Høyre vil endre Oslo: Foreslår å flytte biltrafikk og lage flere gågater

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Høyre vil endre Oslo: Foreslår å flytte biltrafikk og lage flere gågater
© Pål Nisja-Wilhelmsen (Nettavisen) FLERE: Oslo Høyres programkomité vil ha flere og bedre gågater i Oslo sentrum, som her i paradegata Karl Johans gate.

FLERE: Oslo Høyres programkomité vil ha flere og bedre gågater i Oslo sentrum, som her i paradegata Karl Johans gate. Foto: Pål Nisja-Wilhelmsen, Nettavisen

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Høyre starter nå jobben med å vinne tilbake byrådsmakten i Oslo.

Oslo Høyre åpner sitt årsmøte fredag, der de skal behandle flere forslag som kan ende opp i partiprogrammet som de skal gå til valg på om under to år.

Global Tech News Daily

En av sakene som har vært mye omtalt og omstridt under dagens rødgrønne byråd, er fjerningen av parkeringsplasser og biltrafikk i Oslo sentrum.

Men nå vil også Oslo Høyre fjerne mer biltrafikk.

Global Tech News Daily

«Vi vil jobbe for å flytte biltrafikk bort fra bolig- og sentrumsområder», heter det i en av resolusjonene som det skal stemmes over på årsmøtet.

Les også: Vil nesten doble bompengene for elbiler: – Ingen vei utenom

– Tilbakefører ikke

Forslaget er kanskje overraskende for en del, siden Oslo Høyre har kritisert byrådet for å gjøre gater bilfri, og for å ha fjernet over tusen gateparkeringsplasser.

– Vi risikerer at en del av butikkene mister omsetning, og i verste fall må legge ned. Vi kan risikere at deler av Oslo blir en spøkelsesby, advarte Oslo Høyres daværende gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, i 2017.

Merete Agerbak-Jensen, som leder programkomiteen, understreker imidlertid at forslaget som nå skal behandles, handler om prinsippene for byutvikling framover.

– Vi sier noe om at det er viktig å få biltrafikk bort fra boområder, også i ytre by, for eksempel ved å bygge Manglerudtunnelen. Vi har heller aldri vært for masse gateparkeringsplasser innenfor Ring 1, sier Agerbak-Jensen til Nettavisen.

Les også: Tunnelstrid i Oslo: – På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene

Høyre vil endre Oslo: Foreslår å flytte biltrafikk og lage flere gågater
© Leveres av Nettavisen Portrett

GÅSTRATEGI: Leder av programkomiteen i Oslo Høyre, Merete Agerbak-Jensen, vi ha bort bilene fra boområder, og vil prioritere de gående mer. Foto: Unicef

– Da har det kanskje ikke kommet så godt fram?

– Kanskje ikke det, og så er det jo ulike meninger, svarer hun.

Hun viser til at fjerning av biltrafikk handler om gode og trygge bomiljøer.

– Så dere vil ikke tilbakeføre parkeringsplassene som byrådet har fjernet?

– Jeg kan ikke se for meg det i noe massivt omfang. Men det er jo viktig at det finnes parkeringshus rundt, og det gjør det jo – og at det er gode nok forhold både for handikapparkering, varelevering og taxi, sier hun.

Les også: Har innført vrakpant for p-plasser i Oslo – det møter krass kritikk

– Egen gåstrategi

Agerbak-Jensen påpeker at det ikke står noe om parkeringsplasser i forslaget som skal behandles på årsmøtet, men det er ikke i tvil om hva de vil prioritere:

«Gjennomføre et stort løft for fotgjengere i Oslo og utarbeide en «gåstrategi» som gjør det attraktivt og trygt for befolkningen å ferdes til fots. De aller mykeste trafikantene må stå øverst i samferdselspyramiden og ha forrang i gater og veikryss», heter det i resolusjonen.

Dermed må Oslos sykkelstrategi prioriteres mindre, om dette blir Høyres politikk.

– Det er ikke noe galt med sykkelveier, men fotgjengerne er de aller mykeste trafikantene og de bør ha aller høyeste prioritet, sier Agerbak-Jensen.

Det foreslås flere gågater i Oslo sentrum, eller såkalt «Shared space» hvor fotgjengere er høyest prioritert.

– Det kan være utfordrende for forgjengere på fortau med både syklister og elsparkesykler, og ikke minst når det gjelder brøyting og strøing om vinteren. Det er for få gangakser, og de gågatene som er kunne både vært flere og bedre, sier hun.

Innenfor Ring 1 skal uansett kollektiv, gange og sykkel prioriteres.

Vil pusse opp byen

I første omgang skal Oslo Høyres årsmøte ta stilling til flere saker når det gjelder byutvikling, og et av målene er å pusse opp byen til byjubileet i 2024. Da er det nemlig 100 år siden hovedstaden skiftet navn fra Christiania til Oslo.

«Byjubiléet er riktig anledning for et stort vedlikeholdsløft og en sårt tiltrengt estetisk oppgradering av Oslos fellesarealer. Samtidig er det behov for et krafttak for rehabilitering av kulturhistoriske bygg både i kommunal og statlig eie», står det i en av resolusjonene til årsmøtet.

– Det er mange store kulturbygg som står og forfaller, men det er mangel på penger. Det som skiller oss litt fra andre er at vi har tro på at det her kan komme inn private og frivillige som kan få fart på dette, sier Agerbak-Jensen, og samtidig legger til:

– Staten må se å få brukt sine gamle, store monumentalbygg som i dag står tomme.

Høyre vil endre Oslo: Foreslår å flytte biltrafikk og lage flere gågater
© Leveres av Nettavisen Oslo 20160423. Søndag morgen blir det streik ved flere hoteller i Oslo. Raddison Blu Plaza hotel er en av hotellene som blir rammet.

HØYHUS: Et av forslagene fra som skal behandles av årsmøtet til Oslo Høyre er om det skal bygges flere høyhus i Oslo, som Oslo Plaza. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

– Og så vil dere har flere høyhus i Oslo?

– Det vi sier er at vi er åpen for å myke opp den gjeldende strategien, der hvor du ikke ødelegger noen siktlinjer. Vi må bygge mer effektivt der vi kan som vil frigjøre mer areal på bakkeplan, og det kan brukes til fine plasser og torg, sier hun.

I dag er det lov å bygge bygg som er 12 etasjer høye i hovedstaden, men Høyre sier ikke noe om hvor høyt man skal kunne bygge i forslaget.

Byrådskampen i gang

Hele partiprogrammet som Oslo Høyre skal gå til valg på neste år, skal vedtas i november, om lag ett år før lokalvalget der målet er å vinne tilbake byrådsmakten.

På helgens årsmøte skal fylkeslaget velge både ny leder og nestleder, der Agerbak-Jensen er kandidat til nestledervervet.

– Jeg har stilt meg til dispensasjon, så får vi se hvordan det går, sier hun.

Morten Steensrup er innstilt som leder i Oslo Høyre etter at Heidi Nordby Lunde.

News Related

OTHER NEWS

Alice Stenlöf stöttas av följarna – efter relationsbeskedet

Det är i sin senaste video som Alice Stenlöf tar bladet från munnen och berättar hur det egentligen ligger till efter alla turer kring hennes kärleksliv. Ja, det finns just ... Read more »

Danmark öppnar för stridsplan på Bornholm

© Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT Mette Frederiksen i folketinget i Köpenhamn på tisdagen. Danmark skärper sin militära beredskap, vilket bland annat kan innebära att två stridsflygplan placeras på Bornholm, om det ... Read more »

Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: – En kunstner på ski

© Foto: Bjørn S. Delebekk, VG SUVEREN PÅ OPPLØPET: Johannes Høsflot Klæbo tok sitt andre sprintgull. Revansjesugen Klæbo spurtet inn til OL-gull: − En kunstner på ski ZHANGJIAKOU/OSLO (VG) Etter å ... Read more »

OL-oppreisning for Klæbo – sprintet til gull

Det skjedde i tett duell med italieneren Federico Pellegrino, samme mann som han henviste til sølvplass i OL for fire år siden. Bronsen gikk til Aleksander Terentjev. Forrige gang gikk ... Read more »

Historisk norsk OL-fiasko - svenskene herjet: - Tidenes oppvisning

© Aaron Favila (AP) RØK I SEMIFINALEN: Det ble ingen finaleplass på Maiken Caspersen Falla og de andre norske sprintjentene. Historisk norsk OL-fiasko – svenskene herjet: – Tidenes oppvisning ZHANGJIAKOU/OSLO ... Read more »

Intäktslyft för Pfizer

© TT Pfizer har släppt delårssiffror. Arkivbild. Läkemedelstillverkaren Pfizer redovisar en kraftigt ökad vinst under fjärde kvartalet: 3,38 miljoner dollar, motsvarande 0:59 dollar per aktie, kan jämföras med 0,85 miljoner ... Read more »

Olaola: ”Jag litar inte på folk i ljusblå skjorta”

De finns lite överallt. Det är ofta de som sitter på viktiga positioner runtom i samhället. De som bär dyra, välsittande skjortor i ljusblått. Och jag litar inte på dem, ... Read more »

Svensk OS-sprintsuccé – första dubbeln på 38 år

© Henrik Montgomery/TT Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog ... Read more »

Gruppe foreslår styrkede rettigheter i utvisningssaker med barn

© Leveres av ABC Nyheter Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl vil nå bruke tid på å avklare hvilke av forslagene i rapporten som eventuelt følges opp. Her er hun ... Read more »

Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel

© Leveres av NTB Ringerike fengsel ligger på Tyristrand i Viken. Foto: Audun Braastad / NTB Anders Behring Breivik flyttes fra fengselet i Skien til Ringerike fengsel på Tyristrand. Fengselet ... Read more »

40 år efter tragedin - The Who spelar i Cincinnati

© TT The Whos Roger Daltrey och Pete Townshend. Arkivbild. Mer än 40 år efter det att elva människor klämdes ihjäl inför en The Who-konsert ska nu det brittiska rockbandet ... Read more »

Sundling vant sprinten i OL – Ingen norske kvinner i finalen

Sundling var i egen klasse i finalen, noe hun var også i kvalifiseringen og i de øvrige utslagsrundene. Hun sikret gullet 2,88 sekunder foran Maja Dahlqvist på sølvplass, mens Jessie ... Read more »

Putin om Ukraina: Stå ut med det, älskling

© TT Rysslands president Vladimir Putin under presskonferensen med Frankrikes Emmanuel Macron i måndags. Oavsett om du gillar det eller inte får du tolerera det, “älskling”. Det sade Rysslands president ... Read more »

Nasa ett steg närmare att föra hem stenar från Mars

© Tillhandahålls av Omni Amerikanska Lockheed Martin har fått i uppdrag av Nasa att bygga en farkost som ska spela en viktig roll i att transportera sten, grus och atmosfäriska ... Read more »

Sex ryska fartyg på väg mot Svarta havet för övning

© Tillhandahålls av Omni Sex ryska militärfartyg är på väg till Svarta havet för att delta i en övning, rapporterar Reuters. Enligt ryska marinen har övningen varit planerad sedan länge. ... Read more »

EU stryper utbetalningar till Polen som straff

© Tillhandahålls av Omni EU kommer att hålla inne pengar till Polen för att få landet att betala de böter som EU:s domstol dömt ut, skriver AFP med hänvisning till ... Read more »

Tolv år av anmälningar – sedan dömdes pappan för oräkneligt antal våldtäkter

© Tillhandahålls av Omni Trots tolv år av polis- och orosanmälningar dröjde det till hösten 2020 innan polisen till slut grep en man i Småland som sedan dömdes för att ... Read more »

Historisk svensk dubbel: Jonna Sundling överlägsen

© Tillhandahålls av Omni Det blev en historisk fullträff för de svenska damerna i OS-sprinten. Jonna Sundling var överlägsen i finalen och bakom henne tog Maja Dahlqvist silvret efter en ... Read more »

Han producerar spelfilm om Michael Jackson

© TT Spelfilmen om Michael Jacksons liv är under produktion. Arkivbild. Nu står det klart att Graham King kommer att producera spelfilmen om poplegenden Michael Jacksons liv, skriver Variety. Graham ... Read more »

Yrkar fyra års fängelse för dödskrock

© Anders Wiklund/TT En berusad lastbilschaufför som orsakade en dödsolycka på E45 i Värmland bör dömas till fyra och ett halvt års fängelse, anser åklagaren. Arkivbild. Åklagaren vill att lastbilschauffören ... Read more »

OS-guld till Sundling – silver till Dahlqvist

© Aaron Favila/AP/TT Jonna Sundling korsar mållinjen med ett leende. Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog guld och Maja Dahlqvist silver. Det är Sveriges ... Read more »

Bingolottos ursäkt till tittarna – efter ilskan mot inslaget: ”En varning skulle självklart varit på plats”

Efter tittarnas upprivna reaktioner på inslaget i Bingolotto. Nu ger programledaren Stefan Odelberg sin syn på det inträffade. – Förberedelserna för tricken kräver många års träning och utfördes professionellt, säger ... Read more »

Börsnedgång tilltar

© Henrik Montgomery/TT Stockholmsbörsen sjunker. Arkivbild. Stockholmsbörsens nedgång förstärks. Vid 13-tiden är OMXS-index ned 0,8 procent, med blandad utveckling hos OMXS30-bolagen. Banksektorn går mot strömmen. SEB lyfter 1,4 procent medan ... Read more »

Iggy Pop om Polarpriset: ”Ett stort steg för mig”

© Tillhandahålls av Omni Det var en hedrad Iggy Pop som tackade för att ha tilldelats årets Polarpris. I en videohälsning påpekade han att artister som Patti Smith och Metallica ... Read more »

Samuelsson: "Går inte att hoppas på mirakel"

© Pontus Lundahl/TT Sebastian Samuelsson söker OS-formen. Är de medaljtippade svenska skidskyttarna på väg mot en OS-flopp? Eller väntar en ketchupeffekt redan till helgen? Det är inte kris på något ... Read more »

Klæbo eneste nordmann i sprintfinalen i OL

© (NTB scanpix) Pål Golberg fikk OL-sprinten ødelagt av et sammenstøt i kvartfinalen. Foto: Heiko Junge / NTB Klæbo eneste nordmann i sprintfinalen i OL Trønderen ble nummer to i ... Read more »

Største norske OL-fiasko på 16 år - svenskene herjet: - Tidenes oppvisning

© Aaron Favila (AP) RØK I SEMIFINALEN: Det ble ingen finaleplass på Maiken Caspersen Falla og de andre norske sprintjentene. Største norske OL-fiasko på 16 år – svenskene herjet: – ... Read more »

Johannes Høsflot Klæbo forsvarte OL-gullet

På oppløpet i Beijing var Johannes Høsflot Klæbo raskest av alle, og trønderen spurtet inn til et nytt OL-gull. Dette var Klæbos fjerde OL-gull. Det skjedde i tett duell med ... Read more »

Klæbos revansch: Försvarade OS-guldet i sprint

© Tillhandahålls av Omni Johannes Høsflot Klæbo skakade av sig fiaskot i skiathlonen och försvarade sitt guld i sprint från Pyeonchang. Norrmannen vann finalen före italienaren Federico Pellegrino och ryssen ... Read more »

Guld till Klæbo – Svensson sist i sprintfinalen

© Henrik Montgomery/TT Oskar Svensson. Varken Johan Häggström, Marcus Grate eller Anton Persson lyckades ta sig vidare till semifinalen i sprinten i OS-skidåkningen i Zhangjiakou. Det gjorde däremot Oskar Svensson ... Read more »

13 terrorgripna i Belgien

© Thierry Monasse/AP/TT Belgisk polis har de senaste åren gjort ett flertal insatser mot misstänkta terrorister. Arkivfoto. Belgisk polis har gripit 13 personer efter omfattande tillslag mot misstänkta terrorister i ... Read more »

Sju års fängelse för mordförsök i Kalmar

© Mikael Fritzon/TT Sju års fängelse blir straffet för en 25-årig man som döms av Kalmar tingsrätt för mordförsök på en man i 30-årsåldern. Arkivbild. En 25-årig man döms till ... Read more »

Macron: – Det blir ingen russisk eskalering

© Leveres av ABC Nyheter Frankrikes president Emmanuel Macron sier at Russland ikke kommer til å eskalere Ukraina-konflikten etter at han mandag møtte sin russiske motpart, Vladimir Putin. Her er ... Read more »

Anders Behring Breivik flyttes til fengsel like ved Utøya

© Foto: Ole Berg-Rusten / NTB FLYTTES HERFRA: Breivik skal overføres fra Skien fengsel til Ringerike fengsel. Kriminalomsorgen flytter terroristen Anders Behring Breivik til Ringerike fengsel, et steinkast unna Utøya. ... Read more »

Medaljchans för Svensson – vidare till sprintfinal

© Henrik Montgomery/TT Oskar Svensson. Varken Johan Häggström, Marcus Grate eller Anton Persson lyckades ta sig vidare till semifinalen i sprinten i OS-skidåkningen i Zhangjiakou. Det gjorde däremot Oskar Svensson ... Read more »

Just nu: Guld för Sundling och silver för Dahlqvist

© Tillhandahålls av Omni Jonna Sundling tar OS-guld i sprinten – Maja Dahlqvist tar silvret i en historisk svensk dubbel. Relaterade länkar: Discovery (kräver inlogg) (www.discoveryplus.com) Radiosporten (Sveriges Radio) Expressen ... Read more »

Ingen norske kvinner til sprintfinalen i OL

Falla var på seierspallen på sprinten i OL både i 2014 og 2018, men blir ikke å finne der i Beijing-OL i 2022. Det ble klart da Falla røk ut ... Read more »

Nuis forsvarte OL-tittelen 1500 meter – Kongshaug på fjerdeplass

© (NTB scanpix) Nederlandske Kjeld Nuis forsvarte OL-tittelen sin på 1500 meter i Beijing. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Nuis forsvarte OL-tittelen 1500 meter – Kongshaug på fjerdeplass ... Read more »

Just nu: Vilken rysare det blir – tre svenskor i final

© Tillhandahålls av Omni Tre svenska åkare är klara för final i OS-sprinten och finalen ser ut att bli en riktig rysare. Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Emma Ribom är ... Read more »

Macron: Målet att förhindra upptrappning har lyckats

© Tillhandahålls av Omni Den franske presidenten Emmanuel Macron säger sig vara övertygad om att Ryssland inte kommer att trappa upp konflikten vid gränsen mot Ukraina. Det säger han inför ... Read more »