Intel klar til at bygge chipfabrikker i Europa - men kræver 238 mia. kroner af EU

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Intel klar til at bygge chipfabrikker i Europa - men kræver 238 mia. kroner af EU
© Intel Intel klar til at bygge chipfabrikker i Europa – men kræver 238 mia. kroner af EU

Hvis EU åbner for pengekassen, så er amerikanske Intel klar til at bygge op mod otte nye chipfabrikker i Europa, hvoraf flere vil producere de mest avancerede og krævende chips, som ellers kun fremstilles i Sydkorea og Taiwan lige nu.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Det fortæller Intels chef for Tyskland Christin Eisenschmid i et interview med mediet Euractiv, hvor hun understreger, at nye europæiske Intel-fabrikker vil bruge »den nyeste teknologi, eksempelvis to nanometer eller mindre.«

I dag kan Intel producere chips som fremstilles efter syv nanometer processer.

Global Tech News Daily

Angiveligt er Intel klar til at bygge otte nye chipfabrikker i Europa til en samlet omkostning på 80 milliarder euro, altså tæt på 600 milliarder danske kroner over de næste 10 til 15 år.

Men 40 procent af det samlede beløb skal finansieres af EU eller EU-lande, hvilket svarer til 32 milliarder euro, altså 238 milliarder danske kroner.

Global Tech News Daily

»De 40 procent er nogenlunde det beløb det kræves at lukke det finansielle gab, der eksisterer vis-á-vis Asien,« siger Christin Eisenschmid til Euractiv.

Læs også: Chipkrise booster hjemtagning af produktudvikling: Tesla viser vejen

Ny chip-pakke på vej i EU

Udmeldingen kommer få uger før EU-Kommissionen forventes at præsentere en ny stor indsats, Chips Act, der skal fremtidssikre de europæiske forsyningskæder for chips og halvledere.

»De fleste forsyninger kommer fra en håndfuld producenter uden for Europa. Det er en afhængighed og usikkerhed, vi simpelthen ikke har råd til,« sagde

Ursula von der Leyen i forbindelse med åbningen af World Economic Forum i sidste uge i følge Reuters.

Siden corona-krisens start i foråret 2020 har der været en global mangel på mikrochips. I Europa har manglende adgang til mikrochips resulteret i lukkede bilfabrikker.

Danske virksomheder kæmper på lige fod med resten af verden om at skaffe komponenter til tiden. En undersøgelse fra oktober fra DI Digital, som repræsenterer den danske elektronikbranche, viste, at tre ud af fire adspurgte virksomheder har problemer med at skaffe de nødvendige mikrochips.

En ny undersøgelse fra det amerikanske handelsministerium viser, at den gennemsnitlige lagerbeholdning af mikrochips hos 150 mikrochipforbrugende virksomheder er skrumpet fra 40 dage til 5 dage i perioden fra 2019 til 2021.

Læs også: Chipkrisen giver elbiler et forspring – fossilbiler ryger bag i køen

DTU Nanolab vil udvide

I dag fremstilles lidt over 10 procent af den globale chipproduktion i Europa, hvor blandt andet Bosch, ST, Infineon, NXP, samt de amerikanske Global Foundry og Intel alle har fabs, altså chipfabrikker. Fælles for de europæiske chipproducenter er, at de fremstiller mikrochips på ældre fremstillingsteknologier i en lavere prisklasse. Danmark har ikke en stor tradition for chipproduktion i stor volume. Der findes dog en række mindre renrumsfaciliteter rundt om i Danmark, blandt andet på DTU Nanolabo og Grundfos i Farum.

På DTU Nanolab vil man også gerne skalere sine faciliteter, så både universiteter og virksomheder er bedre sikret mod lignende chipkriser i fremtiden. Derfor arbejder DTU Nanolab på at udvide sine renrum, som i forvejen er et af de største renrum i Danmark. Dagligt bruges det udover forskning og undervisning også til udvikling og produktion af en lang række sensorchips fra op mod 30 danske virksomheder.

Ifølge den største tyske chipproducent Infineon Technologies forventes chipkrisen at fortsætte ind i 2023, før udbud og efterspørgsel matcher nogenlunde.

Infineon har selv investeret i en ny fabrik i Tyskland for nyligt, ligesom Bosch indviede en ny stor chipproduktion i Dresden sidste år.

Læs også: Chip-fabrik i Dresden: Kig med ind i 70.000 kvm renrum

Det er dog ikke nok til at indfri EU-Kommissionens målsætning om at fordoble Europas globale markedsandel inden chip- og halvledere til 20 procent inden 2030.

Læs også: DTU Nanolab håber at fordoble renrum til chip- og sensorproduktion

EU forventes at bøje konkurrenceregler

Den store udfordring ved at skalere produktionskapaciteten af chip- og halvledere er prisen. En chipfabrik koster mange milliarder, da udstyret er ekstremt komplekst.

For at tiltrække investeringer, enten fra store internationale spillere som Intel, Samsung og TSMC, eller europæiske aktører som Bosch, ST eller Infineon, er det forventningen af EU-Kommissionen vil lempe reglerne for statsstøtte til chip- og halvlederproduktion.

Det ser altså umiddelbart ud til at den fransk-tyske alliance, med den franske EU-Kommissær Thierry Breton i spidsen, vinder første runde af armlægningen om den kommende EU-chippolitik. Breton drømmer om at genoplive ideer om nye europæiske teknologigiganter i stil med Airbus. I den modsatte grøft står den danske EU-Kommissær Margrethe Vestager og en række mindre EU-lande, blandt de nordiske, som er mere skeptiske over for en lempelse af konkurrencereglerne.

Læs også: ANALYSE: Vil vi konkurrere med os selv eller resten af verden?

»Jeg hører om summer på startinvesteringer for at være fuldstændig selvforsynende, der gør, at det ikke kan lade sig gøre,« lød det fra Margrethe Vestager i et interview med amerikanske CNBC tilbage i november.

Læs også: Vestager midt i chipkrise: Ikke muligt for EU at blive selvforsynende

Den nye udmelding fra Intel kom mindre end et halvt år efter Intels topchef, Pat Gelsinger, ifølge anonyme EU-kilder, i september fortalte EU-Kommissionen, at Intel er klar til europæisk produktion, hvis der følger omkring 60 milliarder danske kroner med i EU-støtte.

Den tyske regering har for nyligt annonceret at de står klar med statsstøtte for omkring tre milliarder euro til virksomheder, der vil etablere tysk chipproduktion. Det er dog stadig langt fra de 32 milliarder euro, som Intel kræver.

Mens de europæiske investeringer i chipteknologi endnu er begrænset og alle venter på EU-Kommissionens tilgang, så buldrer investeringer derudaf i både USA, Taiwan og Sydkorea. I sidste uge annoncerede Intel, at de vil bygge en chipfabrik i Ohio i USA til en pris af omkring 132 milliarder danske kroner, og at investeringerne vil vokse til svimlende 660 milliarder kroner inden 2030. Det sker med hjælp fra den amerikanske præsident Joe Biden, hvis regering for nyligt har afsat op mod 350 milliarder danske kroner til at udvikle den amerikanske chip- og halvlederindustri.

Tilsvarende har Samsung og TSMC i løbet af det seneste år annonceret vanvittige investeringer på flere hundrede milliarder af danske kroner i et forsøg på at imødegå den efterhånden ustoppelige globale appetit på mikrochips.

Læs også: Europa afhængig af USA og Asien: Nu skal vi finde den dyre vej mod teknologisk suverænitet

News Related

OTHER NEWS

Karsten Dybvad stopper som bestyrelsesformand i Danske Bank

© Liselotte Sabroe/Scanpix Karsten Dybvad har været bestyrelsesformand i Danske Bank siden 2018. Nu stopper han snart. (Arkivfoto) Danske Banks bestyrelsesformand ønsker at trække sig fra posten. Karsten Dybvad, der ... Read more »

Antallet af svin i de danske stalde falder

© Henning Bagger/Scanpix Der er blevet længere mellem grisene i de danske svinestalde. Tal fra Danmarks Statistik viser, at svinebestanden faldt med 1,8 procent i 2021. (Arkivfoto) Der er blevet ... Read more »

Flere passagerindtægter er med til at fordoble DFDS' overskud

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix DFDS har forbedret resultaterne i 2021 på trods af modvind fra flere sider. (Arkivfoto) Det danske rederi DFDS har løftet resultaterne i 2021, selv om der ... Read more »

Naturfond finder plastik i selv de mest uberørte havområder

© Munir Uz Zaman/AFP WWF Verdensnaturfonden erkender, at det vil være “ekstremt svært og ekstremt dyrt” at forsøge at rense havene for plastik. (Arkivfoto) Plastaffald har infiltreret alle hjørner af ... Read more »

Ros fra Putin til Macron kan pege i en fredeligere retning

© Pool/Reuters Emmanuel Macron og Vladimir Putin talte søndag længe om mulige løsninger på uenighederne mellem Nato og Rusland i spørgsmålet om Ukraine. Mere end fem timer brugte Frankrigs præsident ... Read more »

Biden: Hvis Rusland angriber Ukraine så lukker Nord Stream 2

© Kay Nietfeld/Scanpix Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, på besøg mandag i Det Ovale Værelse i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden. Hvis Rusland invaderer Ukraine, vil der ikke længere ... Read more »

Østrigsk skiløber skriver historie med OL-guld i Kina

© Joe Klamar/AFP Matthias Mayer triumferede tirsdag i super-G ved OL i Beijing. Dermed skrev han olympisk historie. Som den første mandlige skiløber vandt Matthias Mayer guld for tredje olympiske ... Read more »

Piger har næsten dobbelt så ofte senfølger efter corona som drenge

© Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Et nyt dansk studie om senfølger efter coronasmitte hos unge viser, at piger næsten dobbelt så ofte som drenge har længerevarende symptomer. (Arkivfoto) Der er forskel ... Read more »

DIF-formand: Isolerede OL-atleter flyttes til nyt hotel

© Gints Ivuskans/AFP Nick Olesen har sammen med Matthias Asperup været isoleret på et særligt hotel siden ankomsten til Beijing tirsdag i sidste uge. Der er bedre forhold på vej ... Read more »

Neil Young says Spotify staffers should 'get out of the place before it eats up your soul'

A version of this article first appeared in the “Reliable Sources” newsletter. You can sign up for free right here. © Gary Miller/Shock Ink/Getty Images EAST TROY, WISCONSIN – SEPTEMBER ... Read more »

Politi modtager op til 100 opkald om 22-årig kvindes forsvinden

© Nordjyllands Politi/Free 22-årige Mia Skadhauge Stevn har ikke givet lyd fra sig, efter at hun natten til søndag var i byen i Aalborg. Overvågning viser, at hun satte sig ... Read more »

Amerikansk medie fremhæver dansk film som stærkt oscarbud

© Valerie Macon/AFP Tirsdag eftermiddag dansk tid bliver det afsløret, hvilke film der er nomineret til dette års oscaruddeling. (Arkivfoto) Når nomineringerne til dette års oscaruddeling afsløres tirsdag eftermiddag dansk ... Read more »

Dyrlæger på barrikaderne i frustration over medicinregler

© Henning Bagger/Scanpix Dyrlæge Karina Hou Larsen forudser, at den nye EU-forordning om veterinærmedicin kan øge udskrivelsen af antibiotika til for eksempel svin, selv om hensigten er at sænke forbruget. ... Read more »

Skrækskade sender ung amerikaner hjem fra vinter-OL

© Luca Bruno/Scanpix Nina O’Brien brækkede mandag benet i sit andet gennemløb i kvindernes storslalom ved vinter-OL i Beijing. Den amerikanske alpinskiløber Nina O’Brien er ude af vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Medie: FC Barcelona indgår milliardaftale med Spotify

Fodboldklubben FC Barcelona er angiveligt tæt på at kunne annoncere en sponsoraftale i milliardklassen med musikstreamingtjenesten Spotify. Det melder den catalanske radiostation Rac1 mandag. Ifølge mediet er den spanske storklub ... Read more »

Quarterback-stjerneskud har is i maven op til Super Bowl

© Jay Biggerstaff/Scanpix Joe Burrow fejrer sejren mod Kansas City Chiefs 30. januar. (Arkivfoto) Mange ville nok tilgive Cincinnati Bengals for en smule neglebideri op til Super Bowl-opgøret mod Los ... Read more »

Bernal efter hospitalsudskrivelse: Jeg føler mig genfødt

© Handout/AFP Den colombianske cykelstjerne Egan Bernal hylder de læger, der reddede hans liv efter cykelstyrt, så han søndag kunne udskrives fra Sabana Universitetshospital i Bogota. Den colombianske cykelstjerne Egan ... Read more »

Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP

© Gamereactor Manden bag Psychonauts 2 vil helst kaste sig over en ny IP Den legendariske spildesigner Tim Schafer og hans studie Double Fine leverede et af sidste årets største ... Read more »

Eriksen ser frem til at lægge hjertestop bag sig hos Brentford

Christian Eriksen ser frem til at kunne lægge fortællingen om sit hjertestop bag sig og vende fokus tilbage på fodbolden, når han forhåbentlig snart får comeback for sin nye klub ... Read more »

Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine

© Liselotte Sabroe/Scanpix Forsvarsminister Morten Bødskov vil drøfte dansk våbensending til Ukraine med forsvarsforligskredsen i Forsvarsministeriet onsdag morgen. (Arkivfoto) Forsvarsminister Morten Bødskov (S) kalder situationen omkring Ukraine for “meget, meget ... Read more »

POPULER Internasional: Kata-kata Terakhir Rayan Oram | Status Darurat di Ottawa Kanada

TRIBUNNEWS.COM – Rangkuman berita populer Tribunnews di kanal Internasional dapat disimak di sini. Kata-kata terakhir dari Rayan Oram, bocah lima tahun asal Maroko yang terjebak di sumur sedalam 32 meter ... Read more »

Gobierno de Túnez desplegó a sus fuerzas de seguridad para clausurar la sede del poder judicial

El acceso a la sede del Consejo Superior de Magistratura (CSM) de Túnez fue clausurado por las fuerzas de seguridad que controla el gobierno. La acción contra el poder judicial ... Read more »

Esquiadores suecos advierten que el frío en Beijing 2022 es peligroso para los atletas

El equipo sueco de esquí encendió las alertas por el frío en Beijing 2022 y el peligro para las atletas. La representación del equipo de esquí de Suecia pedirá a ... Read more »

Efter knap to år åbner Australien for udenlandske turister

© Stringer/Reuters På et pressemøde mandag meddelte den australske premierminister, Scott Morrison, at landets grænser åbner for turister fra den 21. februar. Foto: Stringer Australien åbner sine grænser for færdigvaccinerede ... Read more »

3,9 millioner bor i områder der kan blive omfattet af logning

Hvis regeringens forslag om logning af borgernes teledata bliver til virkelighed, kan 3,9 millioner danskere komme til at bo i områder, hvor teledata kan blive indsamlet. Det svarer til 67 ... Read more »

Divorce documents provide a rare glimpse into the wealth of Republican Senate candidate David McCormick

© Tom Williams/CQ-Roll Call David McCormick said he’s running for the US Senate in Pennsylvania to “fight the woke mob.” Tom Williams/CQ-Roll Call Republican David McCormick brings big money and ... Read more »

Politiet beder om privat videoovervågning i søgen efter 22-årig

© /Free Søndag morgen klokken 06.09 blev 22-årig Mia Skadhauge Stevn samlet op af denne bil. I et forsøg på at spore bilens færden beder politiet nu alle med privat ... Read more »

Højgaard suser op på verdensranglisten og øjner top-50

© Andrew Medichini/Scanpix Nicolai Højgaard kysser trofæet efter sin sejr i Italian Open i september 2021. Det var hans første sejr på DP World Tour. Søndag vandt han sin anden, ... Read more »

Túl gyorsan fogytak a balos miniszterelnökök, a perui elnök kinevezett egy szélsőjobbost, akinek 4 nap után kellett lemondania, mert megvádolták, hogy megverte a 29 éves lányát és a feleségét

© Technológia: 444.hu Azok szemében, aki csak a szalagcímeket olvassák el, egészen meglepő politkai utat járt be fél évvel ezelőtti megválasztása óta Pedro Castillo perui elnök. Castillót, egy marxista-leninista párt ... Read more »

Hasbro øger salget takket være velkendte fantasy-brands

Et større salg af spillekort og brætspil har i 2021 været med til at give vækst hos den amerikanske legetøjsvirksomhed Hasbro. Det viser selskabets årsregnskab, der er offentliggjort mandag. Samlet ... Read more »

Storbritannien opgiver VM: Vil jagte EM i 2028

Storbritannien og Irland opgiver planerne om at byde på værtskabet til VM i 2030. De vil i stedet forsøge at jagte EM-værtskabet i 2028. Det meddeler de fem involverede fodboldforbund ... Read more »

Nike skrotter aftale med voldtægtsanklaget Greenwood

© Paul Ellis/AFP Mason Greenwoods sponsoraftale med Nike er revet over, meddeler det amerikanske tøjmærke mandag. Det amerikanske tøjmærke Nike vil ikke længere associeres med den engelske fodboldspiller Mason Greenwood. ... Read more »

Politi frygter at 22-årige Mia er offer for forbrydelse

Politiet frygter, at den 22-årige Mia Skadhauge Stevn, der forsvandt i Aalborg søndag morgen efter en bytur, har været udsat for en forbrydelse. Det skriver Nordjyllands Politi mandag aften i ... Read more »

Közel 70 milliárd forintnyi kártérítést fizet a Teva gyógyszergyár Texasnak a fájdalomcsillapítójuk által okozott opioidválság miatt

© Technológia: 444.hu 225 millió dollárról kötött (kb. 69,5 milliárd forint) egyezséget a Teva gyógyszergyártó vállalat és Texas állam a követelések kifizetésére, melyek abból származtak, hogy a gyógyszergyár opioidválságot okozott, ... Read more »

Macron z wizytą w Moskwie. Putin: Łączy nas wspólne zaniepokojenie o bezpieczeństwo w Europie

Spotkanie Putin – Macron Spotkanie Putin – Macron Spotkanie Putin – Macron Prezydent Francji Emmanuel Macron spotkał się z prezydentem Rosji Władimirem Putinem. Przywódcy rozmawiali o kryzysie wokół granic Ukrainy. ... Read more »

Politiet anholder mand i forbindelse med mistænkeligt dødsfald

I forbindelse med efterforskningen af et mistænkeligt dødsfald i Nr. Felding har politiet anholdt en mand, der skal afhøres i forbindelse med dødsfaldet. Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi i ... Read more »

Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+

© Gamereactor Spider-Man: No Way Home kommer hverken til Netflix eller Disney+ Spider-Man: No Way Home befinder sig et lidt mærkeligt sted i forhold til placering på en streamingtjeneste. Selvom ... Read more »

Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet

© Leveret af Mandekogebogen Foto: Pexels – Øl-ordbog: Guide til de forskellige øl og øltyper på markedet Foto: Pexels Har du også nogen gange lidt svært ved at overskue de ... Read more »

Peng Shuais udtalelser ændrer intet for stålsat forbund

© Unknown/Scanpix Peng Shuai har vist sig offentligt ved vinter-OL i Beijing og har senest afvist, at hun har anklaget nogen for seksuelle overgreb. Kvindernes internationale tennisforbund, WTA, har mandag ... Read more »

Smitteopsporing skærer en tredjedel af medarbejderne fra

© Martin Sylvest/Scanpix Fra 1. februar stoppede coronavirus med at være betegnet som en samfundskritisk sygdom. Samme dag stoppede smitteopsporingen med at ringe uopfordret til nyligt smittede borgere. (Arkiv). Der ... Read more »