Konsten hjälpte Matilda att må bättre

Med hjälp av både text och egna illustrationer på Instagram informerar hon om psykisk ohälsa och inspirerar följare över hela världen till att må bättre. Nu är Matilda Heindow bokaktuell med ”Konsten att må bättre”.

Matilda Heindow har under namnet @crazyheadcomics cirka en halv miljon följare på Instagram över hela världen. Nu har hon släppt sin första bok ”Konsten att må bättre” (Bonnier Fakta), som redan släppts på många språk världen över. Boken är, precis som Matildas Instagramkonto, full av information och verktyg i både text och bild för att både kartlägga sitt mående och må bättre.

Lång bakgrund av psykisk ohälsa

Matilda Heindow har själv en lång bakgrund med psykisk ohälsa i form av både bipolaritet, trauman och ångest.

konsten hjälpte matilda att må bättre

Bokomslag

Hur kom du på idén att börja uttrycka dina tankar och känslor kring psykisk ohälsa genom illustrationer på Instagram?

– Jag hade återupptäckt en ritplatta jag hade fått i julklapp eller födelsedagspresent några år tillbaka och kände mig inspirerad att börja med digital konst. Samtidigt hade jag en ganska tuff period med min psykiska ohälsa och hade en önskan att skriva av mig, finna mening i mitt liv, och kanske möta andra som kände som jag. Så jag började dokumentera min resa och mitt intresse för psykologi online och många kunde relatera till mina tankar och känslor.

Vilken respons har du fått från andra?

– Jag får nästan bara positiv respons. På Instagram har vi byggt upp en riktigt fin och stöttande gemenskap, och mina vänner och familj har uttryckt stolthet och glädje att jag äntligen hittat någonting som passar mig.

Alltid bearbetat känslor genom konst

konsten hjälpte matilda att må bättre

Matilda Heindow

Matilda Heindow mår bättre idag, mycket tack vare sitt kreativa skapande. (Foto: Matilda Heindow)

Hur har ditt konstnärliga uttryck hjälpt dig igenom din psykiska ohälsa?

– Jag har alltid bearbetat mina känslor genom konst. Jag har ritat så länge jag kan minnas och konsten har varit en tröst lika mycket som ett intresse. Mycket av min måleri-stil influerades av mina bipolära skov. Och jag bearbetade trauma genom att skriva många dikter och långa texter som hjälpte mig förstå och gå vidare. När det jobbiga i livet känns bortom min kontroll, så vet jag att jag alltid har makt i min egen kreativitet.

Hur mår du idag?

– Idag har jag funnit mig i allt jag gått igenom och kämpat med, och lärt mig mycket om mig själv och mina behov. Så jag mår väldigt mycket bättre. Jag har fortfarande jobbiga perioder och ångest, men jag lever med det istället för att jobba emot mig själv. Jag satt länge i självömkan, vilket jag nog behövde. Men nu ser jag på framtiden och nutiden med mycket mer optimism och hoppfullhet.

Självmedkänsla var avgörande

Matilda Heindow tar upp en rad olika tekniker, knep och metoder i boken för att må bättre och få syn på sitt mående.

Vilka av dessa metoder eller knep har hjälpt dig själv och ditt mående allra mest? 

konsten hjälpte matilda att må bättre
Att bygga upp en positiv relation med sig själv genom att lära sig självmedkänsla har förändrat Matilda Heindows liv. (Illustration av Matilda Heindow, ur “Konsten att må bättre”).

– Jag gick en gruppterapi om självmedkänsla när jag var yngre som förändrade mitt liv. Att ha medkänsla för mig själv var väldigt svårt och onaturligt för mig, så att lära mig att jag förtjänade att vara snäll mot mig själv, och att lära mig hur har varit så viktigt. Jag sätter stort fokus i boken på hur man kan bli kompis med sig själv och hur man tränar på att respektera, stötta, peppa, och trösta sig själv. Det är inte kul att leva med låg självkänsla. Du är den viktigaste personen i ditt liv, den som alltid kommer finnas där. Så att bygga upp en positiv relation med mig själv genom att lära mig självmedkänsla har förändrat mitt liv.

Av Carolina Eriksson

News Related

OTHER NEWS

Myndighet krigsplacerar anställda

Jordbruksverket ansvarar för livsmedelsproduktionen i händelse av kris eller krig. Arkivbild. Jordbruksverket väljer att krigsplacera alla tillsvidareanställda medarbetare. Enligt myndigheten handlar det om att säkra landets livsmedelsproduktion även vid kris ... Read more »

JUST NU: Bajen fortsatt utan bortaseger - nollades av HBK

JUST NU: Bajen fortsatt utan bortaseger – nollades av HBK Hammarby var på jakt efter sin första bortaseger för säsongen, men efter dagens match borta mot Halmstads BK får man ... Read more »

Klara Elvgren har fått barn – första orden om förlossningen

Klara Elvgren har fått barn – första orden om förlossningen Det var i början av året som influensern Klara Elvgren kunde berätta att hon väntar barn tillsammans med pojkvännen Jhon ... Read more »

Djokovic enkelt vidare i Paris

Djokovic enkelt vidare i Paris [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Novak Djokovic hade som väntat inga större problem med att ... Read more »

Krisande AIK kan inte vinna men räddade poäng

Krisande AIK kan inte vinna men räddade poäng De senaste åtta dagarna ramar in en av de värsta perioderna i klubbens långa historia. Skandaliserade, utskällda – och fortfarande utan seger ... Read more »

Fjärde raka utan seger för "Bajen"

Fjärde raka utan seger för “Bajen” Det vill sig inte riktigt för Hammarby i allsvenskan. I söndagens match borta på Örjans Vall mot Halmstad BK blev det 0–0. undefined Ladda ... Read more »

Rosengård krossade Växjö i Segers frånvaro

Rosengård krossade Växjö i Segers frånvaro Rosengård fortsätter att vara obesegrat under nye huvudtränaren Joel Kjetselberg. Malmöklubben körde över Växjö med 7–1 på hemmaplan och den förlustfria sviten är nu ... Read more »

Navalnyj fyller 47 – tiotals gripna i protester

En polis griper en demonstrant i Moskva med en skylt vars text lyder ‘Frihet för Alexej Navalnyj’. Tiotals personer har gripits under protester i anknytning till den fängslade, ryske oppositionsledaren ... Read more »

Rysk guvernör vill utväxla fångar

Den ryska Belgorodregionens guvernör Vjatjeslav Gladkov. Arkivbild. Det kan vara fångväxling på gång efter att ryska soldater rapporteras ha tagits till fånga i den ryska regionen Belgorod, belägen invid den ... Read more »

Zlatan: "Hej då till fotbollen"

Zlatan: “Hej då till fotbollen” Är Zlatan Ibrahimovics karriär över? Det verkar nog så. – Hej då till fotbollen, sade den svenske stjärnan under den tårfyllda avtackningen från Milan. undefined ... Read more »

Mackmyra överens med bolagets storägare

Mackmyra är överens med huvudägaren Lennart Hero. Arkivbild. Efter missnöje med storägaren valde styrelseledamöterna i whiskytillverkaren Mackmyra nyligen att lämna sina platser till förfogande. Nu meddelar bolaget att man nått ... Read more »

Många skadade i extremvänsterprotest i Leipzig

Protesterna bröt ut efter att fyra aktivister från extremvänstern tidigare i veckan dömts till fängelse för att ha deltagit i en attack mot en nynazist. Bilden är från i lördags. ... Read more »

Zlatan – karriären, titlarna och skadorna

Zlatan – karriären, titlarna och skadorna Zlatan Ibrahimovic avslutar sin långa, framgångsrika karriär som fotbollsspelare. En era är över. Målen, prestationerna, konflikterna, bojkotterna, återkomsterna, uttalandena… Här är några utvalda höjdpunkter, ... Read more »

Nintendo utannonserar Everybody 1-2 Switch

Nintendo utannonserar Everybody 1-2 Switch Nintendo har överraskande presenterat en uppföljare till 1-2-Switch, vilket släpptes tillsammans med Switch-konsolen år 2017. Spelet heter Everybody 1-2 Switch och verkar ha en liknande ... Read more »

Hotade med luftpistol – döms till fängelse

Personen hotade två sjuksköterskor med ett pistolliknande föremål som visade sig vara en luftpistol. Arkivbild. En person döms till ett år och fyra månaders fängelse efter att ha hotat två ... Read more »

Ryssland: Ukraina har inlett stor offensiv

Det ryska försvarsdepartementet uppger att Ukraina har inlett en storskalig militär offensiv, skriver Reuters med hänvisning till ryska statliga nyhetsbyrån Tass. Enligt Ryssland har Ukraina försökt bryta igenom den ryska ... Read more »

Expert: Nu får Ryssland smaka på sin egen medicin

Expert: Nu får Ryssland smaka på sin egen medicin Hittills är det bara ryska regimkritiska miliser som tagit på sig ansvaret för attackerna i den ryska gränsregionen Belgorod och i ... Read more »

JUST NU: "Jag tycker att vi har full kontroll på dem"

JUST NU: “Jag tycker att vi har full kontroll på dem” 0–0 i paus mellan Elfsborg och Djurgården och inget av lagen har hotat speciellt mycket. Haris Radetinac menar dock ... Read more »

Backstjärnan missar kvartsfinalen

Backstjärnan missar kvartsfinalen Tre Kronors backstjärna Rasmus Sandin missar kvällens VM-kvartsfinal mot Lettland i Riga. Skadan efter knätacklingen han åkte på mot USA stoppar spel. undefined Ladda ner Hänts nya ... Read more »

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer

Ghostrunner 2 uppvisat med ny trailer Ghostrunner 2 visades upp som en av de första titlarna under Sonys ännu pågående Playstation Showcase. Vi fick inte en omfattande titt på spelet, ... Read more »

Ingen specifik kyrka utpekad som terrormål

E-post och chattar visar att bröderna planerade ett dåd mot en kyrka. Arkivbild. Det finns inget konkret mål för det planerade terrorattentatet mot en svensk kyrka, säger chefsåklagare Liddy Oechtering. ... Read more »

Gripen efter folkmordet i Rwanda

Fulgence Kayishema som anklagats för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994 har gripits i Paarli Sydafrika efter 20 år på flykt, rapporterar CNN. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Robinson 2023: Tittarna i tårar efter Elins ord till Amanda: "Borde finnas en gräns, TV4"

Robinson 2023 lider mot sitt slut med den stundande finalen på söndag den 28 maj. Intrigerna i programmet har fortsatt, och deltagaren Pernilla Block tycks inte stå särskilt högt i ... Read more »

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt”

Billström om beskedet: ”Beklagar djupt” Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar Rysslands beslut att stänga generalkonsulatet i Göteborg: ”Beklagar djupt”, rapporterar TV4 Nyheterna. Texten uppdateras Relaterade länkar: Read more »

Kräver att olje-vd sparkas som klimatmöteschef

Sultan Ahmed al-Jaber är inte okontroversiell som klimatmöteschef. Arkivbild. En oljemagnat som chef för nästa FN-toppmöte om klimatet? En riktigt dålig idé, anser över 100 ledamöter i USA:s kongress och ... Read more »

Så enkelt slipper du mördarsniglar i sommar – knepet med vanliga föremålet kan rädda din trädgård på nolltid

Mördarsniglar är inte roliga att ha i trädgården. Men de är inte bara en otrevlig syn för ögat, de slemmiga sniglarna utgör ett fot för inhemska arter och är dessutom ... Read more »

Dödshjälpsläkare får inte legitimationen åter

Förvaltningsrätten i Stockholm meddelar i en dom att dödshjälpsläkarens legitimation även i fortsättningen ska vara återkallad. Arkivbild. Läkaren Staffan Bergström får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Den drogs in i höstas ... Read more »

Beyoncé och Jay-Z har enligt uppgift köpt den dyraste villan i Kalifornien. Bilder från drömvillan

Beyoncé och Jay-Z har varit ett stabilt par i flera år nu och är definitivt bland de mäktigaste i showbusiness. Allt de rör vid förvandlas till guld och det kommer ... Read more »

Jättevändningen: Zlatans avgörande beslut – som nu kan bli hans stora avsked till fotbollen

Alla har varit slående överens om att säsongen är över för Zlatan. Men nu kommer jättevändningen för 41-årige Ibrahimovic. Vilket också kan bli hans stora avsked till spelarkarriären. För drygt ... Read more »

Asllani hoppas på comeback i helgens derby

Asllani hoppas på comeback i helgens derby [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Kosovare Asllani har inte spelat en fotbollsmatch på ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự