Macron: Westerse troepen sturen naar Oekraïne is niet ‘uitgesloten’

macron: westerse troepen sturen naar oekraïne is niet ‘uitgesloten’

Macron: Westerse troepen sturen naar Oekraïne is niet ‘uitgesloten’

De Franse president Emmanuel Macron zei maandag dat het sturen van Westerse troepen naar Oekraïne in de toekomst niet “uitgesloten” is, nadat de kwestie werd besproken op een bijeenkomst van Europese leiders in Parijs, terwijl de grootschalige invasie van Rusland een derde jaar ingaat.

De Franse leider zei dat “we alles zullen doen wat nodig is zodat Rusland de oorlog niet kan winnen” na de bijeenkomst van meer dan 20 Europese staatshoofden en regeringsleiders en andere Westerse functionarissen.

“Er is vandaag geen consensus om op een officiële, bekrachtigde manier troepen op de grond te sturen. Maar in termen van dynamiek kan niets worden uitgesloten,” zei Macron tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis Elysee.

Macron weigerde details te geven over welke landen overwegen troepen te sturen en zei dat hij liever wat “strategische dubbelzinnigheid” behoudt.

De bijeenkomst werd bijgewoond door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Poolse president Andrzej Duda, evenals leiders van de Baltische staten. De Verenigde Staten werden vertegenwoordigd door hun topdiplomaat voor Europa, James O’Brien, en het Verenigd Koninkrijk door minister van Buitenlandse Zaken David Cameron.

Duda zei dat de meest verhitte discussie ging over het al dan niet sturen van troepen naar Oekraïne en “er was geen overeenstemming over de kwestie. Meningen verschillen hier, maar er zijn geen beslissingen.”

Polen’s president zei dat hij hoopt dat “we in de nabije toekomst gezamenlijk in staat zullen zijn om substantiële zendingen van munitie naar Oekraïne voor te bereiden. Dit is nu het belangrijkste. Dit is iets dat Oekraïne echt nodig heeft.”

Macron riep eerder de Europese leiders op om de “collectieve veiligheid” van het continent te waarborgen door Oekraïne onwrikbare steun te bieden in het licht van de hardere Russische offensieven op het slagveld in de afgelopen maanden.

“Vooral de afgelopen maanden hebben we gezien dat Rusland steeds harder wordt,” zei Macron.

Macron noemde de noodzaak om de veiligheid te versterken om eventuele Russische aanvallen op andere landen in de toekomst af te slaan. Estland, Litouwen en Letland en het veel grotere Polen worden beschouwd als mogelijke doelwitten van toekomstig Russisch expansionisme. Alle vier de landen zijn trouwe supporters van Oekraïne.

De minister van Buitenlandse Zaken van Estland zei eerder deze maand dat de NAVO ongeveer drie of vier jaar de tijd heeft om haar verdediging te versterken.

De conferentie in Parijs komt er nadat Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk onlangs bilaterale overeenkomsten met Oekraïne tekenden voor een periode van 10 jaar om een sterk signaal af te geven dat ze Oekraïne op lange termijn zullen steunen terwijl Kiev werkt om de steun van het Westen te versterken.

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World