Lynladning i virkelig stort format

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Clevers store lynladestation ved Odense blev officielt indviet 2. maj.

Der er format og stil over elbil-ladningen, hvis man svinger ind på en ny Clever-station ved Odense. Her er Danmarks største lynladestation netop indviet, så 28 elbiler kan oplades på samme tid.

Ladeanlægget, der har samme karakteristiske træ-tage som andre Clever-stationer, har et stort grønt område i midten, hvor man med Clever-direktør Casper Kirketerp-Møllers ord kan få en mental pause. Der er bænke, legeredskaber og urtebede. Det helt ok at plukke f.eks. en rabarberstilk eller nogle mynteblade.

Der står ikke Clever nogen steder på stationen, som man altså skal vide, hvor befinder sig. Dermed følger Clever branche-kutymen, at der ikke er store lysskilte som f.eks. på tankstationer eller hos fastfood-kæder.

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Ladestandere bliver ofte indviet af den siddende transportminister, således også Clevers nye flagskib. Transportminister Trine Bramsen klippede den grønne Clever-snor med assistance fra Clevers administrerende direktør Casper Kirketerp-Møller (t.h. for ministeren), samt Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (t.v.) og direktøren for Andel, Clevers ejer, Jesper Hjulmand.

‘Det passer ikke med stationens æstetik’, forklarer projektchef Christian Brinch ved indvielsen. Kun på selve ladestanderen står der Clever.

‘Rundt’ anlæg

Clever-anlægget er stor i udstrækning og usædvanligt i layoutet, idet laderne i grove træk ligger på ydersiden af en stor cirkel, hvor man som bilist kører rundt om, til man finder en ledig lader.

På grund af trafikstrømmen kan det formentlig blive lidt uoverskueligt, hvem der egentlig har ret til første ledige stander, hvis samtlige ladere er optaget.

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Ladeanlægget er opført i samme stil som andre nye Clever-stationer samt de fælles Clever-Eon-stationer med de karakteristiske trætage. I midten er der et stort, grønt område.

Det er Clever opmærksom på og arbejder på løsninger, der også skal kunne bruges på de andre, halvstore stationer. Den tekniske løsning er ikke fundet.

Plads til påhængsvognen

Laderne er ligeligt fordelt til ladning i højre og venstre side, men får man behov for at bakke ind, skal man vride bilen i en meget skarp vinkel.

Fire ladestandere er med gennemkørsel som på en tankstation, og de to af dem tilsyneladende egnede til biler med påhængsvogn.

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Midt i det store ladeområde er der et grønt ’hjerte’ med opholdsområder, legeredskaber og bede med urter og grøntsager.

Anlægget har en toiletvogn, og Clever er ved at planlægge en permanent toiletbygning. Der er 175 meter til nærmeste fastfood-spisning, og Clever har planer om at tilbyde et mindre spisetilbud inde på stationens grønne område.

FDM: vigtigt med faciliteter

FDM er glad for, at Clever nu åbner Danmarks største lynladestation.

– Der er ingen tvivl om, at der er markant pres på allerede eksisterende ladestandere til danske bilister, som skal på tværs af landet. Vi håber, at Clevers nye ladestander kan hjælpe på presset, siger chefkonsulent Ilyas Dogru.

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Laderne kan som andre nyere Clever-ladere levere op til 300 kW, som dog skal deles, hvis begge stik på laderen er i brug, og begge biler i teorien kunne tage i mod mere end 150 kW. Laderen er for producenten Alpitronic.

– Derudover vil vi rose Clever for at tænke bilisternes velværd ind med de grønne områder, hvor der er mulighed for slappe af og lave diverse aktiviteter med børn og familie. Og så ser vi frem til, at Clever snart sætter faciliteter op, siger Dogru og tilføjer:

– Det er vigtigt for alle ladeoperatører at huske, at ladestanderne skal komme der, hvor det er naturligt for bilisterne at holde en pause, herunder tæt på spisesteder, toiletfaciliteter m.v. Det mangler alt for ofte i dag,

Størst, men ikke først

Det store ladeanlæg ved Odense er Clevers og Danmarks største, men flere lignende, men mindre Clever-anlæg er netop åbnet eller under anlæg.

I drift: ​​​​​​

Køge, Esbjerg, Odense

Forventet åbnet i 2022: ​​​​​​

Thisted, Vejle syd, Nørre Sundby, København (Hans Knudsens Plads)

 

Solceller og kæmpebatteri

Der er 14 ladestandere, som hver kan levere 300 kW. Er begge stik i brug, må de to biler deles om effekten.

For at reducere ladeanlæggets klimabelastning og skåne elnettet er der installeret 1.000 kvadratmeter solceller på tagene, og et stort buffer-batteri på 1.200 kWh skal bygges på stedet.

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Skærmen på ladestanderen er stor, klar og anbragt omtrent i øjenhøjde. Det er muligt at betale med betalingskort.

Fynske Motorvej frakørsel 50

Clever-stationen ligger ved motorvejsfrakørsel 50 Odense SØ, som dermed er blevet et knudepunkt for elbilladning. Lige viden siden af har Allego og OK også lynladere; alle fire ladestik hos OK har dog været ude af drift i flere uger.

lynladning i virkelig stort format
© Leveret af FDM Når man kører rundt på området, særligt hvis man skal rundt om hjørner eller bakke ind, er det en god idé at holde skarpt øje med de ganske høje og skarpe ’kantsten’.    

Vil du vide, hvornår nye elbiler lanceres?

Se den omfattende liste over nye elbilers ankomst til Danmark. Opdateres løbende.

Nye elbiler i 2022 og 2023

Læs flere bilnyheder og gode tips til bilister på FDM.dk.

News Related

OTHER NEWS

SAS sender lockoutvarsel til både piloter og kabinepersonale

© Tt News Agency/Reuters SAS’ piloter har varslet strejke fra på onsdag, og der er fredag stadig ikke fundet en løsning for at udsætte eller undgå den. (Arkivfoto). Efter et ... Read more »

Clara Tauson får blidere Wimbledon-start end Holger Rune

© Karla Kinne/Scanpix Clara Tauson har ikke spillet en kamp siden slutningen af april grundet rygproblemer. Og det er endnu usikkert, om hun bliver klar til at spille Wimbledon, som ... Read more »

Afghanistan stopper redningsaktion efter katastrofalt jordskælv

© Sahel Arman/AFP En mand står torsdag ved et ødelagt hus efter et voldsomt jordskælv i Afghanistan. Afghanistan er stoppet med at lede efter overlevende efter et jordskælv onsdag, hvor ... Read more »

Clara Tauson møder japansk kvalifikationsspiller i Wimbledon

© Karla Kinne/Scanpix Clara Tauson har ikke spillet en kamp siden slutningen af april grundet rygproblemer. Og det er endnu usikkert, om hun bliver klar til at spille Wimbledon, som ... Read more »

Ny CO2-afgift er på plads med rabat til Aalborg Portland

Et politisk flertal er enedes om en ny CO2-afgift. Men firmaer inden for “mineralogiske processer” såsom cementproducenten Aalborg Portland får fortsat en stor rabat. Det erfarer Ritzau. Finansministeriet har indkaldt ... Read more »

Økonom om skattefrit beløb til pensionister: Det skurrer i ørerne

© Emil Helms/Scanpix Finansminister Nicolai Wammen (S) lover, at der ikke bæres mere brænde til inflationsbålet. Alligevel er øvelsen med skattefri engangsbeløb ikke helt uden risiko, vurderer økonom. (Arkivfoto) Regeringen ... Read more »

FAKTA: Inflationshjælp til ældre og milliarder i grøn fond

© Emil Helms/Scanpix Finansminister Nicolai Wammen (S) stod i spidsen for fredagens præsentation. En ældrecheck på 5000 kroner til pensionister, en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget og en lempelse af elafgiften. Det ... Read more »

Elafgiften lempes i slutningen af 2022 og i 2023

© Emil Helms/Scanpix Der er ryger en flig af el-afgiften i forbindelse med fredagens politiske aftale om kompensation for stigende energipriser. Et bredt flertal i Folketinget har aftalt at skære ... Read more »

Dansk-norsk mand får behandlingsdom for fem drab i Kongsberg

© Ntb/Reuters Folk lægger lys og blomster ved et mindesmærke i Kongsberg et par dage efter angreb. Dansk-norske Espen Andersen Bråthen idømmes tvungen psykiatrisk behandling for et angreb i den ... Read more »

Politi: Planlagt skunkrøveri endte i drab på 18-årig

Planen var formentlig at frarøve en 18-årig skunksælger hans stoffer, men det hele endte i stedet i et tragisk knivdrab. Drabet skete 31. oktober på Ormslevvej i Viby i Aarhus, ... Read more »

El-afgiften lempes i slutningen af 2022 og i 2023

Et bredt flertal i Folketinget har aftalt at skære i el-afgiften i sidste kvartal i 2022 og i 2023. Det fremgår af en politisk aftale, der er blevet præsenteret fredag. ... Read more »

Flertal er enige om at oprette grøn fond på over 50 milliarder

© Emil Helms/Scanpix Et bredt flertal med finansminister Nicolai Wammen i spidsen præsenterede fredag en aftale, som blandt betyder, at der oprettes en fond til klimainvesteringer på 53,5 milliarder kroner. ... Read more »

Christopher Juul-Jensen er klar til sit femte Tour de France

© Claus Bonnerup/Scanpix Christopher Juul-Jensen skal hjælpe Dylan Groenewegen og Michael Matthews til sejre i Tour de France. (Arkivfoto). Christopher Juul-Jensen er på startstregen til sit femte Tour de France, ... Read more »

Pokalhelt tager en tørn mere for FC Midtjylland

© Liselotte Sabroe/Scanpix David Ousted reddede to forsøg, da FC Midtjylland slog OB i årets pokalfinale. (Arkivfoto). Målmanden David Ousted skulle været stoppet i FC Midtjylland efter sidste sæson, da ... Read more »

Dansk stjerne: Jeg har udforsket den kvindelige intuition

© Claus Bech/Scanpix Det forgangne år har været endnu et triumfår for Drew Sycamore. Den 32-årige sangerinde har vundet P3 Prisen, flere Danish Music Awards og Gaffa Priser. (Arkivfoto). Hvornår ... Read more »

Sådan risikerer du at forstyrre din krops stofskifte

1/30 DIAS © iStock Sådan risikerer du at forstyrre din krops stofskifte Dit stofskifte er ansvarligt for at brænde fedt, og selvom dets funktion delvist afhænger af genetik, kan ens livsstil også ... Read more »

Buspassager tog i rattet og spiddede bus på autoværn

Natten til fredag bragte en 20-årig mand ifølge politiets sigtelse flere menneskeliv i fare, da han som passager i en bus på en motorvej greb fat i rattet og styrede ... Read more »

Inger Støjberg modtager over 40.000 vælgererklæringer

Tidligere Venstre-minister Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, har modtaget 40.321 vælgererklæringer på mindre end et døgn. Det oplyser Indenrigsministeriet til Ritzau. Der er tale om igangsatte vælgererklæringer. Det betyder, at de ... Read more »

Corona-lukninger næsten halverede biografsalget igen i 2021

2021 blev for andet år i træk en sand katastrofefilm for biografernes billetsalg. Efter nedlukninger i dele af 2020 var biograferne i 2021 lukket i flere dage og solgte omkring ... Read more »

Nyt hold skal afløse danske soldater på afskrækkelsesmission

© Philip Davali/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov (S) besøger Livgardens Kaserne i København fredag den 24. juni 2022. Ministeren overværer årsparaden, taler for to hold soldater, som skal udsendes til Letland, ... Read more »

SAS svarer svenske piloter igen med lockoutvarsel

I Sverige har SAS spejlet et varsel fra deres piloter om en strejke fra på onsdag med et varsel om et lockout. Det skriver det norske medie NRK. Ifølge SAS ... Read more »

Fodboldkvinder planter ny milepæl foran rekordmange fans

© Henning Bagger/Scanpix Sanne Troelsgaard spiller fredag sin landskamp nummer 165, men det er første gang, hun skal spille i rødt og hvidt på græstæppet i Parken. (Arkivfoto). Sanne Troelsgaard ... Read more »

Vikingeskibe får millionstøtte til at komme i sikker havn

© Werner Karrasch/Free Vikingeskibene i Roskilde skal have en ny udstillingsbygning. Den forventes færdig i 2027. De fem vikingeskibe på Vikingeskibsmuseet i Roskilde skal flyttes til en mere sikker havn. ... Read more »

Regeringens Rwanda-plan splitter danskerne

© Philip Davali/Scanpix Kasper Sand Kjær, udlændingeordfører for Socialdemokratiet, håber og tror på en bred opbakning fra befolkningen til regeringens asylaftale med Rwanda. Regeringens ønske om at sende asylansøgere til ... Read more »

Danske virksomheder kan ikke få penge hjem fra Rusland

© Maxim Shemetov/Reuters Ruslands største bank, Sberbank, er underlagt sanktioner fra Vesten og er eksempelvis udelukket fra betalingssystemet Swift. (Arkivfoto). Danske virksomheder har penge til gode fra russiske firmaer, som ... Read more »

Kartoffelavlere får igen lov at bruge forbudt sprøjtemiddel

© Henning Bagger/Scanpix Danske kartoffelavlere må fortsat sprøjte med Reglone, selv om det er forbudt i EU. (Arkivfoto). Selv om sprøjtemidlet Reglone er forbudt i EU, kan danske kartoffelavlere for ... Read more »

Tomasson får arbejdstilladelse og indleder ny trænergerning

© Jonathan Nackstrand/AFP Jon Dahl Tomasson forlod i slutningen af 2021 jobbet som cheftræner i svenske Malmö FF. (Arkivfoto) Lidt over en uge efter at være blevet ansat havde Jon ... Read more »

51-årig kvinde påkørt af tog ved Skive

En kvinde er omkommet efter at være blevet påkørt af et tog i nærheden af byen Søby ved Skive. Der er tale om en 51-årig kvinde, som af uvisse årsager ... Read more »

Mathias Norsgaard vinder DM og sikrer søskendetriumf

© Bo Amstrup/Scanpix Søskendeparret Mathias Norsgaard Jørgensen og Emma Norsgaard Bjerg kan nu kalde sig danske mestre i enkeltstart. © Bo Amstrup/Scanpix Mathias Norsgaard Jørgensen var næstsidste mand i mål ... Read more »

Kræftsyge Esben Dalgaard åbner op om uventet venskab med syg nabo: Deler rørende billeder

 Med bare 14 dages mellemrum blev skuespilleren og hans nabo ramt af uhelbredelig kræft, og selvom de ikke kendte hinanden så godt på forhånd, udviklede der sig et stærkt bånd ... Read more »

Fifa udvider VM-trupper til 26 spillere

Kasper Hjulmand kan tage op til 26 spillere med til fodbold-VM i Qatar i slutningen af året. Torsdag oplyser Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), at man til dette års verdensmesterskaber giver ... Read more »

Kontraktløs AaB-profil skifter til ungarsk mesterklub

© Henning Bagger/Scanpix Rasmus Thelander havde denne sommer kontrakt udløb i AaB, hvor han havde spillet siden 2019. (Arkivfoto) At han ville forlade AaB denne sommer, har stået klart længe. ... Read more »

Kokain blev kørt til kolonihave i specielle smuglerbiler

I en sag om smugleri af især kokain i særligt indrettede biler er der torsdag konfiskeret 3,1 millioner kroner. Desuden er straffen sat en smule op for en af de ... Read more »

Få liv i sommerhushaven: Disse planter kan tåle tørke og fattig jord

1 af 3 © Henning Bagger/Scanpix Det kan være en god idé at sondere terrænet blandt andre haver i sommerhusområdet, inden man begiver sig mod planteskolen. På den måde får ... Read more »

Venstretop: Drøm om blå regering styrket med Støjberg-parti

Det er mere sandsynligt nu end tidligere, at der kommer en borgerlig regering efter næste folketingsvalg, som følge af at tidligere udlændingeminister Inger Støjberg har stiftet et nyt parti. Det ... Read more »

Mand fragtede tyvekoster for millioner til Rumænien

En herboende rumænsk 33-årig mand er blevet idømt tre års fængsel og udvisning af Danmark for altid. Det har Københavns Byret afgjort torsdag. Anklageskriftet, som beskriver anklagerne imod manden, er ... Read more »

Medie: Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i minksagen

Miljø- og Fødevareministeriets ageren i minksagen bedømmes som “særdeles kritisabelt”, og Statsministeriet har handlet “meget kritisabelt”, og der er også hård kritik af Justitsministeriet, Finansministeriet, Rigspolitiet og Fødevarestyrelsen. Det skriver ... Read more »

Mette Frederiksen tror Støjberg kommer i Folketinget igen

Når danskerne har stemt ved næste valg, så vil Inger Støjberg formentlig være i Folketinget med sit nye parti Danmarksdemokraterne. Det forventer i hvert fald statsminister Mette Frederiksen (S). Hun ... Read more »

Fuld Oliver Bjerrehuus brændemærkede sin søn

Oliver Bjerrehuus er kendt for at leve et vildt liv. Nu er det gået ud over sønnen. I mange år har Oliver Bjerrehuus vist sine skøre sider til hele Danmark, ... Read more »

Gentofte kaprer tidligere ishockeystjerne som ny træner

© Henning Bagger/Scanpix Nichlas Hardt spillede 154 landskampe og huskes formentlig bedst for sit sene sejrsmål mod Finland i Boxen i 2018. Den mangeårige ishockeylandsholdsspiller Nichlas Hardt forsøger sig nu ... Read more »