Keurmerken doen niet wat we van ze hoopten

keurmerken doen niet wat we van ze hoopten

Keurmerken doen niet wat we van ze hoopten

In de wereld van voedselproducten kunnen keurmerken vaak als kleine symbolen op verpakkingen worden gevonden, maar hun betekenis strekt veel verder dan slechts een visueel kenmerk. Paul Ingenbleek, universitair hoofddocent duurzame marktinnovatie aan de Wageningen Universiteit, ziet een rol voor keurmerken in het bevorderen van duurzame marktpraktijken: als katalysator voor samenwerking en innovatie binnen voedselmarkten. Maar in de huidige vorm doen ze dat ze niet.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: een keurmerk is een klein logootje op een verpakking, waar consumenten allerlei beelden bij kunnen hebben. Keurmerken doen daarmee doorgaans geen recht aan de wereld van duurzame marktinnovatie die er achter schuil gaat. Het gebruik van keurmerken zoals we dat nu kennen, gaat geen grote rol vervullen in een transitie naar een duurzaam voedselsysteem.

Ooit waren de verwachtingen van keurmerken hooggespannen. De Berlijnse muur was gevallen en de wereld werd geregeerd vanuit het principe dat de vrije markt alle problemen kon oplossen. Duurzaamheidsproblemen in de markt, zoals ontbossing, overmatig gebruik van pesticiden en dierenleed, zijn daarmee vanuit het perspectief van de neoliberale economie een ‘market failure’. Dat wil zeggen dat de markt in principe het probleem kan oplossen maar dat nog niet wil lukken omdat niet iedereen over de juiste informatie beschikt.

Ervan uitgaande dat consumenten deugen, zit het probleem dus in de informatievoorziening: als consumenten zouden weten dat voor het ene koffiemerk boeren in Zuid-Amerika worden uitgebuit en voor het andere niet, dan zouden ze onmiddellijk de juiste keuze maken. Die informatie moet dus aanwezig zijn op het moment van aankoop, liefst direct op de verpakking. Dat werd het keurmerk.

Onzekere strijd

Inmiddels weten we wel beter. Keurmerken slagen er niet in de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Bij voeding en andere zogenaamde fast moving consumer goods, nemen consumenten vaak een beslissing in een split second waarbij gewoonte en allerlei impulsen uit de aankoopomgeving leidend zijn. Consumenten vinden de labels verwarrend, weten niet precies waar ze voor staan, vinden dat er te veel zijn om ze allemaal precies te kennen, vertrouwen ze niet, of worden in hun keuzes simpelweg geleid door andere triggers.

Het is natuurlijk ook geen eerlijke strijd. De cijfers zijn niet precies bekend, maar het marketingbudget van alle keurmerken in Nederland bij elkaar opgeteld, is hoogst waarschijnlijk maar een schijntje van het marketingbudget dat om gaat in de voedingsindustrie. Omgekeerd zijn de successen met keurmerken vooral behaald wanneer echt grote merken zich met de keurmerken inlaten (denk aan Lipton en Rainforest Alliance). Wanneer grote merken overstag gaan, volgen anderen. Dat is dan meteen een mooie verzekering tegen shaming-campagnes en erosie van je zorgvuldig opgebouwde (en peperdure) merkidentiteit en reputatie.

Belangrijke partners bij crisis

Dat zet wel aan het denken. De bijdrage van keurmerken als informatiemechanisme naar consumenten is eigenlijk mislukt. Maar keurmerken doen het het zo slecht nog niet als concrete aanleiding om partijen samen te laten werken om de markt op duurzamer te maken.

Het blijft daarbij niet alleen bij allianties tussen merken en keurmerken. Om de standaarden van een keurmerk te implementeren, hebben verschillende schakels in de keten elkaar nodig. Denk aan de logistiek die producten met en zonder keurmerk gescheiden moet houden, prijsmechanismes, inkoopprocessen en verpakkingen die moeten worden aangepast, etc. Tijdens een grote crisis in de koffiesector werden keurmerkorganisaties ook ineens belangrijke partners om de continuïteit van de koffielevering aan koffiebranders te garanderen.

Markt als ecosysteem

Om de werkelijke waarde van keurmerken te zien wordt het hoog tijd dat we anders naar markten gaan kijken. De hoogtijdagen van het neoliberale denken liggen achter ons. Onder wetenschappers groeit het besef dat de markt een systeem is, dat zich laat beschrijven zoals een ecologisch systeem en op vergelijkbare manieren te beïnvloeden en aan te passen is. In deze datarijke tijden waarin consumenten behangen zijn met slimme apparaten zijn er veel meer innovatieve manieren te bedenken om de duurzaamheidsboodschap in het gedrag van consumenten te verankeren buiten die split second waarin de aankoopbeslissing genomen wordt.

In ieder systeem dat zich goed weet aan te passen aan dreiging van buiten af speelt feedback naar alle spelers in het systeem een belangrijke rol. Consumenten krijgen eigenlijk helemaal geen feedback op de duurzaamheidsconsequenties van hun aankopen. Ik heb wel een stappenteller op mijn telefoon die me verteld of ik genoeg beweeg, maar bijvoorbeeld geen teller voor mijn CO2-uitstoot. Bij online bestellingen krijgen consumenten productassortimenten te zien die bedrijven voor hen hebben uitgezocht. Wanneer consumenten vooraf vast leggen aan welke criteria producten moeten voldoen, kunnen keuzes mede op basis van persoonlijke duurzaamheidswensen ingevuld worden (of voor wie het niet precies weet, zoals ik, kan natuurlijk aanvinken dat producten bij voorkeur aan Rainforest Alliance, Fair Trade, en Beter Leven twee sterren moeten voldoen, of die keurmerken er nu wel of niet op staan). In dat geval doet de ‘burger’ voortaan de boodschappen in plaats van de impulsieve ‘consument’.

Bedrijven hebben daar ook baat bij omdat ze vooraf beter kunnen voorspellen wat we gaan kiezen (minder verspilling). Laten we ons in de toekomst niet blind staren op dat ene aankoopmoment, maar ook alle kansen die daarvoor en daarna liggen.

In een wereld waarin merken, retailers, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties de weg naar samenwerking hebben gevonden zijn dergelijke innovaties niet ondenkbaar. Dat is dan misschien wel de echte betekenis van het keurmerk: niet het logootje maar de wereld van duurzame marktinnovatie die er achter schuil gaat doet er toe.

In Wat is …? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dit doen lees je in De ontdekking van de ander. Bekijk ook de introductie tot de keurmerkreeks of het overzicht van de serie Wat is een keurmerk?

OTHER NEWS

26 minutes ago

Celeste Barber says she never wanted to be famous and admits it's become 'tricky' making fun of celebrities now that she is one too

26 minutes ago

Fans notice unfortunate detail in video of model Natalie Roser's glamorous birthday getaway with the girls - so can you notice what's wrong?

27 minutes ago

Demand Grows For Caitlin Clark's WNBA Coach's Removal After Fever Loss

27 minutes ago

AI Lexicon: X is for x.AI

27 minutes ago

Tuaupiki the matchwinner as Warriors upset Penrith

27 minutes ago

R47 million stadium named after Orlando Pirates legend

27 minutes ago

Study reveals positive impact of repeat COVID-19 vaccinations

27 minutes ago

BBC admits the EV market is ‘collapsing’

27 minutes ago

Tigers at lowest point, dreaming of quick rebound: Yze

27 minutes ago

Inflation in the UK is about to tumble. But how far – and for how long?

27 minutes ago

IPL 2024 Purple Cap update: Tushar Deshpande rises to 4th position, Harshal Patel still leads

28 minutes ago

Man City, Arsenal race for Premier League title on final day

29 minutes ago

What happened in the UK's infected blood scandal? Inquiry report will be revealed on Monday

29 minutes ago

Witness at Sen. Bob Menendez's bribery trial says meat-export monopoly made costs soar

34 minutes ago

Furious locals in world famous UK seaside town blast second home owners for 'killing the community' by snapping up £260k homes for Airbnbs and holiday lets

34 minutes ago

Queensland dad is praised over ingenious gardening hack: 'Definition of work smarter, not harder'

34 minutes ago

Obi Obi: Man feared dead after he is crushed by a tractor in Sunshine Coast hinterland

35 minutes ago

2024 Big Ten Baseball Tournament Bracket & Schedule

35 minutes ago

Why the quest for better tampons may change the game for female athletes

35 minutes ago

NRL Highlights: Warriors v Panthers - Round 11

35 minutes ago

Navajo Nation urges Congress to act on RECA expansion bill

35 minutes ago

Darts stars 'annoyed' by Luke Littler's rapid rise - but their pockets are getting fuller

35 minutes ago

I'm a fashion editor and this is my fallback dress every summer

35 minutes ago

Caitlin Clark Helps Set WNBA Record On Saturday Vs. Liberty

41 minutes ago

Waters edges Mostert, Brown for Perth Supercars pole

41 minutes ago

Aston Villa interested in signing Chelsea midfielder Conor Gallagher

41 minutes ago

‘There will be people saying I’m not the man for the job’: Can Hynes finally be NSW’s saviour?

42 minutes ago

‘SNL’ Season 49 Finale Sets Stage For Anniversary As Cast Leave Possible Goodbyes For Next Year

43 minutes ago

P.J. Washington's free throws finish rally as Mavs beat Thunder 117-116 to reach West finals

43 minutes ago

Johannesburg Water to implement a 9-hour shutdown next week

44 minutes ago

Saudi crown prince, US national security adviser meet on Gaza, bilateral deal

48 minutes ago

Derby hit the jackpot signing hero who'd cost just 5.5m in 2024 money

48 minutes ago

Saudi Arabia’s trillion-dollar straight line city risks coming off the rails

48 minutes ago

Gardening guru's three simple hacks to remove grass and prepare flower beds in time for summer

48 minutes ago

People have resolved to fulfil the vision of ‘Viksit Bharat’ under Modi's leadership: Nadda

48 minutes ago

Pro-Palestine protesters vow to rally as La Trobe joins universities enforcing encampment ban

49 minutes ago

Pep Guardiola: No one will win four Premier League titles in a row again

49 minutes ago

The Best Consumables In Fallout 4

49 minutes ago

Dairy products from US safe to consume despite bird flu in cows: SFA, food safety experts

49 minutes ago

Saudi Arabia's 88-year-old King Salman, suffering from fever and joint pain, undergoes medical exams

Kênh khám phá trải nghiệm của giới trẻ, thế giới du lịch