Källarfynd kastar helt om teorin om sjömonster

källarfynd kastar helt om teorin om sjömonster

Rekonstruktion av den tidigaste ichthyosaurien och det 250 miljoner år gamla ekosystemet som paleontologerna hittat på Spetsbergen, Svalbard.

Svenska och norska paleontologer har hittat ett sjömonster som är tre gånger så långt – och flera miljoner år äldre – än tidigare exemplar.

Upptäckten, som vänder upp och ned på vad forskare tidigare trott, gjordes i ett museiförråd i Oslo.

källarfynd kastar helt om teorin om sjömonster

Spetsbergen på Svalbard är fossilrika. Många av fisködlorna har hittats här.

– Vi hade inte hittat det här om det inte var för covid, säger Benjamin Kear, forskare inom paleontologi vid Evolutionsmuseet på Uppsala universitet.

För 252 miljoner år sedan inträffade ett av historiens största massutdöenden. Temperaturen ökade snabbt, troligen efter en rad vulkanutbrott i Sibirien, och 90 procent av alla arter dog ut.

Händelsen sägs vara den moderna världens födelse. Ungefär 40 miljoner år senare tog dinosaurier över världen.

Tidigare har man trott att även ichthyosaurier – fisködlor kända som “havets dinosaurier” – blev till efter den här nollställningen.

Men inte längre.

Hittades i museiförråd

För i oktober 2021 reste Benjamin Kear till Oslo på sin första jobbresa sedan coronapandemins utbrott ett och ett halvt år tidigare.

Under pandemin hindrades han och hans kollegor från att göra sina vanliga utgrävningar, vilket skulle visa sig leda till hans livs hittills viktigaste upptäckt.

– Vi bestämde oss för att gå igenom det vi redan har samlat in. Det är vanligt att paleontologer samlar in massor av material och skeppar hem det, för att sedan bli distraherade och göra något nytt, säger han.

Samtidigt som Benjamin Kear grävde i de svenska museiförråden letade hans kollegor i Oslo, med vilka han har ett nära samarbete, igenom sina.

250 miljoner år gammal

Där hittade de en fisködla som grävdes upp på Svalbard 2013 i en annan typ av sten än vad den brukar hittas i. I oktober 2021 gick Kear och de norska paleontologerna igenom vad de hittat.

– Vi sade allihop att det här kan ju inte stämma. Den är flera miljoner år äldre än vad den ska vara.

Det visade sig att djuret var 250 miljoner år gammalt, bara två miljoner år yngre än massutdöendet. Det var dessutom två meter längre än fynd från ungefär samma tid, och fullt anpassad för att leva i havet.

Upptäckten trycker tillbaka sjömonstrens uppkomst med flera miljoner år och visar att de måste ha gått till sjöss redan långt före massutdöendet.

Ett liv i havet

Fisködlor var bland de första landlevande djuren som anpassade sig till ett liv i havet.

De ödleliknande djuren blev bättre och bättre på att simma, för att senare modifiera sina ben till fenor och utveckla en fiskliknande form, ungefär som dagens valar. När de senare började föda levande ungar klipptes banden helt till land.

Tidigare har man trott att det här skedde efter massutdöendet, och att flytten till havs till och med var en direkt följd av detsamma. Men det verkar alltså som att djuren redan levde i haven och bara var ovanligt bra på att anpassa sig.

Bara en tidsfråga

– Nu gäller det att hitta exemplar av ichthyosaurier som har kvar benen. Om vi hittar ichthyosauriernas förfäder kan vi se hur den här första förändringen från land- till havslevande reptiler gick till.

Även en sådan upptäckt kan göras på museum, säger Benjamin Kear.

– Tidigare kan paleontologer ha hittat fossiler från permperioden och sagt att “det här kan inte vara en ichthyosaurie, den är från fel tid”, och ignorerat dem. Men vårt fynd visar att de levde under permperioden. Det är bara en tidsfråga innan vi hittar dem, säger Benjamin Kear.

News Related

OTHER NEWS

Fem till sjukhus efter flerbilskrock

Fem personer har förts till sjukhus efter en krock väster om Uppsala. Arkivbild. Flera personer har förts till sjukhus efter en trafikolycka med flera bilar inblandade vid Västerby, väster om ... Read more »

Reinfeldt ny SvFF-ordförande: "Glad och hedrad"

Fredrik Reinfeldt i sitt segertal på Quality Hotel Friends i Solna. Fredrik Reinfeldt är ny ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF). Den tidigare statsministern vann omröstningen mot motkandidaten Lars-Christer Olsson med ... Read more »

Johanna Bagge trotsar läkarnas råd – oron inför sändningen: ”Helt sanslöst”

Johanna Lind Bagge och Tobias Wallin i Let’s dance Johanna Lind Bagge är en av deltagarna i årets upplaga av Let’s dance. Efter ett rep tvingades hon uppsöka läkarvård – ... Read more »

Jon Olsson och Janni Delérs nya besked – efter seperationen: ”Tror inte att...”

Jon Olsson, Janni Deler Jon Olsson och Janni Delér var länge ett av det hetaste influencerparet – som förra året valde att separera. Nu kommer det forna paret med ett ... Read more »

Krönikor: Underläge direkt för nyvald Reinfeldt

Krönikor: Underläge direkt för nyvald Reinfeldt Valet av förre statsminister Fredrik Reinfeldt som den mäktigaste inom svensk fotboll tas emot med skepsis, både av supportrar och tidningskrönikörer. På Twitter är ... Read more »

EU överens om ”gröna bilar” till 2035 – Tyskland backar

EU överens om ”gröna bilar” till 2035 – Tyskland backar EU-kommissionen och Tyskland har nått en överenskommelse i frågan om det planerade kravet på koldioxidneutrala fordon som parterna tvistat om. ... Read more »

Turistbuss av vägen – passagerare instängda

En turistbuss har kört av vägen nordost om Uppsala. Arkivbild. En turistbuss har kört av vägen två mil nordost om Uppsala. — Det är ett trettiotal personer ombord. Det finns ... Read more »

Hans Dahllöf om Brynäs nedflyttning: “Jag blir tårögd”

1960 blev han en av hjältarna som spelade upp Brynäs i högsta serien. Där har de blivit kvar – fram till och med denna säsong. För hockeysverige.se berättar klubbprofilen, Hans ... Read more »

Berlin röstar om göra staden klimatneutral

En valaffisch till stöd för förslaget om att Berlin ska bli klimatneutralt till 2030. Invånarna i Tysklands huvudstad röstar i helgen om ett förslag att göra staden klimatneutral till år ... Read more »

Regeringen vill se krav om heltidsaktivitet för bidrag

Regeringen vill se krav om heltidsaktivitet för bidrag Moderaterna vill se krav på att personer som har försörjningsstöd ska ha en ”heltidsaktivitet”, meddelar Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson på ... Read more »

Kolumnister: Prisat format – bäst för TV4 test för SVT

Kolumnister: Prisat format – bäst för TV4 test för SVT Att SVT ger upp ett av sina mest populära programformat – ”Bäst i test” – och att det framöver i stället ... Read more »

Bolsonaro återvänder till Brasilien den 30 mars

Bolsonaro återvänder till Brasilien den 30 mars Brasiliens före detta president Jair Bolsonaro återvänder till landet den 30 mars, rapporterar Correio Braziliense. Planerna bekräftas på Facebook av Bolsonaros parti PL. ... Read more »

Man i Pakistan dömd till döden för hädelse

En pakistansk man läser ur Koranen. Arkivbild En pakistansk man har dömts till döden för ett inlägg på Whatsapp, som enligt domstolen var hädiskt. Mannen dömdes enligt landets antiterror-lagar av ... Read more »

Tyskland och EU enas om gröna bilar

Alla bilar ska bli gröna. Arkivbild. Den tyska regeringen och EU var på kollisionskurs om en överenskommelse som ska göra alla nya bilar koldioxidneutrala från 2035. Men nu har de ... Read more »

Johan Larsson kan avsluta karriären: "Känns som det"

Johan Larsson. Gårdagens 3–6-förlust mot Djurgården kan ha varit det sista vi såg av Johan Larsson.  Efter uttåget öppnar den 37-årige backen för att lägga skridskorna på hyllan.  – Det ... Read more »

Japan tog nytt VM-guld på hemmaplan

Japan tog nytt VM-guld på hemmaplan [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Shoma Uno gjorde som landsmaninnan Kaori Sakamoto och försvarade ... Read more »

Förare körde i fel körfält– sex till sjukhus

Sex personer har förts till sjukhus med ambulans efter en trafikolycka i närheten av Kristinehamn. Arkivbild. Sex person har förts till sjukhus med ambulans efter en trafikolycka på länsväg 603 ... Read more »

Stefan Löfven i kampanj för Montenegros president

Stefan Löfven i kampanj för Montenegros president Tidigare statsministern och S-ledaren Stefan Löfven förekommer i en kampanjvideo för Montenegros president Milo Djukanovic, rapporterar DN. Samtidigt har Djukanovics demokratiska socialistparti (DPS) ... Read more »

C vill se över om Ukraina kan få svenska stridsflyg

C vill se över om Ukraina kan få svenska stridsflyg Centerpartiet vill att även Sverige ska undersöka möjligheterna att skicka stridsflyg till Ukraina, efter att Polen och Slovakien öppnat för ... Read more »

Thailands parlament upplöses

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha upplöser parlamentet och utlyser val, rapporterar AFP. Kung Maha Vajiralongkorn har godkänt beslutet. Val kommer att hållas i maj. Det blir det andra valet sedan Prayut ... Read more »

Kristecken: Swedbank-obligationer tar stryk

Värdet på Swedbanks så kallade AT1-obligationer faller kraftigt i kölvattnet av helgens nya turer i bankkrisen. Arkivbild Det är stökigt på obligationsmarknaden efter helgens dramatiska turer i Schweiz, där storbanken ... Read more »

Bankaktier faller i börsöppningen

Stockholmsbörsen påverkas av bankoron. Arkivbild. Efter helgens schweiziska bankturbulens öppnar Stockholmsbörsen på minus. Strax efter klockan 9.00 är börsens breda index ned med 1 procent. Samtliga storbanker på börsens OMX30-lista ... Read more »

”En zombie är död, men ett monster är fött”

”En zombie är död, men ett monster är fött” Schweiz vaknar på måndagen upp till en ny era efter att landets största bank UBS köpt den krisande konkurrenten Credit Suisse, ... Read more »

Persona 5 får en mobil-spinoff kallad The Phantom X

Persona 5 får en mobil-spinoff kallad The Phantom X Atlus har gett oss några av de bästa japanska rollspelen någonsin med sin Persona-serie. Med mästerverket Persona 5: Royal och återutgivningen ... Read more »

Putin till Xi: Vi står upp mot "guldmiljarden"

Vladimir Putin får besök av Xi Jinping måndag till och med onsdag. Det finns “en rationell väg” ut ur “den ukrainska krisen”. Det skriver Kinas president Xi Jinping i en ... Read more »

Skolsköterska anmäls – följde inte upp vården

När skolsköterskan i en skånsk kommun blev sjukskriven upptäckte vikarier att mottagningen var smutsig, att journalhanteringen var bristfällig och att sjuksköterskan hade dröjt med att följa upp vården av eleverna. ... Read more »

Klorin och penisattrapp används för att lura drogtest

Klorin och penisattrapp används för att lura drogtest Allt fler anställda använder narkotika, enligt de analyser av arbetsgivares drogtester som genomförs på Karolinska universitetssjukhuset. Ungefär var tjugonde urinprov visar positivt, ... Read more »

Nebil är vinnare av Farmen 2023 – detta vill han göra med vinstpengarna

Efter en jämn och spännande final i Farmen 2023 stod till slut Nebil Davidsson som vinnare. Nu berättar han vad vinsten ska gå till, skriver Hänt. Kenta Gustafsson: Från misären ... Read more »

Alonso överklagade – fick tillbaka pallplats

Fernando Alonso, till höger, blev först av med sin tredjeplats i Saudiarabiens GP. Men han fick den åter några timmar senare. Formel 1-föraren Fernando Alonso firade först sin 100:e pallplats ... Read more »

Svenska stjärnorna helt knäckta efter nya fiaskot – pekar nu själva ut pinsam detalj: ”Måste vara sista gången”

Ingen svensk i final i helgens sprint. Då var stjärnorna helt uppgivna – särskilt med tanke på vilken norsk åkare som gick vidare. – Det måste vara sista gången som det ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự