Ikke pisk en allerede galopperende hest

Asia's Tech News Daily

Ikke pisk en allerede galopperende hest
© Foto: Braata, Espen IKKE OVER NATTEN: – Politikerne må gi folk tid til å bli med på elektrifiseringen av bilparken. De kan ikke forvente at det skjer i løpet av noen få år rett og slett fordi folks privatøkonomi ikke tillater dem å kjøpe seg så nye biler, skriver NAF-sjef Stig Skjøstad.

Ikke pisk en allerede galopperende hest

Folk kjøper elbiler som aldri før. Nettopp derfor bør vanlige folk skjermes for usosiale avgifter på bensin og diesel.

Publisert: 22.10.21 kl. 15:00

STIG SKJØSTAD, adm.dir Norges Automobil-forbund, NAF

Ikke pisk en allerede galopperende hest
© Foto: Erik Norrud

Forrige tirsdag ga Erna Solberg en dårlig avskjedsgave til alle med et transportbehov i Norge: Flere milliarder kroner i økte avgifter på å kjøpe, eie og bruke bil, både for bensin- og dieselbiler, ladbare hybrider og elbiler.

Dagen etter kom Støre og Vedum som hverdagshelter for hverdagsreisen med ny regjeringsplattform. Her heter det at de vil «…redusere avgifter som rammer folk flest, som for eksempel elavgift og drivstoffavgifter, og innrette miljø- og klimaavgifter sosialt rettferdig og geografisk.»

Den lykken varte i nøyaktig to dager. Da kom klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide og skapte ny forvirring om løftet i regjeringsplattformen. Han uttalte at «å redusere drivstoffavgifter» skal forstås som høyere avgifter ved pumpa. Den tolkningen bør Senterpartiet snarest dementere, og forsvare regjeringsplattformen og løftene partiet har gitt gjennom hele valgkampen om at bilavgiftene ikke skal økes.

Onsdag sa Støre at avgifter som rammer folk helt likt, som drivstoffavgift, skal ned.

Omstillingen av bilparken skjer i et rekordtempo. Det er vanskelig å omstille den norske bilparken raskere enn vi gjør i dag. I september var over 90 prosent av nybilsalget til privatbilister elbiler.  Mange elbiler har lange ventelister. Det selges så mye elbiler som det er praktisk mulig å gjøre.

Dette er viktig i et klimaperspektiv. Om salget av elbiler holder seg høyt vil rundt 60 prosent av alle personbiler i den norske bilparken være nullutslippsbiler i 2030. Det betyr en overoppfyllelse av personbilen sitt bidrag til klimamålet for denne delen av transportsektoren. Målet er 50 prosent kutt. Med 60 prosent elbiler vil målet være mer enn nådd i 2030. Nettopp derfor er en økning av drivstoffavgiftene unødvendig: Klimamålene nås uten økte drivstoffavgifter. Det er ikke noe poeng i å piske en allerede galopperende hest.

Avgiftene på bil er i tillegg allerede høye nok fra før. Regjeringen sier de ønsker en CO₂-pris på 2000 kroner tonnet i 2030, opp fra dagens snaut 600 kroner tonnet. Transportøkonomisk institutt har imidlertid regnet ut at en vanlig bilist allerede i dag betaler 12 000 kroner tonnet for CO₂ når man inkluderer alle avgifter på bil. Det er seks ganger så mye som andre sektorer betaler – i 2030.

En tredje årsak til at avgiftene på drivstoff ikke bør økes er at vanlige folk sjelden har råd til å kjøpe seg ny bil. Fire av fem kjøper bruktbil. Enn så lenge er tilbudet av brukte elbiler langt mindre enn brukte bensin- og dieselbiler. I tillegg har Solberg-regjeringen foreslått å innføre en omregistreringsavgift på 6 700 kroner på opptil fire år gamle elbiler.

Politikerne må derfor gi folk tid til å bli med på elektrifiseringen av bilparken. De kan ikke forvente at det skjer i løpet av noen få år rett og slett fordi folks privatøkonomi ikke tillater dem å kjøpe seg så nye biler.

Når det er vanskelig å få nordmenn til å kjøpe elbil raskere enn i dag, framstår forslaget om økte bensin- og dieselavgifter mer og mer som et grep for å få inn mer penger til staten, ikke et klimatiltak. Økte bil- og bensinavgifter vil først og fremst være en ekstra økonomisk belastning for alle med et transportbehov. Folk har legitime transportbehov i hverdagen. De færreste kjører bil for moro skyld.

For mange, også i sentrale strøk er kollektivtrafikk et dårlig alternativ til bilen. I NAFs trafikantbarometer, en nasjonal undersøkelse med over 4000 deltakere, oppga 41 prosent at de ville brukt lengre tid om de kun reiste kollektivt til jobb, studier eller skole. 53 prosent av disse igjen ville fått over en halv times lengre reisevei.

Regjeringen må ha bedre alternativ til utslippskutt enn å gi vanlige folk valget mellom høyere regninger eller tapt tid.

Publisert: 22.10.21 kl. 15:00

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

77-åring siktet for å ha hjulpet personer med millioner i skatteunndragelse

Read more »

Mercedes og Stellantis satser på banebrytende batterier

Gigantene Daimler og Stellantis slår følge med Nissan i en fornyet satsting på neste generasjons batterier for elbiler. En av grunnen til at Toyota har havnet litt bakpå når det ... Read more »

Økokrim: 80 coronasvindel-saker på politiets bord

© Leveres av ABC Nyheter Førstestatsadvokat Petter Nordeng sier det fort kan bli flere hundre siktede og mistenkte i coronasvindelsakene som etterforskes. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB – Politiet ... Read more »

Space Force-general: Amerikanske satellitter er under angrep

© Leveres av ABC Nyheter Space Force-general David Thompson frykter at USA vil tape romkappløpet. Den amerikanske generalen David Thompson avslører at amerikanske satellitter til stadighet blir utsatt for laser- ... Read more »

Afghanske lærere sikret skolegangen for jenter i Herat

© Leveres av ABC Nyheter En afghansk jente leser høyt for klassen mens læreren følger med. Undervisningen skjer ved Tajrobawai skole i Herat. Disse jentene er heldige, rundt om ellers ... Read more »

Rimmen og Skjelbred skal styre OL-kvelden på TV

© (NTB scanpix) Anne Rimmen blir en sentral TV-figur under vinter-OL i februar. Foto: Erik Johansen / NTB Rimmen og Skjelbred skal styre OL-kvelden på TV TV 2 hadde rettighetene ... Read more »

Mange tusen er hjemløse i Sverige

© Leveres av ABC Nyheter Antallet bostedsløse er langt høyere enn de tallene myndighetene opererer med, mener svensk bymisjon. Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB Svensk stadsmission mener at situasjonen bare ... Read more »

Kina kalte Japans ambassadør inn på teppet

© Leveres av ABC Nyheter Kina har kalt Japans ambassadør til landet inn på teppet etter kommentarer fra Japans tidligere statsminister Shinzo Abe, her på skjermen, til et forum på ... Read more »

Milde omikrontilfeller gir håp

© Leveres av ABC Nyheter En kvinne testes for covid-19 på et sykehus utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Johannesburg ligger i provinsen Gauteng, som har vært episenteret for utbruddet av omikron. ... Read more »

Studie: Klimaendringer ikke årsak til matmangel på Madagaskar

© Leveres av ABC Nyheter Den globale oppvarmingen er ikke årsaken til tørken på Madagaskar, ifølge forskergruppa World Weather Attribution (WWA). Ifølge Verdens matprogram (WFP) er 1,3 millioner på øya ... Read more »

Stacey Abrams stiller igjen som guvernørkandidat i Georgia

© (NTB scanpix) Demokraten Stacey Abrams forsøker igjen å bli guvernør i Georgia. i 2018 tapte hun mot republikaneren Brian Kemp, som trolig stiller til gjenvalg. Foto: Brynn Anderson / ... Read more »

Pensjon fra første krone allerede neste år

© Leveres av ABC Nyheter Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022. Foto: Terje Bendiksby ... Read more »

Norske pass og førerkort til salgs på det mørke nettet: - Vanskelig å forhindre

© Foto: Maria Gosse BILLIG: Det er ikke dyrt å få digitale kopier av norske identitetsdokumenter på nett. Man kan også få kjøpt fysiske kopier. Norske pass og førerkort til ... Read more »

Tuchel hardt ut etter sliteseier: – Vi stjal tre poeng

Kampen ble stoppet på stillingen 0-0 i det 13. minutt på grunn av at en tilskuer fikk akutte helseproblemer. Spillerne ble sendt i garderoben. Etter omkring 30 minutter ble kampen ... Read more »

Bathurst 1000 2021 live results, practice, schedule

Ford star Cameron Waters has fired the first shot in opening practice for the Bathurst 1000, kick-starting his quest to climb one step higher on the podium at Mount Panorama. ... Read more »

En fjerde elev er død etter skoleskytingen i Michigan – mistenkt 15-åring siktet

© Leveres av ABC Nyheter Fire elever er nå døde etter en skoleskyting i byen Oxford i Michigan. Foto: Jake May / AP / NTB En 17 år gammel gutt ... Read more »

¿Será Bottas más determinante que Checo?

© (ASSOCIATED PRESS) Valtteri Bottas, de Mercedes, celebra tras ganar la carrera sprint en la sesión de clasificación del Gran Premio de Brasil en Interlagos en Sao Paulo el 13 ... Read more »

Kunder og ansatte må overnatte på Ikea på grunn av snøvær i Danmark

© Leveres av ABC Nyheter Ikea-logo. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix. Ikea tilbyr overnatting fordi et voldsomt snøvær i regionen Nordjylland gjør det umulig for kundene og de ansatte å ... Read more »

SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

© Foto: Paul Kleiven / NTB HØYE PRISER: Kulde og skyhøye strømpriser skaper bekymring i mange hjem i disse dager. SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen Skyhøye ... Read more »

Venstre, Høyre og KrF vil gi studentene ekstra strømstipend

– Staten har tjent ekstraordinært mye på skyhøye strømpriser. Vi mener at pengene skal gå tilbake til dem som har betalt, slik at blant annet studenter og elever kan få ... Read more »

Watford – Chelsea stoppet på grunn av hendelse på tribunen

© Leveres av ABC Nyheter Chelsea-spiller Marcos Alonso viser et medlem av støtteapparatet mot stedet på tribunen der det utspant seg en medisinsk hendelse. Kampen ble stoppet på stillingen 0-0 ... Read more »

To Premier League-kamper stanset: Tilskuere får medisinsk behandling

© Foto: DAVID KLEIN / X06540 STOPP: Kampen ble stanset etter at medisinsk personell tok seg frem til tilskueren. To Premier League-kamper stanset: Tilskuere får medisinsk behandling (Watford – Chelsea ... Read more »

Historisk aspirant-kull i Forsvaret - de kapret studieplasser verdt inntil 60 millioner kroner per stykk

© Foto: Forsvaret Hedda (22), Ylva (21) og Ellen (23) er tre av de 11 kandidatene som er godkjent for de verdifulle studieplassene. Av sikkerhetsgrunner oppgis ikke etternavnene. En plass ... Read more »

Waters claims opening Bathurst practice

Last year's Bathurst 1000 runner-up Cameron Waters has clinched the opening Supercars practice session at Mount Panorama. The Ford ace completed an impressive first-up drive on Thursday to edge out ... Read more »

Drømmescoring av Bernardo da City holdt følge

© Leveres av ABC Nyheter Bernardo Silva jubler etter å ha scoret det som ble vinnermålet for Manchester City i bortekampen mot Aston Villa. Foto: Rui Vieira, AP / NTB ... Read more »

Thorstvedt-mål da Genk røk på straffer mot Brugge

På stillingen 3-3 skulle det avgjøres på straffespark. Genk bommet på sin første, mens Brugge satte alle sine fem straffer i mål. 22 år gamle Thorstvedt tok den fjerde straffen ... Read more »

Sørloth scoret da Real Sociedad gikk videre i cupen

Han spilte fra start og ble tatt av banen rett etter at han satte inn 3-0-målet etter en time. Inn kom svenske Alexander Isak. Gjestene fra Baskerland fikk en god ... Read more »

Whincup to bow out a Supercars legend

Jamie Whincup's normal low-key preparation for the Bathurst 1000 has gone out the window. This year's Great Race promises to be special in many ways, but the Supercars legend deservedly ... Read more »

Salah i toppform da Liverpool vant byderbyet

 Med «kun» ett mål på de tre foregående kampene var Salah tilbake og scoret sitt 12. og 13. mål for sesongen. Han har fire mål ned til Jamie Vardy på ... Read more »

Kings Watford skapte trøbbel for serielederen i spesiell kamp

Kampen ble stoppet på stillingen 0-0 i det 13. minutt på grunn av at en tilskuer fikk akutte helseproblemer. Spillerne ble sendt i garderoben. Etter omkring 30 minutter ble kampen ... Read more »

Advokaten hamret løs etter denne uttalelsen: - Det endte opp i en skikkelig sex-orgie

© REUTERS/Carlo Allegri GIKK TIL ANGREP PÅ «JANE»: Onsdag startet en av Ghislaine Maxwells forsvarere, Laura Menninger, sin utspørring av «Jane». Hun gikk rett i strupen på kvinnen som hevder ... Read more »

Giske leide ut ulovlig hybel mens han var stortingsrepresentant

© Foto: Tore Kristiansen, VG LEIDE UT HYBEL: Tidligere stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) sier at han trodde at bruksgodkjenningen var i orden. Giske leide ut ulovlig hybel mens han var ... Read more »

Amerikansk politibetjent skjøt og drepte mistenkt nasker i rullestol

© Skjermdump: (Google Maps) SKJØT RULLESTOL-BRUKER: I Tucson, Arizona, ble en mann i rullestol skutt og drept etter mistanke om nasking. Amerikansk politibetjent skjøt og drepte mistenkt nasker i rullestol ... Read more »

Hødd tok første stikk mot Blink i snødrama

1.-divisjonslaget Blink har dermed et tøft utgangspunkt når duellen blir avgjort lørdag. Før kampen var det et heftig snøfall på stadion, og banemannskapene fikk ryddet banen i tide til kampstart. ... Read more »

«Moi» tilbake for Southampton i nok en 2-2-kamp

Elyounoussi kom inn på stillingen 2-2 for Adam Armstrong og markerte seg med en gang. Hans avslutning fra omkring 16 meter gikk til side for mål. Southampton var det beste ... Read more »

Watford – Chelsea stoppet etter hendelse på tribunen

Kampen ble stoppet på stillingen 0-0 i det 13. minutt. Spillerne ble sendt i garderoben. Etter omkring 30 minutter ble kampen satt i gang igjen. Sky Sports-journalist Gerard Brand er ... Read more »

32-åring dømt for drapsforsøk i Torshovparken

© (NTB scanpix) En 23 år gammel mann ble i Oslo tingrett onsdag dømt for drapsforsøk i Torshovparken i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB 32-åring dømt for drapsforsøk i ... Read more »

Tysklands påtroppende utenriksminister lover en tøff holdning mot Kina

© (NTB scanpix) Tysklands påtroppende utenriksminister og leder for De Grønne Annalena Baerbock. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB Tysklands påtroppende utenriksminister lover en tøff holdning mot Kina Baerbock ... Read more »

Iskald test: Blir drømmebil for mange norske kjøpere

© Leveres av ABC Nyheter Her er kommende BMW i7 på testing i Arjeplog i Sverige. Neste år er det elektriske flaggskipet til BMW klar for markedet. Her snakker vi ... Read more »

Premier League-kamp avbrutt

© Mike Egerton (Pa Photos) NØDSTILFELLE: En tilskuer måtte få førstehjelp på tribunen av medisinsk personell. Premier League-kamp avbrutt WATFORD – CHELSEA 0-0 (kampen stoppet): Premier League-kampen på Vicarage Road ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic