Kulturlivet rasende på regjeringen: – Hånet av politikere i beste sendetid

© Foto: Heiko Junge, NTB TETT: Erna Solberg ankommer valgvaken til Høyre mandag kveld.

Kulturlivet rasende på regjeringen: − Hånet av politikere i beste sendetid

Norges største konserthus og scener har fått nok: de forlanger umiddelbart en dato for gjenåpning av kulturlivet etter å ha sett intime klemme- og drikkescener under landets valgvaker sist mandag.

Publisert: 16.09.21 kl. 22:11 Oppdatert: 16.09.21 kl. 22:58

Reaksjonene var sterke i kulturlivet etter bilder av elleville gledesscener og klemmer fra de politiske partienes valgvaker.

Den nye utblåsningen fra kulturaktørene sees i sammenheng med dette.

Direktør ved Oslo Konserthus, Jørgen Roll, er bare en av mange som har fått mer enn nok.

– Valgvakene var sjokkerende. Ut ifra tv-bildene var pandemien over. Vi har i 18 måneder jobbet med smittevernplaner, blitt immune mot Anti-Bac, forsøkt å tyde smittevernoverlegene, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og skjønne hva man egentlig mente med alle pålegg, fargekoder og trinn – som ble endret hele tiden, uten varsel, sier Roll til VG.

© Foto: PRIVAT FYRER LØS: Direktør i Oslo Konserthus, Jørgen Roll, mener – i likhet med sine kulturdirektør-kolleger over hele landet – at det bråhaster å normalisere tilstanden på kulturfeltet som de mener er det siste området med strenge smitteverntiltak.

Har sendt brev til Solberg, Høie og Raja

«Kulturen må gjenåpnes, og vi må vite dato for åpning NÅ!» heter det i et brev fra Jørgen Roll og mange av hans mest innflytelsesrike kulturtopp-kolleger til statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja.

Avsenderne av brevet – som VG har lest – er Oslo Konserthus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Olavshallen i Trondheim, Stormen konserthus Bodø, Ibsenhuset i Skien, Drammen scener, Chat Noir og Chateau Neuf i Oslo, Ole Bull Huset på Osterøy og Sentrum Scene/Rockefeller i Oslo.

– Det er rett og slett nok nå, sier konserthusdirektøren og i sin tid gründeren av Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet i Oslo.

– I fjor ble vi holdt for narr av kulturministeren, og nå ble vi hånet av politikere i beste sendetid. Akkurat sånn føles det, sier Jørgen Roll.

Han mener myndighetene, med sine strenge regler for kulturfeltet, gir uttrykk for at konserter og andre store arrangementer er «verdens farligste steder å besøke».

– Butikker, sentre og andre kan vurdere antall etter egne smittevernvurderinger. Kultur havnet av en eller annen grunn helt bakerst i køen fra første dag av nedstengingen. Myndighetene har indirekte lært nasjonen til å tro at alle kulturhus, kinoer og konserthus er smitte-episentre eller «Covid Central», smeller det fra Roll.

– Finner oss rett og slett ikke i dette

I brevet til Regjeringen påpekes det at kulturlivet har levd med uforutsigbarhet siden mars 2020, og at mens resten av landet «åpnes opp, fortsetter kulturfeltet å blø».

«Vi har vært de siste som har fått lettelser hver eneste gang det har blitt lettet, og de første som har blitt stengt ned igjen når smitten har gått opp. Vi finner oss rett og slett ikke i dette lenger», heter det i brevet.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar til brevet fra kulturminister Abid Raja som Regjeringens representant på kulturfeltet, uten å lykkes.

Heller ikke statsminister Erna Solberg har besvart VGs henvendelser torsdag kveld.

Helsedepartementet: Forstår at kulturbransjen er ivrig

Helse- og omsorgsdepartementet ved statssekretær Saliba Andreas Korkunc svarer derimot på VGs spørsmål om hvordan de reagerer på brevet:

– Jeg forstår også godt at kulturbransjen er ivrig etter å gå tilbake til normal drift. Vi vet at pandemien har vært og fremdeles er krevende for de som er avhengig av publikum i salen, skriver han i en e-post til VG.

– Smittesituasjonen og stort press på kommunene har ført til at vi ikke har gått videre i gjenåpningen, men blir stående på trinn 3 frem til vi kan gå til en normal hverdag med økt beredskap.

Korkunc skriver at «det er data, ikke dato som avgjør når dette blir».

– Det vil være basert på faglige vurderinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Hvorvidt man fortsatt skal ha krav om avstand på arrangement eller ikke vil være en del av denne vurderingen.

E-post-svaret er et sammendrag av fire spørsmål, der statssekretæren også henviser til Helsedirektoratet.

Dette er alle VGs e-post-spørsmål som danner grunnlag for Korkunc’ svar.

Disse er:

* «Kulturen må gjenåpnes, og vi må vite dato for åpning NÅ!», skriver de nokså massive aktørene i brevet.

* Hvordan reagerer du på brevet?

* Hvorfor sitter kulturfeltet igjen med de strengeste restriksjonene? 

* Er det aktuelt å droppe meteren hvis du er fullvaksinert og har coronapass, som aktørene trekker frem i brevet?

– Meteren er drepen

Arbeidende styreformann i Sentrum Scene/Rockefeller, Hans A. Lier, reagerer sterkest på at enmeteren fremdeles må opprettholdes i kulturlivet.

– Meteren er helt drepen for oss. Kulturlivet er de eneste som fremdeles håndhever denne, vi har fulgt den hele veien. Men nå må man forstå at samfunnet allerede er normalt igjen – folk er tilbake på jobb, busser og trikker er fulle, mens vi i kulturfeltet fremdeles må ha en meters avstand. Jeg skjønner det ikke, sier Lier, og legger til;

– Er du fullvaksinert og har coronapass, må meteren bort.

© Foto: Ali Zare VIL HA SVAR: Bent Høie avkreves svar fra kulturlivet før han går av som helse- og omsorgsminister.

– Blir jo matt

Direktør Knud Dahl ved Folketeateret i Oslo reagerer på sin side på uttalelsen som Bent Høie kom med til VG tidligere torsdag, om at en gjenåpningsdato av samfunnet kommer like før det skjer.

– Å annonsere en dato lang tid i forveien vil være i strid med at vi skal ha en gjenåpning etter data, og ikke dato, sa Høie.

Uttalelsen får Knud Dahl til å riste på hodet.

– Man blir jo matt av å lese det. Skal vi bare kalle inn igjen 700 publikummere da, som har fått beskjed om at det ikke er plass til dem, «like før» forestilling? spør han retorisk.

I brevet til Regjeringen tar kulturdirektørene også opp de negative ringvirkningene som smitteverntiltakene fører til, ikke bare i forhold til avlyste konserter og show, men også i forhold til arbeidsplasser.

«Det har vært et stort frafall av ansatte i kulturfeltet under pandemien. Vi må ha forutsigbarhet for igjen å kunne ansette og skape arbeidsplasser. Show og konserter avlyses på grunn av uforutsigbarhet i et stort antall hver eneste dag – dette gjelder langt inn i 2022», skriver de, og avslutter:

«Tusenvis av ferdig vaksinerte publikummere får ukentlig beskjed om at det ikke er plass til dem og at de må flyttes til senere datoer. De sitter trangt på fly/buss/tog og bane osv. for å komme frem til oss, men hos oss er det krav til kohorter og avstand igjen. Hva er poenget?

Politikerne lar smittevernet smuldre bort, mens kulturlivet holdes stramt i tøylene som et gissel for manglende mot til normalisering».

Publisert: 16.09.21 kl. 22:11 Oppdatert: 16.09.21 kl. 22:58

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Lettland inför lockdown – högst smittspridning i EU

© Tillhandahålls av Omni Lettland inför en fyra veckor lång lockdown med start på torsdag efter en ny smittvåg i landet, skriver Reuters och AFP. Premiärminister Krisjanis Karins säger att ... Read more »

Olje- og energiministeren lover tiltak etter rekordhøye strømpriser

© Leveres av ABC Nyheter Den ferske olje- og energiministeren Marte Mjøs Persen (Ap) sier at regjeringen er nødt til å komme med tiltak for å hjelpe dem som sliter ... Read more »

Skaderapport: - Flere kjører med sommerdekk om vinteren

© Leveres av ABC Nyheter Det varierer mye mellom landsdelene når hjulene blir lagt om til vinterføre, viser dekkrapporten til If. Det er en økning på 1,4 prosentpoeng fra vinteren ... Read more »

Nord-Korea prøveskjøt raketter

© (NTB scanpix) Japansk TV meldte tirsdag at Nord-Korea hadde prøveskutt to raketter som landet i havet øst for den koreanske halvøy. Foto: AP / NTB Nord-Korea prøveskjøt raketter Prøveoppskytningen ... Read more »

Snø på Østlandet - flere uhell på veiene - bilister uten vinterdekk bes om å la bilen stå

Snø på Østlandet – flere uhell på veiene – bilister uten vinterdekk bes om å la bilen stå – Det meldes om flere trafikkuhell og avkjøringer over hele Innlandet. Foreløpig ... Read more »

Fyra målsägande i fallet med våldtäkter på boende

© Tillhandahålls av Omni Totalt fyra personer är målsägande i fallet där en man sitter häktad misstänkt för grova våldtäkter på ett äldreboende i Västsverige. Det meddelar Åklagarmyndigheten i ett ... Read more »

Trump stämmer för att stoppa dokument om stormningen

© Tillhandahålls av Omni USA:s tidigare president Donald Trump har skickat in en stämningsansökan till en federal domstol i Washington DC i ett försök att hindra utredningen av stormningen av ... Read more »

Ledare: ”V framstår som smart – MP som desperat”

© Tillhandahålls av Omni Tisdagens ledarsidor behandlar flera olika ämnen. Aftonbladets Jonna Sima skriver att M-ledaren Ulf Kristersson bidrar till en ”obehaglig avhumanisering” när han kallar unga gängkriminella för ”inhemska ... Read more »

Milliongebyr til Telenor

© Leveres av ABC Nyheter Noen av Telenors kunder i utlandet har lørdag formiddag hatt problemer med blant annet roaming etter et strømbrudd i en av selskapets sentraler. Illustrasjonsfoto: Gorm ... Read more »

Ericsson klår förväntningar trots Kinaproblem

© Fredrik Sandberg/TT Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild Telekomtillverkaren Ericsson klår förväntningarna med sin rapport för tredje kvartalet, trots avsevärt lägre volymer i Kina och störningar ... Read more »

Refleksens dag: - Uten refleks har sjåføren bare to sekunder på seg

© Leveres av ABC Nyheter Uten refleks er du først synlig på 25-30 meters avstand når bilen har en fart på 50 kilometer i timen. Med refleks synes du på ... Read more »

Nord-Korea har avfyrt ballistisk missil

© Foto: ANTHONY WALLACE / AFP PÅ TV: En mann ser på TV-sendingen om rakettoppskytingen tirsdag. Den viser gamle bilder av en annen oppskyting. Nord-Korea har avfyrt en rakett fra ... Read more »

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

© Leveres av ABC Nyheter Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere. Her sammen med avtroppende finansminister Jan Tore Sanner (H) ... Read more »

"Chelsea är på en helt ny nivå nu"

© Ian Walton/AP/TT I somras köpte Chelsea tillbaka tidigare anfallaren Romelu Lukaku, 28, för drygt 860 miljoner kronor. Nu ställs han och Londonklubben mot Malmö FF i Champions League. Arkivbild. ... Read more »

Dette skriver avisene om norsk politikk tirsdag 19. oktober

© NTB MANNSTUNGT TOPPLAG: Abdullah Alsabeehg er valgt inn som varaordfører for Ap i Oslo. Partiet får kritikk av Kvinnegruppa Ottar. Dette skriver avisene om norsk politikk tirsdag 19. oktober ... Read more »

Ericsson klår förväntningarna

© Fredrik Sandberg/TT Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild Telekomtillverkaren Ericsson klår förväntningarna med sin rapport för tredje kvartalet, trots avsevärt lägre volymer i Kina och störningar ... Read more »

Tele2 möter förväntningarna – momentum i Sverige

© Tillhandahålls av Omni Tele2 rapporterar ett resultat som var i linje med förväntningarna. Omsättningen ökade något jämfört med samma period förra året medan rörelseresultat backade lite. Enligt vd Kjell ... Read more »

Bättre resultat än väntat för Ericsson – miljardtapp i Kina

© Tillhandahålls av Omni Ericsson rapporterar förbättrade marginaler och ett rörelseresultat klart över väntat i det tredje kvartalet. Samtidigt kommer omsättningen in lägre än väntat. Den organiska försäljningen för koncernen ... Read more »

Dansk vindkraft lockar USA – ska leverera 2,1 gigawatt

Danska vindkraftstillverkaren Vestas är nära en rekordorder i USA. Det handlar om 138 vindkraftverk till två vindkraftparker på den amerikanska östkusten. © Lars Skaaning/AP/TT Historiskt har Vestas fokuserat på landbaserad ... Read more »

Vinstminskning för Tele 2

© Janerik Henriksson/TT Mobiloperatören Tele|2 redovisar kvartalsrapport. Arkivbild. Mobiloperatören Tele 2 redovisar en vinst före skatt på 1 258 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 407 ... Read more »

Intern S-kampanj om mer pengar för flyktingmottagande

© Tillhandahålls av Omni Kommunerna får för lite statligt stöd för flyktingmottagandet, enligt ett 20-tal arbetarekommuner som på S-kongresssen i november tänker driva frågan om ett femårigt stöd i stället ... Read more »

Deltamutationen AY.4.2 kan vara mest smittsam hittills

© Tillhandahålls av Omni Forskare följer utvecklingen av en ny mutation av deltavarianten, kallad AY.4.2, som kan vara mer smittsam än den första deltavarianten och nu utgör nästan tio procent ... Read more »

Snø på Østlandet: Bilister uten vinterdekk bes om å la bilen stå

© (NTB scanpix) Skjermbilde fra Statens vegvesens webkamera langs E18 ved Lierskogen tirsdag morgen. Foto: Statens vegvesen / NTB Snø på Østlandet: Bilister uten vinterdekk bes om å la bilen ... Read more »

Allt yngre barn nätmobbas: ”Ville inte gå till skolan”

© Tillhandahålls av Omni Mobbning och kränkningar på nätet drabbar allt yngre barn. Det visar en enkät som Sveriges Radio skickat ut till låg- och mellanstadierektorer i hela landet. Det ... Read more »

HiPhi X dyttet Taycan ned fra tronen

Tidlig i sommer kunne Human Horizons endelig starte leveringene av HiPhi X i Kina, og i september dyttet den like godt selveste Porsche Taycan ned fra luksus-tronen. Human Horizons er ... Read more »

Leder for politiutdanning om verneutstyr: – Tar sekunder å ta på

© Foto: Hallgeir Vågenes og Politihøgskolen PLIVO-AKSJON: Det var stort politioppbud i Kongsberg da Espen Andersen Bråten drepte fem tilfeldige mennesker onsdag kveld. Her bærer en av dem et skjold, ... Read more »

Snøfall på Østlandet: – Vi oppfordrer til å bruke vinterdekk

Snøfall på Østlandet: − Vi oppfordrer til å bruke vinterdekk Snøen har dalt i store deler av Viken og Innladet i morgentimene. Vegtrafikksentralen oppfordrer til vinterdekk. Publisert: 19.10.21 kl. 06:48 Oppdatert: ... Read more »

Ærlig talt: Erlend Elias (39)

© Paul Weaver UTLADET: Den vanligvis energiske og rett fra levra Erlend Elias avslører at han egentlig er introvert, men må ofte kompensere med å være ekstrovert. Det kan tære ... Read more »

Stark uppgång på Hongkongbörsen

© Vincent Yu/AP/TT Hang Seng-index stiger i den tidiga tisdagshandeln. Arkivbild. Optimismen har återvänt till de ledande börserna i Asien. Efter måndagens nedgångar vänder kurvorna upp igen. Störst uppgång noterar ... Read more »

Irak: Hjernen bak dødelig Bagdad-bombe i 2016 pågrepet

© Leveres av ABC Nyheter Folk samlet seg på åstedet for angrepet i Karrada-distriktet i Bagdad i 2016. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB Angrepet skjedde i Karrada -distriktet ... Read more »

SV krever norsk støtte til oljestopp i Arktis

– Norge bør støtte opp om initiativet fra EU og bli med på en internasjonal avtale om å stanse olje- og gassutvinningen i Arktis, sier Lars Haltbrekken (SV) til NTB. ... Read more »

Galopperende energipriser på EU-toppmøtets bord

© Leveres av ABC Nyheter Energiprisene i EU øker dramatisk, og EU-toppmøtet denne uken skal drøfte strakstiltak som kontantstøtte fra staten og betalingsutsettelser. Bilder viser et kullkraftverk i Neurath i ... Read more »

S-krav: Mer pengar för flyktingmottagandet

© Fredrik Sandberg/TT En asylsökande man i korridoren i ett flyktingboende i Pajala. Arkivbild. Kommunerna får för lite statligt stöd för flyktingmottagandet. Det anser ett 20-tal arbetarekommuner som tänker ta ... Read more »

Hevder Solskjær er misfornøyd med United-ledelsens valg

© David Klein (Pa Photos) EKSPERT: Alan Shearer mener Manchester United har et midtbaneproblem. Hevder Solskjær er misfornøyd med United-ledelsens valg Manchester United styrket lag bra i sommervinduet og hentet ... Read more »

Djokovic kan stoppas från att komma in till Australien

© Hamish Blair/AP/TT Novak Djokovic vill inte säga om han vaccinerat sig eller inte. Det kan ställa till det om han vill försvara titeln vid Australian Open nästa år. Arkivbild ... Read more »

Få utpressade vågar anmäla: ”Gigantiskt problem”

© Tillhandahålls av Omni I år har polisen hittills fått in 259 anmälningar från företag som först hackats och sedan pressats på pengar, vilket är hundra mer än för ett ... Read more »

Kjæresten forsvant sporløst da han var 17 år: - Bare en ting som kan redde ham nå

© (Iran Human RIghts) DØMT TIL DØDEN: Arman Abdoali fikk dødsstraff for en forbrytelse han angivelig begikk da han var mindreårig. Kjæresten forsvant sporløst da han var 17 år: – ... Read more »

Lockdown väntar Lettland efter höga smittotal

© Olivier Matthys/AP/TT Lettlands premiärminister Krisjanis Karins. Arkivbild. Lettland har de senaste veckorna haft den högsta smittspridningen av covid-19 i EU. Nu införs en månadslång lockdown för att bekämpa viruset. ... Read more »

M vill göra det möjligt att ta med vin från restaurangen

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas partistyrelse vill lätta på alkohollagen inför helgens partistämma, rapporterar Ekot. Det handlar om två förslag. Krögare som vill sälja alkohol ska inte behöva ha ett ... Read more »

Texas vedtok omstridt endring av valgkretsene

© Leveres av ABC Nyheter Delstatsforsamlingen i Texas har vedtatt omstridte endringer av valgkretsene. Foto: Eric Gay / AP / NTB Endringene i valgkretsene favoriserer dem som allerede sitter på ... Read more »