Kopernikus: Jeg stiller færre spørgsmål med alderen

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Kopernikus: Jeg stiller færre spørgsmål med alderen
© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Skuespilleren Nicolaj Kopernikus er selv forbruger af meget forskelligt tv, fortæller han. Sammen med sine børn ser han alt fra superheltefilm i Marvel-universet til dokumentarer om svampe eller dyreliv. – Jeg har det, der kaldes en god gammeldags bred smag. Jeg bliver fascineret af mange ting, på den måde er jeg et meget nysgerrigt menneske, siger han.
Kopernikus: Jeg stiller færre spørgsmål med alderen
© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Nicolaj Kopernikus sprang sidste år ud som instruerende, da han lavede kortfilmen “Stenofonen”. Filmen, der handler om hans far, er blevet shortlistet til en Oscar. Den 8. februar står det klart, om hans film også bliver nomineret til den eftertragtede gyldne statuette.

Alt er ikke, som det ser ud.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Det er en sætning, som skuespiller Nicolaj Kopernikus kredser om på flere måder i snakken om den nye danske science fiction-serie “Chosen” på Netflix, som han er med i.

– De helt store spørgsmål om, hvem man er, og hvor man skal hen, er nogle, alle generationer stiller sig. Det gør jeg også selv.

Global Tech News Daily

– Men jeg synes, at jeg stiller færre og færre spørgsmål, jo ældre jeg bliver, siger den 54-årige skuespiller.

Den nye serie handler om en ung pige, der går i gymnasiet, og som får vendt op og ned på sine forestillinger om det lokalmiljø, hun er opvokset i, og de mennesker, hun omgås.

Global Tech News Daily

Selv om rumvæsener og mystiske fænomener gæster serien, er den i sin grundform en klassisk coming-of-age-historie, som mange kan relatere til, mener Nicolaj Kopernikus.

– I mit eget liv har der været mange punkter, hvor jeg har stillet mig selv spørgsmålet, om tingene er, som de skal være.

Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra sin medvirken i DR-krimien “Forbrydelsen” og “Klassefesten”-filmene, har særligt i ungdommen oplevet at få rusket op i sin selvforståelse.

Hans tidligste eksempel er fra, da han startede i gymnasiet. Her oplevede Nicolaj Kopernikus for første gang en frihed i sin identitetsskabelse, fortæller han.

Men også en bestemt rejse har været skelsættende for ham.

– Lige efter gymnasiet tog jeg til USA i ti måneder, hvor jeg rejste rundt med rygsæk, og der perspektiverede verden sig på en helt ny måde for mig.

– Jeg opdagede, at jeg kunne have relationer til mennesker fra andre kulturer, og generelt var det virkelig en øjenåbner.

Et andet skelsættende punkt for Nicolaj Kopernikus er, da han blev far.

– Det tror jeg, at alle forældre kan skrive under på, er så vanvittig en oplevelse, fordi verden pludselig bliver kæmpestor, når man får et ansvar for et andet menneske, fortæller han.

Generelt er Nicolaj Kopernikus et nysgerrigt menneske. Som han selv siger det, får han 1000 idéer om ugen.

En af de idéer resulterede i, at han er sprunget ud som opfinder med et produkt, han har udviklet til at rengøre vasken med.

Men de mange indskydelser kan også være en byrde.

– Jeg har forliget mig med, at det udspringer af barnlighed og begejstring, men at det er vigtigt for mig at få lukket dem hurtigt, siger han.

Opfindergenet har han fra sin far.

– Jeg kan huske, at min far sagde, at når han fik en ny elektronisk ting, så startede han med at skille den ad – måske for at se, hvad der er indeni, men det er jo ret vanvittigt, griner skuespilleren og tilføjer:

– Han lavede sindssygt mange ting, og han var så opfindsom, men han fik aldrig fremkaldt dem, og hans idéer fik aldrig luft under vingerne. Det var utroligt frustrerende.

Først når man går videre til et forsøg på at give sin idé et liv, møder man den rigtige prøvelse, mener Nicolaj Kopernikus.

Og det er i virkeligheden en pointe, der taler meget fint ind i det tema, serien “Chosen” har.

– Lærepengene ligger i at overkomme forhindringerne. Det er afgørende for, hvor langt man kommer i livet.

– I stedet for hele tiden at bøje af, hvor det gør ondt eller er svært, skal man prøve at omfavne det svære, for så udvikler man sig, mener han.

Som skuespiller har Nicolaj Kopernikus særligt bevæget sig i komedie- og dramagenren.

I den nye serie har han skullet forestille sig et mere overnaturligt univers med et visuelt aftryk fra en anden planet, hvor rumvæsener slår sig ned i en ordinær lille provinsby.

Adspurgt, hvilket forhold han selv har til tanken om, hvorvidt der er mere mellem himmel og jord, end vi kan se, svarer Nicolaj Kopernikus:

– Det er et af de slags spørgsmål, som man burde stille sig selv en gang om året: Hvor er du henne i forhold til det her? Det er lidt efter humør, hvordan jeg ser på det, siger han med et grin.

Generelt gælder budskabet også her, at tingene ikke er, som de ser ud.

For selv om han nogle gange hælder til idéen, at der kun er det, vi kan se, vinder den modsatte overbevisning oftere.

– For mig bliver livet sjovere, hvis jeg tror på, at der er mere. Det bliver mere værdifuldt. Om det bare er for min egen lille skyld, ved jeg ikke, siger Nicolaj Kopernikus og tilføjer:

– Det er så stort et univers, vi er en del af. Det hjælper mig meget at tænke, at vi er en del af noget større, og det gør det også mere presserende at huske på, at vi skal passe på vores verden.

Alle afsnit af “Chosen” kan ses på Netflix.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Karsten Dybvad stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank

© Liselotte Sabroe/Scanpix Karsten Dybvad har været bestyrelsesformand i Danske Bank siden 2018. Nu stopper han snart. (Arkivfoto) Danske Banks bestyrelsesformand ønsker at trække sig fra posten. Karsten Dybvad, der ... Read more »

Antallet af svin i de danske stalde falder

© Henning Bagger/Scanpix Der er blevet længere mellem grisene i de danske svinestalde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at svinebestanden faldt med 1,8 procent i 2021. (Arkivfoto) Der er blevet ... Read more »

Flere passagerindtægter er med til at fordoble DFDS' overskud

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix DFDS har forbedret resultaterne i 2021 på trods af modvind fra flere sider. (Arkivfoto) Det danske rederi DFDS har løftet resultaterne i 2021, selv om der ... Read more »

Naturfond finder plastik i selv de mest uberørte havområder

© Munir Uz Zaman/AFP WWF Verdensnaturfonden erkender, at det vil være “ekstremt svært og ekstremt dyrt” at forsøge at rense havene for plastik. (Arkivfoto) Plastaffald har infiltreret alle hjørner af ... Read more »

Ros fra Putin til Macron kan pege i en fredeligere retning

© Pool/Reuters Emmanuel Macron og Vladimir Putin talte søndag længe om mulige løsninger på uenighederne mellem Nato og Rusland i spørgsmålet om Ukraine. Mere end fem timer brugte Frankrigs præsident ... Read more »

Biden: Hvis Rusland angriber Ukraine så lukker Nord Stream 2

© Kay Nietfeld/Scanpix Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, på besøg mandag i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil der ikke længere ... Read more »

Østrigsk skiløber skriver historie med OL-guld i Kina

© Joe Klamar/AFP Matthias Mayer triumferede tirsdag i super-G ved OL i Beijing. Dermed skrev han olympisk historie. Som den første mandlige skiløber vandt Matthias Mayer guld for tredje olympiske ... Read more »

Piger har næsten dobbelt så ofte senfølger efter corona som drenge

© Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Et nyt dansk studie om senfølger efter coronasmitte hos unge viser, at piger næsten dobbelt så ofte som drenge har længerevarende symptomer. (Arkivfoto) Der er forskel ... Read more »

DIF-formand: Isolerede OL-atleter flyttes til nyt hotel

© Gints Ivuskans/AFP Nick Olesen har sammen med Matthias Asperup været isoleret på et særligt hotel siden ankomsten til Beijing tirsdag i sidste uge. Der er bedre forhold på vej ... Read more »

Politi modtager op til 100 opkald om 22-årig kvindes forsvinden

© Nordjyllands Politi/Free 22-årige Mia Skadhauge Stevn har ikke givet lyd fra sig, efter at hun natten til søndag var i byen i Aalborg. Overvågning viser, at hun satte sig ... Read more »

Amerikansk medie fremhæver dansk film som stærkt oscarbud

© Valerie Macon/AFP Tirsdag eftermiddag dansk tid bliver det afsløret, hvilke film der er nomineret til dette års oscaruddeling. (Arkivfoto) Når nomineringerne til dette års oscaruddeling afsløres tirsdag eftermiddag dansk ... Read more »

Dyrlæger på barrikaderne i frustration over medicinregler

© Henning Bagger/Scanpix Dyrlæge Karina Hou Larsen forudser, at den nye EU-forordning om veterinærmedicin kan øge udskrivelsen af antibiotika til for eksempel svin, selv om hensigten er at sænke forbruget. ... Read more »

Skrækskade sender ung amerikaner hjem fra vinter-OL

© Luca Bruno/Scanpix Nina O’Brien brækkede mandag benet i sit andet gennemløb i kvindernes storslalom ved vinter-OL i Beijing. Den amerikanske alpinskiløber Nina O’Brien er ude af vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Medie: FC Barcelona indgår milliardaftale med Spotify

Fodboldklubben FC Barcelona er angiveligt tæt på at kunne annoncere en sponsoraftale i milliardklassen med musikstreamingtjenesten Spotify. Det melder den catalanske radiostation Rac1 mandag. Ifølge mediet er den spanske storklub ... Read more »

Quarterback-stjerneskud har is i maven op til Super Bowl

© Jay Biggerstaff/Scanpix Joe Burrow fejrer sejren mod Kansas City Chiefs 30. januar. (Arkivfoto) Mange ville nok tilgive Cincinnati Bengals for en smule neglebideri op til Super Bowl-opgøret mod Los ... Read more »

Bernal efter hospitalsudskrivelse: Jeg føler mig genfødt

© Handout/AFP Den colombianske cykelstjerne Egan Bernal hylder de læger, der reddede hans liv efter cykelstyrt, så han søndag kunne udskrives fra Sabana Universitetshospital i Bogota. Den colombianske cykelstjerne Egan ... Read more »

Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP

© Gamereactor Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP Den legendariske spildesigner Tim Schafer og hans studie Double Fine leverede et af sidste årets største ... Read more »

Eriksen ser frem til at lægge hjertestop bag sig hos Brentford

Christian Eriksen ser frem til at kunne lægge fortællingen om sit hjertestop bag sig og vende fokus tilbage på fodbolden, når han forhåbentlig snart får comeback for sin nye klub ... Read more »

Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine

© Liselotte Sabroe/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine med forsvarsforligskredsen i Forsvarsministeriet onsdag morgen. (Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) kalder situationen omkring Ukraine for “meget, meget ... Read more »

Efter knap to år åbner Australien for udenlandske turister

© Stringer/Reuters På et pressemøde mandag meddelte den australske premierminister, Scott Morrison, at landets grænser åbner for turister fra den 21. februar. Foto: Stringer Australien åbner sine grænser for færdigvaccinerede ... Read more »

3,9 millioner bor i områder der kan blive omfattet af logning

Hvis regeringens forslag om logning af borgernes teledata bliver til virkelighed, kan 3,9 millioner danskere komme til at bo i områder, hvor teledata kan blive indsamlet. Det svarer til 67 ... Read more »

Politiet beder om privat videoovervågning i søgen efter 22-årig

© /Free Søndag morgen klokken 06.09 blev 22-årig Mia Skadhauge Stevn samlet op af denne bil. I et forsøg på at spore bilens færden beder politiet nu alle med privat ... Read more »

Højgaard suser op på verdensranglisten og øjner top-50

© Andrew Medichini/Scanpix Nicolai Højgaard kysser trofæet efter sin sejr i Italian Open i september 2021. Det var hans første sejr på DP World Tour. Søndag vandt han sin anden, ... Read more »

Hasbro øger salget takket være velkendte fantasy-brands

Et større salg af spillekort og brætspil har i 2021 været med til at give vækst hos den amerikanske legetøjsvirksomhed Hasbro. Det viser selskabets årsregnskab, der er offentliggjort mandag. Samlet ... Read more »

Storbritannien opgiver VM: Vil jagte EM i 2028

Storbritannien og Irland opgiver planerne om at byde på værtskabet til VM i 2030. De vil i stedet forsøge at jagte EM-værtskabet i 2028. Det meddeler de fem involverede fodboldforbund ... Read more »

Nike skrotter aftale med voldtægtsanklaget Greenwood

© Paul Ellis/AFP Mason Greenwoods sponsoraftale med Nike er revet over, meddeler det amerikanske tøjmærke mandag. Det amerikanske tøjmærke Nike vil ikke længere associeres med den engelske fodboldspiller Mason Greenwood. ... Read more »

Politi frygter at 22-årige Mia er offer for forbrydelse

Politiet frygter, at den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt i Aalborg søndag morgen efter en bytur, har været udsat for en forbrydelse. Det skriver Nordjyllands Politi mandag aften i ... Read more »

Politiet anholder mand i forbindelse med mistænkeligt dødsfald

I forbindelse med efterforskningen af et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding har politiet anholdt en mand, der skal afhøres i forbindelse med dødsfaldet. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i ... Read more »

Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+

© Gamereactor Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+ Spider-Man: No Way Home befinder sig et lidt mærkeligt sted i forhold til placering på en streamingtjeneste. Selvom ... Read more »

Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet

© Leveret af Mandekogebogen Foto: Pexels – Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet Foto: Pexels Har du også nogen gange lidt svært ved at overskue de ... Read more »

Peng Shuais udtalelser ændrer intet for stålsat forbund

© Unknown/Scanpix Peng Shuai har vist sig offentligt ved vinter-OL i Beijing og har senest afvist, at hun har anklaget nogen for seksuelle overgreb. Kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har mandag ... Read more »

Smitteopsporing skærer en tredjedel af medarbejderne fra

© Martin Sylvest/Scanpix Fra 1. februar stoppede coronavirus med at være betegnet som en samfundskritisk sygdom. Samme dag stoppede smitteopsporingen med at ringe uopfordret til nyligt smittede borgere. (Arkiv). Der ... Read more »

Evakueret afghaner brød indrejseforbud: Straf bortfalder

© Nils Meilvang/Scanpix – Hvordan kan I ikke tage situationen i Afghanistan mere alvorligt, når det handler om liv eller død. Jeg kan ikke forstå, at anklageren er så uforstående ... Read more »

Aggressive Aalborg Pirates fortsætter flyvende form

Aalborg Pirates er nyt førerhold i Metal Ligaen. Det er en realitet, efter at holdet mandag vandt topkampen på udebane mod Sønderjyske med 3-2. Sejren er Aalborgs femte i ordinær ... Read more »

Sundhedsvæsnet forlader februar med pukkel på 100.000 operationer

© Getty Når februar er ovre, vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) være en pukkel på 100.000 operationer, der er blevet udskudt og mangler at blive udført. Det oplyser ... Read more »

Dortmund kaprer landsholdsspiller i Bayern München

© Martin Meissner/Scanpix Niklas Süle forlader Bayern München, hvor han har været siden 2017. (Arkivfoto) Dortmund har været på rov hos ærkerivalen Bayern München. Klubben har således skrevet kontrakt med ... Read more »

Kasper Asgreen misser sæsonåbner efter positiv coronatest

© David Stockman/AFP Kasper Asgreen må vente med at få gang i sin sæson efter en positiv coronatest. (Arkivfoto) Kasper Asgreen er et af de store danske håb i et ... Read more »

Ny teknologi gør lammede i stand til at gå og svømme igen

© Getty En banebrydende ny teknologi har givet bevægeligheden tilbage hos tre patienter, som var lammet fra benene og nedefter. Det viser et nyt studie, som mandag er blevet offentliggjort ... Read more »

Sverige fjerner alle restriktioner for rejsende fra Danmark

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Den svenske regering har besluttet, at fra og med onsdag ophæves alle coronarestriktioner for rejsende fra Danmark, fra det øvrige Norden og fra EU. Det ... Read more »

Derfor skal du have en Raspberry Pi

Den lille hobbycomputer Raspberry Pi er på få blevet utrolig populær – også i de nordiske lande. Det skyldes blandt andet, at den har utrolig mange formål, og så får ... Read more »