Jill is zwanger van haar broer Joey en haar vriendin

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Jill van Ingen uit Denekamp is hoogzwanger, met dank aan haar broer Joey. Hij doneerde het zaad, waarmee een eicel van Jills vriendin Maaike werd bevrucht. De bevruchte eicel is daarop in de baarmoeder van Jill geplaatst en groeit daarin uit tot een nieuw mens. Over een bijzondere daad van broederliefde. 'Dichterbij dan dit kunnen we het genetisch niet krijgen.'

Jill is zwanger van haar broer Joey en haar vriendin
de Gelderlander

Dit artikel is afkomstig uit de Gelderlander. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

De ronde buik verraadt dat het bijna zover is. Een weekje nog, dan zal ze er zijn, vertelt Jill van Ingen (32). Als alles goed gaat natuurlijk, maar daar gaan zij en haar vriendin Maaike (32) wel vanuit. Volgens de dokter is hun aanstaande dochter gezond. Alles zit erop en eraan, het hartje klopt, ze is klaar voor de wereld.

Dat de kinderwens van de Twentse en de Friezin nu al in vervulling gaat, hadden ze anderhalf jaar geleden niet kunnen bedenken. De wachtlijsten voor een zaaddonor zijn ‘best lang’, ondervonden Jill en Maaike, toen ze daar navraag naar deden. Kort gezegd kwam het erop neer dat er meer vraag dan aanbod was en dat ze achter in de rij konden aansluiten. Maar twee jaar wachten, dat wilden ze niet. De enige manier om het te versnellen, was door zelf met een donor te komen. En zo kwam het stel uit bij Jills broer: Joey.

Global Tech News Daily

“Joey heeft altijd gezegd dat hij zelf geen kinderen wil”, vertelt Jill. Maar haar wens was wel bij hem bekend. Een aantal jaren geleden had hij bij zijn zusje al eens laten vallen dat zij ‘daarvoor’ bij hem terecht kon. Dat hij haar wel wilde helpen, als dat nodig was.

Dj Radical Redemption

Het is voor Joey van Ingen, net als Jill een kind van de Twentse zangeres Marga Bult, een manier om zijn genen toch door te geven, zonder zelf vader te worden. Want dat wil hij niet, simpelweg omdat het niet in zijn leven past. Van Ingen reist namelijk als dj Radical Redemption de hele wereld over, verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding van een kind gaat dan naar zijn mening niet. Zijn onafhankelijkheid is voor zijn carrière bijna net zo belangrijk als z’n draaitafel.

Jill van Ingen en haar vriendin Maaike zijn zwanger. Met dank aan de broer van Jill: Joey. Zijn zaad bevruchtte de eicel van Maaike, die daarna geplaatst werd bij Jill.

Global Tech News Daily

Jill van Ingen en haar vriendin Maaike zijn zwanger. Met dank aan de broer van Jill: Joey. Zijn zaad bevruchtte de eicel van Maaike, die daarna geplaatst werd bij Jill. Foto: Anton Kappers

Ze bespraken het idee. Het zaad van Joey moest een eicel van Maaike bevruchten, de embryo zou vervolgens bij Jill geplaatst worden, zij zou de draagmoeder zijn. Jill overlegde met Maaike. Joey met Jill. Jill en Maaike met Joey. En zo besloten ze begin 2021 om ervoor te gaan. “Voor ons is dit het meest dicht bij onszelf. Dichterbij dan dit kunnen we het genetisch gezien niet krijgen.”

Meerdere ziekenhuizen werden gebeld, met hun voorstel. Maar het antwoord was steevast nee. Niet omdat artsen hun voorstel uit principe afwezen, maar omdat er geen ‘medische noodzaak’ was. “Wij hadden een wensconstructie”, geeft Jill aan. Omdat ze geen vruchtbaarheidsproblemen kenden kwam het erop neer dat ze het reguliere traject in moesten. Dat zou lopen via de donorbank van het ziekenhuis zelf. Zelf zaad aanleveren bleek lastig.

Uiteindelijk kwamen ze bij een kliniek in het Brabantse plaatsje Elsendorp uit. Daar kon het wel. Wel moesten ze langs een ethische commissie. Ze werden, apart van elkaar, getest door psychologen of ze de toekomstige situatie mentaal aan zouden kunnen. ‘Hebben jullie het over de opvoeding gehad?’, ‘wat gaat zijn rol zijn?’, dat soort vragen kwam langs. “De psychologen moesten beoordelen of wij het aan zouden kunnen. Als gezin, maar ook als broer en zus.”

Maaike met in de hand de foto van hun meisje.

Maaike met in de hand de foto van hun meisje. Foto: Anton Kappers

Ze slaagden voor de ‘voorbereidende’ test. En ook daarna verliep alles naar wens. Direct bij de eerste poging was het raak.

Nu, negen maanden later, is het bijna zover. Maaike en Jill zullen de moeders zijn, Joey de oom. “En zo ziet hij het ook echt”, vertelt Jill. “Hij heeft het gedaan om ons te helpen, vindt het mooi om het ‘vanaf de buitenkant’ te zien en te volgen.” Groter zal zijn rol ook niet zijn, dat is zelfs contractueel vastgelegd. Dat is niet verplicht, ze kozen er zelf voor. “Wij kunnen heel goed met elkaar, Maaike en mijn broer ook, maar stel dat er ooit iets zou zijn…”

Roddelpers

Een broer die als zaaddonor dient voor de vriendin van zijn zus: de constructie is niet gebruikelijk. Maar er zou ook geen taboe op moeten rusten, vinden beiden. Er is immers niets incestueus of vreemds aan. Al liet de roddelpers dat vorige week wel zo klinken. ‘Zoon Marga Bult is de vader van haar dochters baby!‘, kopte Story, inclusief uitroeptreken. Jill en Maaike vonden het jammer.

Nog een weekje, en dan bevallen Maaike en Jill van hun eerste dochter. Met dank aan de broer van Jill, Joey.

Nog een weekje, en dan bevallen Maaike en Jill van hun eerste dochter. Met dank aan de broer van Jill, Joey. Foto: Anton Kappers

“Wie het verhaal niet leest, krijgt het idee dat ik een onderonsje met mijn broer heb gehad”, zegt ze. “Vooral Joey kreeg een hoop vragen, hij staat als dj ook meer in the picture. Daarom heeft hij het in een videobericht daarna ook maar uitgelegd.” En ach, zegt ze. Nu waait het ook wel weer over.

Maaike, Joey en Jill, zij zien het vooral als een heel mooi verhaal. Een verhaal ook, waar hun vader gelukkig nog deelgenoot van mocht zijn. Vanaf zijn ziekbed, in het bijzijn van z’n naasten, kon hij in augustus op een echo zien dat hij opa zou worden. “Dat was heel bijzonder, dat we dat konden doen, en confronterend tegelijk”, zegt Jill. “Die echo hadden we eigenlijk een week later gepland staan.” Het was maar goed dat ze het moment naar voren hadden gehaald. “Een paar dagen later overleed hij.”

Het is een groot gemis, geeft Jill aan. Daar tegenover staat de blijdschap, over de geboorte van een nieuw leven. “Ik denk dat het heel mooi is dat het zo kan”, zegt Jill. “Dat we als familie een dusdanige band hebben dat dit bespreekbaar is, dat Joey daarover heeft willen nadenken, dat hij dit voor ons over heeft… Want het is niet niks wat je vraagt, dat realiseren we ons. We zijn hem heel erg dankbaar.”

News Related

OTHER NEWS

Ook Formule 1-team Williams heeft nu datum voor presentatie auto

© ANP Ook Formule 1-team Williams heeft nu datum voor presentatie auto GROVE (ANP) – Het Formule 1-team Williams presenteert volgende week zijn nieuwe auto voor komend seizoen. Tijdens een ... Read more »

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen: geen onderscheid mét of dóór Covid

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opnieuw gestegen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding ... Read more »

Volg LIVE: Bekendmaking nominaties voor Oscars 2022

© Aangeboden door Filmtotaal We hebben al een beetje kunnen oefenen met de nominaties voor de BAFTA’s, de Critics’ Choice Awards en zelfs de uitreiking van de Golden Globes, maar ... Read more »

Verstappen niet bezorgd over FIA-rapport: “Ze kunnen niets doen”

© Aangeboden door GPblog NL Max Verstappen wist na een zenuwslopend seizoen in de laatste ronde van de laatste Grand Prix zijn allereerste wereldtitel te veroveren ten koste van zevenvoudig ... Read more »

VPRO zendt muziekdocumentaire niet uit na beschuldiging van wangedrag

De VPRO gaat de achtdelige muziekdocumentaireserie Villa da Musica niet uitzenden op NPO 2 Extra. De omroep heeft dit besloten naar aanleiding van een tweet van een voormalige redacteur die dinsdag melding maakte van grensoverschrijdend gedrag in de periode waarin de documentaires werden gedraaid. Read more »

Politiebonden roepen op tot actie: geen boetes meer bij lichte overtredingen

De politiebonden roepen agenten op om vanaf woensdag 7.00 uur ruim anderhalve maand geen bekeuringen meer uit te schrijven voor lichte overtredingen. Pas op 28 maart komt de actie ten einde, 'tenzij het kabinet ons tegemoet komt in de vraag om een fatsoenlijke cao', schrijft politiebond ACP op de eigen website. Read more »

Is Fortuna nu 'Eredivisie-waardig'? Ultee wijst op een belangrijke 'maar'

© ProShots Is Fortuna nu ‘Eredivisie-waardig’? Ultee wijst op een belangrijke ‘maar’ Fortuna Sittard trok de afgelopen weken liefst vijf nieuwe spelers aan en rekende zaterdag af met SC Heerenveen. ... Read more »

Ram teaset tweede elektrische pick-up

Ram werkt aan aan de elektrificatie van zijn modellenaanbod. Er komt sowieso een grote pick-up op de STLA Frame-basis van moederbedrijf Stellantis, maar nu krijgen we ogenschijnlijk een ander model ... Read more »

Ajax-supporters zorgen voor vol uitvak in Lissabon op 23 februari

© Aangeboden door Voetbalzone Het duel in de achtste finale in de Champions League tussen Benfica en Ajax is uitverkocht, zo maakt de Amsterdamse club dinsdag wereldkundig. Op 23 februari ... Read more »

Krol na mislopen goud: dan moet het op 1000 meter maar gebeuren

© ANP Krol na mislopen goud: dan moet het op 1000 meter maar gebeuren BEIJING (ANP) – Schaatser Thomas Krol stond dinsdag maar kort stil bij het mislopen van de ... Read more »

‘Barcelona wil defensie volgend seizoen vrijwel volledig op de schop gooien'

© Aangeboden door Voetbalzone Xavi heeft volgend seizoen bij Barcelona een vrijwel volledig nieuwe defensie voor ogen, zo meldt Sport. Met Ferran Torres, Adama Traoré en Pierre-Emerick Aubameyang kreeg de ... Read more »

Neem een kijkje op dit luxe cruiseschip waar je een appartement kan kopen tussen de €350.000 en €7 miljoen

© Aangeboden door Business Insider Nederland Storylines In Kroatië wordt de MV Narrative gebouwd. Het luxe cruiseschip moet in 2024 klaar zijn en is bedoeld om op te wonen en ... Read more »

Hockeysters niet naar India voor interlands Pro League

© ANP Hockeysters niet naar India voor interlands Pro League AMSTELVEEN (ANP) – De Nederlandse hockeysters reizen niet af naar India voor de wedstrijden in de Hockey Pro League in ... Read more »

VIDEO Emotionele Ireen Wüst heeft historische gouden medaille nu écht binnen

Ireen Wüst heeft de historische gouden medaille die ze maandag won op de Spelen in China op de 1500 meter nu echt binnen. © ANP/HH Ireen Wüst ontvangt op Medals ... Read more »

Ajax start tuchtprocedure naar aanleiding van Overmars-zaak

© ANP Voormalig directeur van Ajax, Marc Overmars. Ajax gaat een tuchtprocedure starten naar aanleiding van de kwestie-Overmars. Het Instituut Sportrechtsprak (ISR) zou een aankondiging hebben gekregen van de club ... Read more »

Hockeysters reizen vanwege quarantaineregels niet naar India voor Pro League

De Nederlandse hockeysters reizen niet af naar India voor de Hockey Pro League-wedstrijden in dat land op 19 en 20 februari. Hockeybond KNHB heeft de mondiale federatie FIH verzocht om uitstel van de duels, die zouden worden afgewerkt in Bhubaneswar. Read more »

Na grensoverschrijdend gedrag direct ontslag: 'Waarschuwing niet nodig'

Nieuws over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Marc Overmars heeft ervoor gezorgd dat hij opstapte als directeur voetbalzaken bij Ajax. Maar had zijn werkgever hem ook kunnen ontslaan vanwege het sturen van ongepaste mails en dickpics? Read more »

Rutte komende dinsdag voor het eerst niet aanwezig bij coronapersconferentie

Premier Mark Rutte zal komende dinsdag niet aanwezig zijn bij de coronapersconferentie van het kabinet. Hij zit die dag in de Eerste Kamer voor een debat over de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet. Read more »

Improviseer een Thuiskantoor: Meubelideeën voor Kleine Kamers

We werken wat af thuis. Helaas misschien nog altijd meer dan we liefhebben aan de keukentafel. En als we dan al een kantoor hebben, is het vaak een rommelzolder of ... Read more »

Zo Creëer je een Nieuw Interieur Zonder al te Veel Moeite

We dromen wellicht allemaal wel eens van een goede make-over van ons interieur. Maar misschien heb je daar de puf, de energie of gewoonweg het geld niet voor. Gelukkig weten ... Read more »

Pfizer verkocht vorig jaar voor bijna 37 miljard dollar aan coronavaccins

© Aangeboden door NU.nl Medicijnenfabrikant Pfizer heeft in het afgelopen jaar wereldwijd voor 36,8 miljard dollar (32,2 miljard euro) aan coronavaccins verkocht. Het bedrijf verwacht dit jaar nog eens voor ... Read more »

CTIVD: onderzoek AIVD en MIVD naar sociale media moet beter

© Copyright ANP 2022 CTIVD: onderzoek AIVD en MIVD naar sociale media moet beter DEN HAAG (ANP) – De manier waarop de geheime diensten onderzoek doen naar openbare bronnen zoals ... Read more »

Grote ambities Viaplay: ‘Mikken op honderdduizenden abonnees in Nederland'

© Aangeboden door GPblog NL Ziggo Sport is de uitzendrechten van de Formule 1 kwijtgeraakt aan het Zweedse Viaplay van Nordic Enterntainment Group. De Nederlandse fans die de races live ... Read more »

Williams maakt presentatiedatum voor F1-seizoen 2022 bekend

© Jerry Andre / Motorsport Images Nicholas Latifi, Williams FW43B De afgelopen weken hadden negen van de tien Formule 1-teams al een datum gecommuniceerd voor de onthulling van hun bolide ... Read more »

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt verder

Coronablog Read more »

Aantal patiënten in ziekenhuizen stijgt verder

Coronablog Read more »

Rutte dinsdag voor het eerst niet aanwezig bij coronapersconferentie

Premier Mark Rutte zal dinsdag niet aanwezig zijn bij de coronapersconferentie van het kabinet. Hij zit dinsdag in de Eerste Kamer voor een debat over de regeringsverklaring van zijn nieuwe kabinet. Read more »

Westernfilm Power of the Dog grootste kanshebber bij Oscars

The Power of the Dog van Jane Campion is de grootste kanshebber op een beeldje bij de Oscars, die op 27 maart worden uitgereikt. De film heeft twaalf nominaties te pakken, zo maakten acteurs Tracee Ellis Ross and Leslie Jordan dinsdag bekend. Read more »

Krol dacht drie minuten dat hij goud zou winnen: ‘Maar Kjeld had een superdag'

Thomas Krol dacht drie minuten lang dat hij olympisch kampioen op de 1.500 meter was geworden. De rijder van Jumbo-Visma zag zijn grote concurrent Kjeld Nuis echter in de volgende rit sneller rijden, waardoor hij genoegen moest nemen met zilver en Nuis zijn olympische titel prolongeerde. Read more »

Vrouw vrijgesproken van veroorzaken dodelijk ongeluk Finsterwolde

© Copyright ANP 2022 Vrouw vrijgesproken van veroorzaken dodelijk ongeluk Finsterwolde GRONINGEN (ANP) – De 34-jarige Sandra K. uit Bad Nieuweschans is vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeval ... Read more »

Keith Bakker hoeft van hof niet opnieuw naar Pieter Baan Centrum

© Copyright ANP 2022 Keith Bakker hoeft van hof niet opnieuw naar Pieter Baan Centrum AMSTERDAM (ANP) – De voormalige verslavingsgoeroe Keith Bakker (61) hoeft niet opnieuw ter observatie te ... Read more »

NVDE: nog miljarden aan subsidie nodig voor duurzame warmte

© ANP NVDE: nog miljarden aan subsidie nodig voor duurzame warmte DEN HAAG (ANP) – Voor projecten voor duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie zijn nog miljarden euro’s aan subsidie ... Read more »

Red Hot Chili Peppers komen dit jaar mogelijk met nog een album

© ANP Red Hot Chili Peppers komen dit jaar mogelijk met nog een album De Red Hot Chili Peppers hebben voorzichtige plannen om dit jaar nog een nieuw album uit ... Read more »

McLaren onthult F1-auto in betaalbaar formaat

© Dylan Smit McLaren onthult F1-auto in betaalbaar formaat Op de echte MCL36 moeten we nog een paar dagen wachten, maar McLaren heeft ons alvast een relatief betaalbaar alternatief gegeven: ... Read more »

Rotterdam mag nafluiters niet aanspreken met undercoverboa's

© Copyright ANP 2022 Rotterdam mag nafluiters niet aanspreken met undercoverboa’s ROTTERDAM (ANP) – De gemeente Rotterdam mag geen undercoverboa’s inzetten om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag zoals ... Read more »

Amnesty: scholen in actie tegen seksueel overschrijdend gedrag

© Copyright ANP 2022 Amnesty: scholen in actie tegen seksueel overschrijdend gedrag DEN HAAG (ANP) – Scholen komen volgende week maandag op Valentijnsdag in actie tegen seksueel overschrijdend gedrag. Amnesty ... Read more »

Ajax wil weten of gedrag Overmars strafbaar is en start tuchtprocedure

© Aangeboden door Voetbalzone Ajax start een tuchtprocedure na de kwestie rondom het grensoverschrijdend gedrag van directeur voetbalzaken Marc Overmars, zo laat de KNVB dinsdag weten aan de NOS. De ... Read more »

Schaatsster Wüst heeft historische gouden medaille nu echt binnen

© ANP Schaatsster Wüst heeft historische gouden medaille nu echt binnen BEIJING (ANP) – Schaatsster Ireen Wüst heeft de historische gouden medaille die ze maandag won op de Spelen in ... Read more »

Nuis pakt goud 'kalm en met armpjes op de rug'

© ANP Nuis pakt goud ‘kalm en met armpjes op de rug’ BEIJING (ANP) – Kjeld Nuis piekte net als zijn grote voorbeeld Ireen Wüst op het juiste moment. De ... Read more »

Pfizer verwacht omzet van 54 miljard dollar uit coronavaccins

© ANP Pfizer verwacht omzet van 54 miljard dollar uit coronavaccins NEW YORK (ANP/RTR) – De Amerikaanse farmaceut Pfizer verwacht dit jaar 54 miljard dollar, omgerekend meer dan 47 miljard ... Read more »