Makspris er ikke løsningen

Makspris er ikke løsningen

makspris er ikke løsningen

KRITISK TIL REGJERINGEN: Frps leder Sylvi Listhaug foreslår makspris for både privatpersoner og næringsliv på 50 øre og kaller regjeringens tiltak mot strømprisene lommerusk.

Sylvi Listhaug, Sofie Marhaug og Olaug Bollestad vil fikse kraftkrisen med et enkelt grep. Men det er lettere sagt enn gjort.

Publisert: 11.08.22 kl. 18:47

I Stockholm spås det at det vil koste 70.000 svenske kroner å varme opp villaen i vinter, ifølge analytikere Svenska Dagbladet har snakket med.

Kraftprisene seiler opp som det store temaet i den svenske valgkampen. Det er særlig nedleggelse av kjernekraft som hisser opp folk.

I Frankrike, Europas største krafteksportør, er det også krise. Der har de stengt ned mye av kjernekraftproduksjonen og har høyere priser enn noen gang. Først var rust problemet. I sommer har hetebølgene gjort kjølevannet i atomkraftverkene for varmt.

I tillegg struper tørken vannkraftproduksjonen, og kulltransporten i Tyskland hindres av lav vannstand i elvene.

Det er en perfekt storm. Og den blir langvarig. Strømprisene går oppover. Og verre skal det bli, ifølge kraftanalytikerne.

makspris er ikke løsningen

VIL OGSÅ HA MAKSPRIS: Rødts Sofie Marhaug ønsker seg en pris på 35 øre per kWh, samt at produsentene også skal få denne maksprisen. Partiet vil også utrede et toprissystem og vil avvikle dagens strømmarked.

Noe må gjøres. Og opposisjonen har et forslag.

Både Sylvi Listhaug (Frp), Sofie Marhaug (Rødt), Olaug Bollestad (KrF) og plentråkkerne i Senterpartiet ønsker makspris på strøm.

makspris er ikke løsningen

VIL AT STATEN SKAL DEKKE MER: KrF-leder Olaug Bollestad vil beholde dagens strømstøtteordning, men forbedre den slik at staten betaler alt over 50 øre/kwh

Rødt vil ha en pris på 35 øre/kWh både for privatpersoner og næringsliv, mens luksusforbruket skal være dyrere. Frp og KrF foreslår en makspris på 50 øre.

Det høres forlokkende ut.

Men som vanlig ser ekspertene med de kalde, myke hendene flere problemer enn fordeler.

makspris er ikke løsningen

HAR MÅTTET STENGE NED ATOMKRAFT: Frankrike sliter med varmen og vannet som brukes til å kjøle ned atomkraftverkene.

Et eksempel fra dagens nyheter: Alpinanleggene etterlyser tiltak fordi det blir så dyrt å lage kunstsnø til vinteren.

Skal det subsidieres? Eller går det under luksusforbruk?

I Frankrike har myndighetene pålagt sitt store kraftselskap å selge en del av strømmen de lager til en makspris på rundt 45 øre/kWh.

Kraftselskapet har måttet kjøpe svindyr strøm som de så tvinges til å selge mye billigere i markedet, ifølge bransjebladet Montel.

Tapet beregnes å bli på 240 milliarder kroner i år. Selskapet varslet tirsdag søksmål mot staten.

makspris er ikke løsningen

FARETRUENDE LAV VANNSTAND: Rhinen brukes til å transportere blant annet kull til de nyoppstartede kullkraftverkene i Tyskland som skal veie opp for mangelen på russisk gass. Men tørken skaper problemer for fraktskipene.

I Norge er det tørrår og skrantne magasin i sør. Da sier ekspertene at vi må knipe igjen. Makspris fjerner litt av motivasjonen til å gjøre nettopp det.

Ikke at det er noen stor fare for at folk flest sous vider seg selv i spa med innebygd vinkjøler bare fordi de har makspris.

Men Norge AS kan på sikt komme til å få større fare for rasjonering om strømprisen settes politisk.

En del av oss vil kanskje ikke hugge like mye ved om prisen blir 35 øre? I alle fall ikke frakte den like langt. Eller ta kostnaden med å installere jordvarme, solceller eller etterisolere huset.

Hytte-strømregningen folk klager på i avisene, kan også kappes ved å isolere vannrørene. Men da må strømme helst være litt dyr.

Samtidig bør det også lønne seg for kraftselskapene å investere i ny produksjon når vi desperat trenger mer strøm.

Men om de skal få betalt maks 35 øre, blir det naturligvis mindre lønnsomt enn nå.

makspris er ikke løsningen

HUGGER VED: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil ikke ha makspris. Men det vil flere i hans eget parti.

Andre investorer vil derimot elske makspris. Om Norge har billigere strøm enn landene rundt, tiltrekker vi oss næringsliv som vil ha subsidiert strøm.

Det er den samme forklaringen på at datasentrene i Norge nå har begynt å flytte nordover.

Det er i seg selv bra. Prissignalene virker. Nord-Norge har masse billig strøm. Det er bedre at de er der enn i sør.

Men om prisen settes ned politisk i de områdene det er knapt med vann i magasinene, er det ikke like lurt lenger.

makspris er ikke løsningen

HVA SKAL STØTTES? Alpinanleggene gruer seg til vinteren, og krever støtte når de skal til å lage kunstsnø.

Makspris og toprissystem har blitt foreslått flere ganger før.

Når det ikke har blitt innført, er det fordi man aner konturene av et digert, tungrodd byråkrati som skal avgjøre hva som er luksusforbruk og hva som er et verdig næringsliv.

I tillegg vil nok VG klare å rote frem en stor barnefamilie «rik kun på kjærlighet» i et trekkfullt gammelt hus som straffes fordi politikerne har bestemt at de har «luksusforbruk».

Fremover står vi foran langt større problemer enn makspris-debatter. Vi går en vinter i møte hvor kontinentet vil oppleve energifattigdom og at folk rett og slett kan fryse i hjel.

Det er svært dramatisk.

Antagelig vil vi her i Norge rammes «bare» av høye priser og ikke energimangel.

Sånn sett er vi heldige. For en energikrise, det er verre enn alle andre kriser.

Publisert: 11.08.22 kl. 18:47

News Related

OTHER NEWS

Frykter stjernespilleren: – Ekstreme ferdigheter

Frykter stjernespilleren: – Ekstreme ferdigheter Saken oppdateres! AKERSGATA/ULLEVAAL (Nettavisen): Ståle Solbakken og Martin Ødegaard møtte pressen mandag ettermiddag før tirsdagens landskamp mot Serbia. Norge-kapteinen var tydelig på at matchen blir ... Read more »

Utdanningsforbundet trapper opp streiken – tar ut 100 nye lærere

Utdanningsforbundet trapper opp streiken – tar ut 100 nye lærere Denne gangen er det lærere i Stavanger som tas ut, skriver forbundet i en pressemelding. Fra mandag 3. oktober vil ... Read more »

Ødegaard om Mitrovic: – I sitt livs form

Martin Ødegaard under mandagens pressekonferanse på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB. Ødegaard om Mitrovic: – I sitt livs form – En spiss med ekstreme ferdigheter. Ekstremt god i ... Read more »

Ødegaard om Haalands dom: – Mye er mentalt

DAGEN FØR DAGEN: Tirsdag tar Martin Ødegaard og Norge imot Serbia til gruppefinale i Nations League. Ødegaard om Haalands dom: − Mye er mentalt ULLEVAAL STADION (VG) Landslagskaptein Martin Ødegaard (23) ... Read more »

AFP: 15 drept etter skoleskyting i Russland

FLERE DREPTE: Skadde blir ført ut av skolebygningen hvor minst 15 skal være drept og 24 skadet. AFP: 15 drept etter skoleskyting i Russland En bevæpnet mann avfyrte mandag flere ... Read more »

Agder politidistrikt og én ansatt mistenkt i Baneheia-saken

Spesialenheten har registrert Agder politidistrikt som foretak og én ansatt som mistenkt i Baneheia-saken. Her blir Viggo Kristi­ansen kjørt ut av fengselet etter at Høyesterett avgjorde at han kunne løslates. ... Read more »

TV 2-journalist Tonje Steinsland er fadder til David Toskas barn

Det melder DN. Steinsland var den første journalisten som fikk Toska til å snakke offentlig om det som er norgeshistoriens største ran. Bankraneren snakket om Nokas-ranet i TV 2-dokumentarserien «Vårt ... Read more »

Aksel Lund Svindal hylles av kreftforeningen: – Han bryter ned tabuer

Aksel Lund Svindal hylles av kreftforeningen: – Han bryter ned tabuer Lørdag delte den tidligere alpinisten Aksel Lund Svindal (39) sjokkbeskjeden om at han hadde fått påvist testikkel kreft. Den ... Read more »

Nadals reaksjon i Federers avskjed vekker oppsikt: – Det er slikt du ser på film

Nadals reaksjon i Federers avskjed vekker oppsikt: – Det er slikt du ser på film Roger Federer fikk et verdig karrierepunktum da han ble behørig hyllet av et fullsatt O2 Arena ... Read more »

Frankrike lover å holde Italia i tøylene i abortspørsmålet

Kvinnen som trolig blir Italias nye statsminister er Giorgia Meloni. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB – Vi vil passe på, sammen med presidenten til EU-kommisjonen, for å sikre ... Read more »

Bilic ny Watford-trener

Slaven Bilic som Besiktas-trener da de møtte Tromsø i europaligaen i 2013. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB. Bilic ny Watford-trener Watford opplyser om ansettelsen av Bilic på Twitter med ... Read more »

Vita og Wanda er urolige for det som skjer i Iran

BEKYMRET: Tvillingsøstrene Wanda og Vita Mashadi er bekymret etter å ha fulgt med på det som skjer i Iran. Vita og Wanda er urolige for det som skjer i Iran ... Read more »

Kreml gleder seg over Melonis seier

Giorgia Meloni blir trolig Italias neste statsminister. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB – Vi er klare for å ønske velkommen alle politiske krefter som klarer å gå forbi ... Read more »

NVE vil ha gasskraftverket på Mongstad i backup til vineren

BACKUP: NVE er positiv til å ha gasskraftverket på Mongstad stående som en reserveløsning. NVE vil ha gasskraftverket på Mongstad i backup til vineren Innen helgen skal Statnett legge frem ... Read more »

Politiet har gravd etter firebarnsmor som har vært savnet siden 2007

Belur Sardar forsvant sporløst i Mjøndalen i 2007. Arkivfoto: Politiet / NTB Samme høst som 29-åringen forsvant ble ektemannen siktet for å ha drept kona og gjemt liket. Han nektet ... Read more »

Myndighetene advarer mot hytteflytting for å få strømstøtte

Dagens strømpriser kan friste noen hver til å melde flytting for å få strømstøtte også der, men det kan få konsekvenser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Skatteetaten har ansvar ... Read more »

Apple vil lage Iphone 14 i India

Den nye Iphone 14 skal lages i India. Den nye Iphone 14 skal lages i India. (Foto: Jeff Chiu/AP/NTB) Dropper Kina. Den nye Iphone 14-serien introduserer ifølge Apple ny teknologi ... Read more »

Super Mario Bros. 5 laget i Super Mario Maker 2

Super Mario Bros. 5 laget i Super Mario Maker 2 Vi vet at det ikke finnes noe offisielt Super Mario Bros. 5, men nå kan vi få en smakebit på ... Read more »

EU tar grep og forenkler ladingen

Det er ventet at EU’s Transportkomite vedtar innføringen av såkalt e-roaming, noe som betyr at det holder med en ladeapp uavhengig av hvilken ladestasjon som benyttes. Norge viser som kjent ... Read more »

Ada Hegerberg mister Norge-kamper

Ada Hegerberg fra EM-kampen mot Østerrike i juli. Foto: Terje Pedersen / NTB Stjernespissens navn manglet da landslagssjef Hege Riise presenterte troppen til testkampene mot Brasil (7/10) og Nederland (11/10). ... Read more »

Nytt søk etter savnet firebarnsmor

Nytt søk etter savnet firebarnsmor Firebarnsmoren Belur Sardar forsvant sporløst i Mjøndalen i 2007, og har vært savnet siden. Nå har politiet gjort et nytt søk i saken, 15 år ... Read more »

Skyting på skole i Russland – 13 drept og 21 såret

Skyting på skole i Russland – 13 drept og 21 såret Mandag formiddag rapporterte flere russiske medier om skoleskyting i den russiske byen Izjevsk. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal ... Read more »

Skadeplaget Hegerberg ute av landslagstroppen

SATT UT AV SPILL: Ada Stolsmo Hegerberg hjelpes av banen i VM-kvalifiseringskampen mellom Belgia og Norge 2. september. Skadeplaget Hegerberg ute av landslagstroppen ULLEVAAL STADION (VG) Lyons Ada Hegerberg (27) ... Read more »

NRK: Politiet har gravd etter Belur Sardar, som forsvant i Mjøndalen i 2007

Belur Sardar forsvant sporløst i Mjøndalen i 2006. Arkivfoto: Politiet / NTB NRK: Politiet har gravd etter Belur Sardar, som forsvant i Mjøndalen i 2007 I forrige uke begynte politiet ... Read more »

Sykkelveteranen Valverde legger opp etter Il Lombardia

Spanjolen Alejandro Valverde med VM-gullet i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB. Sykkelveteranen Valverde legger opp etter Il Lombardia Il Lombardia tilsvarer Lombardiet rundt eller Tour of Lombardy og arrangeres ... Read more »

Hege Riise tar ut landslagstroppen kl. 14

Hege Riise tar ut landslagstroppen kl. 14 ULLEVAAL STADION (VG) Hege Riise tar ut troppen til kampene mot Brasil og Nederland. Publisert: 26.09.22 kl. 13:42 Mandag kl. 14 tar Hege ... Read more »

Ny analyse kaster nytt lys over sjakkdramaet: – Spikeren i kisten

DRAMA: Magnus Carlsen og Hans Niemann står i sentrum av et sjakkdrama som ryster sjakkverdenen. Ny analyse kaster nytt lys over sjakkdramaet: − Spikeren i kisten Sjakkverden er vært rystet av ... Read more »

46-åring tiltalt for nettovergrep mot over 40 barn

En 46 år gammel mann er tiltalt for en lang rekke nettovergrep mot barn. Foto: Bjørnar Morønning / NTB 46-åring tiltalt for nettovergrep mot over 40 barn Mannen utga seg ... Read more »

«Krigsseileren» er Norges Oscar-håp

«Krigsseileren» er norsk Oscar-kandidat. Fra venstre: Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt, produsent Maria Ekerhovd, regissør Gunnar Vikene og hovedrolleinnehaver Kristoffer Joner. Foto: HÃ¥kon Mosvold Larsen / NTB «Krigsseileren» er ... Read more »

Fikk 950 millioner i erstatning etter å ha vært hos tannlegen

PLEIETRENGENDE: Nevaeh Hall (10) kan ikke se, snakke, gå eller spise for egen hånd etter å ha blitt utsatt for en feilbehandling av en tannlege i 2016. Jenta er avhengig ... Read more »

Norges kaptein står over Golden League-kamper

Stine Brede Oftedal spiller ikke for Norge i Golden League denne uken. Foto: Annika Byrde / NTB Norges kaptein står over Golden League-kamper Det forteller landslagskapteinen til TV 2. Oftedal ... Read more »

Politiet: Relasjon mellom de fire siktede etter barskytingen i Oslo

Politiet: Relasjon mellom de fire siktede etter barskytingen i Oslo To menn ble i helgen pågrepet og siktet for medvirkning til terrorhandling i forbindelse med saken. Pågripelsene foregikk udramatisk. Fra ... Read more »

TV 2: Trondsen fikk sluttpakke av Trabzonspor

Anders Trondsen scoret på den avgjørende straffen mot Molde i kvalifiseringen til conferenceligaen i fjor. Nå er han ferdig i Trabzonspor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB TV 2: Trondsen ... Read more »

Blizzard presenterer nytt Push-kart fra Overwatch 2

Blizzard presenterer nytt Push-kart fra Overwatch 2 Blizzard fortsetter å avsløre mer innhold fra Overwatch 2 før lanseringen 4. oktober. Nå introduserer de Esperanča, et nytt Push-kart som skal utgis ... Read more »

Nytt Silent Hill avslørt før planlagt?

Nytt Silent Hill avslørt før planlagt? Ryktene om at Konami hadde slått seg sammen med folk utenfor selskapet for å lage nye Silent Hill-spill hadde gått lenge før jeg nevnte ... Read more »

Vil ha makstid på Stortinget: – Lett at politikere tviholder på makt

RETT UT: Ingrid Liland peker mot utgangen av Stortingssalen. Det er retningen hun mener alle over tre perioder på Stortinget bør ta, for å slippe fram nye stemmer. Vil ha ... Read more »

PST sier Oslo-pågripelser er en av flere faktorer for trusselnivået

Martin Bernsen i PST, Politiets sikkerhetstjeneste, sier de vurderer fortløpende om trusselnivået skal settes ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB PST sier Oslo-pågripelser er en av flere faktorer for trusselnivået ... Read more »

Du må spille Gotham Knights flere ganger for å oppleve hele historien

Du må spille Gotham Knights flere ganger for å oppleve hele historien Vi har visst en stund at de fire spillbare karakterene i Gotham Knights vil endre historien til Warner ... Read more »

Avgjort: «Krigsseileren» er Norges Oscar-håp

KRIGSDRAMA: Kristoffer Joner, her i en intens scene fra «Krigsseileren». Avgjort: «Krigsseileren» er Norges Oscar-håp «Krigsseileren» fÃ¥r konkurrere om en plass pÃ¥ listen nÃ¥r verdens gjeveste filmpris skal deles ut ... Read more »

Varsellampene blinker før VM: Southgate erkjenner at jobben kan ryke

Varsellampene blinker før VM: Southgate erkjenner at jobben kan ryke Gareth Southgate ble hyllet etter å ha tatt England til semifinalen i fotball-VM i 2018, og gjenskapte suksessen tross finaletap ... Read more »
Breaking thailand news, thai news, thailand news Verified News Story Network