Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef. Arkivbild.

En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och Europaparlamentet.De kräver att Sultan al-Jaber byts ut på grund av banden till fossilindustrin.

Förväntningarna på FN:s klimattoppmöte COP28, som inleds i Dubai i Förenade arabemiraten i slutet av november, är höga.

Det är första gången sedan Parisavtalet trädde i kraft som det ska göras en grundlig genomgång av ländernas utsläpp och åtgärder – en slags avstämning kring hur det går i kampen mot klimatförändringarna (global stocktake).

Pressen ökar på de årliga klimatkonferenserna eftersom utsläppskurvorna fortsätter att peka uppåt, precis som den globala temperaturhöjningen.

Omfattande kritik

Förenade arabemiratens beslut att utse Sultan Ahmed al-Jaber, chef för det statliga oljebolaget Adnoc, att leda COP28 är inte okontroversiellt. Kritiker menar att det kan komma att bromsa det brådskande arbetet med att få ner utsläppen som eldar på uppvärmningen.

Nu kräver 130 representanter för den amerikanska kongressen och Europaparlamentet att Sultan al-Jaber sparkas som toppmöteschef. I ett öppet brev riktat till bland andra USA:s president Joe Biden, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och FN:s generalsekreterare António Guterres uttrycker ledamöterna “djup oro” över utnämningen.

— Det är ganska okomplicerat egentligen: chefen för ett nationellt oljebolag bör inte vara utsedd till ordförande för en klimatkonferens, säger en av undertecknarna, den demokratiske kongressledamoten Ro Khanna, i en intervju.

Representanter för COP28-chefens kontor har slagit tillbaka mot kritiken, bland annat genom att peka på Sultan al-Jabers roll i grundandet av Masdar, ett företag för förnybar energi. USA:s klimatsändebud John Kerry har tidigare beskrivit Sultan al-Jaber som ett utmärkt val, just på grund av hans roll som chef för en oljejätte som är medveten om att man måste röra sig bort från fossila bränslen.

“Inte huvudändan”

Fossila bränslen är en het potatis på klimattoppmötena och vissa pekar på vikten av att låta representanter från olje-, gas- och kolindustrin delta i diskussionerna. Men att låta en oljechef leda hela konferensen tycker Khanna är att dra det för långt.

— Visst, låt dem sitta med vid bordet. Men låt dem inte sitta vid huvudändan.

Människorättsaktivister har också kritiserat Dubais beslut att bjuda in Syriens president Bashar al-Assad till klimatmötet. Den auktoritära ledaren har allt mer kommit in i den diplomatiska värmen efter många år som paria på grund av kriget.

News Related

OTHER NEWS

Ytterligare fyra gripna i Libyen

Skador orsakade av översvämningarna i Libyen tidigare i september. Arkivbild. Libyens riksåklagare har beordrat att ytterligare fyra tjänstemän ska gripas efter att två dammar kollapsat tidigare i september. Tusentals människor ... Read more »

Par serverar McDonald’s mat på sitt bröllop och skapar kontrovers

Par serverar McDonald’s mat på sitt bröllop och skapar kontrovers Video av nygifta som serverar McDonald’s-mackor på sin bröllopsfest har skapat kontrovers på internet. Ett franskt par har skapat mycket ... Read more »

Varnar: USA:s nationalparker kan behöva stänga

En grizzlybjörn på jakt efter fallfrukt i närheten av nationalparken Yellowstone. Arkivbild. De flesta av USA:s populära nationalparker kan behöva stänga för besökare, varnar inrikesdepartementet. Om inte kongressen kommer överens ... Read more »

Centerpartiet vill tillåta aktiv dödshjälp: "Jag ser det som en frihetsfråga"

Förbundsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, Caroline von Seth. Centerpartiet har beslutat att verka för att tillåta aktiv dödshjälp i Sverige. Därmed går man längst i frågan bland riksdagspartierna. Beslutet togs på ... Read more »

Cyberpunk 2077 nästa uppdatering ska fixa korrupta sparfiler på PS5

Cyberpunk 2077 nästa uppdatering ska fixa korrupta sparfiler på PS5 Med Cyberpunk 2077 senaste uppdatering och DLC-expansionen Phantom Liberty blåstes det nytt liv i spelet och äntligen ser det ut ... Read more »

Frida Karlsson och William Poromaas stora oro – för värsta rivalen Johannes Hösflot Kläbo: ”Så klart tråkigt”

Norske Johannes Hösflot Kläbo kan missa världscupen. Det beklagar konkurrenten William Poromaa. – Utan honom blir det inte detsamma, säger svensken. Johannes Hösflot Kläbo vann den totala världscupen förra året. ... Read more »

Ryska längdåkare stoppas från världscupen i år igen

Ryska längdåkare stoppas från världscupen i år igen Ryska och belarusiska längdskidåkare stängs ute från världscupen även denna säsong, meddelar Internationella skidförbundet Fis. – Det kändes bra utifrån ett svenskt ... Read more »

Nödläge utlyst i New York efter svåra översvämningar

Nödläge utlyst i New York efter svåra översvämningar Nödläge har utlysts i New York efter att ett ”livsfarligt” regnväder orsakat svåra översvämningar i staden, rapporterar CNN. I delar av Brooklyn ... Read more »

C-stämman ratar förslaget om kortare sommarlov

C-stämman ratar förslaget om kortare sommarlov Partistyrelsens kritiserade förslag om att korta sommarlovet med två veckor ratas av Centerns partistämma, rapporterar TT. En av deltagarna som opponerade sig var Jacob ... Read more »

Polisen: Därför kan vi inte varna grannar

Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt. Arkivbild. Jakten på hämnd i den pågående gängkonflikten har lett till att fler oskyldiga både skadas och dödas. Men att varna grannar till potentiella måltavlor ... Read more »

Nya sanktioner mot toppryssar efter skenval

Röda torget i Moskva. Arkivbild. Förra året höll Ryssland “folkomröstningar” inom fyra län på ukrainskt territorium, och tidigare i september hölls så kallade val – till lagstiftande församlingar som Ryssland ... Read more »

Ryska åkare fortsatt avstängda från världscupen

Ryske längdstjärnan Aleksandr Boljsunov får fortsatt inte tävla i världscupen. Arkivbild. Beslutet skulle egentligen ha tagits i våras – men sköts upp. Nu står det klart att ryska och belarusiska ... Read more »

Magnus Carlsson avslöjande om relationen till Lotta Engberg: ”Hon är som hon är...”

MAGNUS CARLSSON, LOTTA ENGBERG Magnus Carlssons vänskap med Lotta Engberg går långt tillbaka i tiden. Nu berättar han för Hänt om relationen dem emellan. Ladda ner Hänts nya app här ... Read more »

Färre ska bli skuldsatta efter återkrav av bostadsbidrag

Färre ska bli skuldsatta efter återkrav av bostadsbidrag Regeringen föreslår en regeländring som ska minska antalet personer med bostadsbidrag som hamnar i skuld markant, skriver TT. Framöver ska Försäkringskassans inkomstinhämtning ... Read more »

80 procent av invånarna har flytt Nagorno-Karabach

80 procent av invånarna har flytt Nagorno-Karabach Över 80 procent – 97 700 av runt 120 000 – av Nagorno-Karabachs invånare har nu flytt till Armenien, uppger den armeniska regeringen på fredagen ... Read more »

Signalfel påverkar många tåg

Ett signalfel stoppar tåg mellan Örebro och Hallsberg på fredagsmorgonen. Arkivbild. Det är helt stopp i tågtrafiken mellan Hallsberg och Örebro sedan tidigt på fredagsmorgonen. Efter ett tidigare elfel i ... Read more »

Stjärntrion räddade Europa – leder Ryder Cup stort

Viktor Hovland räddade en halv europeisk poäng. Efter succén under förmiddagens foursomematcher, där Europa vann samtliga, var bästbollarna tuffare. USA var på väg mot storslam när norrmannen Viktor Hovland, spanjoren ... Read more »

Färre med bostadsbidrag ska hamna i skuld

Det är lätt att det blir fel med både bostadsbidrag och underhållsbidrag. Arkivbild. Färre personer med bostadsbidrag ska hamna i skuld. Regeringen föreslår förändringar då Försäkringskassan hämtar inkomstuppgifter som ska ... Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Top List in the World