Hollywoodban már a sokadik bőrt húznák le erről a történetről – Köbli Norbert a készülő Antall-filmről

© Technológia: Mandiner.hu

Hiány van az életrajzi filmekből, főként az államférfiakat bemutató alkotásokból, a magyar film valamiért ódzkodik ettől – mondta a Mandinernek Köbli Norbert forgatókönyvíró, aki a produkciót nálunk jelentette be februári interjújában. Az Örök tél, a Vizsga, a Berni követ és számos más kiváló történelmi film szerzője elmondta: arra jutott, Antall József az az államférfi, akinek leginkább „szobrot merne állítani”. Hazánk első szabadon választott kormányfőjének személyes története egyben a rendszerváltást is elmeséli – hangsúlyozza Köbli Norbert. 

A rendszerváltás illúziója és illúzióvesztése sűrűsödik össze a taxisblokád történetében.

Magyarország miniszterelnöke egy súlyos műtét után altatásból ébred fel, és az emberei közlik vele, hogy odakint az utcán országos méretű tüntetés van. Az érdekelt egyfelől, hogyan lehet kórházi ágyhoz kötve egy ilyen konfliktust megoldani, másrészt izgalmas volt belegondolni abba, hogy a mindössze öt hónapja felálló szabadon választott kormány miként tudja a néppel „lenyeletni” a rendszerváltás keserű piruláját – jegyezte meg a forgatókönyvíró.  Hozzátette: hiánypótló film készül, hiszen ezidáig egyetlen film sem született a rendszerváltásról, bezzeg

Hollywoodban már a sokadik bőrt húznák le erről a történetről!

Azon kérdésünkre, hogy a történet izgalmas elemei közül mi az, ami belefér egy mozifilmbe, kifejtette: minden életrajzi filmnél döntést kell hozni, Stephen Spielberg például úgy mesélte el Abraham Lincoln életét, hogy csak a rabszolgaságot eltörlő törvény beiktatásáról szólt az egész mozi. „Vannak olyan momentumok egy életút során, ahol összesűrűsödik minden, ez Antall Józsefnél a taxisblokád.” Itt összeér a magánéleti és a közéleti szál, kicsúcsosodik a konfliktus, óriási dilemmák, nehéz döntési helyzetek feszítik a történetet – fejtette ki Köbli. A film ezért is kapta a Blokád címet.

© Technológia: Mandiner.huHiánypótló film lehet a Blokád” Fotó: Ficsor Márton

A történet két idősíkban játszódik, a taxisblokád az egyik, ezen keresztül ismerjük meg az első szabadon választott kormányfőt, a középkorú Antall Józsefet; a másik pedig 1956, amikor a 24 éves Antall fiatal tanárként az utcára viszi a diákjait, amiért felelősségre vonják. „Nagyon érdekesnek találom a helyzetet, hogy van egy fiatalember, aki felkel az elnyomó hatalom ellen, aztán 34 év múlva ott találja magát, hogy őt nevezik elnyomónak, és ellene lázadnak – fogalmazott Köbli, és nyomatékosan hozzátette, a film nem lesz egyoldalú, a taxisok helyzetét is empátiával fogja ábrázolni. Nem akarjuk utólag megfejteni a történelmet, annyit mutatunk be belőle, amennyit Antall látott és tudott  abban a helyzetben – vallott a filmről a forgatókönyvíró.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotás forgatása vélhetően októberben kezdődik, rendezője Tősér Ádám, producere Lajos Tamás.

Nyitóképen: Antall József miniszterelnök Strasbourgban az Európa Tanács ülésén. MTI Fotó: Kovács Attila

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Ismert amerikai filozófus csatlakozik az MCC oktatógárdájához

A számos nemzetközileg is nagy visszhangot kiváltó publikáció és sikerkönyv szerzőjét, Peter Boghossian amerikai filozófust is a vendégoktatói között tudhatja a Mathias Corvinus Collegium – derült ki az MCC közleményéből. ... Read more »

Kövér László szerint az emberi agyműködést neurotechnológiai eszközözökkel, koponyán belülről fogják irányítani

© Technológia: Index.hu Zavaros fejtegetésbe kezdett Kövér László a Parlamentben, amikor is a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) plenáris ülésén tartott megnyitó beszédében arról beszélt, hogy az államokra mint közhatalmakra új ... Read more »

Már folyik a tesztelés, nemsokára jöhet a magyar fejlesztésű orrspray koronavírus ellen

© Technológia: Index.hu Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni orrspray, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat. A hatóanyag megvédi a kezelt sejteket a vírusfertőzéstől – ... Read more »

Hivatalos: itt a Forma-1 rekordhosszú, 2022-es versenynaptára – visszatér Imola, érkezik Miami!

© Mark Sutton / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes W12 and Max Verstappen, Red Bull Racing RB16B battle at the start of the race A Forma-1 a Török Nagydíjat követően ... Read more »

Már csak két napilap van, amelynek 50 ezer felett van az átlagos példányszáma

© Technológia: Index.hu Már csak két napilapnak maradt 50 ezer feletti az átlagos napi példányszáma Magyarországon – írja az MTI egy, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által bemutatott vizsgálatra ... Read more »

Lemondott Karas Monika, az NMHH elnöke

© Technológia: Index.hu Benyújtotta lemondását Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke.  Már tavaly ősszel felmerültek pletykák arról, hogy Karas Monika idő előtt távozhat majd tisztségéből. ... Read more »

Pszichés zavarai lehettek a Kongsbergben íjjal gyilkoló merénylőnek

© Technológia: 444.hu Valószínűleg pszichés problémákkal küzdött az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás elkövetője, és ez állhat a támadás hátterében is – közölte pénteken a norvég ... Read more »

Ima közben robbant bomba egy afgán mecsetben

© Abdullah Sahil/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved. Ismét egy siíta mecset ellen követtek el merényletet Afganisztánban. A pokolgépes támadásban legalább 37-en meghaltak és több tucatnyian megsebesültek, többek ... Read more »

További fél évig a Spirit FM-é marad a Klubrádió korábbi frekvenciiája

© Technológia: Index.hu További 180 napig ideiglenesen a Spirit FM használhatja a Klubrádió által korábban birtokolt FM 92.9 MHz-en lévő frekvenciát. Erről a Médiatanács döntött e heti ülésén, szerdán. A döntés értelmében október ... Read more »

Mégsem kell az összes covidgyanús beteget tesztelniük a háziorvosoknak

© Technológia: 444.hu A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló ... Read more »

Közel 15 év késéssel elkészült a teleszkóp, amit kilőnek az űrbe

© Technológia: Index.hu Közel két évtizednyi csúszás után után kész a NASA következő generációs űrteleszkópja, a James Webb Space Telescope. A JWST-t a legfrissebb tervek szerint 2021. december 18-án indítják ... Read more »

Bajban a Baltazár, értük játszik Trokán Nóra és Klem Viktor

© Technológia: Index.hu A Múviláv című előadás teljes bevételét a bajba jutott társulatnak ajánlották. A Baltazár Színház egyszerre lát el művészi és társadalmi feladatot, hiszen lehetőséget teremt sérült emberek számára, ... Read more »

Hamis SMS-eket küldtek ki az ellenzéki előválasztás szervezői nevében

© Technológia: Index.hu Az aHang nevű szervezet, az ellenzéki előválasztás egyik szervezője közölte, hogy hamis SMS-eket küldtek ki a nevében. Jó napot! Korinna vagyok és az aHangtól írok Önnek. Ön ... Read more »

Lázadtak a háziorvosok, Müller Cecília meghátrált

© Technológia: Index.hu Új eljárásrend jön, a háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. „A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják ... Read more »

2022 végére csúszik a Virgin Galactic első járatának indítása

© Technológia: 444.hu A vártnál később kelhetnek útra a Virgin Galactic űripari magáncég első űrturistái – írja az Engadget. Csütörtökön a vállalat azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy az első kereskedelmi ... Read more »

Tenki Réka és Nagy Zsolt egy tiltott szerelemben

© Technológia: Index.hu Molnár Ferenc A hattyú című drámájából forgat filmet Román Zsuzsa producer az Örkény Színház közreműködésével. Száz éve írta Molnár Ferenc A hattyú című darabját, de első, Vígszínház-beli ... Read more »

Leáll a LinkedIn Kínában

© Technológia: 444.hu A Microsoft tulajdonában álló közösségi oldal, a LinkedIn leállítja a szolgáltatást Kínában. A cég azzal indokolta a döntést, hogy a kínai állam egyre szigorodó előírásai ellehetetlenítik a ... Read more »

Brutális terrortámadásra emlékeznek a franciák

© Technológia: Index.hu Az egy éve meggyilkolt történelemtanárra, Samuel Patyra emlékeznek pénteken és szombaton a franciaországi iskolákban. A 47 éves pedagógust 2020. október 16-án fejezte le a 18 éves, csecsen ... Read more »

Semjén Zsolt benyújtotta a törvényjavaslatot, vége lehet a gyógyszerek távvásárlásának

© Technológia: Index.hu Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott törvénymódosítása kis híján ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlását. Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz, és a javaslat szerint 2022-től ... Read more »

Magyar sportoló

Problémamegoldásból és harmóniából is tanulni lehet a szuper tehetséges Weinhardt Annától, akinek jövőre teljesülhet csak be az álma, hogy rajthoz állhasson Hawaii-on az Ironman világbajnokságon Már tavaly, amikor életed első ... Read more »

A Mercedes már 2022 előtt szorosabbra fűzi az együttműködést Russell-lel

© Charles Coates / Motorsport Images George Russell, Williams FW43B Három Williamsnél eltöltött szezon után csapattársaként kezdheti az évet. Russell 2017 óta élvezi a német márka támogatását. A Mercedes aligha ... Read more »

Így cserélheted le az ágyneműt pillanatok alatt - Hasznos trükk!

Ha szeretnél mihamarabb túlesni rajta, próbáld ki ezt a két ötletes megoldást! © Izzy Hardy from Pexels Az ágyneműcsere egy hosszadalmas – és valljuk be – nagyon unalmas feladat, amire ... Read more »

Nálunk elég, ha a zsebünkben van egy maszk, máshol védettségi nélkül dolgozni sem szabad

© Technológia: 444.hu Ma léptek életbe Olaszországban az új járványügyi szabályok, melyek részben lazításokat jelentenek, ugyanakkor kötelezővé teszik a védettségi igazolványt nagyjából mindenhez, így ahhoz is, hogy valaki bemehessen dolgozni. ... Read more »

Meghalt a brit parlamenti képviselő, akit megkéseltek a fogadóóráján

© Technológia: Index.hu Életét vesztette Sir David Amess brit konzervatív parlamenti képviselő, akit pénteken megkéselték Essexben. A 69 éves képviselő éppen fogadóórát tartott, amikor megtámadták egy metodista templom közelében az essexi Leigh-on-Sea-ben. ... Read more »

Meghalt Gálszécsy András

© Technológia: Index.hu 87 éves korában meghalt Gálszécsy András, aki 1990 és 1992 között polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter, 1995 és 2011 közt a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt. A Belügyi ... Read more »

Nagyüzembe gyártották a hamis oltási igazolványokat Győrben

© Technológia: Index.hu Egy rutinellenőrzés buktatta le azokat a csalókat, akik a magyar-szlovák határ közelében nagy mennyiségben hamisítottak magyar védettségi igazolványokat – olvasható a rendőrség portálján.  A police.hu beszámol róla, hogy a ... Read more »

Bognár Zsolt (Vendégszerző): Óvónéni, én akkor is vitázni akarok!

© Technológia: Mandiner.hu Olvasom, hogy tisztelt kollégám, Molnár Áron, akivel a világ dolgairól a legkisebb mértékben sem vallunk azonos nézeteket, ismételten vitázni, újra és újra csak vitázni szeretne. Ez a ... Read more »

Ipari területen született összművészeti játszótér

© Technológia: Index.hu Elmentünk az Eiffel Műhelyház kulisszajárására, amit hivatalosan október 25-én adnak át. Fotók. Hétéves tervezés, pipa. Két és fél éves próbaüzem, pipa. Tíz nap múlva, pedig a hivatalos ... Read more »

Halálosan megfenyegette a rendőröket egy nógrádi láncfűrészes férfi

© Technológia: Index.hu Láncfűrésszel támadt a rendőrökre egy férfi egy Nógrádi településen – számol be róla a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye. Az ügyészség kifejti, hogy 2021 áprilisában egy Nógrád megyei településen ... Read more »

Kitálalt a Pentagon fejlesztője, Kína megnyerte a kiberháborút

© Technológia: Index.hu Felmondott munkahelyén, majd végigturnézta a sajtót a Pentagon vezető szoftverfejlesztője. Nicolas Chaillan a napokban több interjút is adott, melyekben állítja: kiberfronton Kína fényévekre lehagyta az Egyesült Államokat, ... Read more »

A NASCAR Heat Ultimate Edition + Nintendo Switch-en is bemutatkozik

© Motorsport Games NASCAR Heat Ultimate Edition+ comes to Nintendo Switch MIAMI, FL – 2021. október 15. – Motorsport Games Inc. (NASDAQ: MSGM) (“Motorsport Games“), örömmel jelenti be, hogy a ... Read more »

Lánctalpakon jön a hideg, -4,7 fok is volt már hajnalban

© Technológia: Index.hu Idén ősszel még nem volt olyan kiterjedt a fagy, mint amilyen az előző éjjel volt. A Nógrád megyei Romhányban -4,7 fokig hűlt le a levegő péntek hajnalban.  ... Read more »

Arcfelismerő beléptető rendszert telepítettek a moszkvai metróállomásokon

© Technológia: 444.hu A moszkvai metró összes állomásán üzembe helyezték pénteken az arcfelismerő FacePay beléptető és viteldíjfizetési rendszert. Az utasoknak mostantól lehetőségük van arra, hogy készpénzfizetés, valamint bankkártya- és okostelefon-használat ... Read more »

Erzsébet királynőnek azt javasolják, hogy inkább ne igyon rendszeresen alkoholt

© Technológia: Index.hu Erzsébet brit királynőnek azt javasolták az orvosai, hogy hagyja abba az esténként történő alkoholfogyasztást, amely eddig a mindennapjai részét képezte – írja a Vanity Fair. Úgy tudni, ... Read more »

Mostantól arcfelismerő rendszer vigyázói szemei kísérnek a moszkvai metróban

© Technológia: Index.hu A moszkvai metró összes állomásán üzembe helyezték pénteken az arcfelismerő FacePay beléptető és viteldíjfizetési rendszert – írja az MTI. Az utasoknak mostantól lehetőségük van arra, hogy készpénzfizetés, valamint ... Read more »

Videón hívta verekedni riválisát egy kaposvári család, ment is az adok-kapok

© Technológia: Index.hu Egy kaposvári házaspár régebb óta haragos viszonyban van egy másik famíliával, amelyet ezért 2020 augusztusában egy videóüzenetben verekedésre hívott ki. A nézeteltérést rendezni akaró „testmozgáson” csak hárman jelentek meg, de ... Read more »

Megjelent a rendelet, nemzetgazdasági ügy lett 17 iskolaépítés

© Technológia: Index.hu Megjelent egy rendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában, amely összesen 17 település iskolafejlesztési programját nemzetgazdasági nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A Pest megyei települések mind a budapesti agglomerációhoz tartoznak:  ... Read more »

Munkába járáshoz kötelezővé tették a védettségi igazolványt Olaszországban

© Technológia: Index.hu Olaszországban péntektől minden munkavállaló számára kötelezővé tették a zöld kártyát, a koronavírus elleni védettségi igazolványt. A szabályozás egyaránt vonatkozik a köz- és a magánszektorban foglalkoztatottakra – hívja ... Read more »

Coulthard: Ez is mutatja, hogy nyomás alatt van Lewis Hamilton

© Mark Sutton / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes Nagyon kiélezett idén a Forma-1-ben az egyéni világbajnoki címért folyó harc, jelenleg vezet 6 ponttal Lewis Hamilton előtt, azt pedig nagyon ... Read more »

Csak az igen jelent igent

© Alvaro Barrientos/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved Megkezdődött a vita a spanyol parlamentben a “csak az igen jelent igent” törvényről, amely a szexuális bűncselekmények megítélésénél több jogot ... Read more »