Jonas risikerer et byopprør

Asia's Tech News Daily

Jonas risikerer et byopprør

Den nye regjeringen er så distriktsvennlig at Arbeiderpartiet kan revne i midten. Splittet mellom by og land.

Publisert: 23.10.21 kl. 08:06

Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum er opptatt av at distriktene skal bli sett og hørt. At protestene og motstanden mot det Vedum har kalt en “Oslo-boble” skal bli tatt på alvor.

Men hva er egentlig den såkalte “Oslo-bobla”? Den som ifølge kritikere rundt om i landet rommer dem som bestemmer så mye, og forstår så lite av hvordan “vanlige folk” har det. Vel, det er ikke så mange Oslo-folk i den bobla.

Far min og Finnøy

Hvis man med dem som befinner seg i bobla mener byråkrater og advokater, lobbyister og næringslivsledere, kulturarbeidere og journalister, så snakker vi ofte om innflyttere. Om smarte og begavede mennesker fra alle deler av landet, som etter fullført videregående skole reiste inn til en storby for å studere. Og som der gjerne traff en annen student, fra en annen del av landet.

De satte bo, og flyttet til et sted der begge kunne få interessante jobber. Mange endte opp i Oslo. Kanskje i statsadministrasjonen, eller i et stort selskap. Eller i NRK eller et annet stort mediehus. I VG er jeg en av få som er født og oppvokst i Oslo.

Mange som befinner seg i den såkalte “Oslo-bobla” reiser hjem til jul. Hjem – det er ikke boligen i Oslo. Det er det egentlige hjemstedet, bygda eller småbyen der de er oppvokst. Selv min gamle far, som nå er 84 år, snakker om å reise “heim til Finnøy”. Der han bodde til han var 14 år.

Størst forskjeller i Oslo

Alt dette er en styrke ved Norge. Det forteller om et land der alle har samme muligheter, et land med Lånekasse og gratis utdanning. Vi er ikke Frankrike eller Storbritannia, der makten vandrer i de samme sirklene, der de alle snakker samme språk, har felles kultur og opererer med de samme kodene. Der du, for å ha noe å si, bør ha gått på eliteskoler sammen med de andre som du vet skal ta over landet når tiden er inne.

Jonas risikerer et byopprør
© Foto: Gisle Oddstad Statsminister Jonas Gahr Støre spiller et høyt spill om storbyene. Har han glemt det gamle Ap-slagordet «By og land, hand i hand»?

Dersom den nye regjeringen glemmer byene, slik det nå ser ut til, så binder de ikke Norge sammen slik de sier at de skal. Tvert om. De skaper dypere skiller mellom by og land. De forsterker den kløften som vi ser i alle vestlige land akkurat nå. Den som går mellom by og land. Og mellom de som har mye og dem som har lite.

For de største forskjellene i Norge finner vi i Oslo. Her er de rikeste og de fattigste. De med høyest levealder og de med lavest levealder. De med best og med dårligst helse. De med mest og minst utdanning. De med de mest luksuriøse boligene, og de stussligste. Og alle midt i mellom. For de aller fleste Oslo-borgere er vanlige folk. De også.

Distriktspolitikk er viktig

Oslo har den største befolkningen med innvandrerbakgrunn. Lykkes vi ikke med integreringen i Oslo, så lykkes vi heller ikke i Norge. Mye står på spill. Ser vi til vårt nærmeste naboland, Sverige, ser vi gjengoppgjør og ghettoer. Vi har fått til mye i Norge. Integreringen har gått bedre her enn mange andre steder. Men det er tegn til uro.

Dette er en av mange grunner til at regjeringens bypolitikk angår hele Norge. Likevel er bypolitikken avspist med et lite avsnitt i Hurdalsplattformen, som utgjør den politiske erklæringen for Aps og Sps nye regjering. Mens resten av det omfattende dokumentet har distriktspolitikk som den underliggende tonen gjennom det hele.

Det er bred enighet i norsk politikk om at distriktspolitikken er viktig. Det er en styrke ved samfunnet vårt at det bor folk i hele landet. Det er en fordel både for by og land, for alle oss som bor her. Men for å opprettholde oppslutningen om en politikk som favner hele landet, må det være en balanse. Politikken må oppleves rimelig for alle.

En kortsiktig seier

Fordeler og ulemper må veies mot hverandre. For eksempel kan ikke utgifter til transport ses uavhengig av boutgifter. Den som bor i et stor enebolig i grisgrendte strøk, har helt andre boutgifter enn den som bor i en tilsvarende bolig i en storby. Men mange av lønningene er omtrent de samme, som for lærere og sykepleiere.

Jonas risikerer et byopprør
© Foto: HELGE MIKALSEN Oslos byrådsleder Raymond Johansen så ikke helt blid ut etter at han hadde blitt orientert om Hurdalsplattformen tidligere denne måneden.

Regjeringen mener åpenbart at den har sitt politiske tyngdepunkt i distrikts-Norge. Etter Aps elendige målinger gjennom vinteren og våren, var det særlig i Nord-Norge, Trøndelag og Innlandet at partiet ved høstens valg hentet inn mange av sine tapte stemmer. Mens Ap i Oslo gjorde et av sine dårligste stortingsvalg noensinne.

Ap og Sp samlet fikk rundt 40 prosent oppslutning på landsbasis, men oppnådde bare 26 prosent i Oslo. Det er ikke hovedstadens befolkning som har stemt frem denne regjeringen.

Sp har aldri gjort det sterkt i Oslo, eller i andre storbyer. Men for Ap er det dårlige resultatet svært alvorlig. Før forrige lokalvalg satset Ap alt på å vinne byene. I dag har alle de store byene enten ordfører eller byrådsleder fra Ap. Det kan vise seg å bli en kortsiktig seier.

Det Norge de er så glade i

For Støre risikerer et storbyopprør mot sin regjering. Han risikerer at Ap-lederne i de store byene, som Oslos byrådsleder Raymond Johansen, går i opposisjon til dagens regjering. At Aps storbypolitikere viser sine innbyggere at lojaliteten til borgerne er viktigere enn lojaliteten til partiet.

Mye avhenger av hva som kommer i den nye regjeringens forslag til statsbudsjett som legges frem om drøye tre uker. Her kan Vedum og Støre gjøre det klart at Oslo, og de andre store byene, er del av det Norge de er så glade i.

Ellers risikerer de å så enda mer splid mellom by og land. Det er ikke det vi trenger nå. Tvert om. Nå hadde det vært godt med Aps gamle slagord: By og land. Hand i hand.

Publisert: 23.10.21 kl. 08:06

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Nya kulturministern: Viktigt att utreda gangsterrappen

© Tillhandahålls av Omni Nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) vill titta närmare på om gangsterrappen kan leda till brott. Det säger hon i SVT:s Morgonstudion. – Det är väldigt viktigt ... Read more »

Förare överger sina elbilar: ”Får bärga en hel del”

© Tillhandahålls av Omni Snöovädret över södra och västra Sverige har haft stor påverkan på trafiken och folk har suttit i bilköer i flera timmar, rapporterar P4 Göteborg. Ett stort ... Read more »

Snøfaste Ikea-kunder måtte overnatte i møbelavdelingen

© null UVÆR: Kraftig snøvær førte til kaos i Aalborg-området onsdag kveld. Foto: Henning Bagger / AP Snøfaste Ikea-kunder måtte overnatte i møbelavdelingen Kraftig snøvær i Nordjylland førte til store ... Read more »

Helseministeren møter Viken-kommuner og Oslo

© (NTB scanpix) Helseminister Ingvild Kjerkol skal torsdag formiddag diskutere koronatiltak med kommunene i Viken og Oslo kommune. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Helseministeren møter Viken-kommuner og Oslo Statsforvalter ... Read more »

Dette er de nye deltakerne i «Kongen befaler»

© Stian Lysberg Solum / NTB / Håkon Mosvold Larsen / NTB NY SESONG: Til våren får seerne servert en ny sesong med nye deltakere. Til våren blir Janne Formoe, ... Read more »

Tokyobörsen ned – nu väntas Europa följa

© Koji Sasahara/AP/TT Asienbörserna inleder torsdagen nedåt. Arkivbild. De ledande börserna i Asien sjönk under torsdagen, efter mer oro över den nya coronavarianten omikron. I USA var det nedåt på ... Read more »

Analyser: ”Stor stiltje – L sitter fast i skruvstäd”

© Tillhandahålls av Omni Trots att Centerpartiet är det enda partiet som har ett statistiskt säkerställt tapp i den nya SCB-mätningen är det ändå Liberalerna som är de största förlorarna. ... Read more »

Allt vi vet om Volvo Cars ersättare till XC90

Arvtagare till XC90, men med ett helt nytt namn. 2022 gör Volvos nya modell entré, men vad är det för bil? Här samlar vi all information om kommande elbilen. © ... Read more »

H2 Green Steel storsatsar på ny anläggning

© Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Fossilfri järnsvamp ska tillverkas på Iberiska halvön. Här järnsvamp från SSAB i Oxelösund, som också för fossilfritt stål. Arkivbild. Stockholmsbaserade H2 Green Steel har gjort upp ... Read more »

Fler passagerare i hamnarna

© Fredrik Sandberg/TT Inrikestrafiken ökar inte lika snabbt som utrikestrafiken i hamnarna. Arkivbild. 6,6 miljoner passagerare trafikerade svenska hamnar under det tredje kvartalet, enligt färska siffror från Trafikanalys. Det är ... Read more »

Peja bryter tystnaden om känslorna för Heidi – så är relationen i dag efter hastiga avhoppet

Det blev ett dramatiskt avhopp när Heidi plötsligt hade packat väskorna och ville lämna Pejas gård. Nu månader efter avskedet i ”Bonde söker fru”, berättar bonden om hur relationen är ... Read more »

Tidigare barnskådespelare skjuten till döds

© Gerald Herbert/AP/TT Jonshel Alexander mördades i New Orleans. Arkivbild. Jonshel Alexander, som hade en roll i den prisbelönta filmen “Beasts of the southern wild” är död. Hon sköts till ... Read more »

Stockholmsbörsen backar - följer Asien

© Joakim Ståhl/SvD/TT Ska börsen i Stockholm följa Asienbörserna nedåt i dag? Arkivbild. Stockholmsbörsen öppnar nedåt. Efter några minuters handel har OMXSP-indexet backat 1,2 procent. På storbolagslistan hör Evolution, minus ... Read more »

Färre drabbas av stroke

© FREDRIK PERSSON/TT Över 25|000 personer i Sverige fick stroke i fjol. Arkivbild. Antalet strokefall minskar i Sverige och har så gjort under några år, visar statistik från Socialstyrelsen. I ... Read more »

”Fordonsföretag måste ge mjukvaruingenjörer högre status”

DEBATT. Varför har Tesla lyckats? Jo, delvis för att de fullt ut har förstått att ett fordon är en rullande dator. Ska ett framtida fordonsföretag vara i framkant behövs de ... Read more »

Här är Abba-medlemmarnas trassliga kärleksliv

© Krister Larsson/Sauli Pulkkinen/Lars Sjögren/TT Så här har Abba-medlemmarnas kärleksliv sett ut under åren Vem hittade ny fru på en vecka, vem blev prinsessa och vem blev tillsammans med sin ... Read more »

Uppgift: Kurz lämnar alla sina politiska toppuppdrag

© Tillhandahålls av Omni Sebastian Kurz avgick i höstas som Österrikes förbundskansler efter misstankar om inblandning i en korruptionshärva. Nu lämnar han även sina uppdrag som ledare för konservativa ÖVP ... Read more »

Bakslag för Ungern och Polen i EU-strid

© Geert Vanden Wijngaert/AP/TT En kvinna utanför EU-domstolens lokaler i Luxemburg. Arkivfoto. Ungern och Polen föreslås inte få något gehör för sitt klagomål på EU:s nya budgetkrav om demokratiska principer. ... Read more »

FN anslår stort behov for humanitær hjelp i 2022

© (NTB scanpix) En familie lager te utenfor Direktoratet for katastrofehåndtering i Herat i Afghanistan. På verdensbasis anslår FN at rundt 247 millioner mennesker trenger humanitær hjelp i 2022. Foto: ... Read more »

DNA-träff kan klara upp våldtäktsförsök

© Tillhandahålls av Omni Ett våldtäktsförsök som skedde för tre år sedan på Hisingen i Göteborg är på väg att klaras upp, skriver TT. En man är tack vare en ... Read more »

Får Turnerpriset för irländsk pub

© Matt Alexander/AP/TT Array Collective tar emot sitt Turnerpris. Aktivistgruppen och konstkollektivet Array Collective i Belfast tilldelas Turnerpriset, Storbritanniens mest prestigefulla utmärkelse för samtida konstnärer, rapporterar BBC. Prisjuryn hyllar gruppens ... Read more »

Staffan Hildebrand erkänner att han förgrep sig på pojkar: “Jag har gjort fel”

© Tillhandahålls av Omni Regissören Staffan Hildebrand förgrep sig sexuellt på två tonårspojkar under sin karriär på 80-talet. Det erkänner han i nya boken ”G – som i gärningsman”, skriver ... Read more »

H2 Green Steel satsar på Iberiska halvön

© Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT Fossilfri järnsvamp ska tillverkas på Iberiska halvön. Här järnsvamp från SSAB i Oxelösund, som också för fossilfritt stål. Arkivbild. Stålföretaget H2 Green Steel satsar tillsammans med ... Read more »

Sverige kan få nya restriktioner

© Jessica Gow/TT Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. Arkivbild. Regeringen och Folkhälsomyndigheten planerar för nya smittskyddsåtgärder. Vi står inför en oviss vinter, säger social minister Lena ... Read more »

Zlatan Ibrahimovic om Lukaku-bråket: – Jeg ble sjokkert

Zlatan Ibrahimovic om Lukaku-bråket: − Jeg ble sjokkert Det vakte oppsikt da Inter-stjernen Romelu Lukaku barket sammen med Zlatan Ibrahimovic under en kamp i januar. Nå forteller svensken nye detaljer om ... Read more »

MLB-lockout – första gången på 26 år

© Gene J. Puskar/AP/TT Los Angeles Angels superstjärna Mike Trout, i mitten. Arkivbild. Den nordamerikanska basebolligan MLB har utlyst lockout efter att klubbägarna och spelarfacket MLBPA inte uppnått en överenskommelse ... Read more »

Snøvær i Danmark skaper problemer- flere måtte overnatte på Ikea

© Leveres av ABC Nyheter Snøstorm skapte kaos på veiene rundt Aalborg i Danmark onsdag. Foto: Henning Bagger / Ritzau / AP NTB Seks kunder og rundt 25 ansatte måtte ... Read more »

Camilla Herrem setter rekord igjen: – Det er merkelig

© Foto: Bjørn Steinar Delebekk FÅR IKKE NOK: Camilla Herrem på den første treningen i Pabellón Ciutat Castello. Camilla Herrem setter rekord igjen: − Det er merkelig CASTELLÓ (VG) Hun spiller ... Read more »

Ledare: Vaccinpass ger inte mer tvång – utan mer frihet

© Tillhandahålls av Omni Efter några intensiva politikveckor gör pandemin comeback på några av Sveriges största ledarsidor på torsdagen. Expressens ledarsida tycker att vaccinpassen som började gälla i går ger mer ... Read more »

H2:s nya miljardsatsning: Bygger fabrik i Sydeuropa

© Tillhandahålls av Omni H2 Green Steel ska bygga en ny anläggning tillsammans med den spanska energijätten Iberdrola, skriver DI. Planen är att använda sol och vind för att producera ... Read more »

Restriktioner kan införas redan under nästa vecka: ”Står inför en oviss vinter”

© Tillhandahålls av Omni Sverige kan relativt snart bli tvunget att införa nya restriktioner. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. – Vi står inför en oviss vinter, ... Read more »

20-tal covidsjuka efter Sahlgrenskas personalfest

© Tillhandahålls av Omni En avdelning på Sahlgrenska sjukhuset har drabbats av ett coronautbrott efter en personalfest för två veckor sedan, skriver GP. 400 anställda deltog på festen och ett ... Read more »

Människor fick sova på Ikea och bussar: ”Surrealistiskt”

© Tillhandahålls av Omni Snöovädret har orsakat stora problem i trafiken under natten och morgonen. På torsdagsmorgonen hade Jonatan Bergström, 23, suttit fast i en stillastående buss på E6 söder ... Read more »

Historiske Warholm: – Ingen vil slå meg der

© Leveres av ABC Nyheter Karsten Warholm med sin OL-gullmedalje og det norske flagget dagen etter den historiske OL finalen og verdensrekord i 400 hekk på Olympisk stadion i Tokyo. ... Read more »

Bostadsmarknaden kyls av i norra Sverige

© Carl-Olof Zimmerman/TT Bostadsmarknaden i norra Sverige har drabbats av prisfall. Arkivbild. Norrländska bostadssäljare har fått se priserna sjunka allra mest. Desto ljusare är det då i södra Sverige. Det ... Read more »

Alla stjärnor står rätt – begagnade bilar hårdvaluta

© Tillhandahålls av Omni Den rådande situationen är ganska extrem – priserna har rusat och försäljningstiden har mer än halverats. Begagnade bilar har blivit ”hårdvaluta”, säger Martin Fransson, vd på ... Read more »

Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene

© Terje Bendiksby (NTB) INVITERER: Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) inviterer byrådslederen i Oslo til forhandlinger om ny E6-tunnel på Manglerud. Tunnelstrid i Oslo: – På tide at Raymond Johansen legger ... Read more »

77-åring siktet for å ha hjulpet personer med millioner i skatteunndragelse

Read more »

08.15: Hallengren och FHM har gemensam pressträff

© Tillhandahålls av Omni Klockan 08.15 håller socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell pressträff. Duon ska presentera åtgärder kopplade till pandemin. Följ pressträffen via länken nedan. ... Read more »

Mercedes og Stellantis satser på banebrytende batterier

Gigantene Daimler og Stellantis slår følge med Nissan i en fornyet satsting på neste generasjons batterier for elbiler. En av grunnen til at Toyota har havnet litt bakpå når det ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic