Maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het

maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het

Maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het

De dagen worden langer, de zon schijnt weer vaker en de meteorologische lente gaat beginnen. We hunkeren massaal naar lenteweer, maar wordt het in maart steeds zonniger en warmer? Of valt het nog vies tegen in de eerste lentemaand?

Het grijze en natte weer dat de afgelopen winter domineerde laten we achter ons, maar de lente begint deze vrijdag en dit weekend wel wisselvallig. We zien een afwisseling van zonnige perioden, wolkenvelden en af en toe valt er regen. Het is daarbij vrij zacht met maxima rond 10 graden en dat is net iets hoger dan gemiddeld voor begin maart, maar een vrij stevige wind laat het kouder aanvoelen.

Meer detail over het weer in de komende dagen lees je in weerbericht Nederland.

Volgende week lenteachtig

Na het weekend neemt de kans op regen sterk af en krijgen we de zon veel te zien. Af en toe zullen regionale wolkenvelden nog wel roet in het eten gooien en lokaal komt het nog een keer tot een bui. Dat geldt vooral voor het begin van de week. De middagtemperatuur loopt daarbij als de zon voldoende schijnt geleidelijk op naar een graad of 13. Er staat slechts een zwakke tot matige wind en daardoor voelt het lenteachtig aan.

Terrasweer in maart. Foto: Ria Brasser

In de nachten kan het tijdens helder nachten afkoelen richting het vriespunt. Er is dan kans op vorst aan de grond en mogelijk moet je de autoruiten soms nog krabben. Een winterjas is dan nog wel lekker, terwijl je het er ‘s middags mogelijk te warm in krijgt.

Lees ook: Lente, wat voor kleding moet ik aan?

Door het vrij zonnige en zachte weer zal de natuur geleidelijk steeds meer beginnen te kleuren. Struiken lopen uit, de vroege bloesembomen komen in bloei en steeds meer bloembollen bloeien. De els bloeit momenteel ook massaal en kan zeker bij een reeks droge dagen steeds meer hooikoortsklachten veroorzaken.

Klimaatgemiddelde voor maart over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in maart

Hoe lang duurt het fraaie voorjaarsweer?

Zoals het er nu naar uitziet neemt halverwege maart de kans op regen geleidelijk weer toe. Daarbij worden normale hoeveelheden regen verwacht. Vanaf midden maart regent het normaal gesproken niet veel en langdurig, dus we keren niet terug naar het natte weer van de afgelopen maanden. Het blijft daarbij waarschijnlijk ook beduidend zachter dan normaal. Gemiddeld mogen we halverwege maart rekenen op 9 graden in het noorden tot 11 in het zuiden. Nu komen we vaker uit op 10-15 graden en de kans op vorst in de nachten neemt af.

Maartse buien. Foto: Edwin Barendrecht.

Voor eind maart slaan de signalen van de weermodellen wel door naar natter weer dan normaal. Regenzones vanaf de Atlantische Oceaan weten ons weer vaker te bereiken. Daarbij wordt waarschijnlijk met zuidwestenwinden ook milde zeelucht aangevoerd, maar dat resulteert vooral in hogere nachttemperaturen. Overdag kan het met meer bewolking, wind en regen dan soms herfstachtig aanvoelen.

Een belangrijke kanttekening is wel dat de verwachting nog erg onzeker is. Er bestaan ook berekeningen waarbij de wind naar het noordwesten draait. In dat geval wordt het eind maart ronduit guur met de typische maartse buien en temperaturen die blijven steken rond of onder de normaal van 10-12 graden.

Volg het weer in maart via ons nieuwsblog en weerbericht Nederland.

maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het
maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het
maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het
maandverwachting maart: zo warm en zonnig wordt het

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World