Je bent jong en je wilt wat: aandelen of crypto

Asia's Tech News Daily

Je bent jong en je wilt wat: aandelen of crypto

Door onze redacteuren Mandy Fit en Cosette Molijn

Amsterdam. Jongeren kunnen bijna niet om cryptovaluta en beleggen heen. Na (of tijdens) schooltijd zien ze op Instagram en TikTok rappers, voetballers en leeftijdgenoten praten over veelbelovende investeringen in aandelen of cryptomunten. Hun ouders luisteren naar de radio, dus horen ze spotjes voorbijkomen waarin beleggingsapps worden aangeprezen. En als ze ’s avonds naar het sportveld fietsen, komen ze langs de weg reclameborden tegen van cryptomunten, ziet Mary Pieterse-Bloem, directeur vermogensopbouw bij de Rabobank.

De doelgroep voor deze marketingcampagnes groeit, vooral onder jongeren. Van de jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar belegt 42 procent in traditionele beleggingen als aandelen of obligaties, of in cryptomunten, zoals bitcoin. Dat bleek deze week uit onderzoek van kenniscentrum Nibud en de Rabobank. Eerder dit jaar stelde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al vast dat de helft van de nieuwe beleggers tussen de 18 en 34 jaar oud is.

De getallen verbazen Pieterse-Bloem niet. Ze hoort het overal om zich heen, bijvoorbeeld op de Erasmus Universiteit waar ze als hoogleraar financiële markten werkt. Ze merkt het niet alleen bij jongeren met een financiële achtergrond – ook filosofiestudenten zijn benieuwd. En hoewel jongeren met een hogere opleiding en een hoger inkomen vaker beleggen, is de trend in alle lagen te zien, toont het Nibud-onderzoek. Omdat de spaarrente laag is, om sneller vermogen op te bouwen, of als hobby.

„De interesse voor beleggen vind ik an sich heel goed”, zegt Pieterse-Bloem. „Het is een goede manier om vermogen op te bouwen. Op je spaarrekening staat je geld weg te smelten.” Zorgelijker vindt ze de wildgroei aan reclame „voor cryptomunten en andere risicovolle beleggingen”.

Cryptovaluta zijn digitale munten die buiten de regie vallen van een centrale bank, zoals bij traditionele munten wel het geval is. De waarde van cryptomunten varieert veel sterker dan die van traditionele aandelen, laat staan traditionele valuta. Ofschoon het gebruik van de digitale munten toeneemt, ook in horeca en winkels, blijkt soms maar een kleine impuls nodig voor grote waardeschommelingen. Transacties in digitale munten verlopen via een decentraal netwerk van computers, beveiligd door versleutelde ‘datablokjes’ (blockchain). Bitcoin is de bekendste, etherium een andere veelverhandelde cryptomunt.

Pieterse-Bloem: „Het probleem van marketingcampagnes voor cryptovaluta is dat ze speculeren legitimeren. Ik hoor veel spotjes voor cryptoproducten zonder disclaimer als: ‘Je kunt je inzet verliezen.’ Het is bijna niet gereguleerd.”

Hoe zien die campagnes er dan uit?

En hoe worden jongeren verleid om te beleggen?

Advertenties

Wat de afgelopen maanden vooral merkbaar is geweest, is de forse toename van advertenties voor cryptobeleggingen. Volgens gegevens van marketinganalist Nielsen is er op media als radio en tv dit jaar al ruim zes keer zo veel voor geadverteerd als in 2017: van 5.300 naar ruim 33.000 uitingen. Het aantal advertenties op internet lijkt nog vele malen hoger, maar dat is moeilijker bij te houden.

Als het om beleggen in cryptovaluta of ‘traditionele’ aandelen gaat, worden jongeren vooral beïnvloed via sociale media. Dat zegt Eva van Reijmersdal, universitair hoofddocent persuasieve communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Klassieke’ reclame alleen kan de populariteit van beleggen onder jongeren niet verklaren, weet ze. Televisie of radio levert immers weinig op; jongeren gebruiken vooral streamingdiensten zoals YouTube. Ook sociale media als TikTok en Instagram zijn belangrijk om jongeren te benaderen.

Onderzoeksbureau Newcom telde begin dit jaar 1,7 miljoen Nederlandse TikTok-gebruikers. Op Instagram zijn rond de 5,9 miljoen Nederlandsers actief. Op dit soort media praten leeftijdgenoten met elkaar, en dat is heel effectief.

Cruciaal bij uitwisseling van informatie is het gevoel dat iemand op je lijkt. Ook influencers , veelal jongeren met een initiërende rol op sociale media, worden als gelijken ervaren, zegt Van Reijmersdal. „Het commerciële karakter ligt er niet zo dik bovenop als bij een billboard.” Volgens Van Reijmersdal zie je dat bij een rapper als Boef, die vaak financiële aanbevelingen doet op zijn socialemediakanalen.

Soms is onduidelijk of hij daarvoor wordt betaald. „Verwarrend, en niet transparant”, vindt Van Reijmersdal.

Zoiets mag niet, stelt de Stichting Reclame Code. Je moet er altijd open over zijn of je er belang bij hebt een product aan te prijzen. Deze beoordelaar van reclames treedt echter pas op na klachten. Op overtredingen volgt een waarschuwing, geen boete. En klachten ontvangt de organisatie nauwelijks, laat ze weten.

Samen met ondernemer Vasco Rouw (71.000 volgers op Instagram) beheert Boef (1,7 miljoen volgers) de Instagrampagina themillionairsclub.nl. Daarop staan teksten om „je mindset te verbeteren en te werken aan je financiële vrijheid”. Zoals ’Never too young to start an empire, never too old to chase a dream.’

Financiële aanbevelingen gaan soms een stuk verder dan ‘inspirerende’ teksten. Zo worden specifieke cryptomunten of -producten aangeprezen, en dat kan flink mis gaan. Met onder anderen Ajax-directeur Marc Overmars beval Boef het schimmige cryptobedrijf Xpose Protocol aan via Instagram. Toen de eerste groep investeerders vroeg uitstapte, kelderde cryptovaluta Xpose en verloren de achterblijvers samen miljoenen. Experts noemen het bedrijf een piramidespel.

Prijsbewegingen

Ook de flinke prijsbewegingen van cryptovaluta trekken jongeren aan, zegt Pieterse-Bloem van Rabobank. Door te investeren in crypto kan je snel geld verdienen, lijkt de belofte. „De succesverhalen hoor je wel, de treurverhalen niet.”

De boodschap die adverteerders en influencers over cryptovaluta uitdragen, is „typisch een geval van verhalende economie”, zegt Pieterse-Bloem. Het verhaal onder jongeren over crypto is: dit is het geld van de toekomst, en zeker één van die munten gaat het helemaal maken. Maar de Rabobank vindt het nagenoeg onmogelijk cryptovaluta een echte waarde toe te kennen in de bestaande economie, zegt Pieterse-Bloem. De bank biedt klanten dan ook bewust geen mogelijkheid in crypto te handelen.

De risico’s van cryptovaluta weerhouden voetbalclubs overigens niet van sponsordeals met cryptobedrijven. Het Arnhemse Vitesse draagt dit seizoen het logo van cryptoaanbieders op de shirts. Ook onder meer Ajax en PSV kwamen tot sponsorovereenkomsten met cryptohandelaren. Langs de velden stond cryptoreclame, net als op de achtergrond van de interviewplekken.

Wijzen op de risico’s van crypto’s doet Ajax niet, liet de club RTL desgevraagd weten. Dat gebeurt door het bedrijf dat „de daadwerkelijke diensten aanbiedt”.

Intussen volgt financieel toezichthouder AFM alle beleggingsreclame met argusogen. De regels voor aanbieden van beleggingsdiensten zijn duidelijk: daar is een vergunning voor nodig van AFM, De Nederlandsche Bank (DNB) of een andere Europese toezichthouder. Het betrokken bedrijf moet zich houden aan de wetten en regels die gelden voor de informatieverstrekking en distributie. Zo dient het te benoemen dat een klant zijn inleg kan verliezen. Maar afgelopen mei wees de AFM er nog op dat advertenties voor beleggingsproducten nog te vaak onvoldoende of helemaal niet wijzen op risico’s, terwijl ze de voordelen wel onderstrepen.

Toezicht houden op al die ondernemingen is echter lastig, zeker als ze vanuit het buitenland via internet klanten werven. Zoals Grinta Invest, een onderneming die onder meer in Nederland handel aanbood in volgens de AFM „zeer risicovolle financiële instrumenten”. Eind oktober ging de website van Grinta Invest uit de lucht, waarna de AFM klachten ontving van klanten die niet meer bij hun rekening konden. De toezichthouder gaf een publieke waarschuwing uit: Grinta Invest had geen vergunning en mocht helemaal niet actief zijn in Nederland.

Ook moeilijk is het toezicht op advertentie-uitingen. Financiële partijen zonder vergunning mogen in principe hun producten niet promoten, zegt een AFM-woordvoerder. „Maar juridisch geldt dat promotieverbod alleen voor partijen die wél onder ons toezicht staan.”

Voor de promotie van zijn diensten zette Grinta Invest influencers in, die er volgens de AFM een vergoeding voor kregen. Dat vindt de toezichthouder „zeer onwenselijk”, maar ertegen optreden kan hij niet. De influencers hebben geen vergunning en vallen dus niet onder het AFM-toezicht. Maar ze mogen geen beleggingsadvies geven. Handel in cryptovaluta valt überhaupt niet onder AFM- of DNB-toezicht, omdat ze „buiten het financiële systeem vallen”.

Brancheorganisatie Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBN) zegt dat zijn leden geen registratie bij de AFM nodig hebben, alleen bij De Nederlandsche Bank. In totaal staan daar 27 bitcoinbedrijven geregistreerd. Daarvan zijn er elf VBN-lid.

De vereniging heeft zelf regels voor haar leden geformuleerd. Zo moeten ze consumenten goed informeren over de prijs van een product. Voor advertenties heeft de vereniging geen regels, zegt voorzitter Patrick van der Meijde. „We zouden kunnen overwegen daarover iets af te spreken. Maar andere zaken hadden een hogere prioriteit – reclames zijn een opkomend fenomeen.”

De klanten van zijn leden zijn „gewoon meerderjarigen” die zelf keuzes maken, benadrukt Van der Meijde. „En die keuzes moeten natuurlijk wel op basis van de juiste kennis worden gemaakt.”

Hij weet niet zeker of zijn leden de risico’s van cryptobeleggingen altijd vermelden bij publieke reclame-uitingen. In nieuwsbrieven, via e-mail en de apps zelf worden wel duidelijke waarschuwingen gegeven, weet Van der Meijde.

De AFM doet nu onderzoek naar de rol van influencers bij het aanprijzen van beleggingsproducten en crypto’s. Zo wil ze weten of influencers financieel advies geven, en of het provisieverbod – aanbieders van financiële producten mogen derden niet betalen voor verkoop van hun producten – niet wordt overtreden.

Je bent jong en je wilt wat: aandelen of crypto Source link Je bent jong en je wilt wat: aandelen of crypto

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Reverse gas supplies via Yamal-Europe continue for one month

Gazprom noted that it supplied gas to Europe in accordance with consumers’ requests under current contracts Read more »

Standard Chartered names new chief operations, technology officer to turbocharge bank's digital transformation

Standard Chartered has combined the leadership of its operations and technology divisions under one executive following the departure of its chief operating officer. Roel Louwhoff will take on the new ... Read more »

Germany expects COVID-19 cases to peak in mid-February

The Associated PressPeople rush to a train at a subway station in Frankfurt, Germany, Thursday, Jan. 20, 2022 as the daily number of COVID-19 infections are rising again. (AP Photo/Michael ... Read more »

VU returns human rights research funding from China

The university’s main entrance. Photo: Galaufs via Wikimedia Commons The VU university in Amsterdam will stop accepting funds from China to finance a centre for human rights following revelations by ... Read more »

LG Electronics planning to build regional HQ in Riyadh

Photo by: LG Website LG Electronics is said to be mulling on setting up its regional headquarters in Saudi Arabia’s capital city, Riyadh. This means that the company may relocate ... Read more »

Coca-Cola debuts new Coffee Mocha drink flavor

Photo by: Coca-Cola Press Release Coca-Cola announced the release of a new drink, and it was added to its line of coffee and coke blends. The Atlanta, Georgia-headquartered beverage company ... Read more »

Long-haul carrier Emirates resumes Boeing 777 flights to US

DUBAI, United Arab Emirates — Long-haul carrier Emirates said Thursday it would resume its Boeing 777 flights to the U.S. amid an ongoing dispute over the rollout of new 5G ... Read more »

Thai GDP expected to grow 3.5%-4.5% in 2022 despite Omicron - FinMin

FILE PHOTO: Finance Minister Arkhom Termpittayapaisith speaks at the “Bangkok Post International Forum 2021: Unleashing the Future: A Glimpse into 2022 and Beyond” on Dec 2, 2021. (Bangkok Post photo) ... Read more »

Thai GDP growth of 4% still possible next year despite Omicron - FinMin

FILE PHOTO: Finance Minister Arkhom Termpittayapaisith speaks at the “Bangkok Post International Forum 2021: Unleashing the Future: A Glimpse into 2022 and Beyond” on Dec 2, 2021. (Bangkok Post photo) ... Read more »

McDonald's brings back Blueberry & Crème Pie

Photo by: McDonald’s Website McDonald's just brought back one of the favorite desserts, and it is now back in its stores. The fast-food chain is excited to reveal the return ... Read more »

More workers off sick, as supermarkets warn of empty shelves

The number of people off work sick was ‘exceptionally’ high for the second month in a row in December, according to health and safety companies ArboNed and Human Capital Care. ... Read more »

PepsiCo, Beyond Meat's first plant-based venture is reportedly a vegan jerky snack

Photo by: Beyond Meat Press Release PepsiCo and Beyond Meat have previously signed a joint venture to create plant-based food items. Now it was said that the companies have already ... Read more »

Amazon plans a clothing store for a Southern California mall

The Associated PressFILE – Daniel Thorpe, of Hoboken, N.J., uses the Amazon app to pay for his purchase at the Amazon 4-star store in the Soho neighborhood of New York, ... Read more »

Popeyes officially lands in India with its first store opening in Bengaluru

Photo by: Popeyes Press Release Popeyes has finally arrived in India, and the very first restaurant outlet is located in Koramangala in the south-eastern part of Bangalore or Bengaluru. Another ... Read more »

Swire Properties sells Florida site to a venture between Kushner family and New York-listed Reit Aimco

Hong Kong developer Swire Properties has sold a property site in Florida to a US venture partly owned by the family of Jared Kushner, the son-in-law of former president Donald ... Read more »

NFT: Coinbase, Mastercard team up for NFT marketplace purchases

Photo by: Jeremy Bezanger/Unsplash Coinbase and Mastercard have signed a deal for purchases on the former’s NFT marketplace. The aim of the partnership is to allow people who are not ... Read more »

Europe needs long-term contracts with gas suppliers, says Hungarian Foreign Minister

Russia has proved to be a reliable partner in this area, Peter Szijjarto stressed Read more »

Meet the ‘Covid expats' who moved abroad during the pandemic. Here's what they learned about work

Jasmina007 | E+ | Getty Images LONDON — Moving overseas might not seem like the most obvious thing to do during a pandemic, but for many people, Covid-19 provided the nudge they needed ... Read more »

Why the US Fed and PBOC both risk making policy mistakes

Over the past few months, one worry has been at the forefront of many investors’ minds: the threat of a major policy mistake by one of the world’s leading central ... Read more »

First Thai rice shipment delivered using Laos-China railway

A first shipment 1,000 tonnes of Thai rice has been delivered using the Lao-Chinese railway to Chongqing, marking a new chapter in exports to China, the Agriculture and Cooperatives Ministry ... Read more »

Asian stocks rise after China rate cuts, Japan export gain

The Associated PressA currency trader watches monitors at the foreign exchange dealing room of the KEB Hana Bank headquarters in Seoul, South Korea, Thursday, Jan. 20, 2022. Asian stock markets ... Read more »

Cryptocurrency: Crypto ATMs in Singapore deactivated amid bank clampdown

Photo by: Don Metznik/Pixabay Singapore is one of the countries that have cryptocurrency ATMs or automated teller machines for bitcoins. However, they were reportedly ordered shut down by the Singaporean ... Read more »

MOEX index up by 0.72% to 3461.73 points at trade start

By 7:00 Moscow time, the index was at 3451.5 Read more »

Australia wouldn't let Novak Djokovic in, but backpackers are accepted with open arms

Prime Minister Scott Morrison on Wednesday announced Australia will refund visa fees for vaccinated backpackers who arrive within the next three months. The country — whose tight, pandemic border policies ... Read more »

Army Corps to spend $732M on Mississippi River lock upgrade

ST. LOUIS — The U.S. Army Corps said it will spend $732 million to expand a lock and dam system to help barges more efficiently transport millions of tons of ... Read more »

Dollar rises to 76.22 rubles

Euro remains at 86.45 rubles Read more »

Evergrande, Kaisa and other indebted developers get a break as China's rate cuts release funds to relieve their cash crunch and mounting debt

China’s publicly traded developers soared in the stock market, as the first cut in mortgage rates in two years combined with a government plan to grant them easier access to ... Read more »

Place your bets on Chinese stocks to beat global peers in the next six months on policy divergence, BCA Research says

Chinese stocks, among the worst performers in 2021, are likely to outperform global peers within the next six months, offering protection from a sell-off stoked by higher US Treasury yields, ... Read more »

Unilever won't up £50bn offer for GSK-Pfizer unit

British pharmaceutical group GlaxoSmithKline said it had received three unsolicited offers from Unilever for GSK Consumer Healthcare — all of which were rejected for being too low LONDON: Consumer goods ... Read more »

Alibaba, Chinese developers lift Hong Kong stocks to two-month high as China cuts interest rates, unveils spending stimulus

Hong Kong stocks rose to the highest level in about two months after China cut a key lending rate for a second time in a month and stepped up infrastructure ... Read more »

World Bank chief contrasts Microsoft deal with poor countries' debt

World Bank President David Malpass said debt payments poor countries need to make are “staggering” and debt loads are becoming unsustainable WASHINGTON: After Microsoft announced it would spend tens of ... Read more »

China cuts benchmark loan rate for second consecutive month in latest response to economic slowdown

China cut its benchmark lending rate for the second consecutive month on Thursday in the latest move to shore up the cooling economy. The one-year loan prime rate (LPR) – ... Read more »

Jim Cramer, who once saw oil stocks as uninvestable, explains why he changed his mind

CNBC's Jim Cramer on Wednesday offered a defense of his newfound optimism about investing in oil stocks, contending that he changed his mind after concluding the circumstances had evolved. “From ... Read more »

Cramer says not all stocks are struggling to start 2022: 'You just need to know where to look'

CNBC's Jim Cramer said Wednesday he believes it's possible for investors to build a successful portfolio despite Wall Street's tough start to 2022. “Real companies doing real things with tremendous ... Read more »

Cramer's lightning round: You're in good shape with Commercial Vehicle Group

DuPont de Nemours: “Sold it for the [charitable trust] yesterday. Why? Because it had moved up. We wanted to be able to take a good gain.” Commercial Vehicle Group: “I ... Read more »

Banks in Asia-Pacific must ‘make up ground fast' in implementing sustainability practices, according to Mazars study

Banks in the Asia-Pacific region need to “make up ground fast” in terms of implementing sustainability practices, as their global peers have made significant progress, according to a study by ... Read more »

AP FACT CHECK: Biden puffs up claims of virus, job gains

The Associated PressPresident Joe Biden leaves after a news conference in the East Room of the White House in Washington, Wednesday, Jan. 19, 2022. (AP Photo/Susan Walsh) WASHINGTON — In ... Read more »

Test & Go for overseas arrivals to be restored, fine-tuned

International passengers arrive at Suvarnabhumi airport on Dec 20, 2021, shortly before the suspension of the Test & Go entry scheme. (Photo: Varuth Hirunyatheb) The Test & Go programme will ... Read more »

SEC's Gensler says brokerage apps want users to trade frequently, which can be bad for small investors

Securities and Exchange Commission Chair Gary Gensler on Wednesday issued a warning to retail investors who use commission-free brokerage apps to buy and sell stocks. In an interview with CNBC's ... Read more »

South Korea's kimchi exports reach $159.9 million in 2021 to register trade surplus for first time in 12 years

Japan was the biggest importer of kimchi from South Korea. South Korea’s kimchi exports last year reached US$159.9 million, up by 10.7 percent from the previous year, sustaining the increase ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic