Liikenneturva: Takapenkillä lipsutaan yhä turvavyön käytöstä

Asia's Tech News Daily

© Kuski voi varmistaa, että auto ei liiku metriäkään ennen kuin kaikilla on turvavyö kunnolla kiinni m…

Liikenneturva tarkkailee vuosittain turvavyön käyttöä henkilöautoissa. Tämän vuoden tarkkailuissa* joka kymmenes henkilöauton takapenkillä taajamassa matkustanut jätti turvavyön kiinnittämättä.

– Takapenkillä matkustavat turvavyöttömät vaarantavat itsensä lisäksi myös auton muut matkustajat. Törmäyksen sattuessa ilman turvavyötä istuvat takapenkkiläiset tulevat etupenkillä istuvien päälle. Yksinkertaisinta on laittaa turvavyö aina saman tien kiinni riippumatta auton tyypistä, ajonopeudesta tai matkustuspaikasta, kehottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

Turvatekniikan hyötyjä ei pidä nollata

Tarkkailuissa 97 prosenttia auton etupenkillä olleista matkusti turvavyö kiinnitettynä niin taajama- kuin maantieolosuhteissakin. Pohjonen on tyytyväinen siihen, että turvavyön kiinnittäminen on itsestäänselvyys lähes kaikille autoa kuljettaville. Vaikka turvatekniikka kehittyy jatkuvasti, on turvavyö edelleen yksi auton tärkeimmistä turvavarusteista, ellei jopa tärkein.

– Turvavyön auki jättämällä voi tehokkaasti nollata kaikki ne hyödyt, joita nykyautojen turvatekniikka tarjoaa. Esimerkiksi turvatyynyt voivat olla jopa hengenvaarallisia, jos turvavyö ei ole kiinnitetty. Muukaan turvatekniikka ei toimi alkuunkaan suunnitellusti, jos kuljettaja tai matkustaja ei pysy törmäyshetkellä penkissä, Pohjonen muistuttaa.

Kuski voi varmistaa, että kaikilla on vyö kiinni

Onnettomuusinstituutti OTIn mukaan vuonna 2019 liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä henkilö- tai pakettiautossa matkustaneista lähes puolet ei käyttänyt turvavyötä. Heistä joka kolmas (21 henkeä) olisi tutkijalautakuntien arvion mukaan voinut selvitä onnettomuudesta hengissä turvavyötä käyttämällä.

– Kuski voi varmistaa, että auto ei liiku metriäkään ennen kuin kaikilla on turvavyö kunnolla kiinni. Puuttuminen on välittämistä tässäkin tapauksessa. Turvavyö pelastaa riippumatta siitä, ajetaanko taajama- tai maantienopeuksia, Pohjonen korostaa.

Ihminen muuttu todella painavaksi järkäleeksi

Mahdollisen onnettomuuden sattuessa riski loukkaantua moninkertaistuu jo taajamanopeuksillakin, mikäli turvavyö ei ole kiinni.

Jos kolari ajetaan 50 km/h nopeudella, ihmisen törmäyspaino on jo 40-kertainen. Eli 80 kiloa painavan törmäysvoima kilogrammoiksi muutettuna olisi 3000 kg. Jos nopeutta on 30 km/h, törmäyspaino on edelleen noin 14-kertainen.

*Liikenneturva tarkkailee turvavyön käyttöä vuosittain valtakunnallisesti. Vuonna 2021 kerättiin noin 61 000 havaintoa turvavyön käytöstä henkilöautossa. Etupenkillä turvavyötä käytti 97 prosenttia. Käyttö oli yhtä yleistä taajamassa ja maantiellä. Takapenkillä turvavyötä käytti 90 prosenttia taajamassa. Takapenkin turvavöistä kerättiin noin 3 200 havaintoa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Toto Wolffilta hulvaton kannustushuuto Valtteri Bottakselle – suomalainen vastasi huikealla tempulla

© imago sport Mercedeksen Valtteri Bottas oli kuin olikin kolmas sunnuntain Saudi-Arabian GP:ssä. Bottas nousi kisan lopulla kaksi sijaa – vahvan kannustuksen sävyttämänä. RAPORTTI: Saudi-Arabiassa kaoottinen F1-kisa: Lewis Hamilton voitti, Max ... Read more »

Tätä on odotettu! NHL-seura potki GM:n ja päävalmentajan pihalle – korvaaja löytyi jo

© Tiedotekuva NHL-seura Vancouver Canucksin fanit saivat viimein paljon toivottuja uutisia. Useat NHL-toimittajat kertovat, että Vancouverin GM Jim Benning ja päävalmentaja Travis Green ovat saaneet potkut. Seura ei ole vielä ... Read more »

Mitta tuli täyteen: Vancouverissa jaettiin kahdet potkut – uusi päävalmentaja löytyi heti

© Tiedotekuva Useat toimittajalähteet Pohjois-Amerikasta kertovat, että Vancouver Canucks on antanut potkut GM Jim Benningille ja päävalmentaja Travis Greenille. Vancouverin alkukausi on ollut valtava pettymys seuran materiaaliin nähden. Canucks majailee ... Read more »

Saudi-Arabian GP:n topit ja flopit: Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin MM-taistelu sai irvokkaan sivumaun

© ANDREJ ISAKOVIC / POOL MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi sunnuntain Saudi-Arabian GP:n voittoon. Hamiltonin ja Max Verstappenin voittotaistelu ... Read more »

Oikeistokonservatiivinen presidentinvaalikampanja herättää ihastusta ja vastustusta Ranskassa

AFP Oikeistolainen toimittaja ja kirjailija Eric Zemmour laukaisi sunnuntaina presidentinvaalikampanjansa tuhansien kannattajien edessä messukeskuksessa Pariisin esikaupunkialueella. “Ranskan Trumpiksi” kutsutun presidenttikandidaatin kampanja sai kuitenkin pian yllättävän käänteen kun yleisössä alettiin tapella. ... Read more »

Max Verstappenille 10 sekunnin aikarangaistus Saudi-Arabian osakilpailusta

AFP Formulakuljetuttaja Max Verstappenille on annettu kymmenen sekunnin aikarangaistus formula 1:n Saudi-Arabian osakilpailun tapahtumasta, jossa Lewis Hamilton törmäsi vauhtiaan voimakkaasti hidastaneeseen hollantilaiseen. Verstappen sai lisäksi kaksi rangaistuspistettä. Aikarangaistus ei vaikuttanut ... Read more »

Presidentti Niinistö brittilehdessä: Venäjä arvostaa kovuutta

© Lehtikuva Niinistö sanoo brittilehdelle, että Putin halveksii heikkouden merkkejä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Tuomas Savonen Venäjä arvostaa kovuutta vastustajissaan, arvioi presidentti Sauli Niinistö brittiläisen Sunday Times -lehden haastattelussa. Lehden ... Read more »

IL: Puolustusvoimat esittää amerikkalaista F-35-konetta Suomen uudeksi hävittäjäksi

© Toimittanut Uusi Suomi Ehdokas. Lockheed Martinin F-35-konetta on pidetty julkisuudessa yhtenä HX-hankkeen ennakkosuosikkina. ”Emmehän me tällaisia huhuja lähde mitenkään kommentoimaan”, viestii puolustusministeriön Lauri Puranen. Iltalehti uutisoi sunnuntaina nimettömiin lähteisiin ... Read more »

Suomi vielä pohtii, mutta monet maat antavat jo keppiä rokottamattomille – Tässä lista 11 valtion käyttämistä kovista keinoista

© Toimittanut Uusi Suomi Toistaiseksi suljettu. Itävällassa kaikkia kansalaisia koskeva sulkutila on voimassa joulukuun puoliväliin. Sen jälkeen maa keskittyy rajoittamaan rokottamattomia. Useat maat iskevät rokottamattomille sanktioita, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Kovien ... Read more »

Asiantuntijat kertovat, kuinka montaa eri ihovoidetta ihminen oikeasti tarvitsee

© Rido Kymmenille erilaisille voiteille ei ole tarvetta vaan tavallisesti ihminen pärjää muutamalla eri tuotteella. Kasvoille, silmänympäryksille, vartalolle, jaloille, käsille… lähestulkoon jokaiselle kehonosalle tuntuu löytyvän oma erikoisvoiteensa. Kauneudenhoidosta kiinnostuneen kaapista ... Read more »

Koronapandemia ei hiljentänyt asekauppaa, vaikka talous muuten supistuikin

© AFP / Lehtikuva Liki puolet sadasta suurimmasta asevalmistajista oli yhdysvaltalaisia yhtiötä. Kuva turvallisuusalan messuilta Ranskasta. LEHTIKUVA/AFP Hannu Aaltonen Koronapandemiasta huolimatta aseet kävivät viime vuonna edelleen kaupaksi. Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin ... Read more »

Eteneekö maakuntavero vai ei? ”Suomalaisilla on oikeus tietää, ajaako hallitus uutta haitallista veroa käyttöön Suomessa vai ei”

© Toimittanut Uusi Suomi Maakuntavero vai ei? Kokoomuksen Sari Sarkomaa katsoo, että pääministerin on syytä selkeyttää hallituksen maakuntaverolinja. Verkkouutisten mukaan valmistelu maakuntaveron käyttöön ottamiseksi jatkuu ennallaan. Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustajat Sari ... Read more »

MTV Uutiset paikalla: Helsingin Ullanlinnassa ammuttiin kerrostalon ulko-oveen

© Toimittanut MTV Ulko-oveen ammuttiin Ullanlinnassa sunnuntai-iltana. Helsingissä Ullanlinnan kaupunginosassa on ammuttu rakennuksen ulko-oveen, kertoo poliisi Twitterissä. Poliisi kertoo asian selvittelyn jatkuvan tutkintapainotteisesti ja tiedottavansa asiasta lisää aikaisintaan huomenna.  MTV Uutisten toimittaja ... Read more »

Hilse voi kertoa jotain terveydestäsi – ihotautilääkäri nimeää seitsemän eri tyyppiä

© Mikhail Azarov Ihotautilääkärin mukaan hilseen ulkomuoto ja päänahan oireilu auttavat selvittämään, mistä oireilu johtuu. Hilse on yleinen hiuspohjan vaiva. Hilsettä alkaa syntyä, kun päänahka tulehtuu ja solut alkavat jakautua ... Read more »

Seiska: Sanna Marin juhli yöelämässä, kun Haaviston koronatartunta oli tiedossa

© AFP / Lehtikuva Valtioneuvosto tiedotti Haaviston koronatartunnasta lauantai-iltana. LEHTIKUVA/AFP Merja Könönen, Tuomas Savonen Pääministeri Sanna Marin (sd) juhli Helsingin yöelämässä lauantaina, kertoo Seiska-lehti. Tätä ennen pääministeri oli omien sanojensa ... Read more »

Ikuisuuskysymys: Miksi kahvi aiheuttaa äkillisen kakkahädän?

© Shutterstock Aamukahvin päätteeksi moni kokee äkillistä tarvetta käydä vessassa. Moni kokee kahvin lisäävän ulostamistarvetta, mutta syy ilmiön taustalla on edelleen hämärän peitossa. Kahvikupillinen aamulla herättelee paitsi mieltä myös vatsaa. ... Read more »

Päätös: Max Verstappenille jo toinen rangaistus Saudi-Arabiassa – hollantilainen todettiin syylliseksi yhteentörmäykseen Hamiltonin kanssa

© Tiedotekuva FIA on langettanut Max Verstappenille 10 sekunnin aikasakon kolaristaan Lewis Hamiltonin kanssa Saudi-Arabian osakilpailussa. Hollantilainen sai siis yhteens 15 sekuntia rangaistuksia kilpailun loppuaikaansa. Lisäksi Verstappen saa tililleen kaksi rangaistuspistettä. Hänen määränsä on ... Read more »

Max Verstappen sai uuden rangaistuksen

© imago sport FIA on antanut Max Verstappenille kymmenen sekunnin aikarangaistuksen Saudi-Arabian osakilpailun tilanteessa, jossa Lewis Hamilton ajoi hollantilaisen perään. Hamilton ajoi Verstappenin perään, kun tämä oli päästämässä brittikuljettajaa ohitseen ... Read more »

Susijengin pelaajat hohkasivat kuumina Japania myöten

© Toimittanut Sport Content Susijengin pelaajat esittivät loisto-otteita viime viikolla. Murphyn veljekset olivat loistovireessä Japanissa, Aapeli Alanen iski tulta Itävallassa, Shawn Hopkins purkautui Islannissa, Daniel Dolenc oli joukkueensa ykkönen Ranskassa ... Read more »

Lähde: Liverpool valmistelee iso kauppaa Real Madridin kanssa

© Toimittanut Sport Content Liverpool on ensi kesän siirtomarkkinoilla tosissaan Real Madridin keskikentän tukipilareihin lukeutuvan saksalaisen Toni Kroosin, 31, kintereillä. Poolin kiinnostuksessa Kroosia kohtaan uutisoi El Nacional. Kroosin sopimus ulottuu ... Read more »

Näin Mohamed Salah kommentoi Barcelona-huhuja: ”Se tekee minut iloiseksi”

© Tiedotekuva Liverpoolin supertähti Mohamed Salah kertoo olevansa ”iloinen” Barcelonan halusta hankkia hänet, mutta vakuuttaa pysyvänsä mieluummin nykyisessä seurassaan. Espanjalaislähteiden mukaan Barcelonan päävalmentajaksi viime kuussa palkattu Xavi haluaa vahvistaa joukkueensa ... Read more »

Awak Kuier kutitteli tupla-tuplaa Italiassa

© Toimittanut Sport Content Saksan Bundesliigassa Susiladiesin pelaajat pääsivät kaikki voittojen makuun. Italiassa Awak Kuier jatkoi loistavaa kauttaan ja Helmi Tulonen oli jälleen tehokkaana. Kuier kutitteli tupla-tuplaa 12 pisteen ja ... Read more »

Seuraikoni teki komean maalin ja huomasi loukanneensa itseään – oliko tuuletus älykästä vai epäurheilijamaista?

© Kuva: Getty Images Celta Vigo hävisi La Ligan sunnuntain myöhäisottelussa kotikentällään Valencialle ottelussa, jossa tapahtumia riitti. Jo jutun otsikossa mainittu seuraikoni on tietenkin Celta Vigon Iago Aspas. 34-vuotias Aspas ... Read more »

Katso: Juventus-taituri teki häikäisevän maalin suoraan kulmapotkusta!

© Tiedotekuva Juventuksen kolumbialaistaituri Juan Cuadrado onnistui sunnuntaina harvinaislaatuisessa tempussa, kun hän laukoi kotiottelussa Genoaa vastaan pallon suoraan kulmapotkusta maaliin. Cuadradon, 33, osuma nähtiin jo yhdeksän peliminuutin kohdalla. Kolumbialainen antoi ... Read more »

Meneekö peli rumaksi F1-mestaruuden ratkaisevassa trillerissä? Lewis Hamilton tykittää tylyä tekstiä Max Verstappenista

© Toimittanut Sport Content Formula ykkösten äärimmäisen dramaattisen ja kaoottisen kisan Jeddan katuradalla Saudi-Arabiassa voittanut Mercedeksen Lewis Hamilton laukoi tylyä tekstiä Red Bull-tallin Max Verstappenista uskomattoman taistelun tauottua. Kaksikko lähtee ... Read more »

Valtteri Bottakselle katkerasti taipunut ranskalaiskuski purki rajun pettymyksen autoonsa – "Turhauttavaa"

© XPB Images Alpinen Esteban Ocon taipui Valtteri Bottakselle kisan viimeisellä suoralla. Ranskalaiskuski purki pettymystään autoonsa heti ruutulipun ohitettuaan. Esteban Ocon oli kiistatta yksi Saudi-Arabian jännittävän osakilpailun suurimmista onnistujista. Ocon ... Read more »

Kaksi vuotta sitten menehtyneeltä Juice Wrldilta julkaistaan uusi albumi postuumisti – pian ilmestyy myös dokumentti

© Nabil Elderkin Kaksi vuotta sitten menehtyneeltä Juice Wrldilta julkaistaan uusi albumi postuumisti – pian ilmestyy myös dokumentti Tulevalta albumilta saatiin esimakua perjantaina ilmestyneen kappaleen muodossa, jossa vierailee Justin Bieber. ... Read more »

Kimi Räikköseltä hilpeä suomenkielinen summaus F1-kisasta – "Yksi vielä"

© imago sport Alfa Romeon Kimi Räikkösen Saudi-Arabian kisa meni piloille, kun hän törmäsi Aston Martinin Sebastian Vettelin kanssa. Räikkönen joutui ajamaan varikolle, missä hänelle asennettiin uusi etusiipi. Lopputuloksissa Räikkönen ... Read more »

Kimi Räikkönen päätti kummastelunsa kahteen sanaan: ”Yks vielä”

© Toimittanut Sport Content Alfa Romeon Kimi Räikkösellä oli täydet saumat taistella pistesijoista uransa toiseksi viimeisessä F1-kisassa Jeddan armottomalla katuradalla Saudi-Arabiassa. Jäämiehen saalistus päättyi kuitenkin harmittavaan kolarointiin takavuosien Ferrari-tallikaverinsa, nykyään ... Read more »

Valtteri Bottas venyi maalisuoralla huimaan suoritukseen – "Jäi vähän viime tinkaan"

© ANDREJ ISAKOVIC / POOL Mercedeksen Valtteri Bottas nousi Saudi-Arabian GP:n viimeisten metrien aikana upeasti kolmanneksi. Tapahtumarikas kisa tarjosi kuitenkin haasteita myös suomalaiselle. Saudi-Arabian kilpailu oli yksi kauden tapahtumarikkaimmista ja ... Read more »

Suurseuran nuori lupaus vakavassa kolarissa – pyöräilijä menehtyi

© Tiedotekuva Brasilian suurimpiin ja menestyneimpiin seuroihin lukeutuvan Flamengon nuori laitapuolustaja Ramos Ramos Lima oli lauantai-iltana osallisena vakavassa liikenneonnettomuudessa. Ramon törmäsi autollaan Rio de Janeirossa pyörälähettiin noin kello 20.30 paikallista aikaa. Pyörälähetti ... Read more »

Valtteri Bottas varmisti MM-sarjan kolmannen sijan huikealla tavalla – ”Ei ollut helppo päivä”

© Tiedotekuva Toiseksi viimeisen osakilpailunsa Mercedeksen puikoissa ajanut Valtteri Bottas sijoittui Saudi-Arabian GP:ssä kolmanneksi. Samalla suomalainen varmisti pistetaulukossa MM-sarjan kolmannen sijan. Bottas starttasi kilpailuun toisesta lähtöruudusta ja piti alkuhetkillä paikkansa, kunnes turva-autot ... Read more »

Sopimus puretaan! Toimittaja: NHL-hyökkääjä on siirtymässä Eurooppaan

© Tiedotekuva Ottawa Senatorsin ja Pontus Åbergin tiet eroavat. Toimittaja Chris Johnston kertoo Twitterissä, että 28-vuotias ruotsalaishyökkääjä on asetettu ehdottomalle siirtolistalle. Tämä tarkoittaa sitä, että osapuolet ovat purkamassa voimassa olevan sopimuksen etuajassa. Tällä kaudella ... Read more »

Lähde: Tähtihyökkääjän ruuti on märkää Valioliigassa - nämä viisi suurseuraa ovat silti kintereillä

© Toimittanut Sport Content Arsenalin kapteenia ja tähtihyökkääjää Pierre-Emerick Aubameyangia, 32, viedään siirtohuhuissa kovaa kyytiä joko Espanjan tai Italian kentille jo tammikuun siirtoikkunassa. Aubameyangin ruuti on ollut viime aikoina märkää, ... Read more »

Kylmäpäinen Lewis Hamilton ei tiennyt saavansa ottaa kärkipaikan haltuunsa – syytti Max Verstappenia peräänajosta

© Tiedotekuva Mercedeksen Lewis Hamilton otti upean voiton Saudi-Arabian GP:ssä sunnuntaina. Tapahtumarikkaassa kilpailussa puhuttavin tilanne nähtiin MM-kärkikaksikon välillä, kun useaan kertaan yhteen Red Bullin Max Verstappenin kanssa ottanut Hamilton kolautti etusiipensä hollantilaisen perään. Verstappen ... Read more »

”Professorin” kädenjälki näkyi välittömästi Man Unitedin pelissä – Cristiano Ronaldon tilasto paljonpuhuva

© Tiedotekuva Manchester Unitedin loppukauden manageriksi palkatun Ralf Rangnickin kädenjälki näkyi jo voitokkaassa debyyttiottelussa Crystal Palacea vastaan. Ralf Rangnick debytoi voitokkaasti – paljon parjattu keskikenttämies nousi Man Unitedin sankariksi ”Professori” ... Read more »

Max Verstappen sekä Lewis Hamilton on kutsuttu tuomariston eteen Saudi-Arabian GP:n jälkeen – hollantilainen antoi kilpailunjohdon kuulla kunniansa tiimiradiossa

© Tiedotekuva Jo yhden aikasakon Saudi-Arabian GP:ssä saanut Max Verstappen on kutsuttu tuomariston eteen Lewis Hamiltonin kanssa kilpailun jälkeen. Kyseinen tilanne nähtiin kilpailun loppupuolella, kun kaksikko osui toisiinsa erikoisella tavalla. Verstappen oli päästämässä ... Read more »

Max Verstappen ja Lewis Hamilton tuomariston eteen – Saudi-Arabian kohutuin tapaus tutkinnassa

© imago sport Red Bullin Max Verstappen ja Mercedeksen Lewis Hamilton on kutsuttu tuomariston kuultavaksi Saudi-Arabian kisan jälkeen. Taustalla on kisan loppupuolen kohutapaus, missä Verstappen yritti päästää Hamiltonin edelleen. Verstappen ... Read more »

Hurjaa pistenokittelua takamiesikonien välillä - näin siinä lopulta kävi

© Toimittanut Sport Content BC Nokia kukisti Tampereen Pyrinnön sunnuntaina pelatussa Korisliigan Pirkanmaan paikalliskamppailussa. BC Nokia nousi tasapisteisiin Pyrinnön kanssa voittamalla illan kohtaamisen. Ottelu päättyi isäntä Nokian hyväksi 92-80. Kummankaan ... Read more »

”Kuunnellessa meni iho kananlihalle…” – Faff-Beyn varhaistuotanto julkaistaan triplavinyylinä

© Soundi.fi ”Kuunnellessa meni iho kananlihalle…” – Faff-Beyn varhaistuotanto julkaistaan triplavinyylinä Keravan Ääni ja levy julkaisee maaliskuussa triplavinyylin verran Faff-Beyn vanhaa materiaalia. Holy Bible -paketti sisältää raivokkaan oululaisyhtyeen ensimmäisen demon, ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic