Kollisjonsputen fyller 50 år

Asia's Tech News Daily

Patentet for en «støtsikringsanordning for passasjerer i et motorkjøretøy» ble levert 23. oktober 1971, så gratulerer med 50-årsdagen, verdens viktigste pute!

De var ikke så veldig nøye med sikkerhet i de riktige gamle bil-dagene. De første bilene hadde ikke en gang lys, så det var livsfarlig spesielt for de myke trafikantene å bevege seg i mørke gater hvor det også befant seg automobiler.

Nå kom de elektriske lysene ganske raskt, allerede i 1889, for øvrig det første året den første fatale bilulykken ble registrert i USA.

I starten var det heller ikke så viktig med speedometer, for bilene gikk ikke så veldig fort og det var ingen fartsgrenser. Men også det endret seg raskt, og første speedometer kom i 1901.

Deretter kom trafikk-lyssignalene utover 1910-tallet, som jo er ganske viktig for å unngå komplett kaos i kryssene.

På 1930-tallet begynte også produsentene å bytte ut vanlig glass i frontruta med sikkerhetsglass, og i 1934 gjennomførte GM verdens første kollisjonstest for biler.

Et annet gigasteg rundt sikkerheten tok bilverden i 1939, for da fant Buick ut at det kanskje var smart med blinkelys på biler. Ja, vi kan være enig i akkurat det.

To andre viktige ting fulgte, først polstret dashbord i 1948 og så bremser med skiver året etter.

Den aller viktigste oppfinnelsen når det kommer til sikkerhet ble introdusert i 1959, for da presenterte Volvo sitt 3-punkts sikkerhetsbelte i en serieprodusert bil.

Lenge før den tid hadde av alle ting to britiske tannleger kommet opp med en idé om å blåse opp en pute for å dempe sammenstøt mellom menneske og maskin ved en bråstopp.

De jobbet på et sykehus som mottok skadde under 1. verdenskrig, og oppdaget at ansiktet og dermed kjeven var spesielt utsatt under flystyrt. Så de klekket ut en oppfinnelse som de kalte «air cushion», altså luftpute. Dette tok de patent på i 1920.

Men dette fikk åpenbart ikke bilprodusentene med seg. Eller så brydde de seg ikke.

Uansett bikket vi inn i 1950-tallet før utviklingen rundt kollisjonsputer fikk fart på seg, og typisk nok skjedde det da på to fronter.

Den tyske hobbyoppfinneren Walter Linderer var først ute, og kom opp med en løsning som var en «oppblåsbar beholder i brettet tilstand, som automatisk blåses opp i tilfelle fare».

München-mannen søkte patent på denne i 6. oktober 1951, altså ganske eksakt 70 år siden, og meldte til det tyske patentkontoret at dette var «en enhet for å beskytte personer i bilen mot skade i tilfelle kollisjoner».

Problemet, for det var et problem og ikke en utfordring, var at det ikke fantes sensorer som kunne registrere kollisjoner, eller løsninger som kunne blåse opp slike puter raskt nok. Vanlig trykkluft var ikke godt nok, og små gasspatroner som kunne gjøre jobben var ikke utviklet.

Et annet element som gjorde at kollisjonsputene lot vente på seg var at det elastiske og ekstremt slitesterke materialet som kreves for å lage kollisjonsputen, ikke var tilgjengelig den gang.

Så selv om Linderer beskrev dagens moderne kollisjonsputer, var det altså ikke praktisk mulig å lage slike.

Omtrent på samme tid hadde også amerikanske John W. Hetrick en idé om en slik kollisjonspute, og han søkte patent i august 1952. Han fikk innvilget patentet knapt 14 dager senere, mens Linderers amerikanske patentsøknad ble godkjent tre måneder senere.

Neste ut var japanske Yasusaburo Kobori som jobbet i et selskap som hadde som mål å utvikle nye produkter og løsninger, og de utviklet blant annet slike automatiserte produksjons-maskiner. Ja, disse robotarmene.

Kobori løste de problemene rundt kollisjonsputer som var uløselig et drøyt tiår før, og kom opp med et komplett system for kollisjonsputene i 1964.

Det ble tatt patent på denne løsningen i 14 land, men ironisk nok var airbagene ulovlig i Japan. Der sa nemlig en brannlov at det ikke var lov med krutt, noe løsningen til Kobori inkluderte.

Dette var imidlertid startskuddet på utviklingen, for blant annet Mercedes som allerede den gang var besatt på å være først med nye løsninger for S-klassen nærmet nå seg ballen.

Mercedes tok fatt på utfordringen i 1966, og året etter smalt amerikanske Allen K. Breed ballen nesten i mål. Han løste nemlig den gotiske knuten rundt sensorer.

Breed som var overbevist at kollisjonsputer ville spare like mange liv som setebelter, tegnet like godt løsningen bak på en konvolutt.

Den var like enkel som den var genial. Breed plasserte en ball i en sylinder, og når røret ble presset sammen utløste ballen en elektrisk sensor som ga beskjed til kollisjonsputen som ble blåst opp av et natriumazid.

Som ved et trylleslag hadde Breed kappet kostandene rundt airbagene med 30 prosent, og systemet var så raskt at putene kunne løses ut på 25 millisekunder.

Ford og GM kastet seg også på, men ironisk nok utviklet de noe de faktisk var imot.

For selv om flere amerikanske merker kom med biler utstyrt med kollisjonsputer på 70-tallet, skjønte de raskt at dette var et fordyrende element i produksjonen.

Så de hevdet like godt at dette ikke var noe forbrukerne verken ville ha eller trengte, så de kuttet ut utvikling ‒ ja, punkterte luftputesatsingen.

Heldigvis hadde ikke alle det samme synspunktet.

Mercedes startet altså utviklingen i 1966, og professor Guntram Huber, som har vært ansvarlig for sikkerhetsteknikk i Mercedes-Benz i noen tiår, ser tilbake på de tidlige stadiene:

‒ Vi visste at vi kunne gjøre det. Vi visste bare ikke når vi var ferdige.

På dagen 50 år siden når dette skrives, 23. oktober 1971, sendte altså Daimler-Benz inn en patentsøknad for en «støtbeskyttelsesanordning for passasjerer i kjøretøyet».

Etter cirka 250 kollisjonstester, mer enn 2.500 sleperiggtester og tusenvis av forsøk på individuelle komponenter, klarte sikkerhetsingeniørene å bringe teknologien inn i serieproduksjon i løpet av de neste 15 årene.

Kollisjonsputen fyller 50 år
© Leveres av Bil24

Gjennombruddet for å generere gassen kom i form av et nytt drivmiddel, likt det som ble brukt i rakettmotorer.

Den var plassert i tablettform i det støtabsorberende huset i rattet ved siden av den brettede kollisjonsputen. I tilfelle en ulykke tente en pyroteknisk gassgenerator drivstoffet og kollisjonsputen, laget av lett, rivebestandig polyamid med et innledende volum på 60 til 70 liter (førerens kollisjonspute), blåst opp i løpet av rundt 10 millisekunder.

‒ Det tømmes nesten like raskt igjen, forklarer professor Huber som er maskiningeniør.

‒ Det er viktig, ellers ville de på innsiden av bilen sprette fram og tilbake.

Kollisjonsputen fyller 50 år
© Leveres av Bil24

Etter at kollisjonsputen er utløst, henger kun ufarlig nitrogengass igjen. Siden systemet krever bruk av et eksplosiv, måtte Hubers team med utviklingsingeniører også delta i sprengstoffopplæring etter ordre fra myndighetene.

De tyske myndighetene bestemte at fra 1974 måtte alle nye biler ha setebelter, og det trekkbare 3-punktsbeltet som kan opereres med en hånd ble raskt standard.

Sikkerhetsingeniørene hos Mercedes skjønte raskt at sikkerheten kunne forbedres ytterligere.

Resultatet var et system introdusert mot slutten av 1980. På førersiden var det kollisjonsputen som supplerte bilbeltet, mens det på passasjersetet var beltestrammeren.

Disse to komponentene fungerte effektivt sammen i alvorlige frontkollisjoner I tillegg til å støtte torsoen, støttet kollisjonsputen også hodet og nakken og reduserte kontakten med rattet.

Kollisjonsputen fyller 50 år
© Leveres av Bil24 Mercedes 500 SEL 1982-modell.

Allerede i 1984 ble selestrammeren standardutstyr for begge forsetene i Mercedes’ personbiler. Beltestrammeren ble utløst samtidig med kollisjonsputen og brukte også pyroteknikk.

Drivstoffladningen sørget for at det automatiske 3-punkts setebeltet ble strammet i løpet av få millisekunder. Både føreren og passasjeren foran lå fast i setene. Utviklingen fortsatte og Mercedes presenterte kollisjonsputen for frontpassasjeren i september 1987.

Den energiabsorberende kollisjonsputen var en forutsetning for enda en ny innovasjon.

I 1995 ble setestrammeren kombinert med en beltekraft-begrenser, noe som ytterligere reduserte kraften på brystet.

Det neste store utviklingstrinnet kom i 2002 med introduksjonen av Presafe forebyggende passasjerbeskyttelses-system, som inkluderte et sikkerhetsbelte med en ekstra elektrisk motor i innerhjulet, i tillegg til andre kjernefunksjoner.

I motsetning til den pyroteknisk utløste beltestrammeren, var den elektroniske varianten reversibel og kunne derfor aktiveres før en ulykke, for eksempel når en farlig situasjon oppdages ‒ bilbeltet løsnes igjen hvis det ikke oppstår en kollisjon.

Kollisjonsputen fyller 50 år
© Leveres av Bil24

Så spoler vi helt fram til 2021. Ja, det året vi nå er inne i.

Inspirert av den 50 år gamle kollisjonsputen finnes det nå en motekolleksjon som bruker resirkulerte kollisjonsputer.

I slutten av august presenterte Mercedes en konseptkolleksjon, laget i samarbeid med den amerikanske designeren og regissøren Heron Preston.

For å hylle patentet på kollisjonsputen, som altså feirer 50 år, men også for at det er 40 år siden den kom i Mercedes’ personbiler, feirer Mercedes med moteplagg som består av resirkulerte kollisjonsputematerialer.

Det er vel en passende markering av verdens viktigste pute, som nå finnes overalt i en Mercedes EQS:

Kollisjonsputen fyller 50 år
© Leveres av Bil24

Les også:

Innlegget Kollisjonsputen fyller 50 år dukket først opp på Bil24.no.

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Mätning: Varannan väljare tycker att MP gjorde rätt

© Tillhandahålls av Omni Mer än varannan väljare anser att Miljöpartiet gjorde rätt som lämnade regeringen, enligt en mätning från Aftonbladet/Demoskop. 55 procent svarar att det var rätt, 32 procent ... Read more »

Expert: Finns inga magiska verktyg för att hitta spioner

© Tillhandahålls av Omni De två bröderna som sitter häktade för grovt spioneri har enligt uppgifter båda jobbat på Säpo och en av dem uppges ha tjänstgjort på Kontoret för ... Read more »

Kvinnelangrennet utsatt i Ruka på grunn av sprengkulde

© Leveres av NTB Slik ser det på på stadion i Ruka søndag. Gradestokken har krypet under 20 minusgrader. Foto: Torstein Bøe / NTB På grunn av sterk kulde er ... Read more »

Bekymrede nordmenn kontakter UD om utreise fra Sør-Afrika

© Leveres av ABC Nyheter Utenriksdepartementet har fått mange henvendelser fra bekymrede nordmenn, som ønsker å reise ut av Sør-Afrika. Foto: Lise Åserud / NTB Departementet opplyser til TV 2 ... Read more »

Sångare i The Specials söker sina rötter

© Chris Pizzello/AP Neville Staple (till höger), en av sångarna The Specials, släpper nya versioner av bandets största hits. Arkivbild. Neville Staple, en av sångarna i det brittiska ska-bandet The ... Read more »

Repris för Andersson efter ”smärre politiskt trassel”

© Tillhandahålls av Omni På måndagen hålls en ny statsministeromröstning om Magdalena Andersson (S). Flera politiska skribenter reflekterar kring veckan som gått och vad den betyder. Trots tumultet är Sveriges ... Read more »

Helgquiz: 10 kluriga frågor för alla bilälskare

© auto motor & sport Gillar du bilar och kan din motorhistoria? Då förväntar vi oss full pott i helgens quiz! Quiz: Skulle du klara körkortet idag? Upp till bevis! ... Read more »

FHI jakter omikron-svar: Varsler risikovurdering søndag

© Foto: PHILIPP GUELLAND / EPA FLYFORBUD: Flere land har innført flyforbud og strenge innreiseregler for det sørlige Afrika. På flyplassen i München ventet flere passasjerer lørdag på å ta ... Read more »

Vad vi vet hittills om Disneys animerade film "Searcher Clade"

© MovieZine Vad vi vet hittills om Disneys animerade film “Searcher Clade” Vad vi vet hittills om Disneys animerade film “Searcher Clade” Igår fick Disneyfilmen “Encanto”, ett musikaläventyr för hela familjen, premiär ... Read more »

Australisk reporter ber Adele om ursäkt

© Matt Sayles När Adele (här på Grammygalan 2017) fick veta att den australiske reportern inte hört hennes album reste hon sig upp under intervjun och gick. Arkivbild. Den australiske ... Read more »

Levande ljus inte största brandrisken

© Fredrik Sandberg / TT Första advent. Men glöm inte att släcka ljuset. Arkivbild. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärt emot vad många tror ... Read more »

Minister: Virusvariant finns nog redan överallt

© Ariel Schalit Israel stänger gränsen helt efter uppgifter om att den nya virusvarianten börjat spridas. Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen. Australien, som har haft bland ... Read more »

Äntligen fick Jon Fosse Bragepriset

© Annika Byrde/NTB Jon Fosse har äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur. 30 år efter att han fick sin första nominering har den norske författaren och dramatiken Jon Fosse äntligen fått ... Read more »

Pfizer: – Kan utvikle vaksine mot omikron i løpet av 100 dager

© DADO RUVIC/Reuters 100 DAGER: Pfizer mener de skal klare å ha en ny vaksine klar til bruk i løpet av 100 dager, hvis dagens vaksiner ikke er effektive mot ... Read more »

Dyvik stoppas från start – slog i huvud och rygg

© Tillhandahålls av Omni Anna Dyvik står över distansloppet i damernas jaktstart på söndagsförmiddagen. Orsaken är att Dyvik föll i gårdagens lopp. – Jag känner mig lätt mörbultad men det ... Read more »

Blodigt svenskbråk i NHL i natt

© David Zalubowski Colorado Avalanches Gabriel Landeskog framför Nashville Predators Mattias Ekholm under tredje perioden av nattens match. Stämningen var inte på topp mellan NHL-svenskarna Gabriel Landeskog och Mattias Ekholm ... Read more »

En andra chans för "Disco elysium"

© ZA/UM Konceptbild av en staty i staden Revachol, där “Disco elysium” utspelas. Pressbild. Två år efter succén med “Disco elysium” har utvecklaren ZA/UM fått göra något som är få ... Read more »

Damernas jaktstart flyttas fram på grund av kylan

© Tillhandahålls av Omni Damernas jaktstart i världscuppremiären i längdskidor i Ruka skjuts upp på grund av kyla, bekräftar skidförbundet. Starten skulle ha gått klockan 10.20 men planeras nu till ... Read more »

Britterna inte bjudna på franskt migrantmöte

© Tillhandahålls av Omni I dag träffas europeiska ministrar i Calais för att diskutera migrantsituationen vid Engelska kanalen. Men den brittiska inrikesministern Priti Patels inbjudan har dragits tillbaka av fransmännen, efter ... Read more »

Stor brand i radhuslänga – sex lägenheter förstörda

© Tillhandahålls av Omni Sex lägenheter har totalförstörts i en storbrand i en radhuslänga utanför Söderhamn, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. Alla boende ska vara evakuerade och ingen ska ha skadats ... Read more »

Dyvik stoppas från jaktstarten – "mörbultad"

© Fredrik Sandberg/TT Anna Dyvik stoppas från dagens jaktstart. Arkivbild. Anna Dyvik står över distansloppet i damernas jaktstart efter att ha stoppats av läkare, meddelar längdslandslaget. Orsaken är att hon ... Read more »

Bryan Adams coronasmittet for andre gang

© Leveres av ABC Nyheter Til CNN sier USAs smitteverntopp Anthony Fauci det kan være viruset aldri forlot kroppen til Adams, uten at han vil spekulere for mye i saken. ... Read more »

Juholt uppmanar svenskar att snabbt lämna Sydafrika

© Tillhandahålls av Omni Tidigare S-ledaren Håkan Juholt som nu är ambassadör i Sydafrika uppmanar svenskar som är på semester i Sydafrika att resa hem. – Det finns ingen anledning ... Read more »

Expert: Inga magiska verktyg för att hitta spioner

© Tillhandahålls av Omni De två bröderna som sitter häktade för grovt spioneri har enligt uppgifter båda jobbat på Säpo och en av dem uppges ha tjänstgjort på Kontoret för ... Read more »

Nya virusvarianten sprids – världen på tårna

© Denis Farrell/AP/TT En löpsedel i Pretoria, Sydafrika. Listan över länder som stoppar resor från bland annat Sydafrika växer. Nya fall av virusvarianten omikron upptäcks i hela världen medan regeringar ... Read more »

Reisen til Tamás (40) ble kansellert i april 2020 – får ikke refusjon fra Norwegian

© Montasje (Privat/NTB) SKUFFET: Tamás Schmidt mener det er uakseptabelt at han ikke har fått pengene tilbake for flybillettene han kjøpte før koronapandemien brøt ut. Norwegian gikk ikke konkurs, men ... Read more »

Suu Kyi får trolig sin første dom tirsdag

© (NTB scanpix) Myanmars tidligere sivile leder Aung San Suu Kyi ser at helsearbeidere blir vaksinert på et sykehus i Naypyidaw 27. januar i år, få dager før militærkuppet. Arkivfoto: ... Read more »

Juholt till svenskar i Sydafrika: "Åk hem"

© /TTSvenska ambassaden i Sydafrika Håkan Juholt uppmanar svenskar på semester i Sydafrika att lämna landet. Sveriges ambassadör i Sydafrika Håkan Juholt uppmanar alla svenskar som befinner sig i Sydafrika ... Read more »

Stig Brenner fikk P3-prisen av Jonas Gahr Støre – kvitterte med å be om rusreform

© Foto: Kim Erlandsen / NRK FIST BUMP: Haugen og Støre utvekslet en hilsen uten håndtrykk da han mottok P3-prisen lørdag kveld. Fikk den gjeveste prisen tildelt av statsministeren. I ... Read more »

Australia har registrert to tilfeller av ny koronavariant

© Leveres av NTB Australias statsminister Scott Morrison. Foto: Lukas Coch / AAP Image via AP / NTB Australske myndigheter har påvist koronavarianten omikron hos to passasjerer som i helgen ... Read more »

SKR: Kommunerna behöver mer pengar till beredskap

© Tillhandahålls av Omni Kommunerna får inte tillräckligt med pengar från staten för krisberedskap. Det menar Sveriges kommuner och regioner (SKR), enligt Ekot. Den statliga ersättningen räcker inte till en ... Read more »

Australien bekräftar två fall av nya varianten

© Tillhandahålls av Omni De första fallen av omikron i Australien har bekräftats, rapporterar AFP med hänvisning till myndigheter. Det handlar om två resenärer som rest från södra Afrika till ... Read more »

SKR: Kommunerna behöver mer pengar till krisberedskap

© Tillhandahålls av Omni Kommunerna får inte tillräckligt med pengar från staten för krisberedskap. Det menar Sveriges kommuner och regioner (SKR), enligt Ekot. Den statliga ersättningen räcker inte till en ... Read more »

Vårdboende anmäler sig självt efter guldstölder

© Tillhandahålls av Omni I somras polisanmäldes sju misstänkta stölder av guldsmycken på ett vårdboende i Helsingborg. Nu har boendet anmält sig självt till Institutionen för vård och omsorg (ivo), ... Read more »

Almudena Grandes har dött: ”En av vår tids största”

© Tillhandahålls av Omni Den spanska författaren Almudena Grandes har dött vid 61 års ålder, rapporterar flera medier. Den spanska premiärministern Pedro Sánchez skriver på Twitter att Grandes var ”engagerad ... Read more »

Danska barn vaccineras – möts av idoler

© Johan Nilsson/TT En spruta laddas med Comirnaty-vaccin från Pfizer-Biontech. Arkivbild. Danmark börjar nu vaccinera barn i åldrarna 5-11 år mot covid-19. På söndagen står vaccinatörer redo att dela ut ... Read more »

Fallet i Belgien oroar – kan tyda på samhällssmitta

© Tillhandahålls av Omni De flesta av de upptäckta fallen av coronavirusvarianten omikron kopplas än så länge till Sydafrika. Men det första europeiska fallet, som upptäcktes i Belgien i fredags, ... Read more »

Virusvariant upptäckt i Australien

© Denis Farrell/AP/TT En löpsedel i Pretoria, Sydafrika. Listan över länder som stoppar resor från bland annat Sydafrika växer. Land efter land stoppar resor från södra Afrika efter upptäckten av ... Read more »

Varannan förlossningsenhet har lagts ner sedan 1973

© Tillhandahålls av Omni Fler än hälften av alla förlossningsenheter har lagts ner sedan 1970-talet, enligt en sammanställning av siffror från Socialstyrelsen som DN har gjort. Socialstyrelsens register över förlossningsenheter ... Read more »

Ledare: Återvandring ett annat ord för fördrivning

© Tillhandahålls av Omni Frågan om återvandring är central på SD:s landsdagar och behandlas på två av dagens ledarsidor. När SD talar om ”återvandring” och ”frivillighet” är det bara andra ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic