Kristian Borbjerggaard: Østerskongen i Harboøre-habit fra Venø

© Leveret af Connery

Østers er efterhånden blevet pillet ned fra sin piedstal som værende noget, kun de rige spiste og som kun indfandt sig på restauranterne i det øverste skylag.

Og grunden til, at den naturlige, lækre råvarer er blevet allemandseje, kan man til dels takke unge Kristian Borbjerggaard for.

Den kun 24-årige iværksætter har på blot få år vendt den danske østersindustri til noget, der ikke længere bare importerer franske østers, fordi det ‘var sådan man gjorde’ til en branche, hvor danskerne nyder DANSKE østers.

Kristian og firmaet Venø Seafood sidder på minimum af 80 procent af de danske østers, som bliver spist i Danmark.

Så titlen som den Danske Østerskonge fra Venø falder på et tørt sted.

© Leveret af Connery Foto: Venø Seafood – Kristian Borbjerggaard: Østerskongen i Harboøre-habit fra Venø Foto: Venø Seafood

En undren, der blev til en passion

Kalenderen skriver 2016.

Kristian havde netop afsluttet sin HTX, hvor det efterfølgende sabbatår skulle bruges på at eksperimentere lidt med at opstarte en lille virksomhed og lege lidt med iværksætteriet.

Han havde allerede snuset lidt til fiskeindustrien, da han havde hjulpet lidt til på Venø i en forretning, som på daværende tidspunkt arbejdede med fiskeopdræt.

Han begyndte at undersøge østerskulturen i branchen og fik grå hår på hovedet over måden, som vi danskere fik vores østers på.

“Da jeg startede op, blev der spist omkring 50.000 danske østers herhjemme om året – mens der blev eksporteret 1,5 millioner danske østers til udlandet.”

Hvortil han understreger punktet, hvor ligningen kører af sporet:

“Men vi spiste på det tidspunkt faktisk omkring 1 million østers om året herhjemme i Danmark. Men langt størstedelen blev importeret fra Frankrig og Holland. Det gav ingen mening.”

Heraf blev idéen til Venø Seafood opfundet.

Venø Seafood startede i 2016 med et mål om, at den danske østers blev spist af danskere og ikke bare sendt videre ud i den store verden.

En dag spurgte han, om han måtte låne et vandkar i forretningen på Venø – Han ville gerne bare lige have et kar til rådighed ude bag i biksen, hvis han nu lige spontant gik hen og købte 300 kilo Limfjordsøsters.

Og det gjorde han så og begyndte sin forretning med at stikke en finger i jorden og spørge restauranter om, hvorfor den danske Limfjordsøsters ikke var at finde på menukortet.

Svaret var kort og konkret – den er alt, alt for dyr.

Priserne så helt forkerte ud i hans øjne, så han tilbød sine Limfjordsøsters til en mere retfærdig pris.

Han gik helt oldschool og lavpraktisk til værks med at udvide forretningen ved at stemme dørklokker på landets restauranter og fremvise sine østers.

Først købte han et ton, så købte han 6 tons og så videre.

Derfra gik det det rigtig stærkt.

© Leveret af Connery Foto: Venø Seafood – Kristian Borbjerggaard: Østerskongen i Harboøre-habit fra Venø Foto: Venø Seafood

Den danske østerskonge

I starten kørte han selv rundt med østers til kunderne, men det var for meget at gøre på egen hånd – så de fik leveringen udliciteret og så stod de for hele basen på Venø.

I 2017 fik han udvidet på Venø med yderligere et rum, men i slutningen af 2018 fik de vokseværk igen – og i stedet for at træde vande og køre med de halvårlige 11 tons som vanligt, besluttede de, at de skulle gå all-in.

Kristian er af den vestjyske støbning, som gerne vil stå for alle tingene selv – for så bliver tingene gjort ordentligt!

“Jeg har altid været sådan lidt min egen lykkesmed. Jeg vil gerne gøre tingene på min måde.”

Han valgte dog alligevel at udvide forretningen med investorer udefra – dog fandt han heldigvis både en god kammerat og kunde som investor, der faktisk i mange år gerne ville være en del af forretningen.

De fik vokseværk og byggede deres helt eget anlæg på Venø, som stod færdigt i november 2020.

De stod midt i Corona med nybyggeri og så lukkede hele landet ned.

Men de fortsatte tingene og gjorde det færdigt. Opstarten gik lidt langsommelig på grund af den internationale Corona-krise, men til nytår stak det fuldstændigt af med dobbelt omsætning.

Og herfra kørte tingene som smurt.

Hvor Venø Seafood oprindeligt kun solgte til restauranter og fiskehandlere, måtte de indse, at der var et stort marked på privat salg.

Danskerne begyndte at få deres østers direkte hjem til døren, hvilket resulterede i, at Venø Seafood nu får omkring 15 procent af deres omsætning kommer direkte fra forbrugeren.

“Vi er gået fra 40 pakker med øster for to år siden til 400 pakker direkte til danskerne til Nytår. Så vi har tidoblet salget til private.”

Restauranterne stod lukkede under Corona, så Kristian stod klar til at få stillet folkets østers-abstinenser med pakker direkte hjem til hoveddøren.

© Leveret af Connery Foto: Venø Seafood – Kristian Borbjerggaard: Østerskongen i Harboøre-habit fra Venø Foto: Venø Seafood

Østers skal være jordnært

Kristian er 3. generation i en fiskerfamilie, som i sin tid fiskede rødspætter og ål i Limfjorden

Så han har fået fiskerkulturen med ind med modermælken.

Dog har han aldrig selv overvejet at hoppe i en Harboøre-habit og smide kutteren ud på det åbne hav.

“Jeg er alt for kuldskær, må jeg ærligt indrømme. Fra september til maj lever jeg nærmest i en Harboøre-habit. Så jeg vil hellere stå i anlægget i læ!”

Hele virksomheden startede i bund og grund med en kærlighed til den famøse Limfjordsøsters, som med sin delikate smag hurtigt har vundet indpas hos danskere til skaldyrsmåltidet.

For tiden arbejder de på at udvide med hummer og muslinger, mens de leger med det billige alternativ til østers i form af den invasive Stillehavsøsters.

Han var en af de første, som solgte de invasive Stillehavsøsters her i Danmark – netop så man havde et billigt alternativ til den dyre Limfjordsøsters.

“Så har man både den dyre og den billige – men begge er danske og af god kvalitet. På den måde er der både et marked for feinschmeckere og til dem, som bare skal have østers til Instagram og derefter hælde dem i svælget.”

Kristian har bidraget med en østerskultur, som kan dyrkes af alle samfundslag.

Østers er ikke længere så ‘fint’ længere.

“Østers skal være mere jordnært. Den skulle ikke bare være til at finde på den 2-stjernede Michelin-restaurant. Vi skal også have Limfjordsøsters på den lille vinbar eller en bistro.”

Vi siger tak for snakken og glæder os til at smage dine Limfjordsøsters i det danske restaurantlandskab fremadrettet!

Venø Seafood

Hjemmeside

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Frie Grønne kommer på stemmesedlen til næste folketingsvalg

© Ida Marie Odgaard/Scanpix Sikandar Siddique har på halvandet år ført Frie Grønne frem til en position, hvor partiet er opstillingsberettiget til næste folketingsvalg. (Arkivfoto) Partiet Frie Grønne, der har ... Read more »

OVERBLIK: Frie Grønnes vej til stemmesedlen

Frie Grønne har mandag aften rundet de 20.182 vælgererklæringer, der skal til, for at et parti kan komme på stemmesedlen til næste valg til Folketinget. Her kan du læse, hvordan ... Read more »

BLÅ BOG: Fra alternativist til leder af Frie Grønne

© Emil Helms/Scanpix Sikandar Siddique forlod Alternativet sidste år. Hans nye parti, Frie Grønne, har nu indsamlet nok vælgererklæringer til at kunne blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg, som finder sted ... Read more »

Medie: Solskjærs fremtid er på dagsordenen mandag aften

© Phil Noble/Reuters Ole Gunnar Solskjær hænger ifølge flere engelske medier i en meget tynd tråd i Manchester United efter afklapsningen mod Liverpool. En i forvejen sløj periode krydret med ... Read more »

Kilder: Erdogan byder nyt tweet i diplomatisk strid velkommen

© Adem Altan/AFP Medlemmer af Ungdomsunionen i Tyrkiet (TGB) demonstrerer mandag i Ankara med opbakning til præsident Erdogans beslutning om at erklære ti landes ambassadører – heriblandt Danmarks ambassadør – ... Read more »

FAKTA: Der er stadig langt til en Oscar for dansk film

Den danske oscarkomité har mandag meddelt, hvilken dansk film der er blevet indstillet til at blive nomineret til en Oscar. Valget er faldet på “Flugt” af Jonas Poher Rasmussen. Filmen ... Read more »

FAKTA: Filminstituttets bud på oscarnomineringer siden 2011

Den animerede dokumentarfilm “Flugt” er valgt som Danmarks bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internatíonale Film. Gennem de seneste ti år har seks af de danske indstillinger rent faktisk ... Read more »

Krisesnak skærer halvanden milliard af SAS' markedsværdi

© Philip Davali/Scanpix Markedsværdien af flyselskabet SAS faldt mandag med 1,5 milliarder kroner til 8,4 milliarder kroner. (Arkivfoto) Mandag var en hård dag for flyselskabet SAS på aktiemarkedet, da aktien ... Read more »

Filmen Flugt er indstillet som dansk oscarkandidat

Det Danske Filminstitut har valgt filmen “Flugt” af Jonas Poher Rasmussen som det danske bud på en oscarnominering i kategorien Bedste Internationale Film. Det oplyser Det Danske Filminstitut i en ... Read more »

Organisation håber stort set alle hjemløse kan hjælpes med udspil

© Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Social- og ældreminister Astrid Krag (S) har mandag præsenteret et nyt udspil, som skal afskaffe hjemløshed. Det rummer blandt andet forslag om flere billige boliger, nytænkning ... Read more »

Milan-træner: For tidligt at snakke om mesterskaber

© Marco Bertorello/AFP Stefano Pioli har været træner for AC Milan i lidt over to år. I sidste sæson lykkedes det for træneren at lede holdet til en andenplads i ... Read more »

Partier om hjemløseudspil: Regeringen skal gøre mere

© Liselotte Sabroe/Scanpix Social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsenterede mandag formiddag regeringens udspil, der skal nedbringe antallet af hjemløse. I 2019 blev det opgjort, at der er knap 6500 ... Read more »

FN advarer: Sultkatastrofe truer Afghanistan

© Jorge Silva/Reuters Kvinde sidder ved seng med to børn på intensivafdeling på hospital i Kabul. Afghanistan er på randen af en af verdens værste humanitære katastrofer, advarer flere store ... Read more »

Politi får 61 sager om vold mod betjente efter fodboldoptøjer

Københavns Vestegns Politi undersøger 61 anmeldelser om vold mod politifolk i forbindelse med optøjer ved et lokalopgør mellem superligaklubberne Brøndby og FC København, som blev spillet søndag. Det oplyser politikredsen ... Read more »

Merkel deltager i FN's klimatopmøde i Glasgow

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, rejser til Glasgow på søndag for at deltage i FN-klimatopmødet COP26, oplyser regeringstalsmanden Steffen Seibert i Berlin. Han tilføjer, at den tyske miljøminister også vil ... Read more »

Der er 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

© Niels Christian Vilmann/Scanpix Der er registreret 1411 nye smittede med coronavirus siden søndag. De positive svar er fundet blandt knap 67.000 PCR-test. (Arkivfoto). Det seneste døgn er yderligere 1411 ... Read more »

Statsministeren deltager i to dage af klimatopmøde i Glasgow

© Pool/Reuters Statsminister Mette Frederiksen deltager i næste uge i et klimatopmøde i Skotland. Her ses Mette Frederiksen ved EU-topmødet i sidste uge i Bruxelles i Belgien. Olivier Matthys/Pool via ... Read more »

Tauson slår sig overlegent videre i Italien

© Jerry Lai/Scanpix Clara Tauson er sikkert videre i Italien. (Arkivfoto) Tennisspilleren Clara Tauson fik mandag en god start på WTA 250-turneringen i italienske Courmayeur. Den femteseedede dansker vandt med ... Read more »

Landstræner om fodboldkvinder: Vi skal bestå i modgang

© Bo Amstrup/Scanpix Danmark vandt senest 8-0 over Bosnien. I kampen scorede angriberen Signe Bruun (i midten) fem mål og slog rekorden for flest mål scoret i en kamp for ... Read more »

Kommuner nøler ifølge minister med at beskytte drikkevand

Indsatsen for at beskytte drikkevandet går for langsomt ude i kommunerne, lyder kritikken fra miljøminister Lea Wermelin (S). – Vores drikkevand skal være rent – nu og i fremtiden. Men ... Read more »

Kinesisk sikkerhedslov får Amnesty til at lukke kontor i Hongkong

Amnesty International lukker fra nytår sit kontor i Hongkong med henvisning til Kinas nye hårde sikkerhedslov i området. Loven, som er blevet presset igennem af det kommunistiske styre i Beijing, ... Read more »

Jeff Winther i giganthop: Fik bizar optakt til triumf

© Henning Bagger/Scanpix Jeff Winther strøg søndag til tops i Mallorca Golf Open. (Arkivfoto) Den danske golfspiller Jeff Winther tager et gigantspring frem på den opdaterede verdensrangliste efter søndagens triumf ... Read more »

FAKTA: Boliger og nyt partnerskab skal bekæmpe hjemløshed

Regeringen vil med nyt udspil reducere antallet af hjemløse i Danmark og samtidig fjerne langvarig hjemløshed. Det skal ske gennem en række forslag, som overordnet inddeles i tre indsatser. 1) ... Read more »

S vil hjemløshed til livs med billige boliger og personlig støtte

© Bjarke ørsted/Scanpix Regeringen vil bringe antallet af hjemløse ned og afskaffe langvarig hjemløshed. Det skal blandt andet ske ved at sikre flere billige boliger, individuelt tilpasset bostøtte og omlægning ... Read more »

400 liter syre løber ud i kælder hos medicinalvirksomhed

© Linda Kastrup/Scanpix Et udslip af salpetersyre hos Novo Nordisk i Hillerød har mandag betydet, at veje i området omkring Brennum Park har været spærret. (Arkivfoto) Der er mandag morgen ... Read more »

Svømmeunion snupper sportschef fra kano- og kajakforbund

Lars Robl skifter fra jobbet som sportschef i Dansk Kano og Kajak Forbund til det tilsvarende job i Dansk Svømmeunion. Det oplyser svømmeunionen i en pressemeddelelse. I Dansk Svømmeunion er ... Read more »

Tysk kvinde idømt ti år for IS-drab på yazidipige

© Sven Hoppe/Scanpix Den dømte kvinde ved ankomsten til mandages retsmøde i München, hvor hun blev idømt ti års fængsel for at slutte sig til IS og for at lade ... Read more »

Tina Lund udsat for voldsom indbrud: Efterlyser sin vielsesring

Noget af det mest uhyggelige og ubehagelige er sket for stjernerytteren, Tina Lund, og hendes familie. Den lille familie på fire har været udsat for indbrud i deres hjem, og ... Read more »

Overvejer du plugin eller elbil? Så kom med til elbilmessen eCarExpo

© biltorvet.dk På fredag 29. oktober åbner elbilmessen eCarExpo, og i løbet af weekenden kan publikum opleve flere Danmarks premiere af el- og plugin-hybridbiler. Det er første gang, der afholdes ... Read more »

Coronaudbrud overskygger forberedelser til vinter-OL

© Noel Celis/AFP Den olympiske flamme kom i sidste uge til Beijing forud for vinter-OL i den kinesiske hovedstad. Onsdag er der 100 dage til åbningsceremonien for vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Oprydning efter PFOS bliver ifølge ekspert dyr og besværlig

© Henning Bagger/Scanpix Selv om der hele tiden kommer nye teknologier på banen, er det en meget vanskelig og bekostelig opgave at fjerne stoffer som PFOS fra naturen. Det vurderer ... Read more »

29-årig mand dør i soloulykke nær Kjellerup

En 29-årig mand er mandag morgen afgået ved døden efter en trafikulykke nord for Kjellerup i Midtjylland. Det oplyser indsatsleder Allan Baltzer-Aaes fra Midt- og Vestjyllands Politi til Midtjyllands Avis. ... Read more »

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Politiet efterforsker på nuværende tidspunkt et drab på en 55-årig kvinde, der er død efter knivstik i Tisvildeleje. Det oplyser Nordsjællands Politi på det sociale ... Read more »

Remee og Mathilde afslører kønnet på deres andet barn

© Søren Bidstrup/Scanpix Remee Jackman og Mathilde Gøhler er i forvejen forældre til datteren Kenya, som ofte optræder i parrets realityprogram “Remee og Mathilde” og på deres respektive Instagram-profiler. (Arkivfoto). ... Read more »

Ingen digital post fra det offentlige fire dage i november

© Liselotte Sabroe/Scanpix Fra 26. til 29. november vil det ikke være muligt at modtage eller besvare beskeder i Digital Post. (Arkivfoto) I slutningen af november vil borgere ikke med ... Read more »

Kofod vil diskutere migration ved topmøde i Rwanda

© Philip Davali/Scanpix Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil også diskutere migration og de danske aftaler med Rwanda, der kan føre til modtagecentre i landet for asylansøgere. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ... Read more »

‘Venner'-stjerne er død

Den populære ‘Venner’-karakter James Michael Tyler er afgået ved døden. James Michael Tyler, der i mange år spillede ‘Gunther’ i serien ‘Venner’, har mistet livet til kræft. Han blev 59 ... Read more »

Støttepartier vil have ryddet op efter PFOS-forurening i Forsvaret

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Det er ikke alene brug for en fysisk oprydning, men også en politisk oprydning, lyder det fra Enhedslistens Eva Flyvholm. Hun vil have besked om, hvad ... Read more »

Afgørende Mikkel Hansen-missil skaber jubel

© Ina Fassbender/AFP Mikkel Hansen scorede PSG’s sejrsmål i sidste sekund. (Arkivfoto) Mikkel Hansen viste søndag, hvorfor han er regnet som en af verdens bedste håndboldspillere. Således scorede Paris Saint-Germain-stjernen ... Read more »

To personer sigtes for vold mod politi efter fodboldoptøjer

Fem politibetjente kom søndag på skadestuen i forbindelse med optøjer ved et lokalopgør mellem superligaklubberne Brøndby og FC København. Det oplyser Københavns Vestegns Politi mandag morgen. Betjentene blev ramt af ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic