Ikke mer penger til studentene: – Alle ropte «hæ??»

Asia's Tech News Daily

Ikke mer penger til studentene: – Alle ropte «hæ??»
© Foto: Elevorganisasjonen SKUFFET: Leder for elevorganisasjonen Edvard Botterli Udnæs ble sjokkert da han så budsjettet regjeringen og SV har landet på.

Ikke mer penger til studentene: − Alle ropte «hæ??»

Til tross for villighet fra SV til å presse regjeringen på studiestøtte, forble den uendret i det nye budsjettet. Norsk studentorganisasjon og Elevorganisasjonen er veldig skuffet.

Publisert: 29.11.21 kl. 18:22 Oppdatert: 29.11.21 kl. 21:54

Tidligere denne måneden sa SV at de ville kreve høyere studiestøtte, og at de var villige til å presse regjeringen.

Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe varslet allerede i oktober at det var uaktuelt å øke den generelle studiestøtten nå.

Mandag ettermiddag kom nyheten om at det er enighet i budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene Ap og Sp. I budsjettet forblir studiestøtten uendret.

– Vi slåss hardt for dette i forhandlingene, men dessverre fikk vi ikke med oss Ap og Sp på dette. Det er bare å beklage, men vi gir oss ikke, sier utdanningspolitisk talsperson Freddy André Øvstegård til VG mandag kveld.

Han opplyser at SV fikk gjennomslag for 20 millioner kroner til Studentsamskipnaden, som skal øremerkes til arbeid med psykisk helse.

– Vi har også fått med at det skal utredes om bygging av studentboliger skal inn i Plan- og Bygningsloven, slik at det skal kunne bygges raskere og mer effektivt, sier Øvstegård.

Ikke mer penger til studentene: – Alle ropte «hæ??»
© Foto: Javad M. Parsa, NTB

NSO er skuffet

Leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), Tuva Todnem Lund, sier til VG at de er veldig skuffet over budsjettet.

– Her har partiene lovt masse og gått til valg med mange løfter om bedring av støtten til studentene, og nå har de gått tilbake med en gang. Vi hadde også høye forventninger til SV.

Ikke mer penger til studentene: – Alle ropte «hæ??»
© Foto: Bastian Lunde Hvitmyhr, VG Leder for Norsk studentorganisasjon Tuva T. Lund er veldig skuffet over det nye statsbudsjettet.

– Sparker de som allerede ligger nede

Leder for Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs, sier det nye budsjettet også er skuffende på vegne av grunnskole- og videregående elever.

– Vi satt på kontoret med kriblende mage, også ropte alle «hæ???». Vi trodde virkelig det skulle komme noe mer.

Han sier han reagerte spesielt på at utstyrsstipendet som ble stående som det var.

– Vi er superskuffet for at det ikke kom noe om utstyrsstipend og SV hadde et godt krav, som var halvparten av hva vi krevde. Men til og med ikke det. Det kom faktisk ingenting.

Også borteboerstipendet mener Elevorganisasjonen at er for lavt. I dag ligger det på 4200 kroner i måneden, sett bort ifra et høyere beløp som blir utbetalt ved skolestart i august.

– Da vi så det var økt 40 millioner i borteboerstipendet, regnet vi på det og kom frem til at det vil tilsvare rundt 150 ekstra i måneden. Man trenger ikke veldig høy IQ og økonomisk forståelse for å forstå at det ikke går opp, sier han og fortsetter:

– Det kuttes også ti prosent i midlene for sårbare elever som har mistet læring i løpet av pandemien. Det er å sparke de som allerede ligger nede.

Ikke mer penger til studentene: – Alle ropte «hæ??»
© Foto: Organisasjon for Norske Fagskolestudenter Leder for Organisasjon for norske fagskolestudenter Henning Skau, mener det er for dårlig.

Leder for Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF), Henning Skau, fortellerer de hadde store forhåpninger, og sier at dette rett og slett er for dårlig.

– Skal vi sikre kompetente kandidater til arbeidslivet er det viktig å legge til rette for at studentene faktisk kan prioritere å studere i stedet for å ha en deltidsjobb for å få endene til å møtes.

Øker støtten til studenter med barn

Per i dag er støtten 1,2 G (ca. 126.000 kr), mens studentene har krevd 1,5 (160.000 kr). SVs ønske om å legge inn 350 millioner var for å få økt studiestøtten fra 1,2 til 1,3 G.

– Vi mener den på sikt skal enda høyere, men som en start foreslår vi i budsjettet en økning som vil gi studentene omkring 140.000 i året. Det vil merkes, sa utdanningspolitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård til VG før forhandlingene.

Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe har tidligere svart at det er lagt inn en økning i studiestøtten til studenter med barn.

– En av ti studenter har barn, dette er en stor gruppe som vi ønsker å løfte. Når det gjelder den generelle støtten til studenter, er dette noe vi vil se nærmere på senere. Men vi har ikke planer om å heve denne akkurat nå, sa han til VG i oktober.

Han la også til at regjeringen har bestemt at byggingen av studentboliger skal økes, opp til 3000 i året, og at dette vil bidra positivt for svært mange studenter.

Lise Lyngsnes Randeberg, fungerende leder i Akademikerne, sier til VG at også de er skuffet over at partiene ikke har prioritert studentene.

– Studiestøtten er i dag så lav at de aller fleste studenter er avhengig av støtte fra foreldre eller å jobbe mye ved siden av studiene. SV gikk inn i forhandlingene med mål om å øke støtten. De har dessverre ikke fått gjennomslag.

Hun mener at utdanning er det aller viktigste for å motvirke forskjeller.

– Hvis regjeringen mener alvor med sin kamp mot sosial ulikhet, må de prioritere studentene. Vi er bekymret for at mange unge velger bort utdanning eller ikke fullfører utdanningen sin fordi de rett og slett ikke har råd. Norge trenger at flere tar høyere utdannelse – det er viktig for verdiskapingen og overgangen til det grønne skiftet, sier hun til VG.

Publisert: 29.11.21 kl. 18:22 Oppdatert: 29.11.21 kl. 21:54

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Kontrollanten: Det är den vanligaste ursäkten bland plankare

Som biljettkontrollant stöter man titt som tätt på personer som plankat och därmed saknar biljett. Enligt kontrollanten Ivana Evertsson använder de inte sällan exakt samma ursäkt. – Den ursäkten börjar ... Read more »

Lugnare efter ovädret – snart blåser det igen

© Johan Nilsson/TT Promenad med den vind- och vågpinade småbåtshamnen i Limhamn i Malmö på måndagen. Ovädret som drabbade stora delar av landet har lagt sig. Än återstår reparationer att ... Read more »

Ännu en drönare siktad vid Forsmark

© Tomas Oneborg / SvD / TT Forsmark kärnkraftverk. Arkivbild. Polisen bekräftar nu att minst en drönare har siktats över kärnkraftverket Forsmark i Uppland under måndagen. Polispersonal har sett det ... Read more »

Högernationalisten Zemmour döms för uttalande i debatt

© Tillhandahålls av Omni Den franske högernationalistiske presidentkandidaten Éric Zemmour döms för ”uppvigling till hat” efter att ha kallat ensamkommande migranter ”tjuvar, våldtäktsmän och mördare” i en tv-debatt hösten 2020. ... Read more »

Hopplandslaget årets lag

© Pontus Lundahl/TT Sveriges lag i hoppning med Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann fick pris som årets lag. Arkivbild. På Idrottsgalan hyllas Sveriges största idrottsstjärnor under ... Read more »

Lööf och Kristersson vill se enighet om försvaret

© Tillhandahålls av Omni Regeringen borde öppna för ”seriösa överläggningar” med riksdagens andra partier för att försöka nå en bred enighet kring en svensk försvars- och säkerhetspolitisk linje. Det skriver ... Read more »

Kristersson och Lööf: ”Sök enighet i säkerhetspolitiken”

© Tillhandahålls av Omni Regeringen borde öppna för ”seriösa överläggningar” med riksdagens andra partier för att försöka nå en bred enighet kring en svensk försvars- och säkerhetspolitisk linje. Det skriver ... Read more »

Knark smugglades i pusselpaket – tullen bytte ut kokain mot mjöl

© Anders Wiklund/TT och Politiet/TT Bilden föreställer ett annat knarkbeslag. Tullverket påträffade ett paket med två pusselkartonger. Men inte bara pusselbitar låg där i, utan även kokain och amfetamin som ... Read more »

Hemlig dotter till Mussolini död

© TT Italiens diktator Benito Mussolini i profil. Arkivbild. En hemlig dotter till Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini har avlidit, 99 år gammal. Dottern Elena Curti avled i sitt hem ... Read more »

Förlust i slutsekunderna för Milan

© Luca Bruno/AP/TT En bister min på Zlatan Ibrahimovic samtidigt som Spezia firar segermålet mot Milan. Efter tre raka segrar i Serie A-fotbollen åkte Milan på en överraskande förlust hemma ... Read more »

Landskrona BoIS-talangen klar för Hellas Verona

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt 18-årige Andi Zenjullahu skriver på för italienska Hellas Verona. Talangen provspelade i Italien under maj 2021 och får nu chansen att bli ungdomsproffs.  Andi Zenjullahu lämnar Landskrona ... Read more »

LKAB-störning drabbade även Kirunagruvan

© TT LKAB:s gruva i Kiruna. Även den drabbades av söndagens it-störning, men behövde aldrig utrymmas. Arkivbild. Till skillnad från i Malmberget fattade man aldrig beslut om att stänga gruvan ... Read more »

Fler ansöker om provocerande regskyltar

© TT De personliga skyltarna blir fler och fler. Alltfler ansökningar får avslag för att skyltförslagen väcker anstöt. Ur förra årets lista över ord som människor ansökte om att få ... Read more »

Analyser: Putin får kanske aldrig ett bättre läge

© Tillhandahålls av Omni Natoalliansen är för stor och provokativ för sitt eget bästa. Det skriver historieprofessorn Michael Kimmage i Foreign Affairs. Han drar slutsatsen att det är dags att ... Read more »

Rättegång mot kidnappad svensk i Iran inleds

© Vahid Salemi/AP/TT Under tisdagen uppges rättegången mot svensk-iraniern som anklagas för påstådda terrorbrott av Iran inledas. Arkivbild. Rättegången mot svensk-iranske Habib Chaab inleds i Iran under tisdagen, enligt en ... Read more »

Publiktaket ändras – öppnar för större publiker

© Tillhandahålls av Omni Regeringen kommer att genomföra ändringar i publiktaket, rapporterar TT. Max 500 deltagare kommer att tillåtas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. I lokaler som går att ... Read more »

Wålemark till Feyenoord i rekordaffär

© Adam Ihse/TT Patrik Wålemark lämnar Häcken. Han har skrivit ett långtidskontrakt med Feyenoord. Arkivbild. Anfallstalangen Patrik Wålemark lämnar Häcken och allsvenskan. Ny klubbadress är Feyenoord. Den nederländska storklubben har ... Read more »

Vi tester gave til Valentines: -Dette er min nye favorittsjokolade

Vi tester gave til Valentines: -Dette er min nye favorittsjokolade – Det salte er digg. Dette er min nye favorittsjokolade og jeg er kresen, sier en av testpersonene. Hun har ... Read more »

TV-stjernen Jordan Cashmyer (26) døde brått

«Min eldste elskede datter, Jordan, har gått bort, hun var bare 26 år gammel. Hjertene våre er virkelig knust,» skriver familien i minneordet. Det var i den populære realityserien på ... Read more »

Dansk konstnär ställde ut tom ram – stäms av museum

© Tillhandahålls av Omni Den danske konstnären Jens Haaning fick låna pengar av Kunstens museum i Aalborg – varpå han ställde ut en tom ram och kallade verket ”Take the ... Read more »

Regjeringen foreslår å lovfeste retten til heltid i arbeidslivet

© Leveres av ABC Nyheter Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sendte mandag forslaget om lovfestet rett til heltidsarbeid på høring. – Heltid skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og dersom ... Read more »

Rustestet mot sin vilje – saken sendes til spesialenheten

© Foto: Braastad, Jørgen / VG TVANGSTEST: Gravide Hege Grostad ble i desember tvunget til å ta en rustest etter politiske ytringer om rus. Spesialenheten skal etterforske saken hvor gravide ... Read more »

Gaute Grøtta Grav hardt ut mot TV 2s Toska-signering

© Leveres av ABC Nyheter Gaute Grøtta Grav mener TV 2s ansettelse av David Toska åpner for nyskaping i realitysjangeren også. Søndag ble det klart at David Toska, som tidligere ... Read more »

Stockholmsbörsen nära nollan – Sinch och Evo i botten

© Tillhandahålls av Omni Efter en sur veckoavslutning öppnade Stockholmsbörsen den nya veckan med stigande index, men tappade också tidigt fart. Vid stängning var utvecklingen som följer: • OMXSPI: +/-0,0% ... Read more »

Tre SHL-spelare uttagna i Lettlands bruttotrupp till OS

© Foto: Bildbyrån Kristers Gudļevskis , Rodrigo Abols, Janis Kalnins Lettland presenterade under kvällen sin bruttotrupp inför OS i Peking. Av de 31 uttagna spelarna är de tre lettiska SHL-spelarna ... Read more »

Trafikverket sätter P för omtalat konstverk

© TT Konstnärerna Simon Goldin och Jakob Sennebys konceptuella verk ‘Evig anställning’ stoppas av juridik och byråkrati. Pressbild. “Det är väldigt tråkigt att projektet “Evig anställning” avbryts. Inte minst med ... Read more »

Kritik mot namnet: Används för att beskriva landet

© Tillhandahålls av Omni Kritiker menar att namnet Nusantara, som Indonesiens nya huvudstad ska heta, är förvirrande då ordet i bland används för att beskriva hela landet, skriver CNA. Därför diskuterades ... Read more »

Xi etterlyser større samarbeid i kampen mot pandemien

© Leveres av ABC Nyheter Kinas president Xi Jinping etterlyser økt internasjonalt samarbeid i kampen mot coronapandemien og global oppvarming. Mandag holdt Xi åpningstalen på nettmøtet i Verdens økonomiske forum, ... Read more »

Stadig flere elbiler på norske veier – det gir også et problem

I fjor satte vi ny rekord for salg av elbiler i Norge. Da ble det nemlig solgt og registrert 113.715 elektriske biler. Det gir en markedsandel på 64,5 prosent. I ... Read more »

Omikron dominerar i avloppsvattnet i flera städer

© Tillhandahålls av Omni Omikronvarianten av coronaviruset dominerar nu helt i flera svenska städer. Det visar avloppstester gjorda i Umeå, Uppsala, Örebro och Kalmar, rapporterar SVT. Proverna från Umeå, Uppsala ... Read more »

Krever Høyre-nestleder fra «distriktet»

© Foto: Tonje Nilsen, Høyre «DISTRIKTS»-OPPRØRER: Leder av Høyres største lokalforening i Nord-Norge. Krever Høyre-nestleder fra «distriktet» Tromsø Høyre krever at partiets neste nestleder skal komme fra Nord-Norge. Og de ... Read more »

Gruvbolag vinnare på stillastående börs

© Joakim Ståhl/SvD/TT Stockholmsbörsen rörde sig mest i sidled på måndagen. Arkivbild. Stockholmsbörsen kretsade runt nollan på handelsveckans första dag, och det breda OMXS-indexet stängde oförändrat. Bland vinnarna fanns gruvbranschen. ... Read more »

Uppgifter: Malmö sparkar tränaren Joakim Fagervall

© Tillhandahålls av Omni Tränaren Joakim Fagervall får lämna Malmö Redhawks med omedelbar verkan, enligt uppgifter till Kvällsposten. Efter 32 spelade matcher ligger Malmö på en tolfte plats i SHL-tabellen ... Read more »

Nytt larm om drönare vid Forsmark

© Tomas Oneborg / SvD / TT Forsmark kärnkraftverk. Arkivbild. Polisen är på plats och utreder en ny misstänkt drönarflygning vid kärnkraftverket Forsmark i Uppland, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. ... Read more »

Fri på marknaden: "Det förs diskussioner med olika klubbar"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Oliver Ekroth lämnade Degerfors IF.  Den 29-åriga försvararen står nu kontraktslös.  Men snart kan han få en ny arbetsgivare.  – Det förs diskussioner med olika klubbar, ... Read more »

Slovenien och Vranjes ute ur EM efter rysare

© Jonas Ekströmer/TT Sloveniens svenske förbundskapten Ljubomir Vranjes. Arkivbild. För två år sedan ledde Ljubomir Vranjes Slovenien till EM-semifinal. I årets EM blev fallet tungt. Efter 32–33 (19–16) mot Montenegro ... Read more »

Kates viktiga uppdrag – rädda det brittiska kungahuset

Nu vilar framtiden på hennes axlar.
 Förhoppningarna blir allt större på Kate Middleton.
 Hertiginnan tros kunna återupprätta hedern för kungahuset efter alla skandaler med prins Andrew och prins Harry. Snart ... Read more »

Nytt larm om drönare vid Forsmarks kärnkraftverk

© Tillhandahålls av Omni Polisen är på plats vid kärnkraftverket i Forsmark efter att de har fått larm från personer som säger sig ha sett en drönare vid området, rapporterar ... Read more »

Expert: ”Syftet kan vara att se hur Sverige reagerar”

© Tillhandahålls av Omni Det är både allvarligt och ovanligt med drönarflygningar över kärnkraftverk, säger Martin Hagström på Totalförsvarets forskningsinstitut till Dagens Nyheter. Han tror att det var en drönare ... Read more »

Akut personalbrist tvingar förskolor att stänga

© Tillhandahålls av Omni I hela landet tvingas förskolor hålla stängt på grund av akut personalbrist. Bakom bristen ligger covid-19, vinterkräksjuka och karantän, skriver TT. I Eskilstuna har kommunen under ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic