Lita Ford: Rock'n'roll räddade livet på mig

Efter snart 50 år och många vedermödor sätter Lita Ford fortfarande sin tilltro till rockmusiken. Bra musik och bra musiker dör aldrig, säger den Sweden Rock-aktuella stjärnan till TT.

Det är en solig förmiddag i Sölvesborg. Om några timmar ska Lita Ford gå upp på scenen i Sweden Rock och nu funderar hon på att skaffa sig en svensk sommarstuga, precis som hennes svenske basist Mårten Andersson har.

— Jag vill nog aldrig åka hem, säger hon.

Nu 64-åriga Lita Ford slog igenom på 70-talet som tonårig gitarrist i bandet The Runaways tillsammans med bland andra Joan Jett. Sedan var hon var en del av 80-talets amerikanska metalscen innan hon försvann från rampljuset i flera år och gjorde comeback 2008. Mycket har hunnit hända på vägen, men musiken spelar precis samma roll då som nu, förklarar hon.

— Inget har egentligen förändrats. Rock’n’roll har räddat livet på mig så många gånger. Att gå ut och se 30 000 människor glömma alla sina problem, det är bara en så fantastisk känsla.

lita ford: rock'n'roll räddade livet på mig

“Att gå ut och se 30 000 människor glömma alla sina problem, det är bara en så fantastisk känsla”, säger Lita Ford.

Älskar ökenlivet

Lita Ford har fått några törnar av livet genom åren, men i dag mår hon bra, berättar hon.

— Jag bor i öknen i Arizona och jag älskar det. Jag kör motorcykel, skjuter med vapen och leker med skorpioner och skallerormar. Väldigt redneck. Du vet bruden med hatten, bilen och hagelgeväret – det är jag. Men jag kan inte dricka whisky längre.

Det har snart gått 50 år sedan The Runaways spelade in sin största hit “Cherry bomb”, men låten är fortfarande ett måste på Lita Fords setlista. Speciellt sedan den har hittat en ny publik via soundtracket till filmen “Guardians of the galaxy”.

— Bra musik och bra musiker dör aldrig. Det är coolt, folk älskar verkligen “Cherry bomb”, så vi måste spela den för fansen, säger Lita Ford.

lita ford: rock'n'roll räddade livet på mig

Lita Ford med sin svenske basist Mårten Andersson.

“Vem fan bryr sig?”

Men på senare år har mycket av The Runaways eftermäle också handlat om de anklagelser om sexuella övergrepp och psykisk terror som riktats mot Runaways gamle manager och producent Kim Fowley efter dennes död 2015. Lita Ford har tidigare tagit Fowley i försvar, men det där är hon inte intresserad av att prata om i dag.

— Jag har inte följt med i det där och Kim är hur som helst död så ingen jävel bryr sig. Vem fan bryr sig om Kim Fowley och det där gamla dramat? Vad håller du på med? Ställ några bra frågor i stället.

TT: Okej. Har du någon ny musik på gång?

— Vi har gjort klart en ny skiva som jag försöker få utgiven nu. Det handlar bara om att få rätt skivbolag att släppa den. Mer än så vill jag inte säga, det får bli en överraskning, men jag tror att det kommer att gå väldigt, väldigt bra.

lita ford: rock'n'roll räddade livet på mig

Lita Ford trivs med “redneck”-tillvaron i Arizonaöknen. “Jag kör motorcykel, skjuter med vapen och leker med skorpioner”, säger hon.

News Related

OTHER NEWS

Golfvärlden hissar Åberg: ”Du är lika känd som Abba”

Golfvärlden hissar Åberg: ”Du är lika känd som Abba” Svenske golfaren Ludvig Åberg har flera månader av framgång bakom sig. Han har vunnit Europatouren och har nu tagits ut i ... Read more »

Polisen i Alingsås rapporterar om mord / dråp

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Försök till mord”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västra Götaland rapporterar detta: Strax före kl 07:43 larmas polis och ambulans till en lägenhet ... Read more »

Sanningen om Pernilla Wahlgrens frånvaro i Efter fem – stora oron för Theo: ”Avvikelser på hjärtat”

Sanningen om Pernilla Wahlgrens frånvaro i Efter fem – stora oron för Theo: ”Avvikelser på hjärtat” Under tisdagseftermiddagen skulle Pernilla Wahlgren gästa Efter fem men fick i sista sekund ställa ... Read more »

Jonas Gardell talar ut – därför tog han ut skilsmässa med Mark Levengood: ”Otroligt smärtsamt”

Jonas Gardell, 59, och Mark Levengood, 59, gick för en tid sedan ut med att de valt att gå skilda vägar. Detta efter över tre decennier som ett av Sveriges ... Read more »

Stockholmsbörsen kring nollan

Börsklockan på Stockholmsbörsen. Arkivbild. Efter den senaste tidens dystra börsklimat förväntas Stockholmsbörsen öppna omkring nollan. Efter gårdagens nedgång är nu nästan hela årets uppgång avseende OMXS-index utraderad. En avgörande faktor ... Read more »

Domare: Trump skyldig, tillstånd dras in

USA:s förre president Donald Trump. Bild från i måndags. USA:s förre president Donald Trump är skyldig till bedrägeri, slår en domare i ett civilrättsligt mål fast. Domaren beordrar att tillstånden ... Read more »

Bröllopsparet dog i branden – dansade när lågor slog upp

Bröllopsparet dog i branden – dansade när lågor slog upp Både bruden och brudgummen omkom i branden på ett bröllop i Hamdaniya-distriktet i Irak i går kväll, uppger myndigheterna enligt BBC. ... Read more »

Historiskt klimatmål tas upp i Europadomstolen

Det skrivs historia i Europadomstolen när den största klimatstämningen i dag prövas i den stora kammaren. Sverige och 31 andra länder i Europa anklagas av unga portugiser för att göra ... Read more »

Banishers: Ghosts of New Eden försenat till februari

Banishers: Ghosts of New Eden försenat till februari Remedy var en av de första studiorna att säga rakt ut att de inte ville slåss direkt mot andra efterlängtade spel när ... Read more »

Vildsvin inne på sopstationer i 20 kommuner: "En riskfaktor"

Vildsvin på avfallsanläggningar ökar risken för spridning av afrikansk svinpest. Arkivbild. Minst 20 av landets kommuner har haft vildsvin bökandes inne på avfallsanläggningar det senaste året. Ytterligare elva kommuner har ... Read more »

Väderomslag i sikte: Från sensommarvärme till höstkyla

Foto: Shutterstock Efter en period av ovanligt varmt väder för september, förbereder sig Sverige för en övergång till höstens kyligare temperaturer. Vädersajten Klart.se rapporterar att det kommer att vara soligt ... Read more »

Handeln: "Tuffaste hösten och vintern på länge"

Genrebild. Framtidsförväntningarna sjunker, det är kontentan av Svensk Handels Handelsbarometer för september. “Vi ser framför oss den tuffaste hösten och vintern på länge”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel ... Read more »

Vildsvin inne på sopstationer i 20 kommuner

Vildsvin på avfallsanläggningar ökar risken för spridning av afrikansk svinpest. Arkivbild. Minst 20 av landets kommuner har haft vildsvin bökandes inne på avfallsanläggningar det senaste året. Ytterligare elva kommuner har ... Read more »

Kristdemokraterna förlorar mark: Tuff period för Ebba Busch

Kristdemokraterna förlorar mark: Tuff period för Ebba Busch Partiet, som tidigare hade 5,3% av rösterna i riksdagsvalet, har nu sjunkit under spärren och står på 3%. Läs också Sverige har ... Read more »

Polisen rapporterar om mord / dråp, Österåker

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Polis och ambulans kallas till en villa i Åkersberga med uppgifter om att en man skottskadats.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Stockholms län ... Read more »

Theo Wahlgren akut till sjukhus – Pernilla tvingades avbryta "Efter fem"

Theo Wahlgren akut till sjukhus – Pernilla tvingades avbryta “Efter fem” Det var under tisdagen som Pernilla Wahlgren snabbt tvingades avboka sin medverkan i Efter fem då hon fick ett ... Read more »

Högernationalistisk profil bakom Paludans bränning

Högernationalistisk profil bakom Paludans bränning Den högernationalistiska profilen Christian Peterson bad Rasmus Paludan att bränna koranen utanför Turkiets ambassad i januari – en aktion som blev startskottet för årets våg ... Read more »

Danska regeringen öppnar för att höja abortgränsen

Danska regeringen öppnar för att höja abortgränsen Den danska regeringen kommer att bjuda in till samtal om landets abortgränser. Det säger hälsominister Sophie Løhde till DR. – Den nuvarande 12-veckorsgränsen ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự