Konsertarrangører landet rundt rasende etter årets valgvaker – har sendt brev til Solberg, Høie og Raja

© Foto: Heiko Junge, NTB TETT: Erna Solberg ankommer valgvaken til Høyre mandag kveld.

Konsertarrangører landet rundt rasende etter årets valgvaker – har sendt brev til Solberg, Høie og Raja

Norges største konserthus og scener har fått nok: de forlanger umiddelbart en dato for gjenåpning av kulturlivet etter å ha sett intime klemme- og drikkescener under landets valgvaker sist mandag.

Publisert: 16.09.21 kl. 22:11 Oppdatert: 16.09.21 kl. 22:59

Reaksjonene var sterke i kulturlivet etter bilder av elleville gledesscener og klemmer fra de politiske partienes valgvaker.

Den nye utblåsningen fra kulturaktørene sees i sammenheng med dette.

Direktør ved Oslo Konserthus, Jørgen Roll, er bare en av mange som har fått mer enn nok.

– Valgvakene var sjokkerende. Ut ifra tv-bildene var pandemien over. Vi har i 18 måneder jobbet med smittevernplaner, blitt immune mot Anti-Bac, forsøkt å tyde smittevernoverlegene, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og skjønne hva man egentlig mente med alle pålegg, fargekoder og trinn – som ble endret hele tiden, uten varsel, sier Roll til VG.

© Foto: PRIVAT FYRER LØS: Direktør i Oslo Konserthus, Jørgen Roll, mener – i likhet med sine kulturdirektør-kolleger over hele landet – at det bråhaster å normalisere tilstanden på kulturfeltet som de mener er det siste området med strenge smitteverntiltak.

Har sendt brev til Solberg, Høie og Raja

«Kulturen må gjenåpnes, og vi må vite dato for åpning NÅ!» heter det i et brev fra Jørgen Roll og mange av hans mest innflytelsesrike kulturtopp-kolleger til statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja.

Avsenderne av brevet – som VG har lest – er Oslo Konserthus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Olavshallen i Trondheim, Stormen konserthus Bodø, Ibsenhuset i Skien, Drammen scener, Chat Noir og Chateau Neuf i Oslo, Ole Bull Huset på Osterøy og Sentrum Scene/Rockefeller i Oslo.

– Det er rett og slett nok nå, sier konserthusdirektøren og i sin tid gründeren av Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet i Oslo.

– I fjor ble vi holdt for narr av kulturministeren, og nå ble vi hånet av politikere i beste sendetid. Akkurat sånn føles det, sier Jørgen Roll.

Han mener myndighetene, med sine strenge regler for kulturfeltet, gir uttrykk for at konserter og andre store arrangementer er «verdens farligste steder å besøke».

– Butikker, sentre og andre kan vurdere antall etter egne smittevernvurderinger. Kultur havnet av en eller annen grunn helt bakerst i køen fra første dag av nedstengingen. Myndighetene har indirekte lært nasjonen til å tro at alle kulturhus, kinoer og konserthus er smitte-episentre eller «Covid Central», smeller det fra Roll.

– Finner oss rett og slett ikke i dette

I brevet til Regjeringen påpekes det at kulturlivet har levd med uforutsigbarhet siden mars 2020, og at mens resten av landet «åpnes opp, fortsetter kulturfeltet å blø».

«Vi har vært de siste som har fått lettelser hver eneste gang det har blitt lettet, og de første som har blitt stengt ned igjen når smitten har gått opp. Vi finner oss rett og slett ikke i dette lenger», heter det i brevet.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar til brevet fra kulturminister Abid Raja som Regjeringens representant på kulturfeltet, uten å lykkes.

Heller ikke statsminister Erna Solberg har besvart VGs henvendelser torsdag kveld.

Helsedepartementet: Forstår at kulturbransjen er ivrig

Helse- og omsorgsdepartementet ved statssekretær Saliba Andreas Korkunc svarer derimot på VGs spørsmål om hvordan de reagerer på brevet:

– Jeg forstår også godt at kulturbransjen er ivrig etter å gå tilbake til normal drift. Vi vet at pandemien har vært og fremdeles er krevende for de som er avhengig av publikum i salen, skriver han i en e-post til VG.

– Smittesituasjonen og stort press på kommunene har ført til at vi ikke har gått videre i gjenåpningen, men blir stående på trinn 3 frem til vi kan gå til en normal hverdag med økt beredskap.

Korkunc skriver at «det er data, ikke dato som avgjør når dette blir».

– Det vil være basert på faglige vurderinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Hvorvidt man fortsatt skal ha krav om avstand på arrangement eller ikke vil være en del av denne vurderingen.

E-post-svaret er et sammendrag av fire spørsmål, der statssekretæren også henviser til Helsedirektoratet.

Dette er alle VGs e-post-spørsmål som danner grunnlag for Korkunc’ svar.

Disse er:

* «Kulturen må gjenåpnes, og vi må vite dato for åpning NÅ!», skriver de nokså massive aktørene i brevet.

* Hvordan reagerer du på brevet?

* Hvorfor sitter kulturfeltet igjen med de strengeste restriksjonene? 

* Er det aktuelt å droppe meteren hvis du er fullvaksinert og har coronapass, som aktørene trekker frem i brevet?

– Meteren er drepen

Arbeidende styreformann i Sentrum Scene/Rockefeller, Hans A. Lier, reagerer sterkest på at enmeteren fremdeles må opprettholdes i kulturlivet.

– Meteren er helt drepen for oss. Kulturlivet er de eneste som fremdeles håndhever denne, vi har fulgt den hele veien. Men nå må man forstå at samfunnet allerede er normalt igjen – folk er tilbake på jobb, busser og trikker er fulle, mens vi i kulturfeltet fremdeles må ha en meters avstand. Jeg skjønner det ikke, sier Lier, og legger til;

– Er du fullvaksinert og har coronapass, må meteren bort.

© Foto: Ali Zare VIL HA SVAR: Bent Høie avkreves svar fra kulturlivet før han går av som helse- og omsorgsminister.

– Blir jo matt

Direktør Knud Dahl ved Folketeateret i Oslo reagerer på sin side på uttalelsen som Bent Høie kom med til VG tidligere torsdag, om at en gjenåpningsdato av samfunnet kommer like før det skjer.

– Å annonsere en dato lang tid i forveien vil være i strid med at vi skal ha en gjenåpning etter data, og ikke dato, sa Høie.

Uttalelsen får Knud Dahl til å riste på hodet.

– Man blir jo matt av å lese det. Skal vi bare kalle inn igjen 700 publikummere da, som har fått beskjed om at det ikke er plass til dem, «like før» forestilling? spør han retorisk.

I brevet til Regjeringen tar kulturdirektørene også opp de negative ringvirkningene som smitteverntiltakene fører til, ikke bare i forhold til avlyste konserter og show, men også i forhold til arbeidsplasser.

«Det har vært et stort frafall av ansatte i kulturfeltet under pandemien. Vi må ha forutsigbarhet for igjen å kunne ansette og skape arbeidsplasser. Show og konserter avlyses på grunn av uforutsigbarhet i et stort antall hver eneste dag – dette gjelder langt inn i 2022», skriver de, og avslutter:

«Tusenvis av ferdig vaksinerte publikummere får ukentlig beskjed om at det ikke er plass til dem og at de må flyttes til senere datoer. De sitter trangt på fly/buss/tog og bane osv. for å komme frem til oss, men hos oss er det krav til kohorter og avstand igjen. Hva er poenget?

Politikerne lar smittevernet smuldre bort, mens kulturlivet holdes stramt i tøylene som et gissel for manglende mot til normalisering».

Publisert: 16.09.21 kl. 22:11 Oppdatert: 16.09.21 kl. 22:59

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Tviberg nummer fem i Sölden etter knallomgang og karrierebeste: – Fantastisk!

© (NTB scanpix) Maria Tviberg følger med i målområdet etter ferdigkjørt 2. omgang i Sölden lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB. Tviberg nummer fem i Sölden etter knallomgang og karrierebeste: ... Read more »

Normann og Norwich sjanseløse mot Chelsea: Tapte 7-0

© TONY OBRIEN STORTAP: Mathias Normann og Norwich fikk det som ventet tøft mot Chelsea. Normann og Norwich sjanseløse mot Chelsea: Tapte 7-0 CHELSEA – NORWICH 7-0: Topp mot bunn ... Read more »

Jerv best i sørlandsderbyet – drømmer videre om direkte opprykk

© (NTB scanpix) Det ble mye Jerv-jubel i sørlandsderbyet mot Start lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Jerv best i sørlandsderbyet – drømmer videre om direkte opprykk Diego Campos, ... Read more »

Hat trick fra Mount da Chelsea kjørte over Normanns Norwich

© (NTB scanpix) Mason Mount var svært toneangivende da hans Chelsea knuste Norwich. Foto: Ian Walton / AP / NTB Hat trick fra Mount da Chelsea kjørte over Normanns Norwich ... Read more »

Kilde om kjæresten: – Vi blir gode sammen

© (NTB scanpix) Aleksander Aamodt Kilde klemmer sin kjæreste Mikaela Shiffrin etter hun vant storslalåmrennet for kvinner under verdenscupåpningen i Sölden lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB Kilde om kjæresten: ... Read more »

Nordea rapper Sbanken-kunder fra DNB: - Vi har en ambisjon om å vokse

© Gorm Kallestad (NTB) KUNDETILSIG: Adm. direktør Snorre Storset ser ut til å holde markedsandelene noe bedre oppe enn DNB. Nordea får fortsatt tilsig av gamle kunder som byttet til ... Read more »

Ronny Johnsen tok knekken på Riise i trenerduellen

© (NTB scanpix) Ronny Johnsen (t.v.) tok knekken på John Arne Riise i trenerduellen lørdag. Foto: Tor Richardsen / NTB Ronny Johnsen tok knekken på Riise i trenerduellen Lørdag var ... Read more »

Snowboard: Ingen norske til big air-finale i Chur

© (NTB scanpix) Mons Røisland klarte akkurat ikke å sikre plass i finalen i big air i Sveits. Foto: Fredrik Hagen / NTB Snowboard: Ingen norske til big air-finale i ... Read more »

Tviberg nummer fem i Sölden etter knallomgang – klatret ni plasser

© (NTB scanpix) Maria Tviberg kjørte en kjempeomgang i Sölden lørdag og endte nær pallen. Foto: Torstein Bøe / NTB Tviberg nummer fem i Sölden etter knallomgang – klatret ni ... Read more »

Ruud møter sørafrikaner på nytt i Østerrike

© (NTB scanpix) Casper Ruud i aksjon i Indian Wells nylig. Foto: Mark J. Terrill / AP / NTB Ruud møter sørafrikaner på nytt i Østerrike Trekningen til den østerrikske ... Read more »

Listhaug i strupen på Høyre: – Høres nesten ut som MDG

© Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG KLINKET TIL: Sylvi Listhaug (Frp) hamret mot både Høyre og den nye Støre-regjeringen under sin første tale til Frps landsstyremøte siden valget. I ... Read more »

Salvini i retten etter å ha nektet migranter å gå i land

© Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB MÅ SVARE FOR SEG: Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini (t.h.) ankommer rettssalen i Palermo lørdag morgen. Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini møtte ... Read more »

Norske utenlandsstudenter bekymret over høye strømpriser

© Leveres av ABC Nyheter Ansa kontaktes av flere utenlandsstudenter som sliter med de høye strømprisene i Europa. Europa rammes av høye strømpriser. Ansa får mange henvendelser fra utenlandsstudenter som ... Read more »

Kreftfri og VM-klar: – Målet er å ta gull

© Foto: Maritimo VM-KLAR: Pål Virik Nilsen skal kjøre VM for australske Maritimo neste sesong. Kreftfri og VM-klar: − Målet er å ta gull Etter 38 ulike kreftbehandlinger er Pål Virik ... Read more »

Jule-Legoen du kan putte bak glassmonter

© null Finnes det stiligere kontorpynt enn denne retro skrivemaskinen? Skrivemaskinen er inspirert av en som ble brukt av Legos grunnlegger, Ole Kirk Hansen. Jule-Legoen du kan putte bak glassmonter ... Read more »

Aleksander Hetland gjør comeback på parketten i «Skal vi danse»

© Espen Solli (TV 2) COMEBACK: Den tidligere «Skal vi danse»-vinneren Aleksander Hetland gjør comeback på parketten lørdag kveld. Aleksander Hetland gjør comeback på parketten i «Skal vi danse» I 2019 ... Read more »

Haaland kan være ute til desember – kamp mot Bayern i fare

© (NTB scanpix) Erling Braut Haaland må belage seg på et lengre skadeavbrekk med en avrevet muskelbunt i låret. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Haaland kan være ute ... Read more »

LIVE: Følg Chelsea - Norwich

© GINTS IVUSKANS STARTER: En ny tøff oppgave venter for Mathias Normanns Norwich lørdag ettermiddag. LIVE: Følg Chelsea – Norwich CHELSEA – NORWICH: Norwich har slitt tungt i sesonginnledningen og ... Read more »

Politiet etterlyser vitner som var på stedet før dødsulykken i Sandnes

© Foto: Heidi Karin Gilje Skog DØDSULYKKE: En motorsyklist omkom i en bilulykke i Sandnes fredag kveld. En motorsyklist døde natt til lørdag etter sammenstøt med en personbil på Austrått. ... Read more »

Eksplosjon i julebordbestillinger: – Det er helt vilt

© Foto: Frode Hansen, VG STOR PÅGANG: Mange restauranter rundt i landet melder om at de nærmer seg fullbooket i årets julebordsesong. Eksplosjon i julebordbestillinger: − Det er helt vilt Det ... Read more »

Biden utsetter frislipp av Kennedy-dokumenter

© (NTB scanpix) USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci, File / AP / NTB USAs president Joe Biden har besluttet å utsette nedgraderingen av hemmelighetsstemplede dokumenter knyttet til drapet ... Read more »

Jarstein med vaksinestøtte etter slitet med koronaviruset

© (NTB scanpix) Rune Almenning Jarstein begynner å se positivt på fotballtilværelsen igjen etter å ha slitt i lengre tid med koronaviruset og påfølgende komplikasjoner. Foto: Geir Olsen / NTB ... Read more »

LIVE 13.30: Følg Chelsea - Norwich

© GINTS IVUSKANS STARTER: En ny tøff oppgave venter for Mathias Normanns Norwich lørdag ettermiddag. LIVE 13.30: Følg Chelsea – Norwich CHELSEA – NORWICH: Norwich har slitt tungt i sesonginnledningen ... Read more »

To av tre svenske IS-kvinner sluppet fri

© Leveres av NTB De tre kvinnene ankommer Sverige sammen med åtte barn torsdag. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB To av de tre svenske kvinnene som mistenkes for krigsforbrytelser ... Read more »

Solskjær skryter av Salah – foretrekker likevel Ronaldo

© (NTB scanpix) Ole Gunnar Solskjær er glad for å ha Cristiano Ronaldo på laget. Selv om nordmannen skryter av Liverpools Mohamed Salah, står han på at Ronaldo er enda ... Read more »

Solbakkens møte med psykologen endret alt: – Det var et vendepunkt

© Foto: Mats Arntzen, VG AVSLAPPET: Ola Solbakken tok det rolig dagen etter seieren mot Roma. Etter en restitusjonsøkt var det tid for å legge beina høyt. BODØ (VG) I ... Read more »

Listhaug: Politikk handler om mer enn klima

© Leveres av ABC Nyheter Frps partileder Sylvi Listhaug under Fremskrittspartiets landsstyremøte på The Hub i Oslo. – Mens de andre partiene store sett bare er opptatt av klima morgen, ... Read more »

Lørenskog-saken: Kripos har sendt ut brev til hele politi-Norge

© Leveres av ABC Nyheter Identiteten til en mann fra Sørlandet skal være misbrukt av den eller de som står bak Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Foto: Terje Pedersen / NTB Det ... Read more »

Støre og Vedum setter rekord i utredninger: – Skyver uenigheter foran seg

© Leveres av Nettavisen Oslo 20211020. Statsminister Jonas Gahr Støre i Stortinget når regjeringserklæringen og trontalen blir debattert onsdag. Ap og Sp gir seg selv mer rom til å manøvrere ... Read more »

Motemerket Ganni selger for millioner på nett. Får ingenting selv

© Getty, NTB GJØR TILTAK: Ganni-sjef Nicolaj Reffstrup gjør tiltak for å få egen profitt for det økende bruktmarkedet runde klesmerket hans. Motemerket Ganni selger for millioner på nett. Får ... Read more »

Sesongstart i alpint: Fire norske til finaleomgangen

© (NTB scanpix) Ragnhild Mowinckel under storslalåmrennet for kvinner under verdenscupåpningen i Sölden lørdag. Foto: Torstein Bøe / NTB Sesongstart i alpint: Fire norske til finaleomgangen I et aldeles strålende ... Read more »

Hevder Haaland er ute til desember

© PIROSCHKA VAN DE WOUW SKADET: Erling Braut Haaland går trolig glipp av flere viktige kamper i tiden framover. Hevder Haaland er ute til desember Fredag kom nyheten om at ... Read more »

Ordføreren i Bodø støtter Glimts ambisiøse stadionplaner

© (NTB scanpix) Bodø/Glimt opplevde en magisk kveld på Aspmyra mot Roma torsdag. I nær fremtid kan magiske fotballøyeblikk i Bodø for ende på en ny, moderne arena. Foto: Mats ... Read more »

Verstappen og Hamilton i ny klinsj på trening – viste rivalen fingeren

© Umit Bektas (AP) REAGERTE: Mats Verstappen var tydelig misfornøyd med Lewis Hamilton under fredagens trening. Verstappen og Hamilton i ny klinsj på trening – viste rivalen fingeren Kamphanene kjemper ... Read more »

Mowinckel og Fürst Holtmann langt unna pallplass i sesongåpningen

© (NTB scanpix) Ragnhild Mowinckel er i gang med alpinsesongen. Hun var fornøyd etter første omgang i Sölden. Foto: Torstein Bøe / NTB Mowinckel og Fürst Holtmann langt unna pallplass ... Read more »

Bronsevinner fra Ecuador skutt og drept

Bronsevinner fra Ecuador skutt og drept Det melder flere medier lørdag, blant annet avisen El Universo i Ecuador. NRK har også omtalt saken. Quiñonez og en annen person ha blitt ... Read more »

Ronaldo slår tilbake mot kritikken: - Jeg sover godt om natten

© Andrew Yates IKKE BEKYMRET: Cristiano Ronaldo lar seg ikke stresse av kritikk. Ronaldo slår tilbake mot kritikken: – Jeg sover godt om natten I sommer ble det klart at ... Read more »

FHI: – Du er bedre beskyttet med Moderna enn Pfizer

© Foto: Dado Ruvic / X02714 FORSKJELL: Moderna-vaksinerte har mindre sjanse for å bli smittet. Har du fått Pfizer-vaksine, og ikke Moderna, har du større sjanse for å bli syk ... Read more »

Kollisjonsputen fyller 50 år

Patentet for en «støtsikringsanordning for passasjerer i et motorkjøretøy» ble levert 23. oktober 1971, så gratulerer med 50-årsdagen, verdens viktigste pute! De var ikke så veldig nøye med sikkerhet i ... Read more »

Medier: Fransk eks-politiker siktet for terror

© (NTB scanpix) Rémy Daillet-Wiedemann da han ble framstilt for retten i Nancy i juni i år. Da var han anklaget for bortføring av ei jente, som ble tilbakeført til ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic