Lever med svår smärta i pandemins vårdköer

Asia's Tech News Daily

Lever med svår smärta i pandemins vårdköer
© Privat Peter Christensen väntar på sin andra höftledsoperation. Han drömmer om ett liv utan smärta och att kunna komma ut i skidspår och skidbacken igen.

Operationsavdelningarna i landet är inte uppe i full kapacitet – köerna växer fortfarande.

Jag klarar en timme i trädgården sen får jag lägga mig på golvet och skrika ut min smärta, säger Peter Christensen med utslitna höfter.

– Man vill se ljuset i tunneln, men det får man inte se förrän man får operationstiden. Den är lång den där tunneln, säger Peter Christensen från Karlskrona, en av dem som levt länge med smärta i väntan på operation.

Han är 65 år och har haft värk i 15 års tid. Det började med att det stramade ned längs ena benet. Höftlederna visade sig vara utslitna. Peter Christensen började halta men försökte hålla i gång med cykling, promenader och löpning. Tills för två år sedan.

Lever med svår smärta i pandemins vårdköer
© Johan Hallnäs/TT Hur många operationer som utförs i Sverige har påverkats av pandemin, men varierar också under året på grund av sommar- och julledighet. Att den gula kurvan för 2021 viker av nedåt betyder att köerna nu växer.

– Då havererade det. Jag fick jättesvårt att gå, jag hade så ont på natten att jag inte kunde sova, säger han.

Bara Rumänien sämre

Antalet operationer som utförs i Sverige låg förra veckan på 87 procent av vårdens totala kapacitet, enligt siffror från svenskt perioperativt register (SPOR).

– Ska vi beta av köer behöv er vi ligga på 105 procent, dit har vi inte kommit, säger Gunnar Enlund, biträdande registerhållare på SPOR.

Konsekvensen av det är att köerna inte minskar utan ökar.

Innan pandemin bröt ut var operationsköerna i Sverige redan näst längst i Europa, endast Rumänien var sämre, enligt Euro Health Consumer Index.

I december 2019 väntade 126 000 personer på operation. I januari 2020 hade antalet ökat till 133 000. I januari 2021 låg antalet som väntar på operation kvar på 133 000 personer. Dryga halvåret senare, i augusti 2021, har antalet vuxit till 170 510 personer, enligt Väntetider i vården.

Utöver att många tusen fler väntar på operation, så utförs färre operationer nu än samma period 2020 och 2019. Enligt Gunnar Enlund ett tydligt tecken på att sjukhusen nu förlorar personal.

37 000 fler

– I dag finns inte så många covidpatienter på iva längre, så nu borde vi vara tillbaka på nivån för 2019, men vi är inte det. Jag kan inte hitta någon annan förklaring än personalbrist. De som är på plats jobbar lika bra som innan, kanske lite mer. Vi jobbar extra på kvällar och helger men trots det kommer vi inte ikapp, säger Gunnar Enlund.

Bristen på operationssjuksköterskor och anestesisjuksköterskor – och även narkosläkare – gör att operationssalar inte kan hållas öppna för att det saknas personal att bemanna dem med.

– Vi har en personal som är trött. Många har slutat, många är sjukskrivna och många söker sig därifrån, säger Gunnar Enlund som också är överläkare inom anestesi-, operation- och intensivvård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I juli 2020 fick Peter Christensen sin remiss, operationen bokades till december 2020. Då skickades han hem med för högt blodtryck och fick vänta till april 2021. Nu den 25 oktober är det dags för operation av höft nummer två.

Eländig gubbe

– Från att jag fick remissen har det gått ett år och fyra månader totalt. Utan pandemin hade det gått på halva tiden, tror han.

– Det känns som att man bara ser ett knä eller en höftled. Hela jag, mina vänner och min familj – alla påverkas av eländet med den här gubben, säger Peter Christensen.

Från vårdens sida hade han önskat sig bättre information för att slippa ovissheten.

– Man kan ringa till ett köhanteringssystem, men de har ingen information. De kan inte säga någonting, men så plötsligt finns en operationstid. Man ska ju kunna planera sin tillvaro och sitt liv också, säger han.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Disse artistene dukker opp i «Maskorama» i kveld

© Foto: Line Møller, VG/Tore Meek, NTB VENDER TILBAKE: Lørdag kveld skal blant annet fjorårets vinner Ulrikke Brandstorp synge duett sammen med en av årets deltagere. Disse artistene dukker opp ... Read more »

Storbritannien kräver åter test av alla inresande

© Tillhandahålls av Omni Storbritannien återinför kravet på att alla som reser in i landet måste ta en negativt covid-test senast 48 timmar före avresan för hejda spridningen av omikronvarianten, ... Read more »

Xavi om första förlusten i Barca: "Irriterande"

© Joan Monfort/AP/TT Xavi Hernandez fick hantera sin första förlust som Barcelonatränare, när laget förlorade mot Betis. Arkivbild. Mittfältsikonen Xavi Hernandez har inlett jobbet som tränare i Barcelona med dubbla ... Read more »

Milosevics oroande skadebesked: "Inte ljust"

© Per Danielsson/TT Alexander Milosevic. Arkivbild. Alexander Milosevic fick se guldavgörandet mot Sirius från sidan efter en skada på uppvärmningen. Nu ger mittbacken oroande besked inför den kommande Januariturnén. Det ... Read more »

Efter andraplatsen - så ska AIK bli ännu bättre 2022

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt SOLNA. Trots att AIK tog lika många poäng som Malmö FF blev det ändå inget SM-guld. Nu ger Bartosz Grzelak sin bild av den allsvenska avslutningen ... Read more »

Oslo kommune ber folk som var på restauranten Louise, teste seg

Dette gjelder dem som var på stedet etter klokka 18 og som ikke allerede har fått oppfølging, opplyser Oslo kommune lørdag kveld. Fra før har gjester på stedet mellom 22.30 ... Read more »

Stenger ned Oslo-restaurant etter smitteutbrudd

© Foto: Ole Berg-Rusten HALVE JULEBORDET SMITTET: Etter et julebord på denne restauranten på Aker Brygge sist fredag ble halve selskapet smittet. En god del har fått påvist omikron. Stenger ... Read more »

Forskare: Musiken stjälper mer än hjälper

© Martina Holmberg/TT Att lyssna på musik minskar förmågan till problemlösning, enligt forskare. Arkivbild. Det är inte ovanligt att människor lyssnar på musik medan de jobbar eller pluggar. Men lyssnandet ... Read more »

USA: Förbereder oss på scenario utan kärnavtal

© Tillhandahålls av Omni USA förbereder sig för ett scenario där det internationella kärnavtalet med Iran inte går att väcka till liv. Det uppger en amerikansk diplomat för Bloomberg sedan ... Read more »

Uppdaterade vaccin i vår: ”Hejda omikron tills dess”

© Tillhandahålls av Omni Det kommer att vara viktigt att hålla spridningen av omikronvarianten på en så låg nivå som möjligt fram till i vår, enligt epidemiologen Joakim Dillner. Då ... Read more »

Polestar 3 närmar sig – första bilden på den stora elsuven

© auto motor & sport Polestar 3 är en stor suv som ska tillverkas i USA och tilltala amerikaner. Den blir en syskonmodell till Volvos XC90-efterträdare Embla. Hittills har vi ... Read more »

Uppgifter: Alexandre Lavoie jagas av flera allsvenska klubbar

© Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån Alexandre Lavoie. Alexandre Lavoie lämnade Västerås tidigare under lördagen.  Nu uppger sajten VIKFanCentral.se att kanadensaren jagas av tre andra klubbar i HockeyAllsvenskan.  Han värvades till Västerås ... Read more »

Missat guld – men Goitom fick drömslutet

© SOREN ANDERSSON /TT Henok Goitom hyllas efter slutsignal. AIK lyckades inte rå på Malmö FF i den herrallsvenska guldstriden. Men för Henok Goitom blev det ändå ett sagolikt avslut ... Read more »

Röd varning för halka i Kalmar – fem olyckor på E22

© Tillhandahålls av Omni Minst fem olyckor har inträffat på E22 i Kalmar län under lördagseftermiddagen, rapporterar Barometern. Trafikverket har gått ut med en röd varning för väglaget på vägen ... Read more »

Svarar på MFF-tränarens pik: "Alltid något med honom"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Jon Dahl Tomasson menar att guldet hade hamnat i Malmö redan för två månader sedan ifall de inte hade Europaspelet. Nu svarar AIK:s Alexander Milosevic. – ... Read more »

Vann skytteligan – bad alla om ursäkt

© Stefan Jerrevång/TT IFK Norrköpings Samuel Adegbenro vann skytteligan – men hade en motig säsongsavslutning. Samuel Adegbenro var stolt och nöjd över att vinna den allsvenska skytteligan. Men inte glad. ... Read more »

Stjärnan: "Jag är klar i allsvenskan"

© Andreas Hillergren/TT Malmö FF:s Anel Ahmedhodzic med bucklan efter att ha säkrat ett andra raka SM-guld. Det har surrats om en flytt utomlands under en längre tid. Nu slår ... Read more »

Känslosamt avsked av ikoner efter Elfsborgs seger

© Kicki Nilsson/TT Elfsborgs Jacob Ondrejka gör 1-2 under lördagens fotbollsmatch i den sista omgången av allsvenskan mellan Örebro SK och IF Elfsborg på Behrn Arena. Elfsborg besegrade till sist ... Read more »

Ovanligt kallt för årstiden – och kylan håller i sig

© Tillhandahålls av Omni Det har varit ovanligt kallt för årstiden i Sverige den senaste tiden, och det ser ut som att kylan kommer att hålla i sig även under ... Read more »

Kalla petas – första gången på 15 år

© Fredrik Varfjell/NTB/TT Charlotte Kalla petas i stafetten. I 15 år har Charlotte Kalla varit given i det svenska förstalaget i stafetter. Men i världscupen i Lillehammer petas längdstjärnan – ... Read more »

Julekonserter: – Billettsalget nærmest stoppet opp helt

© Foto: Heiko Junge, NTB SITTEPLASSER: Slik så det ut da Jaga Jazzist spilte på Rockefeller i oktober i fjor. I et møte med kulturministeren fredag ettermiddag uttrykte sentrale kulturinstitusjoner ... Read more »

Andersson traditionsenligt till Finland

© Claudio Bresciani/TT Statsminister Magdalena Andersson (S) är på väg till Finland. Arkivbild. Magdalena Anderssons (S) första utrikesresa som statsminister går som traditionen bjuder till Finland. Det sker på onsdag ... Read more »

"Tycker Hammarby är rätt dåliga - men vi är bedrövliga"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Avslutningsmatchen mellan Hammarby och Kalmar blev smått galen. Hemmalaget vann till sist med hela 5-3. Efteråt är KFF-tränaren Henrik Rydström kritisk. – Jag är otroligt besviken ... Read more »

Expert: Fler barn på sjukhus är inget skäl till panik

© Tillhandahålls av Omni Att fler barn vårdas på sjukhus under den fjärde covid-våg som Sydafrika just nu är inne i är inget skäl till panik, säger hälsospecialisten Ntsakisi Maluleke ... Read more »

Roger Rönnbergs ilska: ”Ingenting vi vill ha i SHL”

© Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån Roger Rönnberg var irriterad efter Broc Littles avgörande. Broc Little avgjorde matchen mellan Frölunda och Linköping.  Då var Roger Rönnberg rejält irriterad på en situation precis ... Read more »

Djurgården säkrade Europaplats: "Alla var så jävla taggade"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Djurgården förlorade guldchansen i förra omgången och idag var pressen stor på Blåränderna. En vinst krävdes för att säkra Europaplatsen. Lagkaptenen Magnus Eriksson blev stor matchhjälte ... Read more »

Enighet om bybane over Bryggen i Bergen

© Leveres av ABC Nyheter Bybanen til Åsane skal gå over Bryggen, ikke i tunnel. Foto: Marit Hommedal / NTB Signeringen skjedde rett før klokka 16.30, ifølge Bergensavisen og Bergens ... Read more »

EU:s högernationalister gör gemensam sak i Bryssel

© Tillhandahålls av Omni En rad extrema högerpartier och ultranationalistiska grupper har enats om att rösta gemensamt i flera frågor i Europaparlamentet, rapporterar AFP. Partierna har enats om att hålla ... Read more »

Kriser behöver inte leda till fler självmord

© Johan Hallnäs Självmordstalen pekar neråt i Sverige första halvåret 2021 jämfört med samma period förra året. Tidigt under pandemin larmades det om ökad psykisk ohälsa och experter befarade att ... Read more »

Poängkung i superettan - räddade Degerfors i 87:e(!)

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt I fjol gjorde han hela 19 mål och 8 assists i superettan. Idag löste Johan Bertilsson ett allsvenskt kontrakt till Degerfors – i den 87:e matchminuten ... Read more »

Expert: En och annan bensinbil har säkert också fastnat

© Tillhandahålls av Omni Att det har rapporterats om elbilar som blivit stående i vintervädret förvånar inte Stefan Pettersson, enhetschef för elektromobilitet vid forskningsinstitutet RISE. – En och annan fossilbränslebil ... Read more »

Sverige till VM-final efter kross

© Mats Åstrand/TT Sverige till final i innebandy-VM. De svenska innebandydamerna visade ingen pardon mot Schweiz i VM-semifinalen. Segersiffrorna skrevs till förkrossande 14–1. Jag vet inte vad jag ska säga, ... Read more »

Kreml: Biden och Putin kommer att prata på tisdag

© Tillhandahålls av Omni Den ryska presidenten Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Joe Biden kommer att hålla ett digitalt möte på tisdagen, uppger Kreml enligt AFP. Mötet sker samtidigt ... Read more »

Växjö bröt Timrås segersvit

© Mikael Fritzon/TT Timrås Robin Alvarez och Växjös Hugo Gustafsson under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Växjö Lakers och Timrå IK i Vida Arena. Timrå reste till Småland med en ... Read more »

Skolös Christiansen: "Det var grymt"

© Andreas Hillergren/TT Anders Christiansen, lagkapten i Malmö FF, lyfter Lennart Johanssons pokal efter Malmö FF tagit SM-guldet. Till slut fick Malmö FF säkra ett SM-guld inför sin hemmapublik. Tillsammans ... Read more »

Fina betyg till AIK-stjärnorna - efter målfesten i Solna

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK-SIRIUS 4-2 (2-2) 0-1 (13) Adam Ståhl (Moustafa Zeidan), 0-2 (21) Christian Kouakou (Dennis Widgren), 1-2 (25) Nicolas Stefanelli (Bilal Hussein), 2-2 (45) Nicolas Stefanelli (Erik ... Read more »

Julia Franzéns förvandling genom åren: "Öppen med mina ingrepp"

© TV4/https://juliainhollywood.blogg.se/2012/may/ Julia Franzén. 31-åriga bacheloretten Julia har hunnit med både jet set-liv i USA, festat med kändisar och jobbat som modell. Hon är också väldigt öppen med vilka ingrepp ... Read more »

Utbrott i Orphei Drängar – ställer in fem konserter

© Tillhandahålls av Omni Orphei Drängar ställer in fem konserter då flera av körens sångare har konstaterats smittade med covid-19, rapporterar SVT Uppsala. – Det är såklart jättebittert. Man får ... Read more »

Israelsk politi drepte palestiner mistenkt for knivangrep i Jerusalem

© (NTB scanpix) En israelsk politimann holder vakt i nærheten av Damaskusporten til gamlebyen i Jerusalem lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Israelsk politi skjøt og drepte en ... Read more »

Julespalten: Silje Sandmæl (43)

© Stig B. Fiksdal NYTTÅRSFEIRING: Det store høydepunktet for Silje Sandmæl i julen er nyttårslekene, som varierer alt fra quiz til akekonkurranser. Julespalten: Silje Sandmæl (43) I Nettavisens julespalte forteller ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic