Kinek kedvez az új válástörvény, avagy milyen a közös felügyelet?

Kinek kedvez az új válástörvény, avagy milyen a közös felügyelet?
© Technológia: Index.hu A váltott gondoskodás egyértelműen jót tesz a gyereknek, tapasztalataink szerint közülük kevesebben kerülnek pszichológushoz a válás okozta traumák miatt – jelentette ki az Indexnek az Apák az Igazságért Egyesülete. A lapunknak nyilatkozó válási mediátor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közös felügyeletben nem elég megegyezni, azt jól is kell működtetni. Mutatjuk az ehhez kapcsolódó előnyös és hátrányos gyakorlatokat.

Sokakat megmozgatott a bejelentés, miszerint 2022. január 1-től változnak a szülői felügyelet gyakorlására vonatkozó szabályok. Mint arról korábban beszámoltunk, az új válástörvény elsősorban abban hoz érdemi változást, hogy a bíró akkor is megítélheti a közös gyerekfelügyeletet, ha azt csak az egyik szülő kezdeményezi, míg ilyen ítélet korábban kizárólag a két szülő együttes kérésére születhetett. Amennyiben ez így történt, a bíró csak az egyik szülőnek, jellemzően a gyermekkel több időt töltő édesanyának adta a gyermekfelügyeletet. Arról, hogy ez korábban milyen problémákhoz vezetett, itt írtunk részletesen.

A módosításról egyébként megoszlanak a vélemények, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség például úgy véli, hogy a változás a bántalmazóknak kedvez.

A lapunknak nyilatkozó ügyvéd-mediátor ugyanakkor a válási mediáció során tapasztaltakról a következőképp számolt be:

Az irodámba érkező szülők nagy része már az első beszélgetés során leszögezi, hogy szeretne közös szülői felügyeletet, nem szeretne változtatni az eddigi felálláson, és a jövőben sem szeretné magát fél szülőnek érezni. A legtöbben úgy élik meg, ha valamelyik szülő gyakorolja egyedül a szülői felügyeleti jogokat, mintha ezzel egy bélyegzővel rányomták volna a közös gyermekük homlokára, hogy ő innentől kezdve kizárólag apáé vagy anyáé. Természetesen a valóságban nem ez a helyzet, de a szülői felügyelet nélkül maradt szülők megélése sokszor ez

– mondta az Indexnek Farkas Dorottya, a Mediátorpont alapítója.

Noha külföldön már bevett gyakorlat, szerencsére hazánkban is egyre többen ismerik a mediációt, amit a bírósági eljárások előtt vagy mellett vehetnek igénybe a szülők annak érdekében, hogy a válás, vagy bármilyen más jogi procedúra a lehető legkevesebb fájdalommal és sárdobálással menjen végbe. A szülők a mediátorral azon dolgoznak, hogy egy mindenki számára elfogadható és élhető megoldást találjanak a válás utáni élethelyzetre és szülőként egymást segítve, a gyermek érdekét szem előtt tartva, hosszútávon, lehetőleg baráti viszonyban tudjanak együttműködni a válás után is.

Én mindig arra bátorítom a válás előtt álló szülőket, gondolják át, indokolja-e valami, hogy ne a közös szülői felügyeletet tartsák fenn. Természetesen vannak esetek amikor a család minden tagjának jobb, ha nem marad a közös szülői felügyelet, de a nagy többségnél igenis tudna maradni, ha a szülők egy kicsit tudatosabban dolgoznának azon, hogy a válás után egymással építsék a szülőtársi kapcsolatot, ne pedig rombolják azt

– fogalmazott Farkas Dorottya, aki bár örül a törvénymódosításnak, azt gondolja, hogy ez önmagában nem fogja megoldani a valódi, hétköznapi problémákat a szülők között.

„Az, hogy a közös felügyeletben sikerül megegyezni szülőként, csak az első lépcsőfok, a neheze utána jön, merthogy azt működtetni is kell” – mutatott rá az ügyvéd-mediátor, aki néhány gondolatot is megosztott arra vonatkozóan, miként lehet jól működtetni egy szülőpári kapcsolatot, sokan ezt ugyanis csak a saját bőrükön tapasztalják meg, legtöbbször komoly lelki sebek árán.

Mi az, amit szülőként tehetek vagy elronthatok a közös szülői felügyelet gyakorlásakor?

1. Kommunikáció

  • Hátrányos gyakorlat: Miután elváltam, semmilyen módon nem kommunikálok a volt párommal, mert szerencsére már semmi közöm hozzá, örülök, hogy megszabadultam tőle. Ha a gyerekkel kapcsolatban kíváncsi valamire, kérdezze meg tőle, engem hagyjon békén. Legfőképpen ne hívogasson telefonon és ne írjon online.
  • Előnyös gyakorlat: Ha a volt párom keres, felveszem a telefont vagy később visszahívom, az e-mailjeire válaszolok. Megbeszélem vele, hogy milyen időpontokban tudunk nyugodtan beszélgetni a gyermekünket érintő kérdésekről.

2. Viselkedés

  • Hátrányos gyakorlat: Amikor a gyerek miatt találkozom a volt párommal nem mosolygok, barátságtalan vagyok, lehetőleg rá sem nézek, éreztetem vele, hogy neheztelek rá. Magamtól nem mondok semmit, úgy kell belőlem kihúznia minden információt. Ha az iskolával, sporttal kapcsolatos kérdése van, megmondom neki, hogy ő is nyugodtan bemehet a tanárhoz vagy az edzőhöz bármikor, ne engem kérdezzen, hogy mi a helyzet.
  • Előnyös gyakorlat: Bár nehéz élethelyzetben vagyok, mégis erőt veszek magamon, és amikor a gyerek miatt találkozom a volt párommal higgadt és a körülményekhez képest kedves vagyok vele, természetesen viselkedem, nem játszom meg magam előtte. Éreztetem vele, hogy szülőként továbbra is bízhat bennem és számíthat rám. Ha kérdez tőlem valamit normális hangnemben, legjobb tudásom szerint válaszolok neki.

3. Segítőkészség

  • Hátrányos gyakorlat: Ha a volt párom segítséget kér tőlem valamilyen gyermekünket érintő ügyben, megmondom neki, hogy szó sem lehet róla, oldja meg egyedül, mert nekem is mindent egyedül kell megoldanom a gyerek körül.
  • Előnyös gyakorlat: Szívesen segítek neki, mert tudom, hogy később majd én is számíthatok a jóindulatára, ha nekem lesz szükségem segítségre.

4. Tudatosság

  • Hátrányos gyakorlat: Válás után is úgy viselkedek mintha még mindig az én férjem/feleségem lenne a másik szülő, és jól megmondom neki a véleményem az új életéről, és arról, ahogyan a dolgait intézi. Emellett rendszeresen kiselőadást tartok neki arról, mit hogy kéne tennie. Ha úgy érzem, hogy valamivel megbántott, akkor sms és e-mail záport zúdítok rá, amiben leírom neki, hogy egy szörnyű alak és emlékeztetem rá, hogy a válásnak is ő volt az oka, továbbá megírom neki az együttélésünk alatt keletkezett sérelmeimet.
  • Előnyös gyakorlat: Válás után tiszteletben tartom a másik szülő új magánéletét. Nem bírálom, minősítem, nem szólok bele a hétköznapi rutinjába, hagyom, hogy működjön. Tudom, hogy felnőtt ember, akinek fontos a gyereke és biztos vagyok benne, hogy a tőle telhető legjobb szülői teljesítményre törekszik. A jövőbeli, gyermeket érintő eseményeket igyekszem megbeszélni vele. Tudatosan keresem, hogy mik azok a pontok, ahol könnyíteni, segíteni tudjuk egymás életét, éppen ezért a tőle érkező javaslatokat nyitottan fogadom és mindig átgondolom.

5. Helyzetek, események értékelése, méricskélés

  • Hátrányos gyakorlat: A volt párom cselekedeteit nagyítóval nézem. A negatív eseményeket felnagyítom magamban, és dédelgetem őket, a pozitív eseményeket pedig természetesnek veszem és azonnal törlöm a memóriámból. Így akárhányszor lehetőségem nyílik beszélni vele, kizárólag a negatív tetteit emlegetem fel neki, ezzel magamban is azt erősítem, hogy tényleg megbízhatatlan, alkalmatlan szülő. Emiatt én sokkal jobb szülőnek és embernek érzem magam nála.
  • Előnyös gyakorlat: A volt párom cselekedeteit úgy értékelem, mint bármely más körülöttem élő ember cselekedeteit. Tudom, hogy sokszor követ el hibát, de sok pozitív dolgot is tesz, mely összességében csak annyit jelent, hogy ő is csak ember. Nem gondolom azt, hogy én feddhetetlen vagyok, vagy hogy jobb, értékesebb ember, jobb szülő vagyok a volt páromnál, nem tartom fontosnak, hogy összehasonlítsam magamat vele. Elfogadom, hogy különböző személyiségek vagyunk és mindketten más-más negatív és pozitív tulajdonságokkal rendelkezünk.

Versengés helyett a szülők kiegészíthetik egymást

A válások után a leggyakoribb bántalmazási forma az elidegenítés és a kapcsolattartás akadályozása. Amellett, hogy a váltott gondoskodás ennek útjába áll, a gazdasági versengésre sem ad lehetőséget a szülőknek – erre már az Apák az Igazságért Egyesület alapító tagja és elnöke hívta fel a figyelmet. Szaniszló Csaba emellett hangsúlyozta: az apák is egyre inkább igénylik az egyenjogúságot, és már nem elégszenek meg azzal a helyzettel, hogy fizetnek, és kéthetente hétvégén látják a gyereket.

A váltott elhelyezésben lévő gyerekeknél azt látjuk a saját praxisunkból, hogy azok, akik ebben élnek, kevésbé kerülnek pszichológushoz a válás okozta traumák miatt

– jelentette ki az Indexnek Szaniszló Csaba, hozzátéve, hogy a váltott gondoskodásért szóló perben a szülők erősségeit kell kihangsúlyozni, amelyek számos esetben jól kiegészíthetik egymást.

„Ha például a gyerek megmegsérül a focimeccsen, akkor elképzelhető, hogy apának büszkén mutogatja, anyától ugyanakkor vigasztalást vár. Nem lehet azt mondani, hogy egyik szülő túllicitálja a másikat, hanem csupán a gyerek két különböző igényét elégítik ki” – mutatott rá az Apák az Igazságért Egyesület alapító tagja és elnöke.

(Borítókép: Index)

News Related

OTHER NEWS

Csehország kiáll Ukrajna mellett és fegyvereket is küld az oroszok ellen

© Creative Commons Csehország kiállt Ukrajna mellett és fegyverekkel is hajlandó támogatni Kijevet az orosz határánál kialakult feszültségben. Ezt az ország új külügyminisztere, Jan Lipavský mondta az Euronewsnak Brüsszelben. Európát ... Read more »

Január 31-én csak 10 órára hozzák a gyerekeket iskolába – van olyan intézmény, ahol az egész tanári kar sztrájkolna

© Technológia: Index.hu Ma délután ismét összeültek a pedagógus-szakszervezetek a kormányt képviselő Kisfaludy Lászlóval az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az érdekvédők ezúttal a sztrájk idejére vonatkozó még elégséges szolgáltatásokról – vagyis ... Read more »

Egy kisfiú mentette meg anyukája életét Bács-Kiskun megyében

Megmentette édesanyja életét egy kisfiú Bács-Kiskun megyében. Az édesanya vasárnap lett hirtelen rosszul az otthonában – írja az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Az ötven év körüli nő három gyermekével volt ... Read more »

Vastagszik a jég a Velencei-tavon, de senki ne menjen rá

© Technológia: Index.hu Az elmúlt napok fagyos időjárása hizlalta a tó jegét. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségének Velencei-tavi Tófelügyelősége úgy tájékoztatta a Fejér megyei hírportált, hogy a Velencei-tó ... Read more »

Egy 22 éves kenyai rejtőzött egy Amszterdamban landoló gép futóművében

© Technológia: 444.hu © Technológia: 444.hu 22 éves kenyai férfiként azonosították azt a fiatalembert, akire vasárnap bukkantak az amszterdami reptéren. A fiatalember egy, a dél-afrikai Johannesburgból a kenyai Nairobi érintésével ... Read more »

Szét fogunk fagyni, mínusz 15 fok alá is mehet a hőmérséklet

Hétfőn az éjszaka második felében észak felől megnövekszik a felhőzet, miközben a déli országrészben végig derült marad az ég, csapadék azonban nem valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat ... Read more »

Újabb ellenzéki politikus kapta el a koronavírust

© Technológia: Index.hu Pozitív koronavírustesztet produkált Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, így karanténba került – derült ki a politikus közösségi oldalára feltöltött bejegyzésből. Bár eddig is nagyon körültekintő voltam, nem ... Read more »

Ezzel a szérummal teljesen visszaállíthatod a bőröd fiatalságát

A pofid meg fogja köszönni a gondoskodást! © Getty Images A hőmérséklet napról napra alacsonyabb, annak ellenére, hogy a napsütéssel teli napok száma is egyre növekszik… Na de ez mit ... Read more »

Idén sem rendezik meg Japánban a vizes vébét

© Technológia: 444.hu A koronavírus-járvány miatt idén májusban sem tartják meg a 2021-ben elhalasztott vizes vébét Fukuokában, jelentette be a japán város. A nemzetközi szövetség, a FINA még nem reagált ... Read more »

A Bayern Münchennek sem kell a Barcelona legjobbja!

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x) Bár a napokban az ESPN és a ... Read more »

Egy újabb fotó bizonyítja, hogy Katalin és Vilmos legidősebb fia rajong a fociért

Ritkán látunk bele a kisfiú hétköznapjaiba, épp ezért lett nagy siker ez a fotó. © Eamonn McCormack – UEFA/UEFA via Getty Images Néhány hónapja az egész világ számára kiderült, hogy ... Read more »

Leállhat Julian Assange kiadatási ügye

© AP Photo Julian Assange-nak joga van kiadatási ügyében meghallgatást kérnie a brit Legfelsőbb Bíróságtól – így foglalt állást a londoni Felsőbíróság. A bírák azért döntöttek így, mert jogi aggályok ... Read more »

Előtte-utána: Így változott stílusos bombázóvá Angelina Jolie

Nem semmi, hogy mennyit változtak ezek a sztárok a stylistoknak köszönhetően! © Getty Images Sokszor a legbénábbak válnak a vörös szőnyeg királynőivé! Mert igen, a tehetség mellé nem minden esetben ... Read more »

Dakar-autóval bővül Fernando Alonso múzeuma

© Motor1.com Magyarország Fernando Alonso Toyota Gazoo Racing Bár a versenyző igazi szenvedélye a Forma-1, most már azt az autót is magáénak tudhatja, amellyel bemutatkozott a Dakaron.  Fernando Alonso két ... Read more »

Videó: Koman Vladimir okos szabadrúgásgólja győzelmet ért csapatának

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   A Chennaiyin a sereghajtó North East ... Read more »

Halálos áldozata is van a heidelbergi ámokfutásnak

© Technológia: 444.hu Halálos áldozata is volt a Heidelbergi Egyetem orvosi fakultásán elkövetett ámokfutásnak. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a lövöldözés négy sérültjének egyike, egy fiatal nő, akit az ... Read more »

Gyurcsány váratlanul elővette Varga Judit szerelmi életét

© Technológia: 444.hu A DK elnöke posztot, hogy annak sem közügy a “szabad szerelmi élete”, aki ennek az ellenkezőjét hirdeti. De a biztonság kedvért azért beleírta, hogy valakinél fényképek is ... Read more »

Meghalt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

© Technológia: Index.hu Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója. A Magyar Torna Szövetség és a Magyar ... Read more »

6 lecke az életről az első női futóktól

Megszegték a szabályokat azért, hogy ott lehessenek a versenyeken és futhassanak a saját álmaikért, s persze akkor még maguk sem sejtették, hogy tetteikkel a legendák közé emelkednek. © Getty Images ... Read more »

Meghalt Csollány Szilveszter

© Technológia: 444.hu 52 éves korában meghalt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász. A hírt a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is megerősítette. A gyűrű olimpiai-, ... Read more »

Így ünnepelte Sergio Ramos első párizsi találatát, Messi gólpasszal tért vissza

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   Sergio Ramos a tegnap este megszerezte ... Read more »

Több, mint 81 millió néző követte a Le Mans Virtual Series

© Motor1.com Magyarország A Motorsport Games Le Mans virtuális sorozata, amelyet több mint 81 millió rajongó követ A Motorsport Games közreműködésével 5 hónapon át tartott Le Mans Virtual Seriest több, ... Read more »

Matolcsy György teljes versenyképességi fordulatot sürget

© Technológia: Index.hu A költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára az infláció legyőzéséhez, a kormánynak pedig teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania – fogalmazott Matolcsy György a Magyar Nemzetben megjelent ... Read more »

Kevesebb memóriával, de ugyanolyan áron érkezhet a Galaxy S22, mint elődje

Február 8-ra jósolják, hogy a Samsung leleplezi legújabb csúcstelefonjait, a Galaxy S22-es szériát. A vállalat mobilos ágának vezetője is megerősítette, hogy februárban bemutatót tartanak, bár pontos dátumot nem közölt. Ettől ... Read more »

A fele sem tréfa: diplomaták távoznak Kijevből

© Technológia: Index.hu Az amerikai külügyminisztérium elrendelte, hogy a Kijevben szolgálatot teljesítő diplomaták családtagjai utazzanak haza. Ezzel egyidejűleg Nagy-Britannia is megkezdte a nem létfontosságú személyzet kivonását ukrajnai nagykövetségéről. Oroszország nem ... Read more »

Újra munkát vállalhatnak Izraelben a Gázai-övezetben élő palesztinok

© AP Photo palesztin munkások egy gázai építkezésen Első alkalommal engedélyezte Izrael a Gázai-övezetben élő palesztinok izraeli munkavállalását a 2000-ben kirobbant palesztin felkelés óta. A gázai munkanélküliségi válság mélységét jelzi, ... Read more »

Különleges Juke-sorozattal köszönti az új Batman-filmet a Nissan

© Motor1.com Copyright Nissan Juke Kiiro A Nissan Nagy-Britanniában leplezett le egy „Kiiro” névre hallgató limitált Juke-ot, a Londonban március 4-i bemutatójára készülő új Batman-film stábjával való együttműködés révén. Bár ... Read more »

Darabjaira szedték a gyermekvédelmi törvényt a szakemberek

© Technológia: Index.hu A Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Szexuális Medicina Társaság tudományos érvek mentén próbálja meggyőzni a kormányt arról, hogy a nyáron elfogadott gyermekvédelmi ... Read more »

Megérkezett az első gólya Magyarországra

© Technológia: Index.hu A Somogy megyei Vörsre megérkezett az ország első idei gólyája. A somogyi községben a lakosok örömmel fogadták a hírt, ugyanis a hétfő hajnalban érkező Kele továbbviszi a ... Read more »

Két repülőbe is villám csapott Szocsiban

Szocsiban egyszerre csapott villám egy felszálló és egy leszálló repülőgépbe. Az egyik gép utasa videót is készített az esetről, a másikban jelentős kár keletkezett. Az egyik gép Szamarába indult a Fekete-tenger ... Read more »

Nem semmi, mennyi pénzt és időt spórolok ezzel a takarítási trükkel

Amikor azt hitted, mindent tudsz a takarításról… © InterCom Takarítani bárki tud… Gondoltuk egészen mostanáig, ugyanis bárki, aki kicsit is jobban elmélyed a témában, az rájöhet, hogy ez bizony egy ... Read more »

Verstappen és csapattársai Wolffot és Masit figurázzák ki egy virtuális baleset után

Miközben a való világban tart az F1-es szünet, a világbajnoki címvédő, Max Verstappen megpróbálja élesen tartani magát, méghozzá egyik kedvenc elfoglaltságával, a szimulátorozással. Néhány hete elindult a virtuális Le Mans-i ... Read more »

Újra elhalasztották a vizes-világbajnokságot

© Technológia: Index.hu A koronavírus-járvány miatt idén májusban sem tudják megrendezni a vizes sportok világbajnokságát Fukuokában – jelentette be hétfőn a japán város. A nemzetközi szövetség (FINA) még nem reagált ... Read more »

A Premier League csapat hosszabbított magyar játékosával

Nyerj az Unibeten, fogadj a meccsekre kockázat nélkül! 10 000 Ft bónusz + 10 000 Ft ingyen fogadás vár Rád! Regisztrálj most! (x)   Az angol bajnokságban szereplő West Ham ... Read more »

Újabb nyolcmilliárdot költ a kormány kommunikációs célokra

© Technológia: Index.hu Egészen pontosan nettó 8,2 milliárd forint keretösszegű közbeszerzési eljárás végén hirdetett eredményt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal. A közbeszerzési pályázat nyertese az állami tenderen korábban már nagyot kaszáló ... Read more »

Tovább emelkedik az üzemanyag ára

© Technológia: Index.hu Január 26-tól akár 502 forintot is fizethetnénk literenként a benzinért, a gázolajért pedig 517-et, ha nem lenne hatóságilag maximálva az üzemanyag ára. A Holtankoljak.hu szerint ugyanis január ... Read more »

Összefog az Ugytudjuk.hu és az Mfor.hu

© media1.hu A két portál megállapodásának célja, hogy bemutassák, hogy „a »nagykörúton« túl is van élet”. A nyugat-magyarországi témákkal foglalkozó Ugytudjuk.hu, valamint az Mfor.hu gazdasági magazin együttműködését előbbi portál felületén ... Read more »

Gyurcsány Ferenc megelőzi Orbán Viktort, egy nappal előbb tart évértékelőt

© Technológia: Index.hu Február 11-én tartja idei, immár 18. évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc – közölte a Demokratikus Koalíció. A párt közleményben tette közzé az időpontot. A 18. éve tartó hagyományt ... Read more »

Meghalt Kabdebó Lóránt

© Technológia: Index.hu Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, egyetemi tanár 2022. január 24-én elhunyt – tudatta a Magyar Írószövetség. Kabdebó Lóránt 1936-ban született Budapesten. Tanulmányait az ELTE BTK magyar–történelem szakán folytatta. 1962 ... Read more »

Oslóban tárgyal a talibán a nyugati hatalmakkal

© AP Oslóban kezdtek tárgyalásokat hétfőn a tálib vezetés képviselői a nyugati diplomatákkal. Ezt megelőzően a térségben érintett hatalmak megbízottai afgán nőjogi és emberi jogi aktivistákkal találkoztak, hogy megismerjék a ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic