Kor Siswa Bomba lahir graduan holistik

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Berbicara mengenai kerjaya sebagai ahli bomba, sudah semestinya tergambar tugas-tugas memadam kebakaran yang dilakukan oleh pasukan beruniform itu sedangkan ruang lingkup pekerjaan mereka adalah lebih daripada itu.

Bagi memberikan gambaran jelas kepada masyarakat mengenai tugas ahli bomba dan dalam masa yang sama memupuk minat generasi muda terhadap kerjaya ini, universiti awam (UA) turut memainkan peranan dengan menubuhkan Kor Siswa Bomba di institusi pendidikan masing-masing.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) antara salah sebuah UA yang mempunyai Kor Siswa Bomba (KORSIB). Ia ditubuhkan pada 2016 bagi mempelbagaikan opsyen kepada mahasiswa menyertai aktiviti badan beruniform.

Individu yang holistik

Penyertaan mahasiswa dalam KORSIB dan badan beruniform lain adalah antara strategi UTHM untuk mewujudkan pembelajaran di luar dewan kuliah atau dikenali sebagai aktiviti kokurikulum kerana dengan cara ini mahasiswa akan dapat membangunkan personaliti diri dan kemahiran insaniah bagi melahirkan individu yang berketrampilan holistik.

Global Tech News Daily

Timbalan Komandan KORSIB UTHM, Penguasa Kanan Bomba I (Kehormat) Dr Zahrul Akmal Damin berkata, penyertaan mahasiswa dalam KORSIB boleh dibuat seawal tahun pertama pendaftaran pengajian.

Katanya, setiap mahasiswa yang menyertai KORSIB akan mempelajari aspek kebombaan dan penyelamatan menerusi pendedahan teori serta praktikal.

Global Tech News Daily

Kor Siswa Bomba lahir graduan holistik
© Provided by GPSBestari Pasukan Kor Siswa Bomba (KORSIB), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) ketika sesi latihan perbarisan.

“Kadet KORSIB di UTHM juga berpeluang melakukan aktiviti simulasi pemadaman kebakaran meliputi bimbingan dari segi aspek penggunaan pakaian penyelamatan yang bersesuaian, pemilihan barangan penyelamatan dan pemakaian alat bantuan pernafasan serta teknik pergerakan dalam bangunan yang dibimbing oleh JBPM.

“Menerusi latihan intensif, mahasiswa juga diajar tentang teknik kelangsungan hidup dalam hutan melibatkan penyediaan khemah, pergerakan fizikal seperti mengimbangi badan dan merangkak di samping melakukan pengusungan penyelamatan malah kadet KORSIB juga dilatih dengan aktiviti pengapungan badan bagi tujuan penyelamatan di dalam air.

Baca juga Ramai persoal universiti hasilkan graduan PhD yang ramai, pensyarah ini kongsi perjalanan sebenar yang perlu dilalui calon, sangat mencabar!

Baca juga Alumni MRSM jadi Pegawai Wanita TLDM pertama miliki kepakaran dalam bidang peluru dan letupan, mengagumkan!

“Setiap anggota kadet juga akan dilibatkan dengan aktiviti University Community Engagement (UCE) atau khidmat masyarakat pada setiap semester yang melibatkan penduduk kampung, pelajar madrasah dan kumpulan sasar yang ditetapkan,” katanya kepada GPSBestari, baru-baru ini.

UTHM mencipta kenangan manis apabila menjadi UA pertama di Malaysia yang telah menjayakan Program Tamat Latihan dan Majlis Pertauliahan dengan kerjasama JBPM Putrajaya dan JBPM Negeri Johor melibatkan pertauliahan 112 orang kadet KORSIB pada 16 April 2018.

Sementara itu, di Universiti Teknologi Mara (UiTM), kursus kokurikulum Kesatria Bomba mula diperkenalkan pada 1983 dan dijenamakan semula menerusi memorandum persefahaman (MoU) bersama  JBPM dan UiTM pada 13 Disember 2018 seterusnya  dikenali sebagai Kor Siswa Bomba Bantuan.

Kursus kokurikulum berkredit KORSIB ini dilaksanakan kepada pelajar yang berminat bagi memberi peluang pelajar ditauliahkan setelah menamatkan latihan selama lima semester.

Kor Siswa Bomba lahir graduan holistik
© Provided by GPSBestari Pasukan Kor Siswa Bomba (KORSIB), UTHOM.

Mantan Presiden KORSIB UiTM, Muhammad Hussini Mansor berkata, selain ilmu kebombaan, kadet KORSIB juga didedahkan dengan kemahiran insaniah seperti kemahiran kerja berpasukan, kepimpinan dan komunikasi bagi menjalankan program Service Learning University For Society atau SULAM@UiTM.

Menyumbang kepada masyarakat “Melalui program SULAM@UiTM, kami berpeluang membangunkan modul yang berkaitan dengan ilmu kebombaan dan berkongsi kepada masyarakat misalnya kepada pelajar-pelajar sekolah dan komuniti setempat.

“Ini juga bertepatan dengan hasrat penubuhan KORSIB di UiTM untuk membolehkan anggota memberikan perkhidmatan bukan sahaja di dalam universiti malah juga kepada masyarakat di kawasan sekitar jika berlaku kecemasan,” jelasnya.

Ikuti juga kami di:

Instagram: https://www.instagram.com/gpsbestari/

Twitter: https://twitter.com/GPSBestari

Youtube: https://www.youtube.com/c/GPSBestariOfficial/

Tambah beliau lagi, KORSIB juga dapat menarik minat pelajar universiti untuk melibatkan diri dalam aktiviti kebombaan dan merasai pengalaman menjadi seorang pelapis bomba pada masa akan datang.

Dalam pada itu, Penguasa Kanan Bomba II (Kehormat), Noor Afzan Zakaria menjelaskan, bahawa pelajar yang menyertai pasukan badan beruniform terutama KORSIB amat bertuah kerana dilatih secara langsung oleh pihak JPBM dengan kemahiran-kemahiran tertentu berkaitan ilmu kebombaan, selain berpeluang menjalankan program khidmat komuniti.

Menurut beliau, antara cabaran terbesar yang dihadapi adalah untuk membuka mata masyarakat bahawa pelajar yang menyertai KORSIB bukanlah semata-mata memadam api kebakaran, malah kemahiran insaniah yang terbentuk mampu melonjak potensi diri pelajar.

“Dengan ilmu dan kemahiran yang dilatih sepanjang mengikuti KORSIB ini dan ditauliahkan, saya berharap kadet-kadet diberikan laluan khas untuk dipertimbangkan ke jawatan di agensi JBPM. Ini kerana, sepanjang lima semester, kadet-kadet ini telah menimba kemahiran secara langsung dari pegawai dan jurulatih mengikut silibus dan modul yang ditetapkan,” tuturnya.

Kor Siswa Bomba lahir graduan holistik
© Provided by GPSBestari Ahli bomba memang sinonim dengan kerja-kerja menyelamat dan memadam kebakaran.

Penguasa Kanan Bomba ll (Kehormat) Kor Siswa Bomba, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nur Ekmal Buhary berkata, kursus itu ditawarkan untuk memberi pengetahuan dan pendedahan asas penyelamatan serta kebombaan selain membentuk sahsiah terutamanya dalam aspek disiplin dan kepimpinan dalam kalangan pelajar prasiswazah di USIM.

“Kor Siswa Bomba Universiti telah diiktiraf oleh JBPM dengan gelaran Pegawai Bomba Bantuan Siswa dan pelajar layak menerima elaun sepanjang menghadiri kursus yang dijalankan serta menerima sijil pentauliahan.

“Selepas tamat kursus dan pengajian, pelajar boleh membuat pilihan kerjaya yang berkaitan sebagai kesinambungan kursus yang dilalui dan laluan kerjaya yang boleh dipilih seperti Pegawai Bomba Bantuan Siswa, Penguasa Bomba Gred KB41 atau Bomba Sukarela/Komuniti,” kongsinya mengakhiri sesi temu bual.

News Related

OTHER NEWS

New York Rangers get another comeback win to force Game 7 vs. Pittsburgh Penguins

PITTSBURGH — How many times can the New York Rangers dig themselves into a hole and climb back out? At least one more, as of Friday night. The Blueshirts came ... Read more »

Wilson, balanced Aces cruise to 96-73 victory over Dream

COLLEGE PARK, Ga. (AP) — A’ja Wilson scored 15 points, Kelsey Plum had 14 points and 11 assists and the Las Vegas Aces rolled to a 96-73 victory over the ... Read more »

EXPLAINER: Why frustration lingers in Okinawa 50 years later

The Associated PressFILE – U.S. Marine Corps Sgt. Mike Anglen of Turner, Ore., center, stands atop a cliff as Sgt. Bryan Wallace of Pikin, Ill., waits for his turn before ... Read more »

Astros beat Nationals 6-1 for 11th straight victory

WASHINGTON (AP) — Jose Altuve homered on the first pitch of the game, Yordan Alvarez and Yuli Gurriel also went deep and the Houston Astros extended their winning streak to ... Read more »

Kreider scores late, Rangers edge Pens 5-3 to force Game 7

PITTSBURGH (AP) — Chris Kreider’s long slap shot bounced over Louis Domingue and into the net with 1:28 left and the New York Rangers beat the Pittsburgh Penguins 5-3 on ... Read more »

Astros push winning streak to 11, roll past Nationals 6-1

WASHINGTON (AP) — Jose Altuve homered on the first pitch of the game, and Yordan Alvarez and Yuli Gurriel also went deep to help the Houston Astros extend their winning ... Read more »

Moustakas, Drury power Reds to 8-2 victory over Pirates

PITTSBURGH (AP) — Mike Moustakas homered twice and Brandon Drury drove in four runs to break out of a slump and lead the resurgent Cincinnati Reds to an 8-2 victory ... Read more »

Peterson's bases-loaded walk lifts Brewers over Marlins 2-1

MIAMI (AP) — Jace Peterson walked against Anthony Bender with the bases loaded in the ninth inning and the Milwaukee Brewers beat the Miami Marlins 2-1 Friday night. After starters ... Read more »

Padres: No cancer found during manager Bob Melvin's prostate surgery

SAN DIEGO (AP) — The San Diego Padres say no cancer was found when manager Bob Melvin had prostate surgery on Wednesday. Melvin, 60, was recovering at home Friday after ... Read more »

Ogunbowale, Gray help Wings rally past Mystics, 94-86

WASHINGTON (AP) — Arike Ogunbowale scored 27 points, Allisha Gray had 21 and the Dallas Wings overcame a 15-point second-quarter deficit to beat the Washington Mystics 94-86 on Friday night. ... Read more »

Resigning North Dakota senator led lawmakers in travel costs

The Associated PressFILE – North Dakota Sen. Ray Holmberg listens during a joint House and Senate Appropriations Committee meeting at the Capitol in Bismarck, N.D., on Jan. 7, 2009. Holmberg, ... Read more »

Residents in picturesque California county hit with gas prices topping $7 a gallon

A California county known for its spectacular mountains and proximity to Yosemite National Park has been paying the nation’s highest gas prices. Read more »

Boudreau to return as coach of Canucks next season

VANCOUVER, British Columbia (AP) — Bruce Boudreau will return as coach of the Vancouver Canucks next season after helping to turn the struggling NHL club around as a midyear replacement. ... Read more »

New Zealand leader Jacinda Ardern tests positive for COVID

On Location: May 13, 2022 Catch up on the developing stories making headlines.The Associated Press WELLINGTON, New Zealand — New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern has tested positive for COVID-19 ... Read more »

Today in History for May 14th

Highlights of this day in history: Colonists go ashore in Virginia to set up Jamestown; Lewis and Clark begin to explore Louisiana Territory; Israel founded; Skylab launched; Movie producer George ... Read more »

Twitter CEO expects Elon Musk acquisition to close, addresses spending cuts

Musk is awaiting details supporting calculations that spam, fake accounts represent less than 5% of Twitter's users Read more »

Padres: No cancer found during Bob Melvin's prostate surgery

SAN DIEGO (AP) — The San Diego Padres say no cancer was found when manager Bob Melvin had prostate surgery on Wednesday. Melvin, 60, was recovering at home Friday after ... Read more »

Renovated NYC museum shows indigenous perspectives

The American Museum of Natural History in New York City recently finished a major renovation of its exhibition on the native peoples of the northwest coast of North America. Curators ... Read more »

Police release 911 calls in Gilgo Beach case

A woman who disappeared in a beach community on New York’s Long Island more than a decade ago, sparking an investigation into a possible serial killer, said “there’s somebody after ... Read more »

Academy Awards set 2023 Oscars for March 12

The Associated PressFILE – Oscar statue on the red carpet at the Oscars on Sunday, March 27, 2022, at the Dolby Theatre in Los Angeles. Next year’s Academy Awards will ... Read more »

Actor Fred Ward, of 'Tremors,' 'The Right Stuff' fame, dies

The Associated PressFILE – Fred Ward, a cast member in “30 Minutes or Less,” poses at the premiere of the film in Los Angeles on Aug. 8, 2011. Ward, a ... Read more »

Judge refuses to drop elections suit against Trump, media

NEW YORK — A Colorado judge on Friday denied motions to dismiss a defamation lawsuit filed by an election systems worker against former President Donald Trump’s campaign, two of its ... Read more »

Q&A: Becky G unveils every side of herself in latest album

The Associated PressFILE – Becky G appears at the Oscars in Los Angeles on March 27, 2022. Beck G’s latest album is “Esquemas.” (AP Photo/Jae C. Hong, File) NEW YORK ... Read more »

North Korea reports 21 new deaths as it battles COVID-19 outbreak

SEOUL, South Korea — North Korea reports 21 new deaths as it battles COVID-19 outbreak. Read more »

North Korea confirms 21 new deaths as it battles COVID-19

SEOUL, South Korea — North Korea says 21 people died and 174,440 people were newly found with fever symptoms on Friday alone as the country scrambles to slow the spread ... Read more »

White Sox place Giolito on COVID list, activate Vaughn

The Chicago White Sox placed ace Lucas Giolito on the COVID-19 injured list and activated outfielder Andrew Vaughn following a rehab assignment with Triple-A Charlotte on Friday. Giolito began experiencing ... Read more »

Traded back and forth, Ford learns to live out of suitcase

NEW YORK (AP) — Mike Ford has learned to travel light — and quickly. Since the start of the season, the 29-year-old first baseman has played for Tacoma, San Francisco ... Read more »

Falcon 9 rocket launches Starlink satellites

A SpaceX Falcon 9 rocket launched 53 Starlink satellites to low-Earth orbit from California on Friday. (May 13) Read more »

Celtics' Robert Williams remains out for Game 6 vs. Bucks

MILWAUKEE (AP) — Boston forward/center Robert Williams missed his third straight game with an injured left knee as the Celtics tried to keep their season alive Friday night in Game ... Read more »

Padres sign Robinson Canó, plan to use him off the bench

ATLANTA (AP) — The San Diego Padres have signed veteran second baseman Robinson Canó to a major league contract and plan to use him as a left-handed bat off the ... Read more »

WNBA star's Russia detention extended by 1 month

The lawyer for WNBA star Brittney Griner says her pre-trial detention in Russia has been extended by one month. Alexander Boykov told The Associated Press the relatively short extension indicated ... Read more »

Louisiana justices toss COVID-related charges against pastor

Hundreds of thousands of Americans fighting long-haul symptoms from COVID-19 Dr. David Putrino from Mount Sinai Health System and COVID long-hauler Joel Fram discuss the long-term effects of the disease.The ... Read more »

Sandy Hook lawsuits against Alex Jones on track to resume

The Associated PressFILE – This Tuesday, Dec. 11, 2018, photo shows radio show host and conspiracy theorist Alex Jones at Capitol Hill in Washington. The Sandy Hook families’ lawsuits against ... Read more »

Rockies' Bryant closer to return after cortisone shot

DENVER (AP) — Colorado Rockies outfielder Kris Bryant took swings in the cage Friday for the first time since he was sidelined with a sore back nearly three weeks ago ... Read more »

Mariners demote Jarred Kelenic to minors after poor start

NEW YORK (AP) — Rather than make his Citi Field debut against the team that traded him, Jarred Kelenic was demoted to Triple-A Tacoma by the Seattle Mariners on Friday ... Read more »

Biden: ASEAN partnership 'critical' in this moment

Looking to strengthen ties, President Joe Biden welcomes leaders from the Association of Southeast Asian Nations to Washington for the first time. “We’re launching a new era in U.S.-ASEAN relations,” ... Read more »

Phil Mickelson will not defend his title at next week's PGA Championship

Phil Mickelson caught lightning in a bottle last year at Kiawah Island, winning a major championship at 50 years of age. The fairways flooded, and the golf world stood and ... Read more »

Tennessee Titans' Malik Willis on Ryan Tannehill's mentorship comments: 'Everything is cool'

The Tennessee Titans didn’t take issue with Ryan Tannehill’s comments about mentoring third-round rookie Malik Willis. Willis and coach Mike Vrabel were asked about Tannehill’s scrutinized remarks following the first ... Read more »

Lawyers plan suit against Lufthansa over Jewish passengers

Lawyers for 26 passengers said Friday they told Lufthansa that they will sue the German airline for refusing to let members of a large group of Orthodox Jewish passengers board ... Read more »

Wild face offseason after yet another early ouster

While the Minnesota Wild were stacking up franchise records and securing the extra home game for the first round, general manager Bill Guerin carefully acknowledged a “great year” for the ... Read more »