Dr. Gönül Tanır’ı kaybettik

Gönül içimizdeki en naif, sözünü sakınmayan, belki de bu yüzden kendini koruyamayan kişiydi. Sonraki yıllarda ülkemiz çok değişti ve Günül, bu insafsızların dünyasında çok haksızlığa uğradı ve çocuk enfeksiyon servisine verdiği o büyük emeğin karşılığı, çok hakkı olan profesörlüğü ondan esirgendi

dr. gönül tanır’ı kaybettik

Dr. Gönül Tanır’ı kaybettik

Gönül Tanır

Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nin emekçilerinden, 1986-1995 yılları arasında o hastanede başka bir dünya yarattığımız arkadaşlarımızdan, gerçek gönül insanı, Doç. Dr. Gönül Tanır’ı (zalim düzen onu muhalif olduğu için profesör yapmamıştı) bugün aniden kaybettik. Akşam vakti, Dr. Sami Uluslu’lar grubuna yazılan mesajdan öğrendim bu acı ve beklenmeyen haberi. Arkadaş ölümü haberi almak her zaman başkadır; derinden yaralar insanı.  Önce, çok uğraştı her şey için, çok yük çekti.  Bu dünyaya fazla bir insandı. Bunca kötülük içinde didindi durdu diye düşündüm. Sonra, geçen yılın sonunda Ankara’ya gidişimde onu göremediğime hayıflandım, kendime kızdım.

Son zamanlarda, Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi kapanıp, birden emekli olunca çok içine kapandığını duyuyordum ama böyle apansız gideceği hiç aklıma gelmemişti. Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi kapatılıp, Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınmaları gerektiğinde “Evimden çıkmak ağır geliyor; taşınıp, bir kulede, bir kat olmak da çok ağır geliyor. Bu taşınma bizim için zulüm” demişti ve zaten hemen arkasından emekli olmuştu.

Bizim, yani 1980 öncesinin yaralarını ve tabi inançlarını, azmini taşıyan, içinde Gönül’ün de olduğu 15-20 kişinin yolları, 1980’lerin ikinci yarısından itibaren bir şekilde Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde kesişmişti. Zaman, “Ne geçmiş tükendi ne yarınlar/Hayat yeniler bizleri/Geçse de yolumuz bozkırlardan/Denizlere çıkar sokaklar” zamanıydı. Arka balkonları Çinçin Bağları’nın yoksul gecekondularına bakan bu hastaneyi çok sevmiştik ve orayı evimiz gibi görmenin ötesinde içimizde çağıldayan ideallerimizin, gençliğimizin merkezi yapmıştık. Çocuk asistanlığı o yıllarda çok zordu ve bizler bir gecede 20 yenidoğana kan değişimi yapma, enfeksiyon servisinde 10’dan fazla menenjit yatırma gibi rekorlar kırardık. Çok çalışırdık, öğrenme tutkusu ile doluyduk, çok arkadaştık, çok severdik, çok mücadeleciydik, çok eğlenirdik, çok coşkuluyduk, öğle aralarında Ertuğrul’un gitarı ile Joan Baez ve Yeni Türkü şarkıları söylerdik; en çok “olmasa mektubun” şarkısını severdik. Eğer sonraki kuşakları da etkileyen bir Dr. Sami Ulus ruhu varsa, o dönemde hastanede yarattığımız “başka bir dünya” rüzgarının etkisi vardır bunda. Sonra zaman geçti, asistanlığımızı, yan dal asistanlığımızı bitirdik ve bir çoğumuz çeşitli üniversitelerde çalışmaya başladık. Gönül ve birkaç arkadaşımız Dr. Sami Ulus’ta kaldı ve oranın geleneğini sürdürdü.

Gönül içimizdeki en naif, sözünü sakınmayan, belki de bu yüzden kendini koruyamayan kişiydi. Sonraki yıllarda ülkemiz çok değişti ve Günül, bu insafsızların dünyasında çok haksızlığa uğradı ve çocuk enfeksiyon servisine verdiği o büyük emeğin karşılığı, çok hakkı olan profesörlüğü ondan esirgendi. Buna önem veren bir kişi değildi ama haksızlığın onu derinden üzdüğünü biliyoruz. Onu sevenlerden birisi, “Çok iyi bir doktordu. Tanısız hiçbir hasta olmazdı servisinde. Neleri bildiğini görmek bile çok keyifliydi. Çok şey öğrendik ondan. Çok mobbinge uğradı ama hep direndi” diye yazdı. Onu tanıyan başka bir arkadaşı da “Harika bir insandı, harika doktordu, mükemmel bir eğiticiydi. Meydanlar boş kaldı. Mücadeleci, dürüst, gözü pekti. İyi bir yoldaştı” diye anlatıyor onu.

Bazı insanlar, bu dünyadan giderken alacaklı kalır. Gönül, onlardan birisiydi. Ben onun iyileştirdiği yüzlerce çocuğun kalbinde yaşayacağını bilmekten teselli buluyorum. Çok sevdiğin Gülseren ve Işıl’a selam götür Gönülcüğüm. Devrin daim olsun.

Prof. Dr. Şükrü Hatun kimdir?

Prof. Dr. Şükrü Hatun, 1959 yılında Kütahya Domaniç’te doğdu. Tıp eğitimini 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara, Türkiye’de tamamladı. Mezuniyet sonrası Adıyaman’da mecburi hizmetini yerine getirdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimini Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde 1990’da, Çocuk Endokrinoloji Yan Dal Uzmanlık Eğitimini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1993’de tamamladı. 1994 yılında doçent, 1999 yılında profesör oldu.

1995-2016 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda çalıştı. Kocaeli Üniversitesi’nde Pediatrik Endokrinoloji programını kurdu. İki dönem anabilim dalı başkanlığı, 2012-2015 yılları arasında tıp fakültesi dekanlığı yaptı.

2015 yılında bir süre North Carolina Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü’nde ziyaretçi profesör olarak bulundu.

2016 yılından beri İstanbul’da Koç Üniversitesi’nde Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor.

Şükrü Hatun ve ekibi 1996 yılından bu yana diyabetli çocukların tedavisi, eğitimi, hakları, toplumun bilinçlendirilmesi ve diyabetle barışık yaşamaya odaklanan “Arkadaşım Diyabet Programı”nı yürütüyor.

Dr. Hatun, https://www.arkadasimdiyabet.com/ web sitesini kurdu ve 1997’den beri “Arkadaşım Diyabet İznik Kampı”nı yürütüyor, 2018’den beri de “Arkadaşım Diyabet Aile Kampı”nı düzenleyen ekibe liderlik ediyor.

Ekibinin de katkılarıyla diyabetli çocuklar, aileleri ve diyabet ekipleri için çok sayıda kitap yazdı veya çevirdi.

Türkiye’de uzun süre “Pediatrik Diyabet Grubu”na liderlik eden Dr. Hatun, arkadaşları ile “Pediatrik Diyabet Ekip Üyeleri Eğitim Kursları”nı başlattı, “Ulusal Çocukluk Çağı Diyabet Programı”nı hazırladı ve az gelişmiş bölgeler için diyabet kampları düzenledi.

Dr. Hatun’un diyabetli çocukların yaşamına yaptığı önemli katkılardan biri de “Okulda Diyabet Programı”nı başlatması. Bu program, Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği ile iş birliği içinde geliştirildi. Bu proje ile çok sayıda öğretmen okulda diyabet bakımı konusunda eğitildi ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından “Okullarda Diyabetli Öğrencilerin Bakımı ve Desteklenmesine İlişkin Yönerge” yayımlandı.

1993 yılından itibaren Dr. Hatun ve arkadaşları tarafından diyabetli çocukların hakları ile ilgili savunuculuk çalışmaları başlatıldı ve bu çalışmalar sonucunda 1996 yılında glukometre stripleri geri ödeme kapsamına alındı.

Dr. Hatun ve ekibinin başlattığı yeni bir kampanya ise “Sensörler için parmağını kaldır” sloganıyla sensörlerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geri ödenmesine odaklanmıştır.

2014 yılında “Diyabetli Çocuklar Vakfı”nı kuran Dr. Hatun, çalışma arkadaşlarıyla birlikte çeşitli illerde “Arkadaşım Diyabet Buluşmaları” adlı eğitim toplantıları düzenliyor. Dr. Hatun ayrıca, diyabetin evdeki yükünü paylaşmaya odaklanan “Diyabet İçin HeForShe Programı” ile, “Diyabetli Çocukların Tedavisi ve Esenliği İçin On Temel Öneri” adlı bir program başlattı (2021).

Şubat 2023’te Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından Hatun, felaket bölgesinde yaşayan diyabetli çocuklar ve aileleri için bir destek ve dayanışma programı başlattı. Bu kapsamda ücretsiz kan şekeri ölçüm stripi desteği sağlandı. Ayıca deprem bölgesinden 51 diyabetli çocuk ve ailesi “Arkadaşım Diyabet Aile Kampı 2023″e ücretsiz katıldı.

İletişim Yayınlarından çıkan “Hekim Kendisini Tedavinin Bir Parçası Olarak Sunar” ve ” İnsancıl Bir Tıp İçin Yazılar” isimli kitapları vardır.

    ]]>

News Related

OTHER NEWS

Sağlıklı Yaşam Merkezleri asırlık çınarların hizmetinde

SAĞLIK BAKANLIĞININ GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA, 80 YAŞ VE ÜZERİ BİREYLERİN AKTİF ÜRETKEN VE SAĞLIKLI YAŞAM SÜRMESİNİ DESTEKLEMEK AMACI İLE HASTANEDE SAĞLIKLI YAŞ ALMA MERKEZİ YANİ YAŞAM MERKEZİ HİZMET VERMEKTEDİR. Eskişehir İl ... Read more »

Tarihi ve kültürel eserlerin olduğu Taşhan Meydanı iyileştiriliyor

BİLECİK’İN GÖLPAZARI İLÇESİNDE BULUNAN TAŞHAN MEYDANI’NDA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA VE CEPHE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI. Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde bulunan Taşhan Meydanı’nda sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmalarına başlandı. Gölpazarı Belediyesi Taşhan Meydanı’nda ... Read more »

Küçükbaş hayvancılık destekleriyle hem hayvan sayısında hem verimlilikte artış hedefleniyor

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, “Sağlanan destekler, üretimin sürdürülebilirliği, küçükbaş hayvan sayısının ve verimliliğin artmasına vesile olması bakımından sektörümüz açısından son derece değerlidir.” dedi. Küçükbaş hayvancılık destekleriyle hem hayvan sayısında ... Read more »

Türkiyenin petrol ithalatı eylülde arttı

Türkiyenin petrol ithalatı eylülde arttı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun eylül ayına ilişkin “Petrol Piyasası Sektör Raporu”na göre, Türkiyenin toplam petrol ithalatı içinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde ... Read more »

Melikgazi Kayseri Basketbol, Eurocup’ta son 32 turunda

MELİKGAZİ KAYSERİ BASKETBOL, YARIN SON 32 TURUNA KALMAYI GARANTİLEDİĞİ EUROCUP WOMEN F GRUBU’NDA SON MAÇINI OYNAYACAK. Melikgazi Kayseri Basketbol, yarın son 32 turuna kalmayı garantilediği Eurocup Women F Grubu’nda son ... Read more »

Uzman isim uyardı: "Radyasyon maruziyeti, lösemi vakalarını artırabilir"

Kanser alanındaki çalışmalarıyla tanınan Emory Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Peker Barclift, İstanbul Atlas Üniversitesi’nde düzenlenen Kan Hastalıkları Sempozyumu’nda önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Deniz Peker Barclift radyasyon maruziyetinin artması nedeniyle ... Read more »

Van Gölü’nde dalgalar kartpostallık görüntüler oluşturdu

VAN’DA DÜN İTİBARİYLE ETKİLİ OLAN KUVVETLİ RÜZGAR BUGÜN ETKİSİNİ HAFİFLETİRKEN VAN GÖLÜ’NDE SABAH SAATLERİNDE OLUŞAN DALGALAR İSE KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜ OLUŞTURDU. Van’da etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle Van Gölü’nde oluşan dalgalar, ... Read more »
Top List in the World