciók mellett, ha Lékai-Kiss ... Read more »

Red Bull: túl „brutális” lett volna Perez dobogóját feláldozni a leggyorsabb körért

© Charles Coates / Motorsport Images Sergio Perez, Red Bull Racing RB16B A mexikói a harmadik pozícióban haladt Austinban, miközben a leggyorsabb körért járó egy pontot éppen a második helyen ... Read more »

Leállhat a tömegközlekedés, hiánycikk lett a dízelek működéséhez szükséges folyadék

© Technológia: Index.hu A modern dízelmotorok működéséhez nélkülözhetetlen AdBlue folyadék napok alatt hiánycikk lett Magyarországon. A probléma csaknem 5 ezer autóbuszt, 33 ezer kamiont és teherautót,  100 ezer kishaszonjárművet  és  ... Read more »

Nem kell félni a koronavírus elleni vakcinák keverésétől, sőt

© Technológia: Index.hu Tanulmány tanulmányt követ arról, hogy azok az beoltottak, akik két különböző Covid–19 vakcinát kapnak, erős immunválaszt generálnak, és a mellékhatások nem rosszabbak, mint a szokásos kezeléseknél. Most először azonban a ... Read more »

Életem legjobb együttléteit egy 140 kilós pasinak köszönhetem

Képzeljétek el, néha szoktam olyan levelet kapni pasiktól, hogy küzdenek az önbizalmukkal, küzdenek a testükkel, és ez a szexhez való hozzáállást eléggé megnehezíti. © Getty Images/ Corbis/VCG Mindig csak a ... Read more »

Itt egy nagyon hasznos tanács a járvány idejére a tömegközlekedőknek

© Technológia: Index.hu Kemenesi Gábor víruskutató a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet egy dél-koreai kutatásra, amely a koronavírus terjedését akadályozó megoldások hatékonyságát vizsgálja a tömegközlekedési viszonyok között. A felmérés a ... Read more »

Mintegy kétezren hagyták el a dél-mexikói Tapachula városát az Egyesült Államok határa felé indulva

© AP Photo Mintegy kétezren hagyták el a dél-mexikói Tapachula városát az Egyesült Államok határa felé indulva. A bevándorlókból és menedékkérőkből álló tömegben főként közép-amerikaiak vannak, főleg Hondurasból és El ... Read more »

Kemenesi Gábor: A maszkok működnek, a buszon különösen

© Technológia: 444.hu Egy dél-koreai kutatás eredményeire hívja fel a figyelmet Kemenesi Gábor, a pécsi virológuscsapat tagja hétfői posztjában. „Nemrég egy kiváló cikk jelent meg a Science Advances rangos tudományos ... Read more »

5 jel, ami arra utal, hogy túl intelligens vagy a környezetedhez képest

Te is ezekkel a gondokkal küzdesz? Akkor túl intelligens vagy! © Forrás: CBS Azt hitted eddig, veled van a baj? Nyugi, baj nincs, bár ez nem jelenti azt, hogy könnyebb ... Read more »

Csak nem akarják nyilvánosságra hozni a Kennedy-gyilkosság még titkosított dokumentumait

© Technológia: Index.hu Az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök hozzátartozói sürgették Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra a merénylet még titkosított dokumentumait. A dokumentumokat eredetileg kedden hozták ... Read more »

Nagyon messze még a párizsi klímacél

© Technológia: Index.hu A hétvégén kezdődik Glasgowban a ENSZ klímacsúcsa, azaz 26. Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezmény részes feleinek Konferenciája (CoP26). 2015-ben ezen a fórumon dolgozták ki Párizsban a párizsi egyezményként ... Read more »

Varga Mihály díszdoktor lett

© Technológia: Index.hu Varga Mihályt díszdoktorrá avatták a Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen Kazahsztánban, amelyről a Facebook-oldalán számolt be. A pénzügyminiszter egy 50 tagú üzleti delegációval ment a magyar-kazah üzleti fórumra ... Read more »

Beszélt egymással Vlagyimir Putyin és Boris Johnson, a mérgezés is szóba került

© Technológia: Index.hu Telefonon egyeztetett az orosz elnök és a brit kormányfő. A téma az egy hét múlva, Glasgowban kezdődő nemzetközi klímacsúcs (COP26), illetve a kétoldalú kapcsolatok voltak. A két ... Read more »

Szélsőjobboldaliak járják az afgán menekülteknek otthont nyújtó hoteleket

Új kampányt indított a Britain First nevű szélsőjobboldali mozgalom az Egyesült Királyságban: az Afganisztánból kimenekített embereknek átmeneti otthont nyújtó hoteleket járják. Azt nem lehet kijelenteni, hogy terrorizálnák a tálib hatalomátvétel ... Read more »

Horner: Max fantasztikusan menedzselte a futamot

© Steve Etherington / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B, battles with Lewis Hamilton, Mercedes W12, at the start A rosszul sikerült rajt ellenére  képes volt legyőzni Lewis ... Read more »

A kövérség és a szépség nem zárja ki egymást

© Technológia: Index.hu Önt is zavarja, ha kritizálják a külsejét? Mit tesz, ha nem fér bele a szépségideálba? Egyáltalán miért akar szépnek látszani, és megfelelni másoknak? Érdemes elgondolkodni ezeken a ... Read more »

Marian Cozma gyilkosára súlyosabb büntetést kértek

© Technológia: Index.hu Marian Cozmát több mint 12 évvel ezelőtt, 2009. február 8-án ölték meg. A gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanra ítélték, a harmadrendű ... Read more »

Szópárbaj a parlamentben, Hódmezővásárhelyen és Ukrajnában

© Technológia: Index.hu Három hete folyamatosan nő Európában az új fertőzöttek száma – derült ki egy összegzésből, amely szerint a kontinens nyugati, magas átoltottságú és keleti, alacsonyabb átoltottságú országaiban is ... Read more »

A Vad angyal sztárja orosz állampolgárságot kapott Vlagyimir Putyintól

© Technológia: Index.hu Vlagyimir Putyin orosz elnök állampolgárságot adományozott Natalia Oreirónak, a Vad angyal című tévésorozat egykori sztárjának, amelyről hétfőn jelent meg elnöki rendelet. Az uruguayi-argentin énekes- és színésznő 2020 ... Read more »

A negyedik hullám megjött, de óvintézkedések nincsenek Magyarországon

© MTI/Balázs Attila Kornafeld János szülész-nőgyógyász főorvos lefertőtleníti egy férfi vállát, mielőtt beoltja a Pfizer-BioNTech vakcinájával. Egy hét alatt megduplázódott a hétvégén regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. Sok európai országnál ... Read more »

Lengessen lepedőt a légimentőknek!

© Technológia: Index.hu A légimentők felbukkanása mindenhol rendkívüli esemény. A sokat látott mentősökkel előfordult már, hogy földet érés után hordággyal integetve stoppoltak, sőt az is, hogy különleges erdészeti járművek segítségével ... Read more »

Annyira népszerű a Squid Game, hogy az internetszolgáltatók is részesedést követelnének belőle

© Technológia: 444.hu Világszerte akkora siker lett a Netflix dél-koreai tévésorozata, a Squid Game, hogy a népszerűségét az internetszolgáltatók is nyögik – vagy legalábbis ezt állítják. A Vice Motherboard cikke ... Read more »

10 év börtön egy német nőnek, aki beállt az Iszlám Állam tagjai közé és megkínzott egy gyereket

© AFP 10 év börtönre ítélte hétfőn egy müncheni bíróság az Iszlám Állam terrorszervezet egyik hazatért tagját. A harmincéves nőt a többi között külföldi terrorszervezetben viselt tagság, emberölésben bűnrészesség, valamint ... Read more »

A sármos színész ennél plasztikabb már aligha lehetne

Nagyon testhezálló szerepet kapott! © Getty Images/ Shannon Finney / Stringer A tökéletes arcú Ryan Goslingról akár Ken-Barbie-t is lehetne mintázni, igaz? Nos, ez a gondolat átfutott már mások agyán ... Read more »

Így nyerhetett volna Hamilton a Mercedes szerint egy másik stratégiával

© Steve Etherington / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes W12, makes a pit stop Lewis Hamilton jó rajtjának köszönhetően átvette a vezetést a futam elején, utána viszont a Red Bull ... Read more »

Felejtse el a kgfb-kampányt!

© Technológia: Index.hu Az átlagautóst legfeljebb felbosszanthatja, ha azt látja a napokban, milyen olcsón lehet átszerződni majd a soron következő kgfb-kampányban. De az igazság az, hogy ezek a díjak köszönőviszonyban ... Read more »

Csak a vadászati világkiállítás plakátjai kerültek több mint 67 millió forintba

© Technológia: Index.hu Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás népszerűsítésére szolgáló 750 darab óriásplakát gyártására és kihelyezésére több mint 67 millió forintot költöttek – olvasható a Dorosz Dávid ... Read more »

Romániában védettségivel lehet csak belépni a plázákba és szálláshelyekre

© Technológia: 444.hu Romániában ezentúl a szálláshelyeknek és a bevásárlóközpontoknak is védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől – az erről szóló pontosítást hétfői ülésén fogadta el a román kormány. A járvány ... Read more »

Hatalmas lángokkal égett egy üzem Pécsett, tizenegy tűzoltóautó kellett az eloltásához

© Technológia: Index.hu A pécsi gumifeldolgozó üzemben keletkezett tűzhöz riasztották hétfőn hajnalban a tűzoltókat az István aknához. A kétszintes épület teljes terjedelmében égett, és meggyulladt az épület előtt tárolt fa ... Read more »

A Google 32 millió rubel bírságot fizet Oroszországnak

© Technológia: 444.hu A Google-nek több mint 32 millió rubel (455 079 dollár) pénzbírságot kell fizetnie Oroszországnak azért, mert nem törölte a Moszkva által illegálisnak ítélt tartalmakat, közölte a Google ... Read more »

AIDS-es rabok próbálják megfertőzni a börtönőröket Romániában

A romániai börtönőrök szakszervezete szerint tarthatatlan a helyzet az intézményekben, főleg azokban a börtönökben, ahol AIDS-es rabokat is őriznek. A HIV-pozitív fogvatartottak egy része ugyanis megpróbál bosszút állni az őrökön, ... Read more »

Az okosak azt mondják párterápia, de mi csak randinak hívjuk

Amikor már kétszámjegyű a párkapcsolatban töltött évek száma, vélhetően elsőként már nem a lángoló szerelem kifejezés jut eszünkbe. Hívjuk gyertyalángnak vagy őrlángnak? Ki hogy tekint szeretete, szerelme intenzitására, a lényeg; ... Read more »

Heves ciklon söpört végig az Egyesült Államok nyugati partján

© Technológia: 444.hu Háztartások százezrei maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban a Csendes-óceán felől érkező, rendkívül heves ciklon miatt, amely végigsöpört az ország nyugati partjának nagy részén, nyomában heves esőzésekkel, ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic