Juraprofessorer: Skjulte klimatal er brud på ministeransvarsloven

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Juraprofessorer: Skjulte klimatal er brud på ministeransvarsloven
© Claus Bech Juraprofessorer: Skjulte klimatal er brud på ministeransvarsloven

Det er et direkte brud på ministeransvarsloven, hvis oppositionspartierne har ret i, at transportministeren under forhandlingerne om infrastrukturpakkens oplyste, at tal om CO2-udledning fra anlæg af veje og baner i pakken ikke fandtes – når han samtidig vidste, at tallene faktisk var udarbejdet.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Det siger to forvaltningsretseksperter efter Ingeniørens afsløring af, hvordan udregninger af infrastrukturaftalens CO2-udledning fra anlægget af veje og baner i sidste øjeblik blev slettet fra det materiale, som de øvrige partier fik udleveret.

Læs også: Ingeniøren afslører: Sådan blev infrastrukturaftale til 160 mia. kr. vasket grøn

Ordførere: Vi fik at vide, at tal ikke fandtes

Global Tech News Daily

Venstre og Enhedslisten fortæller til Ingeniøren, at ministeren under forhandlingerne oplyste, at tallene – som påviser CO2-udledning i million-ton-klassen fra aftalen til 160 milliarder kroner – ikke fandtes og derfor heller ikke kunne uddeles.

Er de to partiers udsagn korrekt, har Benny Engelbrecht brudt en af de allermest centrale principper for embedsførelsen – ministeransvarsloven, lyder det fra juraprofessor på Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Global Tech News Daily

Her står i § 5, at det er strafbart, hvis »en minister giver Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under Folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen«.

»Hvis det er rigtigt, at de har fået at vide, at udregningerne ikke fandtes – selv om de gjorde – er det brud på ministeransvarsloven. For det er en vildledning af Folketinget,« siger juraprofessoren.

Venstres ordfører, Kristian Pihl Lorentzen, som var med i forhandlingerne, har tidligere sagt til Ingeniøren: »vi fik det svar, at det havde man ikke beregninger på, og derfor kunne vi ikke få det«.

Det samme forklarer Rasmus Vestergaard Madsen, som førte forhandlingerne på vegne af Enhedslisten. Han fik besked på at lede VVM’er igennem, hvis han ville have tal.

Tilbageholdelse uden forespørgsel kan også være lovbrud

Men selv hvis de to ordførere ikke havde bedt om tallene direkte, var det sandsynligvis alligevel et brud på loven at tilbageholde dem, når de kort før forhandlingerne optrådte i forarbejdet helt ned på projektniveau (se side 25, red.).

De var nemlig centrale i forhandlingerne om infrastrukturaftalen, som blev præsenteret som CO2-neutral. Flere af ordførerne spurgte aktivt til den del samt til udledningerne ved anlægsarbejdet, både mundtligt og i skriftlige ministerspørgsmål.

»Selv hvis ministeren ikke har svaret decideret objektivt forkert – sagt at de ikke eksisterede, selv om de gjorde – kan man sagtens forestille sig, at det stadig var vildledning. Er de centrale, er der faktisk pligt til, at ministeren selv giver de beregninger eller henviser til at de eksisterer, selv om han ikke bliver spurgt direkte ind til det,« siger juraprofessoren.

»Det er ikke bare et spørgsmål om, at hvis han tilfældigvis bliver spurgt, skal han svare rigtigt. Der er en pligt til, at ministeren gør opmærksom på det, hvis der ligger materiale som er væsentligt og hører med til diskussionen,« siger Sten Bønsing.

Skyder ministerforklaringer ned

Transportministeriet har oplyst som begrundelse for tilbageholdelsen, at »beregningerne ikke var tilstrækkelig konsoliderede og dermed ikke robuste«. Men det er ikke et validt argument for ikke at oplyse ordførerne om CO2-udregningernes eksistens, der aktivt blev skrevet ud af materialet kort før forhandlingerne, fastslår Sten Bønsing.

Læs også: Minister bekræfter: Holdt klimatal hemmelige for politikere og borgere

»Det er ikke noget svar på, at hvis han bliver spurgt om de eksisterer, og så siger at det gør de ikke. For så må han bare sige, at ja, de eksisterer, men vi synes ikke, at de er gode nok. At de ikke er færdige eller at de ikke har en form, hvor vi synes, at vi kan være bekendt at fremlægge dem«, siger han.

Forvaltningsretseksperten afviser også helt et svar, som ministeren gav på tidspunktet, når der blev spurgt til CO2-udledningen ved anlægget af motorveje og baner:

At der allerede var indregnet en forventning om udbygning af infrastruktur i Energistyrelsen fremskrivninger, og at »regeringens udspil forventes derfor ikke at indebære merudledninger af CO2 i forhold til fremskrivningen,«

»Han må ikke skjule eller bagatellisere. Hvis der bliver spurgt ind til noget, skal han loyalt fortælle hvad situationen er,« siger Sten Bønsing.

Minister havde pligt til at videregive tal på eget initiativ

Også Jens Elo Rytter, juraprofessor på Københavns Universitet, vurderer at det kan være brud på ministeransvarsloven, hvis Benny Engelbrecht har kendt til CO2-udregningerne på anlægsarbejdet i infrastrukturaftalen, men til ordførerne har sagt at de ikke fandtes.

»En minister må efter ministeransvarlighedsloven ikke give Folketinget urigtige oplysninger eller fortie oplysninger, som er af væsentlig betydning for Folketingets bedømmelse af en sag,« lyder det fra professoren.

Det helt centrale er, hvis der blev efterlyst tal, som fandtes under forhandlingerne om det store forlig, og ministeriet eller ministeren ikke udleverede dem med den begrundelse, at tallene ikke fandtes.

»Hvis medlemmer af Folketinget under forhandlingerne om et større anlægsprojekt beder ministeren om tal eller beregninger af relevans for Folketingets bedømmelse, skal ministeren derfor give Folketinget disse tal, hvis tallene findes,« lyder det fra Jens Elo Rytter.

»Efter min opfattelse er det endda sådan, at ministeren i forbindelse med fremsættelse af lovforslag med videre har pligt til at egen drift at give Folketinget sådanne oplysninger således, at Folketinget har et fyldestgørende beslutningsgrundlag. En minister kan ikke tilbageholde relevante oplysninger blot fordi, de ikke understøtter ministerens politik,« siger juraprofessoren.

Minister vil holde forsoningsmøde med ordførere

Efter at Venstres Kristian Pihl Lorentzen – med hele forligskredsen kopieret ind – har afkrævet transportministeren et svar på, hvorfor han ikke udleverede de eksisterende tal, har Benny Engelbrecht erkendt at han havde dem.

»Således indgik der tal fra CO2 fra anlæg og vedligehold i det ministerielle forberedende arbejde forud for forhandlingerne om en infrastrukturplan,« skriver Benny Engelbrecht til forligskredsen.

»Tallene blev dog i sidste ende vurderet til ikke at være tilstrækkeligt konsoliderede og dermed ikke robuste nok til bl.a. at være sammenlignelige på tværs af projekter og sektorer,« skriver han til det store flertal, han underskrev aftalen med.

I Transportministeriet har man nu travlt med at klinke skårene, og efter at Ingeniøren har bedt om modsvar til juraeksperternes vurdering af, at ministeren kan have brudt ministeransvarsloven, lyder det i en skriftlig kommentar fra Benny Engelbrecht:

»Jeg tager samarbejdet med Folketinget dybt alvorligt, og derfor kan jeg selvfølgelig ikke leve med, at der hos nogen ordførere er tvivl, om jeg har handlet korrekt. Jeg vil snarest muligt holde et møde med ordførerne, så vi kan få talt sagen igennem«, skriver han til Ingeniøren.

Læs også: Regeringen sløjfede CO2-tiltag – og holdt det skjult for politikerne

Ud over at få udledningsudregningerne fra anlægget af infrastrukturprojekterne skrevet ud af det materiale, ordførerne modtog, tilbageholdt ministeriet også et større arbejde for at kompensere for udledningerne, som foregik i januar og marts 2021 mellem fem ministerier.

News Related

OTHER NEWS

Karsten Dybvad stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank

© Liselotte Sabroe/Scanpix Karsten Dybvad har været bestyrelsesformand i Danske Bank siden 2018. Nu stopper han snart. (Arkivfoto) Danske Banks bestyrelsesformand ønsker at trække sig fra posten. Karsten Dybvad, der ... Read more »

Antallet af svin i de danske stalde falder

© Henning Bagger/Scanpix Der er blevet længere mellem grisene i de danske svinestalde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at svinebestanden faldt med 1,8 procent i 2021. (Arkivfoto) Der er blevet ... Read more »

Flere passagerindtægter er med til at fordoble DFDS' overskud

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix DFDS har forbedret resultaterne i 2021 på trods af modvind fra flere sider. (Arkivfoto) Det danske rederi DFDS har løftet resultaterne i 2021, selv om der ... Read more »

Naturfond finder plastik i selv de mest uberørte havområder

© Munir Uz Zaman/AFP WWF Verdensnaturfonden erkender, at det vil være “ekstremt svært og ekstremt dyrt” at forsøge at rense havene for plastik. (Arkivfoto) Plastaffald har infiltreret alle hjørner af ... Read more »

Ros fra Putin til Macron kan pege i en fredeligere retning

© Pool/Reuters Emmanuel Macron og Vladimir Putin talte søndag længe om mulige løsninger på uenighederne mellem Nato og Rusland i spørgsmålet om Ukraine. Mere end fem timer brugte Frankrigs præsident ... Read more »

Biden: Hvis Rusland angriber Ukraine så lukker Nord Stream 2

© Kay Nietfeld/Scanpix Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, på besøg mandag i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil der ikke længere ... Read more »

Østrigsk skiløber skriver historie med OL-guld i Kina

© Joe Klamar/AFP Matthias Mayer triumferede tirsdag i super-G ved OL i Beijing. Dermed skrev han olympisk historie. Som den første mandlige skiløber vandt Matthias Mayer guld for tredje olympiske ... Read more »

Piger har næsten dobbelt så ofte senfølger efter corona som drenge

© Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Et nyt dansk studie om senfølger efter coronasmitte hos unge viser, at piger næsten dobbelt så ofte som drenge har længerevarende symptomer. (Arkivfoto) Der er forskel ... Read more »

DIF-formand: Isolerede OL-atleter flyttes til nyt hotel

© Gints Ivuskans/AFP Nick Olesen har sammen med Matthias Asperup været isoleret på et særligt hotel siden ankomsten til Beijing tirsdag i sidste uge. Der er bedre forhold på vej ... Read more »

Politi modtager op til 100 opkald om 22-årig kvindes forsvinden

© Nordjyllands Politi/Free 22-årige Mia Skadhauge Stevn har ikke givet lyd fra sig, efter at hun natten til søndag var i byen i Aalborg. Overvågning viser, at hun satte sig ... Read more »

Amerikansk medie fremhæver dansk film som stærkt oscarbud

© Valerie Macon/AFP Tirsdag eftermiddag dansk tid bliver det afsløret, hvilke film der er nomineret til dette års oscaruddeling. (Arkivfoto) Når nomineringerne til dette års oscaruddeling afsløres tirsdag eftermiddag dansk ... Read more »

Dyrlæger på barrikaderne i frustration over medicinregler

© Henning Bagger/Scanpix Dyrlæge Karina Hou Larsen forudser, at den nye EU-forordning om veterinærmedicin kan øge udskrivelsen af antibiotika til for eksempel svin, selv om hensigten er at sænke forbruget. ... Read more »

Skrækskade sender ung amerikaner hjem fra vinter-OL

© Luca Bruno/Scanpix Nina O’Brien brækkede mandag benet i sit andet gennemløb i kvindernes storslalom ved vinter-OL i Beijing. Den amerikanske alpinskiløber Nina O’Brien er ude af vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Medie: FC Barcelona indgår milliardaftale med Spotify

Fodboldklubben FC Barcelona er angiveligt tæt på at kunne annoncere en sponsoraftale i milliardklassen med musikstreamingtjenesten Spotify. Det melder den catalanske radiostation Rac1 mandag. Ifølge mediet er den spanske storklub ... Read more »

Quarterback-stjerneskud har is i maven op til Super Bowl

© Jay Biggerstaff/Scanpix Joe Burrow fejrer sejren mod Kansas City Chiefs 30. januar. (Arkivfoto) Mange ville nok tilgive Cincinnati Bengals for en smule neglebideri op til Super Bowl-opgøret mod Los ... Read more »

Bernal efter hospitalsudskrivelse: Jeg føler mig genfødt

© Handout/AFP Den colombianske cykelstjerne Egan Bernal hylder de læger, der reddede hans liv efter cykelstyrt, så han søndag kunne udskrives fra Sabana Universitetshospital i Bogota. Den colombianske cykelstjerne Egan ... Read more »

Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP

© Gamereactor Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP Den legendariske spildesigner Tim Schafer og hans studie Double Fine leverede et af sidste årets største ... Read more »

Eriksen ser frem til at lægge hjertestop bag sig hos Brentford

Christian Eriksen ser frem til at kunne lægge fortællingen om sit hjertestop bag sig og vende fokus tilbage på fodbolden, når han forhåbentlig snart får comeback for sin nye klub ... Read more »

Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine

© Liselotte Sabroe/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine med forsvarsforligskredsen i Forsvarsministeriet onsdag morgen. (Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) kalder situationen omkring Ukraine for “meget, meget ... Read more »

Efter knap to år åbner Australien for udenlandske turister

© Stringer/Reuters På et pressemøde mandag meddelte den australske premierminister, Scott Morrison, at landets grænser åbner for turister fra den 21. februar. Foto: Stringer Australien åbner sine grænser for færdigvaccinerede ... Read more »

3,9 millioner bor i områder der kan blive omfattet af logning

Hvis regeringens forslag om logning af borgernes teledata bliver til virkelighed, kan 3,9 millioner danskere komme til at bo i områder, hvor teledata kan blive indsamlet. Det svarer til 67 ... Read more »

Politiet beder om privat videoovervågning i søgen efter 22-årig

© /Free Søndag morgen klokken 06.09 blev 22-årig Mia Skadhauge Stevn samlet op af denne bil. I et forsøg på at spore bilens færden beder politiet nu alle med privat ... Read more »

Højgaard suser op på verdensranglisten og øjner top-50

© Andrew Medichini/Scanpix Nicolai Højgaard kysser trofæet efter sin sejr i Italian Open i september 2021. Det var hans første sejr på DP World Tour. Søndag vandt han sin anden, ... Read more »

Hasbro øger salget takket være velkendte fantasy-brands

Et større salg af spillekort og brætspil har i 2021 været med til at give vækst hos den amerikanske legetøjsvirksomhed Hasbro. Det viser selskabets årsregnskab, der er offentliggjort mandag. Samlet ... Read more »

Storbritannien opgiver VM: Vil jagte EM i 2028

Storbritannien og Irland opgiver planerne om at byde på værtskabet til VM i 2030. De vil i stedet forsøge at jagte EM-værtskabet i 2028. Det meddeler de fem involverede fodboldforbund ... Read more »

Nike skrotter aftale med voldtægtsanklaget Greenwood

© Paul Ellis/AFP Mason Greenwoods sponsoraftale med Nike er revet over, meddeler det amerikanske tøjmærke mandag. Det amerikanske tøjmærke Nike vil ikke længere associeres med den engelske fodboldspiller Mason Greenwood. ... Read more »

Politi frygter at 22-årige Mia er offer for forbrydelse

Politiet frygter, at den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt i Aalborg søndag morgen efter en bytur, har været udsat for en forbrydelse. Det skriver Nordjyllands Politi mandag aften i ... Read more »

Politiet anholder mand i forbindelse med mistænkeligt dødsfald

I forbindelse med efterforskningen af et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding har politiet anholdt en mand, der skal afhøres i forbindelse med dødsfaldet. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i ... Read more »

Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+

© Gamereactor Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+ Spider-Man: No Way Home befinder sig et lidt mærkeligt sted i forhold til placering på en streamingtjeneste. Selvom ... Read more »

Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet

© Leveret af Mandekogebogen Foto: Pexels – Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet Foto: Pexels Har du også nogen gange lidt svært ved at overskue de ... Read more »

Peng Shuais udtalelser ændrer intet for stålsat forbund

© Unknown/Scanpix Peng Shuai har vist sig offentligt ved vinter-OL i Beijing og har senest afvist, at hun har anklaget nogen for seksuelle overgreb. Kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har mandag ... Read more »

Smitteopsporing skærer en tredjedel af medarbejderne fra

© Martin Sylvest/Scanpix Fra 1. februar stoppede coronavirus med at være betegnet som en samfundskritisk sygdom. Samme dag stoppede smitteopsporingen med at ringe uopfordret til nyligt smittede borgere. (Arkiv). Der ... Read more »

Evakueret afghaner brød indrejseforbud: Straf bortfalder

© Nils Meilvang/Scanpix – Hvordan kan I ikke tage situationen i Afghanistan mere alvorligt, når det handler om liv eller død. Jeg kan ikke forstå, at anklageren er så uforstående ... Read more »

Aggressive Aalborg Pirates fortsætter flyvende form

Aalborg Pirates er nyt førerhold i Metal Ligaen. Det er en realitet, efter at holdet mandag vandt topkampen på udebane mod Sønderjyske med 3-2. Sejren er Aalborgs femte i ordinær ... Read more »

Sundhedsvæsnet forlader februar med pukkel på 100.000 operationer

© Getty Når februar er ovre, vil der ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) være en pukkel på 100.000 operationer, der er blevet udskudt og mangler at blive udført. Det oplyser ... Read more »

Dortmund kaprer landsholdsspiller i Bayern München

© Martin Meissner/Scanpix Niklas Süle forlader Bayern München, hvor han har været siden 2017. (Arkivfoto) Dortmund har været på rov hos ærkerivalen Bayern München. Klubben har således skrevet kontrakt med ... Read more »

Kasper Asgreen misser sæsonåbner efter positiv coronatest

© David Stockman/AFP Kasper Asgreen må vente med at få gang i sin sæson efter en positiv coronatest. (Arkivfoto) Kasper Asgreen er et af de store danske håb i et ... Read more »

Ny teknologi gør lammede i stand til at gå og svømme igen

© Getty En banebrydende ny teknologi har givet bevægeligheden tilbage hos tre patienter, som var lammet fra benene og nedefter. Det viser et nyt studie, som mandag er blevet offentliggjort ... Read more »

Sverige fjerner alle restriktioner for rejsende fra Danmark

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Den svenske regering har besluttet, at fra og med onsdag ophæves alle coronarestriktioner for rejsende fra Danmark, fra det øvrige Norden og fra EU. Det ... Read more »

Derfor skal du have en Raspberry Pi

Den lille hobbycomputer Raspberry Pi er på få blevet utrolig populær – også i de nordiske lande. Det skyldes blandt andet, at den har utrolig mange formål, og så får ... Read more »