Hoppet av karrierekarusellen – ble vinbønder i Norge

© Leveres av ABC Nyheter LIVSNYTERE:Inger Marie Gulvik Holten og Lars Holten har reist verden rundt både på jobb og privat for å hente inspirasjon.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Lørdag.

STAVERN: Vi svinger inn på gårdsveien i Stavern, en liten Vestfoldsidyll som kan skilte med å være et av stedene i Norge med flest soltimer i løpet av et år. På tunet vinker Inger Marie Gulvik Holten. 60-åringen minner mer om en finansdame enn ei gardskjerring.

– Jeg har en lang og spennende fartstid fra norsk næringsliv, sier hun på Oslo vest-sosiolekt.

– Og nå er jeg tilbake til røttene. Denne gården kjøpte vi i 2010 for å legge til rette for neste fase i livet, som ga oss mulighet for å skape noe nytt. Lidenskap for god mat og godt drikke i godt lag ble drivkraften for å starte et nytt og spennende eventyr.

Les også:Wagyu-kjøtt fra Hedmark koster 3000 pr. kilo

© Leveres av ABC Nyheter gården gårdenFOLDVIK: Gården til Holtens er nabogården til Foldvik Familiepark i Stavern.Hilde Oreld / Finansavisen

Imponerende CV-er

Gulvik Holten vokste opp i Stavern, er diplomøkonom fra BI, har en Bachelor of Management og grunnfag i jus fra Universitetet i Oslo. På CV-en hennes finner vi stillinger som salgsdirektør i ABB, administrerende direktør i Egmont Entertainment, senior visepresident i Norske Skog Europa og markedsdirektør i DNB.

– I DNB tror jeg vi hadde Norges største markedsføringsbudsjett, sier hun og nikker mot sin mann Lars Holten (66). Også han har bakgrunn fra norsk og svensk næringsliv. Sivilingeniøren fra NTNU har tidligere jobbet i Aker, NVE Statskraftverkene, ABB og sist i Statkraft hvor han har vært produksjonssjef og IT-direktør.

Les også:Sidereventyret i Hardanger

Vi rusler rundt på den 6,5 mål store tomten med hovedhus, drivhus og låver. Gresset blir trimmet av en robot. Planter og trær bærer preg av særdeles godt stell.

– Hvordan havnet dere her?

– Vi jobbet i Oslo og solgte huset på Oslos vestkant for å kjøpe en 210 kvadratmeter stor leilighet på Frogner. Men det ble helt feil. Vi var aktive i marka, spilte tennis og hadde hytte på fjellet. Der var vi rundt 80 døgn i året. Vi fant oss aldri til rette i leilighet, og vi kjedet oss. Familien hadde sommerhytte i Stavern da barna vokste opp, og alle har en tilhørighet til «Norges smilehull».

Kjøpte en forfallen gård på impuls

© Leveres av ABC Nyheter mål mål6,5 MÅL TOMT: Ekteparet dyrker hylleblomst, rabarbra og nyper.Hilde Oreld / Finansavisen

Ekteparet diskuterte hvordan de kunne rigge seg til i neste fase av livet samtidig som de kunne beholde lederjobbene. Å flytte til Stavern og pendle til Oslo var et av alternativene.

– Jeg var i 50-årsdagen til en nær venninne som hadde vokst opp på denne gården. Da fortalte faren hennes at gården lå ute for salg og lurte på om vi ville kjøpe den.

Holtens dro på visning til en forfallen gård og en gjengrodd tomt full av trær og utfordringer. De hadde ingen konkrete planer om hva de kunne bruke det til, men så at det kunne gi mange muligheter og la inn et bud på 4,5 millioner kroner. De overtok i november 2010, og har siden da brukt hundrevis av arbeidstimer og minst 10 millioner kroner for å ruste opp gårdsanlegget.

– Vi drømte om hva vi skulle få til samtidig som vi pendlet til Oslo, sier Lars.

Les også:De står bak landets eldste restauranter: – Du skal være litt idiot for å holde på med dette

Slik startet eventyret

Begge har reist mye rundt i verden, både på jobb og privat. Og de elsker god mat og godt drikke.

– Derfor kjøpte vi umiddelbart en liten fruktpresse og en liten øl-bryggekjele. Når folk kom til oss skulle de få noe godt i glassene.

Og derfra begynte ballen å rulle: Vennene likte det. Ekteparet synes det var gøy å brygge øl og lage musserende med norske frukter og bær på champagnemetoden.

© Leveres av ABC Nyheter musserende musserendePÅ CHAMPAGNEMETODEN: Det tar minimum halvannet år å ferdigstille Holtens musserende viner.Hilde Oreld / Finansavisen

– Jeg har alltid hatt tro på at det må være mulig å lage god musserende av norske frukter og bær med det samme håndverket som benyttes i Champagne.

Resultatet ble så bra at Inger Marie sa opp jobben i DNB for å satse på dette på heltid:

– Jeg ville skape og bygge opp noe fra bunnen av, for det hadde jeg aldri gjort før. Vi fant en produsent i Cornwall som laget musserende på frukt, bær og druer. Vi tok kontakt, reiste på besøk og fikk lære mer av dem.

Les også:– Økologisk landbruk kan brødfø Europa

© Leveres av ABC Nyheter øl øl3.000 LITER ØL: I fjor brygget Holtens øl for fulle mugger og var i god stim da corona inntraff.Hilde Oreld / Finansavisen

Med sin kunnskap om merkevare og markedsføring, startet arbeidet med å bygge opp småskala- og nisjeprodusenten Holtens.

– Vi er håndverksarbeidere og ikke industriarbeidere. Vi bruker to til tre måneder på å brygge et øl, sier Lars.

Inger Marie legger til at det kun er naturlige prosesser uten filtrering og tilsetningsstoffer. Alt er flaskegjæret. De musserende vinene de produserer, tar minimum halvannet år.

Les også:Cap Classique: Sør-Afrikas svar på champagnemetoden

Ikke druer, men frukt og bær

© Leveres av ABC Nyheter money moneySKAL TJENE PENGER, MEN: – Vi skal nyte gården og være mye ute i naturen. Vi skal tjene penger på dette, men for oss er det også en livsstil, sier Inger Marie Gulvik HoltenHilde Oreld / Finansavisen

Ølet og de musserende vinene selges på Vinmonopolet, og hos kunder som Engø Gård, Harahorn, Værtshuset Bærums verk, Farris Bad og Kleivstua.

– Våre sluttbrukere er voksne som er opptatt av god mat og godt drikke – og som er villige til å bruke penger på mat. Vi har valgt bort dagligvare, puber og barer, sier Gulvik Holten.

I Holtens portefølje finnes seks ulike håndverksøl, en hvit musserende laget på økologiske epler, hylleblomst og bær, en rosé laget på hylleblomst og bringebær og en annen rosé laget på økologiske epler, jordbær, rabarbra og nype.

– Nå har vi innredet låven slik at vi kan ha smakinger av både øl og vin i grupper, sier Lars og legger til at Holtens også importerer Champagne Francis Orban, en fransk småskalaprodusent med egne druer som han ikke selger videre.

– Hvor mye selger dere i året?

– I fjor produserte vi rundt 4.000 liter med vin og 3.000 liter øl. Vi var i god stim og lå an til en vekst på 25 prosent da corona inntraff. Ambisjonene er å bygge oss videre opp på musserende og champagne. Vi går omtrent i null nå, og marginene kommer fra disse nivåene og oppover.

© Leveres av ABC Nyheter utvalg utvalgUTVALGET: En importert champagne fra Champagne og egenproduserte viner og øltyper.Hilde Oreld / Finansavisen

– Og livet skal jo nytes også. Vi skal nyte gården og være mye ute i naturen. Vi skal tjene penger på dette, men for oss er det også en livsstil. Veien blir litt til mens vi går, legger Inger Marie til.

Dyrt å være liten

Les også:En strålende Champagne: – Her blir det rift om flaskene

– Hva er det vanskeligste med å være en så liten aktør som dere?

– Det er distribusjonen av alkohol i Norge som er den mest krevende faktoren. Store grossister dominererer markedet, og en rekke hotellkjeder er knyttet opp i kick back-avtaler som ikke er egnet for en småskalaprodusent som oss. I tillegg har Vinmonopolet bestillingsrutiner som stort sett innebærer forsendelse av én og én kasse, og det er vi som betaler transporten. Da blir det heller ikke så interessant å være med på deres anbudsprosesser. Det blir lite kostnadseffektivt og lite resultatbidrag, sier Inger Marie.

© Leveres av ABC Nyheter kunnskap kunnskapFIKK KUNNSKAP I CORNWALL: Ekteparet reiste til Cornwall som lager musserende på frukt, bær og druer og lærte av dem. Foto:Hilde Oreld / Finansavisen

– Men hele området er jo fulle av gårdsbutikker, kan dere ikke selge øl og vin her?

– Det er dessverre ikke lov fordi vi ikke har dyrket 100 prosent av råvarene selv. Vi dyrker hylleblomst, rabarbra og nyper. Epler og bær kjøper vi fra to nabogårder. I Europa er vi jo vant til at vi kan kjøpe med oss flasker fra produsenten, uavhengig av om alle druene dyrkes der. De sterke øltypene får vi heller ikke selge her selv om de kan smakes. Det eneste vi per nå kan selge fra en gårdsbutikk, er vår Pale Ale på 4,7 prosent, sier Inger Marie og legger til:

– Derfor har vi ikke prioritert å åpne opp for smaking tidligere, men vi har et konsept for dette på blokka.

Les også:Øl for vinter og vårLes også:Herlige bobler fra Spania

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

JK om sin makt: Kan jämföras med Polen

© Erik Simander/TT Sveriges Justitiekansler Mari Heidenborg. Arkivbild. Det svenska systemet med en politiskt tillsatt Justitiekansler har likheter med det hårt kritiserade systemet i Polen. Det skulle kunna leda till ... Read more »

Kollisjonsputen fyller 50 år

Patentet for en «støtsikringsanordning for passasjerer i et motorkjøretøy» ble levert 23. oktober 1971, så gratulerer med 50-årsdagen, verdens viktigste pute! De var ikke så veldig nøye med sikkerhet i ... Read more »

Medier: Fransk eks-politiker siktet for terror

© (NTB scanpix) Rémy Daillet-Wiedemann da han ble framstilt for retten i Nancy i juni i år. Da var han anklaget for bortføring av ei jente, som ble tilbakeført til ... Read more »

Baldwins våpen kan ha vært ladd med skarpt

© Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP TRAGISK UTFALL: Alec Baldwin utenfor utenfor sheriffens kontor i Santa Fe etter at han ble avhørt om ulykken. Baldwins våpen kan ha ... Read more »

Spelar autistisk läkare: "Mer än en tv-show"

© David Bukach Freddie Highmore spelar återigen doktor med autism i “The good doctor”. Pressbild. Från barnfilm till ung seriemördare och nu läkare med autism – Freddie Highmore har haft ... Read more »

Den nye sametingspresidenten om samehets: – Det spiser opp sjelen

© Leveres av ABC Nyheter Nyvalgt sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) tar et oppgjør med samehets. Hun lover å løfte det høyt på agendaen de neste årene. Foto: Terje Bendiksby ... Read more »

Adele slår Ariana Grandes rekord

© Jordan Strauss/AP Adeles nya singel gör succé. Arkivbild. Adeles nya singel “Easy on me” har nått toppen av den brittiska singellistan och har dessutom slagit strömningsrekord. På en vecka ... Read more »

Krönikor: Mordet på Einár kan bli en väckarklocka

© Tillhandahålls av Omni Kan mordet på rapartisten Einár bli en väckarklocka som vänder den våldsamma utvecklingen? Kanske – men frågan är vem klockan i så fall ringer för, skriver ... Read more »

Norska PST: Fler Kongsbergdåd att vänta

© Terje Pedersen/NTB/TT Dådet i Kongsberg den 13 oktober var inte det sista av den typen, tror den norska säkerhetspolisen PST. Arkivbild. Den norska säkerhetspolisen PST tror att händelser som ... Read more »

Grävskopan skapade en stark gemenskap

TEKNIKHISTORIA. Den lilla verkstaden tillverkade alltifrån våffeljärn till väghyvlar. Men genom att satsa på grävmaskinstillverkning växte man till Sveriges vinstrikaste verkstadsföretag, och blev kända för ”Åkermansandan”, innan 1990-talets lågkonjunktur blev ... Read more »

Nye detaljer om dødsulykken – Baldwin fikk våpenet av regiassistent

© Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP TRAGISK UTFALL: Alec Baldwin utenfor utenfor sheriffens kontor i Santa Fe etter at han ble avhørt om ulykken. Nye detaljer om dødsulykken ... Read more »

Evergrandes skifte: Siktar på elbilar som primär affär

© Tillhandahålls av Omni Den krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande flaggar för ett stundande skifte i affärsmodellen, där mer fokus ska läggas på elbilstillverkning och mindre på fastigheter. Det rapporterar Reuters ... Read more »

Hayden Christensen spelar Darth Vader igen

© Chris Young/AP Hayden Christensen ska fortsätta att spela Anakin Skywalker. Arkivbild. Hayden Christensen kommer tillbaka till “Star wars”-universum för att spela Anakin Skywalker, även känd som Darth Vader, i ... Read more »

Förnuft & Känsla: 120 vintermil och däcktest med Porsche Taycan Turbo

© auto motor & sport Alrik & Peder testar Porsche Taycans egenskaper som vinterbil. Dessutom blir det däcktest – vilken typ ska man ha på vintern? Inte är det sommardäck ... Read more »

Østerrike truer uvaksinerte med nedstenging

© (NTB scanpix) Østerrikes statsminister Alexander Schallenberg mener de uvaksinerte må skjerpe seg. Hvis ikke risikerer de å bli rammet av en ny nedstenging. Foto: Olivier Hoslet / Pool Photo ... Read more »

La domstolsreformen i fred

© Foto: Lise Åserud / NTB TOM SAL: Mange rettslokaler står tomme. Domstolsreformen gjør det enklere å koordinere bruk av ledig kapasitet. Senterpartiet og Ap gikk til valg på å ... Read more »

Jonas risikerer et byopprør

Den nye regjeringen er så distriktsvennlig at Arbeiderpartiet kan revne i midten. Splittet mellom by og land. Publisert: 23.10.21 kl. 08:06 Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum ... Read more »

Scholes med Solskjær-stikk: - En stor bekymring

© Phil Noble (Reuters) FÅR KRITIKK: Ole Gunnar Solskjær er i hardt vær etter flere svake prestasjoner denne sesongen. Under kampen mot Atalanta fikk han kritikk av Paul Scholes. Scholes ... Read more »

Lever med svår smärta i pandemins vårdköer

© Privat Peter Christensen väntar på sin andra höftledsoperation. Han drömmer om ett liv utan smärta och att kunna komma ut i skidspår och skidbacken igen. Operationsavdelningarna i landet är ... Read more »

Glasgow tuffare än Paris: ”Slutet på en examination”

© Tillhandahålls av Omni Det blir svårare att enas kring klimatmål vid toppmötet i Glasgow än det var inför Parismötet 2015. Det säger den brittiske politikern Alok Sharma, chef för ... Read more »

Hot om skolskjutning på skola i Bohuslän

© Erik Nylander/TT, Håkon Mosvold Larsen/TT Larm om eventuell skolskjutning. På sociala medier har en elev hotat med att utföra en skolskjutning på sin skola i Strömstad. Polis och socialtjänst ... Read more »

''Allt fler blir överens om att AIK:s spel inte håller hög kvalitet''

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Vår expert, den dubble mästartränaren med Djurgården, Zoran Lukic, har visat sig vara en svingande tippare och kryddar detta med lika svingande analyser. Inför varje allsvensk ... Read more »

”Talang” med ”sköna bars” – så minns fansen Einár

© Tillhandahålls av Omni En ung man med en framtid och en stor förebild med ”sköna bars”. Så beskriver fansen den prisade rapartisten Einár. – Han har varit en stor ... Read more »

Polisavspärrningar hävda – ännu ingen gripen

© Tillhandahålls av Omni Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt för mordet på 19-årige Nils ”Einár” Grönberg. – Vi jobbar vidare med ärendet men det finns inget nytt att ... Read more »

FN ställer in flyg till Tigray

© Johan Hallnäs/TT FN ställer in sina personalflyg till Tigray efter Etiopiens flygbombning i regionen på fredagen, där elva människor skadades. Ett FN-plan som var på väg till Mekele på ... Read more »

Ledare: Gängvåldet kan inte debatteras för mycket

© Tillhandahålls av Omni Mordet på artisten Einár får utrymme på landets ledarsidor idag. Expressen skriver att gängvåldet känns verkligare när det är en offentlig person som drabbas och våldet ... Read more »

Forskere forbløffet over mysteriet i Melkeveien: Hvor kommer de mystiske radiosignalene fra?

© Leveres av ABC Nyheter – Signalet slås av og på, tilsynelatende på helt tilfeldige tider, forteller forskningsleder Ziteng Wang. Han sier de nye observasjonene er annerledes enn hva de ... Read more »

Analyser: Riskspel när M samarbetar med SD – men inte släpper in i regering

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas stämma pågår i Helsingborg. Brott och straff samt samarbetet med SD är heta frågor, enligt de politiska analytikerna. SR Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger ... Read more »

100 forskere med krystallklar melding – mener WHO tar helt feil om røyk og snus

© Cornelius Poppe (NTB scanpix) BER WHO SNU: Karl Erik Lund er er seniorforsker ved FHI. Han og 99 andre forskere mener WHO tar helt feil. 100 forskere med krystallklar ... Read more »

Snøfnuggene vi lager

© Foto: Illustrasjonsfoto: Thomas Brun, NTB UNDERVISER, IKKE OPPDRAGER: – Jeg utdannet meg til lektor fordi jeg ville undervise. Jeg liker kunnskap og læring. Mamma kan jeg være hjemme. På ... Read more »

Troligt att fler lever med gendefekten

© Staffan Löwstedt/SvD/TT De två bröderna i 30-årsåldern som båda blev svårt sjuka i covid-19 är de första i Sverige som identifierats med en gendefekt som gör att deras immunförsvar ... Read more »

Svävade mellan liv och död i covid – saknade gen

© Tommy Pedersen / TT Bröderna Robin och Denny Trtak från Karlstad vårdades på intensiven för livshotande covid-19, trots att de är unga och inte hade underliggande sjukdom. Bröderna Trtak ... Read more »

Ny visselblåsare angriper Facebook för hat och hot

© Tillhandahålls av Omni Bara några veckor efter att den tidigare Facebook-chefen Francis Haugen vittnat inför kongressen, träder ytterligare en visselblåsare fram och anklagar sociala medier-jätten för att bland annat ... Read more »

Regiassistent ska ha gett Baldwin vapnet ovetandes

© Tillhandahålls av Omni Det ska ha varit en regiassistent som gav skådespelaren Alec Baldwin ett vapen på inspelningen av filmen ”Rust”. Assistenten ska ha använt benämningen ”cold gun”, det ... Read more »

Quiz: Hur mycket kan du om Volvo?

© auto motor & sport Kolla om du har bättre koll på Volvo än dina kompisar!     Quiz: Vad kan du om Volvo? Quiz: Vad kan du egentligen om ... Read more »

Provkörning: Kia EV6 – ”Fräckare än ID4 – skönare än Model Y”

Ett enormt kliv för Kia och en modell som ska etablera märket i en ny klass. EV6 har prestanda, räckvidd och numera även ett pris som ligger över konkurrenterna. Ny ... Read more »

Analyser: M kan förlora på samarbete med SD

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas stämma pågår i Helsingborg. Brott och straff samt samarbetet med SD är heta frågor, enligt de politiska analytikerna. SR Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger ... Read more »

Veterinär först ”livrädd” – möter nu kokainflodhästar

© Tillhandahålls av Omni Veterinären Gina Paola Serna var ”livrädd” första gången hon arbetade med en flodhäst – nu är hon en av personerna som jobbar med att sterilisera ett ... Read more »

Göteborgs stadsteater utrymd efter röklarm

© Erik Svensson/TT Flera föreställningar fick avbrytas när larmet gick. Arkivbild. Göteborgs stadsteater fick utrymmas under fredagskvällen efter att ett automatiskt brandlarm gått, rapporterar Göteborgs-Posten. Tre föreställningar fick avbrytas, i ... Read more »

Ännu ingen gripen för mordet på Einár

© Henrik Montgomery/TT Rapparen Einár sköts till döds med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm sen torsdag kväll. Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic