Kovács Zoltán az Indexnek: Azt hiszem, szarvasbőgésben annyira nem vagyok tehetséges

© Technológia: Index.hu Múlt pénteken az egykori Csepel Művek területén lévő műhelyben mutatták be Szőke Gábor Miklós szobrát, amelyet látva az ember nem tudott eligazodni az érzései között. A tíz tonna hullajtott agancsból készült bőgő szarvasbikafej lesz a szeptember 25. és október 14. között zajló Vadászati és Természeti Kiállítás főkapuja. Nem a 240 milliós műalkotás volt az egyetlen, ami miatt hideget és meleget is kapott már az esemény: brutálisan elszállt költségvetésről, a meghívást lemondó külföldi vendégekről is lehetett hallani. Sokatmondó volt, hogy a nagy vadász hírében álló Lázár János látványosan távol tartotta magát az eseménytől. Múlt pénteken Szőke Gábor Miklós műhelyében az expó szervezésével megbízott kormánybiztost, Kovács Zoltánt kérdeztük minderről.

Szőke Gábor Miklós csepeli műhelyében vagyunk, ahonnan éjjel elindul a vadászati expó helyszínére a 16,5 méter magas, tíz tonna hullajtott agancsból készült bőgő szarvasbikafej, amely a világkiállítás főkapuja lesz. Méltónak tartja a rendezvényhez ezt a szobrot? Nem eltúlzott ilyesmire 240 millió forintot költeni?

Ilyen műalkotás nem készült még sem Magyarországon, sem máshol a világon, igazi világszenzáció. A hullajtott agancs szimbolizálja a természet örök körforgását, és mivel a szarvasok minden évben elhullajtják az agancsukat, ezért egyetlen álltnak sem kellett meghalnia a szobor elkészüléséért. Egy olyan totemállat kulturális lenyomatáról van szó, amely az eredetmondánktól végigkísér bennünket a XXI. századig. A szobor alapötlete ebben a méretben volt megvalósítható.

A világkiállítást a kultúra és a fenntarthatóság jegyében rendezzük, ez az installáció figyelemfelkeltő és méltó kapuja a világkiállításnak. Eleve úgy képzeltük el, hogy a kiállítás legtöbb eleme újrahasznosuljon az oktatásban, a művészetben. Világkiállítást úgy érdemes rendezni, hogy nem a fizikai mérete és a költségei okán, hanem a tartalmát nézve keltjük fel rá a figyelmet. Az expó ráfordítási költsége egyébként 17 milliárd forint lesz, nem pedig 77 meg százmilliárd, ahogy a baloldali pártok harsogják a hazugságaikat.

Az expó rendezéséről szóló 2017-es kormányhatározatban teljesen más összeg áll: 2017-ben 41,4 millió, 2018-ban 61 millió, 2019-ben 72,4 millió, 2020-ban 93,6 millió, 2021-ben pedig 119,1 millió forintot, összesen 387,5 millió forintot tervezett költeni rá a kormány…

Ez a szám egészen biztosan helytelen.

Ma néztem meg a 2017-es kormányhatározatban. Akik most hetvenmilliárd feletti költségvetésről írnak, az expó területének mintegy 55 milliárdos felújítását is beleszámítják. Tisztázzuk akkor: megcsúszott a büdzsé, vagy sem?

Mi most működési költségről beszélünk. Volt egy előkészítési fázisa az eseménynek, amelyet Károlyi József indított el miniszteri biztosként, amit ön mondott, az az ő munkájához kapcsolódó első előkészítési fázis költségeit takarja. Mindenki ebből a 387 milliós összegből indul ki, de természetesen ez nem lett volna elég a teljes rendezésre.

Tizenhétmilliárd forintos büdzsé egy húsznapos központi rendezvényre hároméves előkészítő munkával.

Azt hiszem, ez így megállja a helyét, hiszen egy olyan ügyről van szó, amiről kell beszélnünk a XXI. század elején. Minden egyes fillérrel el fogunk számolni.

Az előbb azt mondta, kell beszélnünk erről az ügyről. Az önhöz hasonlóan lelkes vadász hírében álló Lázár János ezek szerint másképp látja: tavaly októberben a Válasz Online-nak azt mondta, felkérték a szervezésre, de nem vállalta, mert „a zöld szempontok előtt a vadászatnak is meg kell hajtania magát”. Szerinte annak lenne értelme, ha a hangsúly a hazai ökológia bemutatásán lenne. Így lesz?

Így lesz. Lázár János jól beszélt, részben azért is, mert az előkészítésre a Miniszterelnökséget vezető miniszterként neki is volt ráhatása. Ösztönösen tudja, amit mi is, hiszen a zöld szempontoknak nem mond ellent a kiállítás. Ha vannak olyanok, akik minden egyes nap tesznek azért, hogy fenntartható módon működjön körülöttünk az emberek által belakott világ, azok pont a vadászattal foglalkozók közül kerülnek ki. A vadászatnak nem a vad elejtése a lényege, szól a vad gondozásáról, az állomány egészségének megőrzéséről, az élőhelyük biztosításáról; ezt biztosítják az erdőgazdaságokban dolgozó vadőrök, vadászok. Hatóságilag engedélyezett, fenntartható vadászat nélkül nincs fenntartható természetgazdálkodás.

© Fotó Bodnár Patrícia / Index Szőke Gábor Miklós műhelyében 2021. április 22-én

Arra van tippje, hogy – habár, ahogy ön mondja, az expó a hazai ökológia bemutatására (is) törekszik, vagyis abban a szellemben rendezik, ahogy Lázár János is beszélt róla –  mégis miért tartja Lázár távol magát tőle?

Nincs, de nekem nem is kell ezzel foglalkoznom.

Alig két hét múlva kezdődik az expó, csúszásban vannak valamivel, vagy minden a tervek szerint halad?

Időben vagyunk, készen leszünk mindennel.

Ötezer–ötezer-ötszáz ember dolgozik majd a budapesti és a négy vidéki helyszínen. A foci-Eb budapesti meccsein ennek a fele dolgozott. Bár ilyen összehasonlításnak nincs feltétlenül értelme, de mondja el, milyen feladatok emésztik fel ennyi ember munkáját.

A vállalkozás méreteit is jelzi ez a szám: csak a központi rendezvényhelyszín 75 ezer négyzetméter. Ennek megépítése, karbantartása, majd bontása, a vidéki helyszínek szervezői, építői kiadják nagyjából ezt az ötezer–ötezer-ötszáz fős számot. Az augusztus 20-i ünnepségek három napja alatt a tizennyolc-tizenkilenc helyszínen ugyancsak több ezren dolgoztak a szervezésen. Ha vannak önkéntesek, rájuk is számítunk, például a soproni, a gödöllői vagy az agrártudományi egyetem diákjaira. Komoly szakmai tapasztatlatra tehetnek szert.

Az 1971-es budapesti vadászati világkiállításra mintegy kétmillió ember jött el. Tavaly januárban ön azt mondta, egymillió főt várnak, idén áprilisban több százezerre csökkentette a várakozást a Világgazdaságnak adott interjújában. Most hogy látja?

A két szám nem mond ellent egymásnak, ugyanis a Hungexpo területén szerintem több százezer ember fog megfordulni, és összességében szeretnénk elérni az egymilliót.

Tisztázzuk: ezt most a vadászati világkiállításra érti, amely szeptember 25. és október 14. között zajlik?

Nem, a teljes rendezvénysorozatra, mindig is erről kommunikáltunk. Hadd mondjak pár számot: az elmúlt három-négy hónapban csak az online elérésünk nagyjából 64 millió egyedi elérést összesített az oldalon, az eddigi rendezvényeinken mintegy négyszázezren vettek részt. Azt szeretnénk demonstrálni, hogy a vadászathoz kötődő dolgok, például a vadhús feldolgozása, fogyasztása, a trófeaszemlék, az oktatási programok itt vannak az életünkben, csak nem beszélünk róluk mindennap. Muszáj beszélnünk róluk, mert e nélkül a vadgazdálkodás kérdései sem merülnek fel, amelyek nélkül, ahogy mondtam, nincs fenntartható természetgazdálkodás.

Úgy tudom, hogy a több tucat külföldi stand több mint fele visszamondta a meghívást. Igaz ez?

Nem igaz.

Vannak olyan országok, ahonnan a Covid-helyzet miatt nem tudnak jönni kiállítók, ilyen néhány afrikai ország, de finoman szólva sem igaz, hogy visszamondások lennének.

Mintegy ötven külföldi stand lesz, akik nem jönnek, ők a koronavírus miatt nem tudnak jönni. Sokaknak nem is az itt-tartózkodás, hanem a szigorítások miatt nehézkessé váló hazajutás okoz problémát.

Korlátozásmentes lesz a kiállítás?

Igen, így tervezzük, készül az ezzel kapcsolatos rendelet. Úgy gondolom, ahogy az Eucharisztikus Világkongresszuson is, olyan körülményeket tudunk teremteni, amely nemzetközi összevetésben is a lehető legnagyobb szabadságot adj a látogatóknak.

© Fotó Németh Sz. Péter / Index Kovács Zoltán 2019. október 13-án

Már tavasszal lehetett látni, hogy ősszel lesz negyedik hullám, és láthatóan meredeken ível felfelé az új esetek, a megbetegedések száma. Gazdasági értelemben biztos botorság, de az egészségügyi szempontokat mérlegelve nem lett volna észszerű eltolni az expót?

Egy ilyen komplex rendezvénynek új időpontot találni nagyon nehéz. Magyarország a remek oltási programnak köszönhetően olyan állapotban várja a negyedik hullámot, hogy az expó biztonságban megrendezhető. Nem lenne ildomos azok mozgását korlátozni, akik beoltották magukat, csak azért, mert mások nem vették fel a vakcinát. (Időközben kijött a rendelet, amely mentesíti az eseményt a vészhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések alól – a szerk.)

Jogos és gyakran felmerülő kérdés, hogy kik keresik majd fel a világkiállítást. Odáig rendben van, hogy a természetbarátok, fiatalok megnézik az élőállat-bemutatót, a hazai szárazföldi és vizes élővilágot, óriásakváriumot, kipróbálják a VR vadászati játékot. Viszont az expó oldalán több ezer eurós csomagokban kínálják a vadászatokat, ami például egy laikus számára nem biztos hogy összeegyeztethető azzal, hogy a hazai természetvédelemről, a kutyafajtákról vagy a vad- és erdőgazdálkodásról is tanulhat.

Nem is szeretnénk senkit sem kényszeríteni, hogy vadászati csomagot vegyen. Egyszerre kellett megugranunk több mércét. Ki kellett elégítenünk a vadásztársadalom igényét arra, hogy szakmailag megkérdőjelezhetetlen tartalommal mutassuk be Magyarország és az idelátogatók tudását. Hat nemzetközi konferencia lesz húsz nap alatt. Emellett viszont a kiállítás elemei nemcsak a vadászoknak és persze a horgászoknak lesz élvezhető, hanem a laikusoknak is, különös tekintettel a gyermekes családokra. Hogy mindez mekkora célközönséget jelent? Van Magyarországon hetvenezer hivatásos vadász, nekik vannak családtagjaik, akiket érdekelhet az expó. Van hatszázezer, sőt az én információim szerint hétszázezer horgász, aki horgászjeggyel rendelkezik, plusz számíthatjuk az ő családtagjaikat is. Ez összesen másfél-két millió embert tesz ki. Ne feledkezzünk el az iskolásokról, akik a Fátyol program keretében válthatnak jegyet, úgy tudom, 18 ezer diák már meg is tette.

Melyik programot várja a leginkább?

Nekem az a dolgom, hogy az egészet várjam.

Melyikre kíváncsi  leginkább ?

A szívem csücske a központi kiállítás és a vizesélőhely-bemutató két helyszíne.

Október 2–3-án szarvasbőgő Eb-t is rendezünk – 39 indulóval. Először azt hittem, ez a Hírcsárda híre, de aztán utánaolvastam.

Bizony, ráadásul épp most van a szarvasbőgés időszaka, s aki nézett, hallgatott már szarvasbőgést, vagy látott olyat, hogy valaki behívja pár méterre a szarvast, az tudja, miről beszélünk. Ez igazi művészet.

Ráadásul mi nem középiskolás fokon gyakoroljuk: 1999 óta létezik a verseny, 2016-ban Keszthelyen már rendeztünk ilyen eseményt, sőt, négyszeres Európa-bajnokok vagyunk. Elindulna, ha épp nem kormánybiztosként szervezné az expót?

Azt hiszem, én ebben annyira nem vagyok tehetséges.

(Borítókép: Szőke Gábor Miklós és Kovács Zoltán 2021. szeptember 11-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Itt a megdöbbentő vallomás: drogot és hormoninjekciót kapott a volt Victoria's Secret modell

© Technológia: Index.hu Bridget Malcolmnak annak idején kokaint és sok szexet javasoltak a fogyáshoz, de Erin Heathertonnal sem volt elnézőbb a márka menedzsmentje. Komoly ráncfelvarrás előtt áll a Victoria’s Secret, ... Read more »

Szörnyethalt egy sofőr, amikor felborult autójával Abonynál

© Technológia: Index.hu Meghalt egy férfi, aki autójával lesodródott az útról és felborult vasárnap délután Abony térségében – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A  személygépkocsi a 4616-os úton, egyelőre tisztázatlan okból ... Read more »

A negyedik hullám új lökést adhat egy Covid-terápiának

© Technológia: Index.hu A monoklonális antitest-terápia ismert Covid elleni eljárás, a koronavírus harmadik hullámában rendszerszerűen használták a kórházakban. Ráadásul a krónikus betegeknél hatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés, és több ezer ... Read more »

Egy ritka fém, ami miatt az egész európai autóipar mehet a levesbe

© Technológia: Index.hu Egyre rögösebb az európai gazdasági fellendüléshez vezető út: ha nem lenne elég az ipar működéséhez nélkülözhetetlen energiaforrás, a földgáz hiánya és a csillagos egekbe szökkenő árazása, továbbá ... Read more »

Szexversenyt indítottak a katolikus egyetemen, tüntetnek a civilek

© Technológia: Index.hu Nyomozást indított a St. John’s University katolikus fiúegyetem vezetősége, miután lábra kapott az a pletyka, hogy a campus férfi hallgatói versenyt indítottak, amelynek tárgya az volt, hogy ... Read more »

Chile: virágzik az Atacama sivatag egy része

© AFP Az Atacama sivatag virágai 2021. októberében A sivatagi virágzás néven ismert természeti jelenség akkor következik be, amikor a heves esőzések miatt mintegy 200 sivatagi növény magja kicsírázik. A ... Read more »

Öt szobanövény, ami frankón átvészeli a telet

Megmutatjuk, milyen növényekkel készülj a télre, ha biztosra akarsz menni. © Unsplash / @kellysikkema Reméljük, a hűvösebb hónapokat nem kell majd a négy fal közé zárva töltenünk, de akárhogy is, ... Read more »

Kásler Miklós: Az indiai mutáns minden eddiginél agresszívabb

© Technológia: Index.hu A harmadik oltás az indiai mutáns elleni védettséget 90 százalék fölé emeli – jelentette ki Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösségi oldalán közzétett felvételen. Kapcsolódó Facebook-bejegyzés ... Read more »

Sokkal többen oltatják be magukat Brüsszelben, mióta csak igazolvánnyal lehet étterembe járni

© Technológia: 444.hu A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét ... Read more »

A trükkös időmérős csata, amit Vettel nyert a 12. helyével

© Glenn Dunbar / Motorsport Images Sebastian Vettel, Aston Martin AMR21 Az idei USA Nagydíj előtt hamar kiderült, hogy Sebastian Vettel és George Russell is a mezőny végéről rajtol majd, ... Read more »

Történelmi siker, Fabio Quartararo a MotoGP világbajnoka

© Technológia: Index.hu Fabio Quartararo lett a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájának világbajnoka, míg vasárnap a misanói futamon, az Emilia Romagna Nagydíjon a spanyol Marc Márquez diadalmaskodott. A tíz esztendeje elhunyt Marco ... Read more »

Ferrari: sokkal rosszabb a pálya, mint 2019-ben volt

© Zak Mauger / Motorsport Images Carlos Sainz Jr., Ferrari SF21, Charles Leclerc, Ferrari SF21 A COTA felületét élesen kritizálta a MotoGP mezőnye a rossz, bukkanós pálya miatt, két héttel ... Read more »

Újabb veszélyes TikTok-trend terjed, csak ezúttal nem igazi

© Technológia: Index.hu A világ kedvenc applikációja hamar rémisztő hellyé válhat, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A TikTok talán korunk legmegosztóbb applikációja. Van, aki imádja, van, aki utálja, de kevesen ... Read more »

Kelet-Európa nem tud mit kezdeni a koronavírussal

© Technológia: 444.hu A kelet-európai országokban már több mint 20 millió ember kapta el a koronavírust, erre jutott vasárnapi elemzésében a Reuters. A hírügynökség szerint Oroszországban, Ukrajnában és Romániában a ... Read more »

Orosz-tádzsik hadgyakorlat az afgán határnál

© Russian Defense Ministry Press Service via AP Orosz-tádzsik hadgyakorlatot tartottak a tádzsik-afgán határ közelében. A volt szovjet tagköztársaságokból álló katonai tömb, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete által koordinált hadgyakorlatot ... Read more »

El fog fogyni a légköri oxigén

© Technológia: Index.hu Élvezze, amíg még lehet! Már csak egymilliárd évünk maradt. A Föld légköre nem volt mindig oxigénben gazdag, és a tudományos előrejelzések szerint nem is marad mindig az: ... Read more »

Bajonettes „igazságosztók” mentek megvédeni a német határt a migránsoktól

Paprikaspray-vel, bajonettel, macsetével és gumibottal felfegyverzett szélsőjobboldaliak érkezett a lengyel határ mellett fekvő Guben német városba, hogy önjelölt „igazságosztókként” felvegyék a „harcot” az illegális bevándorlókkal, megakadályozva őket a határátlépésben.  A német ... Read more »

A Twitter első embere szerint minden megváltozik, és nagyon nem örülünk majd neki

© Technológia: Index.hu Eszkalálódó inflációtól, a jelenlegi helyzet jelentős romlásától tart a Twitter társalapítója és vezérigazgatója, Jack Dorsey – számolt be róla a CNBC. „A hiperinfláció mindent meg fog változtatni” ... Read more »

Leállással fenyegeti az európai autóipart a magnéziumhiány

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu Egyre több ágazatban akadályozza a koronavírus-válság utáni fellendülést a globális nyersanyaghiány. Részben a termelési kapacitások lassú visszaépülése, részben a kereslet hirtelen megugrása, részben pedig ... Read more »

31 ezer millió forintért keltek el Picasso festményei

© Technológia: Index.hu A Las Vegas-i Bellagio hotel 11 Picasso-festménye és más munkák több mint 100 millió dollárért (31 ezer millió forint) keltek el a szállodában rendezett árverésen. © Fotó ... Read more »

DRÁMA: Bagnaia az élről bukott, Quartararo egy 4. hellyel a MotoGP 2021-es világbajnoka!

© Gold and Goose / Motorsport Images Fabio Quartararo, Yamaha Factory Racing Az idei második misanói verseny volt Fabio Quartararo első meccslabdája a 2021-es bajnoki cím megszerzéséhez – azonban a ... Read more »

Kronoszkóp és útvesztő is lesz a megújuló Széna téren

© Technológia: Index.hu Fővárosi forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér – jelentette be a városrész polgármestere, Őrsi Gergely. A korábban VOLÁN buszpályaudvarként működő, ma építési terület ... Read more »

Valami történt, mínusz 13 Celsius-fokot mértek

© Technológia: Index.hu Aki most a szabadban jár, vagy csak kitekint az ablakon, talán el sem hiszi, hogy az országban volt, ahol ma mínusz 13 fokot mértek.  Márpedig így van, az ... Read more »

Picasso 11 művét adtál el Las Vegasban több mint 108 millió dollárért

© Wade Vandervort/Las Vegas Sun 108.9** millió dollárét vagyis majdnem 32 milliárd forintért kelt el 11 Picasso mestermű a Sotheby’s árverésén. Az aukciót két nappal a művész születésnapjának 140. évfordulója ... Read more »

Ukrajna egyezkedne Oroszországgal, kedvezményesen szállítaná az orosz gázt

© Technológia: Index.hu Kedvezményt ajánlott Ukrajna Oroszországnak a gáz szállítására, hogy elősegítse az energiaválság enyhítését – jelentette a Bloomberg. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a kedvezmény arra a gázmennyiségre vonatkozna, ... Read more »

Károly hercegnek van mitől félni, készül Harry herceg önéletrajza

© Technológia: Index.hu Károly hercegnek el kell bújnia abban a pillanatban, ahogy Harry herceg kiadja az életrajzi könyvét – mondja egy királyi szerző, Andrew Morton a Mirror szerint. A brit ... Read more »

Több tucat szélsőjobboldali „igazságosztót” kapcsolt le a német rendőrség a lengyel határnál

© Technológia: 444.hu Több mint 50 paprikaspray-vel, bajonettel, macsetével és gumibottal felfegyverzett szélsőjobboldali önjelölt „igazságosztót” tartóztattak fel Gubennél a német-lengyel határ közelében – közölte a német rendőrség. A férfiak járőrözni ... Read more »

Kiszivárgott a ciprusi szexvideó, lemondott a miniszterelnök

© Technológia: Index.hu Lemondott Ersan Saner észak-ciprusi miniszterelnök, miután előkerült róla egy videófelvétel, amelyen egy hiányos öltözetű nőhöz beszél, közben pedig önkielégítést végez a FaceTime applikáción keresztül – írja a Sun. ... Read more »

Teljes útzár a 84-es főúton, ahol három jármű ütközött össze

Teljes útlezárás mellett helyszínelnek a rendőrök a 84. számú főút 52. kilométerszelvényében Káld és Gérce között – közölte a rendőrség. A jelenlegi információk szerint nem sokkal dél után személyi sérüléssel járó közúti ... Read more »

Ausztriába költözik a kétszeres vb-ezüstérmes magyar úszó

© Technológia: Index.hu Ausztriába költözik Verrasztó Dávid, és hét év után újra Fehérvári Balázs lesz az edzője. A kétszeres vb-ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok úszó azonban továbbra is a Ferencváros versenyzője ... Read more »

Büntetett a piros lámpa, orra bukott a szabályszegő kerékpáros

© Technológia: Index.hu Nem mondhatni, hogy tanult a saját példájából az a kerékpáros férfi, aki egy útépítésnél lévő terelésnél előbb áthajtott a piroson, majd a lámpa tartóelemében elbukott kerékpárjával. A ... Read more »

Megpróbáltak elkábítani egy 26 éves lányt egy leánybúcsún

© Technológia: Index.hu Barátaival vett részt leánybúcsún egy liverpooli szórakozóhelyen a 26 éves Rebecca Derbyhire, ahol valaki izomlazítót fecskendezett belé. A lány észlelte ezt, és a barátnője segített rajta. Az ... Read more »

Ellenfél nélkül választották meg Donald Tuskot a legnagyobb lengyel ellenzéki párt élére

© Technológia: Index.hu Megválasztották a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökének Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Néppárt (EPP) elnökét a párton belüli tisztújító szavazás vasárnap ... Read more »

Gyertyás megemlékezést tartottak Halyna Hutchins emlékére

© Technológia: Index.hu Új-Mexikó két városában, Santa Fében és Albuquerque-ben is egy pillanatra elcsöndesedett emberekkel lehetett találkozni. A két várostól nem messze történt az a fatális baleset, amikor Alec Baldwin ... Read more »

Önkéntesek szedik az almát a magukra hagyott svájci gyümölcsösökben

© Eurovision Önkéntes almaszedést szervezett Svájcban egy civil szervezet. A megoldással mindenki jól jár, és a hulladék mennyisége is csökken. Sok svájci gyümölcskert-tulajdonos örökölte az almafáit a szüleitől, és nincs ... Read more »

Kazincbarcikán október 25-től több intézményben is kötelező maszkot viselni

© Technológia: 444.hu Az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt a kazincbarcikai városvezetés elrendelte a kötelező maszkviselést több intézményben: a polgármesteri hivatalban, a Barcika Holding cégcsoportnál, a Kazincbarcikai Összevont Óvodák tagintézményeiben, a ... Read more »

Egy plébános százharminc évvel Einstein előtt megjósolta a fekete lyukakat

© Technológia: Index.hu Ha még nem hallott John Michellről, az azért lehet, mert ő egy méltatlanul elfeledett XVIII. századi természettudós. Korát megelőző tudományos eredményei és többszörös elfeledettsége okán mindenképpen dobogós ... Read more »

Több dílert is begyűjtöttek a rendőrök egy nagyszabású akcióban Pest megyében

© Technológia: Index.hu Egy időben öt helyszínen ütöttek rajta két, kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható férfin, valamint három, az ügyfélkörükbe tartozó fogyasztón a Pest megyei rendőrök – közölte a rendőrség. Hónapokig tartó nyomozás után indulhatott ... Read more »

Odaégett a pirítós, kivonultak a tűzoltók a temesvári kórházhoz

© Technológia: Index.hu Tűzriadó volt szombat délelőtt a temesvári megyei kórházban, mert egy alkalmazott égett szagot érzett és tűzre gyanakodott, majd felhívta a segélyhívószámot. A katasztrófavédelem nagy erőkkel vonult a ... Read more »

Meghalt Tommy DeBarge, a Switch basszusgitárosa

Hatvannégy éves korában elhunyt Tommy DeBarge, a Switch zenekar társalapítója és basszusgitárosa – számolt be családjának bejelentése nyomán a Fox News. A zenész testvérével, Bobbyval közösen alapított R&B zenekar az 1970-es ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic