Lite kortare räckvidd när andelen förnybart i dieseln ökar

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Mer förnybart bränsle i dieseln kommer att leda till lägre energiinnehåll per liter. Men skillnaden är liten.

Upplever du att din dieselbil inte går lika lång sträcka på en full tank, i takt med att andelen förnybart bränsle ökar? Flera bilister som hört av sig till Ny Teknik menar sig ha upplevt detta.  

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Med hjälp av en uträkning försöker vi ge ett svar på vilken påverkan den allt högre andelen förnybart i dieseln har på bränslets totala energiinnehåll. 

Men först en kort bakgrund.

Vad är reduktionsplikten?

Global Tech News Daily

Den svenska reduktionsplikten infördes 2018 med målet att sänka klimatutsläppen från förbränning av bensin och diesel. 

Reduktionskravet ökar för varje år. Vid årsskiftet höjdes det för bensin från 6 till 7,8 procent, och för diesel från 26 till 30,5 procent. Till 2030 är inriktningen att det ska ha ökat till 28 procent för bensin och 66 procent för diesel (men ändringar kan vara på väg, se faktaruta). 

Global Tech News Daily

Viktigt att komma ihåg är att reduktionskraven ovan inte är samma sak som volymandelen förnybart bränsle. Reduktionskravet anger hur mycket klimatpåverkan ska sänkas jämfört med helt fossilt bränsle. Eftersom även förnybara bränslen har en viss klimatpåverkan blir volymandelen förnybart högre än reduktionsnivån. För HVO är klimatpåverkan vanligen mellan 10-20 procent av fossil diesel. Ett reduktionskrav på 66 procent motsvaras därför inte av en volymandel om 66 procent. 

2020 är året med senast tillgängliga statistik. Då innehöll den reduktionspliktiga dieseln i genomsnitt 5,5 volymprocent Fame samt 18,5 procent HVO. Den förnybara andelen var alltså totalt 24 volymprocent, samtidigt som reduktionskravet samma år var 21 procent. Dessutom är reduktionskravet ett medelvärde för respektive leverantör. Det kan alltså vara högre andel förnybart på en mack och lägre på en annan.

Läs mer: Allt du behöver veta om den nya bensinen E10

HVO och Fame

HVO brukar beskrivas som närmast kemiskt identisk med fossil diesel. Men energiinnehållet per liter är faktiskt något lägre. För fossil diesel är energiinnehållet 35,3 megajoule per liter (MJ/L), medan det för HVO är 34 MJ/L, alltså 3,7 procent lägre. 

Dessutom blandas det alltså även drygt 5 procent Fame (en biodiesel som i Sverige oftast är gjord av raps). Fame har ett energiinnehåll om 33 MJ/L, alltså 6,5 procent lägre än fossil diesel. Den går att blanda in upp till 7 volymprocent. 

Använder vi oss av 2020 års faktiska inblandningsnivåer (5,5 procent Fame och 18,5 procent HVO) så ger det ett bränsle med 34,9 MJ/L, alltså drygt 1 procent lägre än helt fossil diesel.  

Även om andelen förnybart har ökat lite sedan dess så lär det något lägre energiinnehållet inte vara orsaken om någon i dag upplever att bilen har fått kortare räckvidd. Skillnaden är väldigt liten. Dessutom kan olika motorer tänkas hantera HVO och Fame olika bra, även om åtminstone HVO är väldigt likt fossil diesel, vilket också kan inverka på räckvidden.

Inriktningen: 66 procent reduktion 2030

Men andelen förnybart ska alltså öka till 2030. De exakta nivåerna kan komma att ändras, men om vi utgår från vad som hittills har meddelats kommer dieselbränslet enligt Ny Tekniks uträkning att ha ett energiinnehåll om 34,9 MJ/L, det vill säga knappt 3 procent lägre än fossil diesel (förutsatt att volymandelen Fame sätts till 7 procent, se faktaruta).

Med andra ord: Om din dieselbil drack 0,6 liter per mil år 2020 skulle det ha ökat till 0,62 liter år 2030.

Lite kortare räckvidd när andelen förnybart i dieseln ökar
© Tillhandahålls av NyTeknik

Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på bilistorganisationen M Sverige, konstaterar att energiinnehållet visserligen blir lite lägre med mer förnybart i tanken. 

– Men samtidigt ger det inte någon märkbar effekt med dagens inblandning och sannolikt inte heller för de flesta för krav som vi i dag antar blir gällande 2030, skriver han i ett mejl till Ny Teknik.

Läs mer: Riksdagsbeslut: Så blir utökade reduktionsplikten för biodrivmedel

Klimatprestandan för HVO varierar

Noterbart är att volymandelen HVO i ett tänkbart framtida 2030-bränsle skulle uppgå till hela 67 procent för att reduktionsplikten ska uppfyllas. Det är just under de 70 procent som branschorganisationen Drivkraft Sverige i dagsläget anser är tekniskt möjligt.  

Dessutom spelar förstås klimatpåverkan från HVO:n stor roll för i vilken volymandel den behöver blandas in för att uppnå reduktionskravet. I dagsläget används HVO:n med bäst klimatprestanda som drop-in-bränsle för att uppfylla reduktionsplikten, medan den med högre utsläpp säljs som ren förnybar diesel, så kallad HVO100. Snittet för all HVO som användes i Sverige 2020 var runt 20 gram CO2e/MJ.

Även om energiinnehållet i dagens och framtidens diesel är något lägre så är ju klimatpåverkan åtskilliga storleksordningar mindre. 66 procents utsläppsminskning kan åstadkommas till priset av omkring 3 procents lägre energiinnehåll år 2030 (samt ett dyrare bränsle, ska tilläggas, om priset på förnybar diesel inte sjunker i framtiden).

Läs mer: Tio miljoner ton koldioxid per år ska bort från trafiken – på tio år

Preem: Svårt att prognostisera

Preem har inte gjort egna beräkningar för vilket energiinnehåll framtidens bränslen kommer att ha och påpekar att det finns vissa svårigheter. 

– Utmaningen är att reduktionsplikten är konstruerad på ett sätt som försvårar prognostisering, då det finns ganska fria händer för producenter och leverantörer att välja produkter och råvaror. Dessutom finns det en möjlighet att överprestera inblandningen i diesel för att kompensera för en lägre inblandning i bensin. Kort sagt så vet vi inte hur blandningen kommer att se ut framöver, skriver Preems presstjänst i ett mejl. 

Preem påpekar även att det finns HVO med högre energiinnehåll än 34 MJ/L.

OKQ8: Dieseln blir allt mer lik HVO100

OKQ8 har däremot räknat på energiinnehållet, utifrån de förutsättningar som nu gäller. 

– Vi ser inga stora förändringar de kommande åren för diesel. Fram emot 2030 så är det sannolikt att dieselkvaliteten liknar HVO100 och dess energiinnehåll, skriver Karin Hellgren på OKQ8:s presstjänst. 

Gällande bensinen är reduktionskravet inte lika högt som för dieseln. Etanolen, som har betydligt lägre energiinnehåll än fossil bensin, är redan inblandad till maximala 10 procent. Biobensinen som ska stå för resten av reduktionen beräknas få samma energiinnehåll som fossil bensin, enligt Karin Hellgren på OKQ8. 

Men också hon påpekar att det är högst oklart hur framtidens bränslesammansättningar kommer att se ut. 

– Vi vet i dag inte exakt hur målen till 2030 ska nås då det finns en osäkerhet i hur reduktionsplikten kommer utformas, med eller utan höginblandade biodrivmedel, säger hon och syftar på förslaget som innebär att till exempel försäljningen av ren HVO (HVO100) kan komma att ingå i reduktionsplikten och därmed bidra till att uppfylla reduktionskravet. 

News Related

OTHER NEWS

Tidigare AIK-talangens succé i England fortsätter

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Julian Larsson spelar idag i Nottingham Forest. I måndags gjorde han sitt sjätte mål för säsongen i segern mot Aston Villa U23.  Julian Larsson valde 2020 ... Read more »

Vinn fri tilgang til HBO Max: Kan du dette om Matrix-filmen?

© null The Matrix Resurrections kom på kino her hjemme i desember i fjor. Nå kan du se filmen hjemme i egen stue. Vinn fri tilgang til HBO Max: Kan ... Read more »

Staten har köpt lyxvilla för 59 miljoner – ska stå tom

© Tillhandahålls av Omni Statens fastighetsverk (SFV) har köpt lyxvillan Villa Loviseberg i Solna kommun av några av kungaparets närmaste vänner för 59 miljoner kronor, rapporterar Expressen. Enligt Peter Wallin, ... Read more »

Maiken Caspersen Falla åpner opp om problemer i OL-oppladningen

Den svært meritterte norske sprinteren har i en årrekke vært Norges desidert beste sprinter. 31 år gamle Falla har levert i mesterskap etter mesterskap, men i Beijing-OL sa det stopp ... Read more »

Farlig chans för AIK

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 29´ AIK skapar sin första ... Read more »

Första OS-dubbeln på 38 år: "Det är galet"

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

Across The Pond gästas av Rhett Rakhshani

© Tillhandahålls av Hockeysverige Across The Pond – podcasten på engelska med svenskt fokus. I det 76.e avsnittet av podcasten Across The Pond gästas Sixten Funqvist och Dave Ashbaugh av ... Read more »

Sundlings långa väg till guldsuccéerna

© Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare. Vägen till OS-guldet var krokig. Men det har den varit förr. Jonna Sundling har blivit expert ... Read more »

Sembrant tillbaka – reserv i Algarve Cup

© Henrik Montgomery/TT Linda Sembrant missade OS, men gör nu comeback i landslagssammanhang i Algarve Cup. Arkivbild. Linda Sembrant är tillbaka i landslaget efter den svåra skada som fick henne ... Read more »

Sundlings mamma: ”Nu ska vi dricka bubbel"

© Henrik Montgomery/TT Jonna Sundling vann OS-guld i damernas sprint. Totalt överlägsen. Jonna Sundlings OS-guld firas ordentligt i familjen. Jag är otroligt stolt, det går inte beskriva med ord, säger ... Read more »

Sundlings mamma: ”Det var ju överlägset”

© Henrik Montgomery/TT Jonna Sundling vann OS-guld i damernas sprint. Totalt överlägsen. Jonna Sundlings OS-guld firas ordentligt i familjen. Jag är otroligt stolt, det går inte beskriva med ord, säger ... Read more »

Wassberg om dubbeln: "Som en vanlig världscup"

© Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT Thomas Wassberg. Arkivbild. För första gången på 38 år har Sverige tagit en dubbelseger i skidor på ett OS. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist gjorde om ... Read more »

Möte mellan högerextrema inför stormningen utreds

© Tillhandahålls av Omni FBI utreder ett möte mellan företrädare för de högerextrema grupperna Proud Boys och Oath Keepers som ska ha ägt rum dagen före stormningen av Kapitolium i ... Read more »

Emma Ribom avslöjar nu – det sa hon till guldhjälten Jonna Sundling direkt efter målgång: ”Jag sa bara…”

Jonna Sundling tog guld, Maja Dahlqvist silver. Emma Ribom blev sexa i finalen – och var snabbt framme och omfamnade OS-guldhjälten. Nu avslöjar hon vad som sades. – Jag tror att det ... Read more »

Nuis forsvarte OL-tittelen på 1500 meter – Kongshaug på fjerdeplass

© Leveres av NTB Peder Kongshaug gikk inn til fjerdeplassen på 1500 meter i sitt første OL. Her under EM i Heerenveen. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Kjeld ... Read more »

En varslet katastrofe

En varslet katastrofe © Foto: LINDSEY WASSON / Reuters Det svenske flagget vaier etter at Jonna Sundling vant sprinten foran Maja Dahlqvist. De gule og blå kan allerede glise. Nå ... Read more »

MATKURS OG VINKURS: En middag med tyskkvinnelig finesse og asiatisk matmagi på Ahaan

© Leveres av Apéritif.no Det er 8, mars og kvinnedagen så hva er bedre enn en middag med en kvinne som får det til. Sabine Mosbacher Fra Pfalz i Tyskland ... Read more »

Vill stoppa förtur med privat sjukförsäkring

© TT Socialminister Lena Hallengren (S) vill utreda ett förbud mot privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård. Privata sjukförsäkringar ska inte ge förtur i vårdkön till offentligt finansierad vård. Regeringen ... Read more »

Naturlig hjälp mot vallningar

© Kurera Tidskrift AB salvia Sämre sömn, värmevallningar, kraftiga svettningar, ökad kroppslig och psykologisk stress och svängande humör. Allt är symtom som kan drabba kvinnor i klimakteriet. En helt ny ... Read more »

SVT-experten Anders Blomquist lyrisk över svenska succén: ”En av de största dagarna i svensk skidåkning”

OS-guld till Jonna Sundling och silver till Maja Dahlqvist. En prestation som går rakt in i de svenska historieböckerna. – En av de största dagarna i svensk skidåkning, säger Anders ... Read more »

LISTA: Tio tillgängliga KHL-spelare för SHL

© BILDBYRÅN/USA TODAY Sports KHL har sedan tidigare fattat beslut om att avbryta grundserien. Flera spetsspelare får därmed avsluta säsongen i förtid. Nu listar Hockeyveriges Andreas Lundskog tio intressanta spelare ... Read more »

SAS lyfter mot Toronto

© TT SAS ska börja att flyga till Toronto. Arkivbild. Flygbolaget SAS börjar i sommar att flyga till Toronto, Kanada. Direktlinjerna från Köpenhamn och Stockholm inleds den 2 juni med ... Read more »

Sundling: Det är galet, jag har inte förstått det än

© Tillhandahålls av Omni Jonna Sundling dominerade OS-sprinten från kval till final men hade svårt att greppa vad som hänt i den första intervjun efter guldet. – Det är galet, ... Read more »

Dag Tolstoy inlagd på sjukhus – har opererat hjärnan

© Jakob Dahlström/TV4/Instagram/Dag Tolstoy Dag Tolstoy opererades för en cysta i huvudet. Dag Tolstoy behövde under fredagen läggas in på sjukhus för en cysta i huvudet. Nu hyllar han vårdpersonalen. ... Read more »

Jacob Dahlström skriver nytt tvåårskontrakt med SSK

© Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån Jacob Dahlström. I ett inlägg på Twitter berättar Södertälje att Jacob Dahlström har skrivit på ett nytt kontrakt för klubben. 28-åringen förlänger med klubben i ... Read more »

Alice Stenlöf stöttas av följarna – efter relationsbeskedet

Det är i sin senaste video som Alice Stenlöf tar bladet från munnen och berättar hur det egentligen ligger till efter alla turer kring hennes kärleksliv. Ja, det finns just ... Read more »

Alla svenska OS-guld i skidor genom tiderna

© Andreas Hillergren /TT Charlotte Kalla vann OS-guld i skiathlon 2018. Jonna Sundlings uppvisning i sprintfinalen i Peking var Sveriges 32:a OS-guld i skidor genom tiderna. Här är alla gulden. ... Read more »

JUST NU: Otieno inleder starkt - AIK med mycket boll

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 6´ Tydlig matchbild redan från ... Read more »

JUST NU: Täby hotar offensivt - farliga när de får ställa om

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 19´ Farlig chans för Täby. ... Read more »

AVSLÖJAR: Nära att lämna Djurgården

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Tommi Vaiho är nära att gå från Djurgården.  Nu kan FotbollDirekt avslöja att han är nära att lånas ut till IK Sirius. Enligt FD:s uppgifter återstår ... Read more »

Danmark öppnar för stridsplan på Bornholm

© Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen. Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det ... Read more »

Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: – En kunstner på ski

© Foto: Bjørn S. Delebekk, VG SUVEREN PÅ OPPLØPET: Johannes Høsflot Klæbo tok sitt andre sprintgull. Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: − En kunstner på ski ZHANGJIAKOU/OSLO (VG) Etter å ... Read more »

OL-oppreisning for Klæbo – sprintet til gull

Det skjedde i tett duell med italieneren Federico Pellegrino, samme mann som han henviste til sølvplass i OL for fire år siden. Bronsen gikk til Aleksander Terentjev. Forrige gang gikk ... Read more »

Historisk norsk OL-fiasko - svenskene herjet: - Tidenes oppvisning

© Aaron Favila (AP) RØK I SEMIFINALEN: Det ble ingen finaleplass på Maiken Caspersen Falla og de andre norske sprintjentene. Historisk norsk OL-fiasko – svenskene herjet: – Tidenes oppvisning ZHANGJIAKOU/OSLO ... Read more »

Intäktslyft för Pfizer

© TT Pfizer har släppt delårssiffror. Arkivbild. Läkemedelstillverkaren Pfizer redovisar en kraftigt ökad vinst under fjärde kvartalet: 3,38 miljoner dollar, motsvarande 0:59 dollar per aktie, kan jämföras med 0,85 miljoner ... Read more »

Olaola: ”Jag litar inte på folk i ljusblå skjorta”

De finns lite överallt. Det är ofta de som sitter på viktiga positioner runtom i samhället. De som bär dyra, välsittande skjortor i ljusblått. Och jag litar inte på dem, ... Read more »

Svensk OS-sprintsuccé – första dubbeln på 38 år

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

Gruppe foreslår styrkede rettigheter i utvisningssaker med barn

© Leveres av ABC Nyheter Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil nå bruke tid på å avklare hvilke av forslagene i rapporten som eventuelt følges opp. Her er hun ... Read more »

Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel

© Leveres av NTB Ringerike fengsel ligger på Tyristrand i Viken. Foto: Audun Braastad / NTB Anders Behring Breivik flyttes fra fengselet i Skien til Ringerike fengsel på Tyristrand. Fengselet ... Read more »

40 år efter tragedin - The Who spelar i Cincinnati

© TT The Whos Roger Daltrey och Pete Townshend. Arkivbild. Mer än 40 år efter det att elva människor klämdes ihjäl inför en The Who-konsert ska nu det brittiska rockbandet ... Read more »