Kriptovalutáért kínálják a hamis oltási igazolásokat Európa szerte

Kriptovalutáért kínálják a hamis oltási igazolásokat Európa szerte
© Technológia: Index.hu Miközben az Európai Unió országai azon vannak, hogy megoldást találjanak a Dél-Afrikából indult új variánssal szemben, addig feléledt a hamis oltási igazolványok piaca több uniós országban. Van, ahol már 100 euróért is kínálnak hamis dokumentumokat. Az Instagramon terjedő igazolásokért ráadásul már digitális pénzzel is fizethetünk.

Az utóbbi időben egyre több olyan Instagram posztot lehet látni, ahol hamis oltási igazolásokat kínálnak 100-500 euro közötti áron. Az Euroactiv beszámolója szerint eddig főképp Németországban, Ausztriában, Olaszországban, és néhány balkáni országokban van jelen ez a fajta fekete kereskedelem. A portál egyik munkatársa arról számolt be, hogy Horvátországban több háziorvosi rendelőt keresett fel, ahol hamis igazolásokat kínáltak. Egy névtelenül nyilatkozó oltásellenes férfi, azt mondta, hogy barátja azt javasolta neki, jelentkezzen be egy klinikára, ahol 130 euróért cserébe megkaphatja a szükséges dokumentumokat.

A férfi így is tett, majd két hétre rá a pénz kifizetése után már meg is kapta a hamis igazolásokat a klinikán.

A férfi beszámolója szerint az eljárás viszonylag normálisan zajlott, leszámítva azt, hogy a nővér nem a férfi vállába adta be a Janssen vakcináját, hanem a levegőbe “lőtte el”. Majd mint, aki jól végezte dolgát hozzákezdett a hivatalos adminisztrációhoz.

Felemlítik annak a szerencsétlenül járt bolgár férfinak az esetét is, aki miután kórházba került, elutasította a lélegeztetőgépet, mivel attól tartott, hogy a szerkezet károsítani fogja a tüdejét. A 27 éves férfit még a múlt héten vitték kórházba Szófiában koronavírusos tünetekkel. Állapota annak ellenére kezdett el rohamosan romlani, hogy korábban közölte az orvosokkal, be van oltva, és van oltási igazolványa is. Végül beismerte, hogy hamisak az okmányok, és csak azért nem oltatta be magát, mert attól félt, hogy az oltások impotensé tehetik.

Hasonló esetről számoltak be a hatóságok Romániában, ahol novemberben egy olyan egészségügyi dolgozó hunyt el, aki nem oltatta be magát korábban, bár rendelkezett oltási igazolással.

Az Euractiv bolgár forrásai szerint az országban 100-300 euró között mozog a hamis igazolások ára. Érdekesség, hogy a külföldiek általában drágábban tudnak csak hozzájutni a dokumentumokhoz. A bolgár rendőrök ugyanakkor az utóbbi időben már több olyan csoportot is lekapcsoltak, amelyek hamis igazolásokat kínáltak. Szlovéniában is voltak hasonló rajtaütések, ott két orvost tartóztattak le.

Horvátországban a hamis dokumentumok leginkább azért terjednek, mert egyre több vállalkozás követeli meg a dolgozóitól az oltási igazolást.

Nagyon sokan viszont még mindig elutasítják az oltást, ezért a könnyebbik utat választják. Aggodalomra ad okot, hogy november végén már 2500-ra volt tehető a hamis igazolások száma Németországban is, az esetek felét Bajorországból jelentették.

Az Európai Unióban eddig összesen 710 millió oltási igazolást állítottak ki. Mint arról korábban beszámoltunk az Európai Bizottság kilenc hónapban határozná meg a védettségi igazolványok érvényességét. A nemrég bemutatott, érvényes, uniós, digitális Covid-tanúsítvánnyal rendelkezőkre elvileg nem vonatkozhatnak a korlátozások, például teszt, vagy karantén, függetlenül attól, hogy az EU-n belül honnan jöttek. Ugyanakkor a tanúsítvánnyal nem rendelkezőktől megkövetelhetik az érkezés előtt, vagy után végzett vizsgálatot.

A testület azt javasolja, hogy az elsődleges oltási sorozat befejezését követően 9 hónapig legyen érvényes az igazolás. Ezt követően már csak ismétlő oltással lehet ezt meghosszabbítani. Vagyis a második oltástól kell számítani a 9 hónapot, amelyen belül az ismétlő oltást fel kell venni, ha valaki uniós tanúsítvány szeretne. Az emlékeztető oltások hatásosságának időtartamáról ugyanakkor egyelőre még nincsenek adatok.

Már a magyar kormány is vizsgálja, hogy a védettségi igazolványok lejárjanak-e a második oltást követő hat-hét hónappal, vagy sem. Döntés egyelőre még nem született erről – mondta nemrégiben Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt.

(Borítókép: Fabian Sommer / picture alliance / Getty Images)

(via Euractiv)

News Related

OTHER NEWS

Teljes erővel terjed az omikron, továbbra is csúcson az új fertőzöttek száma

© Technológia: Index.hu Az elmúlt 24 órában 19 213 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Magyarországon 48 810 mintavétel alapján  – derül ki a kormányzati tájékoztató portál csütörtöki adataiból. A fertőzöttek száma ezzel ... Read more »

Az embertelen magyarországi körülményeket okolja legnagyobb sztárja sérülése miatt az izlandi kézilabdacsapat edzője

© Technológia: 444.hu Megsérült az izlandi kézilabda-válogatott legnagyobb sztárja, Aron Pálmarsson a Montenegró elleni, budapesti Európa-bajnoki meccsen. A csapat olimpiai bajnok szövetségi kapitánya, Guðmundur Guðmundsson az izlandi médiának nyilatkozva az ... Read more »

A világ legnagyobb chipgyárát tervezi megépíteni az Intel Ohióban

© Technológia: Index.hu Az Ohio állam fővárosához, Columbushoz tartozó New Albany nevű agglomerációban építené fel az Amerikai Egyesült Államok és a világ legnagyobb félvezetőgyártó-központját az Intel. A cég az elkövetkező ... Read more »

Puszilkodó rablót fogtak Kelenföldön

© Technológia: Index.hu Úgy raboltak ki valakit a Kelenföldi pályaudvar aluljárójában, hogy az elkövető, gondolván a térfigyelő kamerákra, azt színlelte, hogy jóban van a sértettel és egy puszit is lenyomott ... Read more »

Drogközpont lehetett Pásztó – több százmillió forint értékű kábítószert találtak

© Technológia: Index.hu Több százmillió forintos drogfogás történt Pásztón, ahol közel 55 kilogrammnyi kábítószert foglalt le a rendőrség egy 52 éves férfi és 19 éves társa lakásán. Több százmillió forintnyi ... Read more »

Hatalmas borulás vetett véget egy C7-es Chevrolet Corvette Z06 karrierjének

© Motor1.com Magyarország Corvette borulás A Chevrolet Corvette C7 Z06 egy szörnyeteg tud lenni, ami könnyen elszabadulhat. Pontosan ez történik ezen a videón. A videót még a hónap elején töltötték ... Read more »

Puskás-Dallos Bogi a Sztárban sztárról: Nagyon vágyom arra, hogy férfi lehessek

Bár legutóbb zsűriként láthattuk, azonban most a TV2-n futó Sztárban sztárban próbál szerencsét Puskás-Dallos Bogi, aki a műsor sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy tesztelte le, megy-e neki a hangutánzás. Puskás-Dallos ... Read more »

Macaulay Culkin egy évvel fia születése után megtette, amit mindenki várt

Gratulálunk a sztárpárnak! © Kevin Mazur/Getty Images A Reszkessetek, betörők! egykori gyereksztárjának nem volt egyszerű élete. Macaulay Culkin fiatalon elvesztett több számára fontos személyt is, alkohol- és drogfüggőséggel küzdött, és ... Read more »

Tragédiák Hollywoodban, két színész gyermeke is eldobta az életét

© Technológia: Index.hu Pár napon belül két amerikai világsztár gyermeke is úgy döntött, hogy eldobja magától az életet. Bár sokaknak úgy tűnhet, hollywoodi hírességnek lenni egyaránt jelent könnyebb életet is, ... Read more »

Átadták a világ legnagyobb tengeri zsilipjét

© James A. Finley/AP2005 A világ legnagyobb tengeri zsilipje Ijmuidennél A holland király nyitotta meg először azt a tengeri zsilipet, amely az amszterdami kikötőnél épült a nagy óceánjáróknak. Az Ijmuidennél ... Read more »

Vizsgálják, hogy hány hallgatónak intézhettek megjelenés nélküli vizsgát Schadl Györgyék

© Technológia: Index.hu Az egyik egyetemen bizottság foglalkozik az üggyel. Ahogy beszámoltunk róla, a Schadl–Völner-ügy nyilvánosságra került nyomozati anyaga szerint a végrehajtók elnöke egyetemi vizsgák teljesítésében is segíthetett. Később arról ... Read more »

Schilling Árpád: Rákay Philip annyi pénzt kapott vágyai kielégítésére, amennyit soha egy magyar filmes sem kapott az elmúlt 100 évben

© Technológia: 444.hu „Philip soha életében nem forgatott filmet, sőt egyáltalán nem hozott létre semmiféle művészeti produktumot, most mégis annyi pénze lett hirtelen vágyai kielégítésére, amennyit még soha egyetlen magyar ... Read more »

Megeshet, hogy mire a vakcinagyártók elkészülnek a variánsspecifikus oltással, el is tűnik az omikron

© Technológia: 444.hu Ezekben a hetekben nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon hatalmas omikronhullám tapasztalható. Az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) modellje szerint, amelyet múlt héten ... Read more »

Az izzókirály, aki megjárta a poklot

Kereskedősegédből lett világhírű cégvezető. Kutatólaboratóriumot létesített és modern gyártási kultúrát honosított meg Újpesten. Egész életét az izzógyártásra tette fel. Kitalálta a Tungsram márkanevet, az UTE elnökeként korszerű futballstadiont építtetett. Kis ... Read more »

Vitalij Klicsko nem lepődne meg, ha Németország legközelebb párnákat küldene Ukrajnának segítségül

© Technológia: Index.hu Ukrajna berlini nagykövete szerint a Németország által küldött ötezer katonai sisak szimbolikus gesztus, de nem túl nagy segítség, míg Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere úgy véli, a németek ... Read more »

A Szüzek végre minőségi időt szánhatnak magukra, a Mérlegek fontos célért küzdenek

A hét második felére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Andrea Piacquadio NAPI HOROSZKÓP JANUÁR 27. KOS (március 21-április 20) Busás haszonnal ... Read more »

GTA Szentendrén: egy furgon sofőrje nagy sebességgel, flipperként előzött (videó)

© Motor1.com Magyarország Szentendre előzések A felvételt elnézve elsőre azt gondolhatnánk, hogy ez egy jelenet a népszerű videójátékból. Minden egyes napra jut egy szabálytalan autós videó a magyar utakról, s ... Read more »

Egykori F1-es: A Formula E-ben nehezebb vezetni az autókat

jó néhány évvel ezelőtt a Forma-1-ben is megfordult, ahol Manor és a Sauber színeiben versenyzett. Mivel a teljesítményét a csapatok nem találták elegendőnek a sorozathoz, így a német kénytelen volt ... Read more »

Dániában eltörölték az összes járványügyi korlátozást február elsejével

© dinamarca Európában a kormányok egymás után oldják fel a járvány miatt tavaly év végén elrendelt korlátozó intézkedéseiket. Az előző járványhullámhoz hasonlóan megint Dániában normalizálódik az élet elsőként a kontinensen. ... Read more »

5 farmertrend, ami már nem lesz divatos 2022-ben - Mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Az új év friss ötletei között biztosan találsz majd olyat, amiben te is szívesen kipróbálnád magad. © Technológia: Joy A trendek változása bár nem sok vizet szokott zavarni a farmerok ... Read more »

Dugó az M0-son, nehéz az átkelés a Tiszán – itt vannak a közlekedési tudnivalók

Összefoglalta csütörtök reggel a fontosabb közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat az Útinform.  Eszerint: az M2-es autóúton a Budapest felé vezető oldalon, Fót térségében az M0-s autóút csomópontjánál baleset történt. A 18-as km-nél csak lépésben ... Read more »

"Soha nem lehetsz elég jó" - Imposztor-szindrómás hírességek

Vannak emberek, akik hiába érnek el látványos sikereket, hiába kapják meg a legrangosabb díjakat és elismeréseket, folyamatosan kételkednek önmagukban. Ők az imposztor-szindrómások, akik egész életükben attól rettegnek, leleplezik őket és ... Read more »

De Vries nem követi Verstappen példáját

Számos remek tehetség számára nem nyílik lehetőség a Forma-1-be kerülni, és kétség kívül közéjük tartozik , aki a tavalyi év során a Formula E végelszámolásában győzedelmeskedett. De vajon a holland ... Read more »

A nyilvánosságot kerülő Kulcsár Edina és új párja a Story magazin címlapsztorijában beszélnek kapcsolatukról

© Technológia: 444.hu Nehéz megérteni, miért érdekel mindenkit ennyire ez a sztori, de tény, hogy hetek óta mindenki egy egykori szépségkirálynő és egy menő autókkal járó, dizájnermackóban feszítő rapper szerelméről ... Read more »

Hamarosan stoptáblák fogadnak minket a boltokban

© Technológia: Index.hu Február 1-jétől a tavaly októberi szinten rögzíti hét alapvető élelmiszer árát a kormány, az üzletek bejáratánál pedig az erről szóló információs táblák fogadják majd a vevőket. A ... Read more »

Ókovács Szilveszter: Miért teszünk úgy, mintha valami diktátor lennék?

© Technológia: Index.hu „Úgy fogok leülni január 27-én, hogy mondják el, mit szeretnének, és az lesz” – mondja Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház (újabban OPERA) főigazgatója a vidéki színházakkal ... Read more »

Orosz Anna: Erre a rendszerre rámegy az életünk, így nehéz azt mondani, hogy csinálja más

© Technológia: 444.hu Marad a politikában akkor is, ha nem veri meg a fideszes Simicskó Istvánt Újbudán. Fekete-Győr Andrást le kellett váltani látványos bukása után. Donáth Anna erőskezű elnök, de ... Read more »

Kutyákat castingol a rendőrség

© Technológia: Index.hu Szolgálati kutyáinak utánpótlása érdekében kutyakiválasztást tart 2022. február 8-án a rendőrség. 2022. február 8-án 9 és 12 óra között a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Dunakeszi telephelyén ... Read more »

Kémfotókon és videón is megjelent a szériaérett Tesla Cybertruck

© Motor1.com Magyarország Tesla Cybertruck Prototype Az első szállítmányokat ugyan csak jövőre indítja útnak a Tesla, mégis egyre több információ derül ki a sci-fi filmekbe illő pickupról. Legközelebb márciusban tartanak ... Read more »

Napi horoszkóp január 27.: a Szüzek végre minőségi időt szánhatnak magukra, a Mérlegek fontos célért küzdenek

A hét második felére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat! © Pexels by Andrea Piacquadio NAPI HOROSZKÓP JANUÁR 27.   KOS (március 21-április 20) Busás ... Read more »

Libanon, Szíria és Jordánia megállapodást kötöttek, Libanon kap áramot

© Technológia: Index.hu Libanon hosszú évek óta gazdasági válságot él és ennek egyik legkellemetlenebb következménye az, hogy az állam nem képes elegendő energiát biztosítani a nap nagy részében a polgárok ... Read more »

Továbbra is az Apple a legértékesebb márka a világon

© Technológia: Index.hu Az Apple már a második egymást követő évben lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2022-es Global 500 ranglistája ... Read more »

Egy szlovén egyházmegye irodát állított fel a szexuális visszaélések bejelentésére

© Technológia: Index.hu Az egyháziak által elkövetett szexuális zaklatások bejelentésére szolgáló irodát állított fel a celjei püspök, Maksimilijan Matjaz – közölte szerdán a szlovén celjei egyházmegye a honlapján. Az intézkedés célja, hogy ... Read more »

Miért lett hirtelen fontos Kazahsztán az egész világnak, és marad is az?

© AP Photo A rejtőfólia nem lesz elég a rendszer átszervezéséhez Gyorsan kiszorultak a híradások éléről a Kazahsztánnal kapcsolatos események, de visszatérhetnek, és az ország továbbra is figyelmet érdemel. Közép-Ázsia ... Read more »

Figyelmeztetést adtak ki, de mindenki élvezni fogja a mai napot

© Technológia: Index.hu Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzése szerint megnövekszik az ország felett a felhőzet, napközben néhány órás szűrt napsütés valószínű – kivétel a keleti vidékeken, ahol viszont zárt maradhat ... Read more »

Elon Musk szemetel, hamarosan a Holdba csapódik a SpaceX rakétája

A Föld égi kísérőjébe most először csapódik irányíthatatlan űrszemét, amely jókora krátert hoz majd létre. De segíthet is a Hold felszínén található víz és a mélyebb rétegek ásványi összetételének megismerésében. ... Read more »

Vitézy Tamás: Pandóra szelencéjében is a remény halt meg utoljára

A jobboldali holdudvarhoz tartozó vállalkozóként ismert Vitézy Tamás csaknem tizenöt hónapja áll büntetőeljárás és kényszerintézkedés alatt egy olyan hitel felvételével összefüggésben, amit évekkel ezelőtt visszafizetett. Ugyanakkor az általa korábban tett ... Read more »

Angliában szinte az összes járványszabályt megszüntették

© Technológia: 444.hu A brit kormány döntése szerint január 27-től már nem kell oltási igazolást bemutatni belépéskor azokban a helyeken, ahol ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő: például szórakozóhelyeken és ... Read more »

Taktikáznak az olasz pártok, ki legyen az új államfő

© Technológia: Index.hu Rághatják a körmüket az olasz állampolgárok, s bizonyára nyugtalan lesz az álmuk is. Nem tudni még ugyanis, ki lesz Itália első embere az elkövetkezendő években. Még nem ... Read more »

Használt német prémiumtól a tervezett magyar Kamaz-gyárig

A Toyota Amerikában a legnagyobb típusát mutatta be, nálunk viszont az egyik legkisebb járt teszten. Hibrid is, összkerekes is, ennyiben osztozik az Oshkosh által bemutatott terepjáróval, igaz, semmi másban, hisz ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic