Høie om gjenåpningsdato: Kommer like før det skjer

© Foto: Ali Zare SNART FERDIG: Helseminister Bent Høie blir snart statsforvalter i Rogaland. Men før det, kan det godt hende han rekker å åpne landet.

Høie om gjenåpningsdato: Kommer like før det skjer

Helseminister Bent Høie (H) sier det ikke er aktuelt for regjeringen å varsle noen gjenåpningsdato lenge i forkant. Men de kan komme med en plan for hva gjenåpningen skal innebære.

Publisert: 16.09.21 kl. 13:12 Oppdatert: 16.09.21 kl. 13:22

– Det vil ikke gå lang tid fra det annonseres at vi kan gå over til en normal hverdag med økt beredskap, til reglene faktisk trer i kraft. Å annonsere en dato lang tid i forveien vil være i strid med at vi skal ha en gjenåpning etter data, og ikke dato, sier Høie til VG.

Han sier det i praksis betyr at når det kommer en dato, vil det være snakk om «kort tid» før landet er åpnet.

Regjeringen har kalt inn til corona-pressekonferanse fredag. Torsdag meldte DN at de skal beslutte nøyaktig tidspunkt for gjenåpningen i dag, men at de allerede hadde bestemt seg for å varsle at tiden er kommet i morgen. Det har imidlertid Helsedepartementet avvist overfor VG, og det gjør også helseministeren.

Regjeringen har tidligere gått over til å kalle gjenåpningen av for Norge en «normal hverdag med økt beredskap». Men akkurat hvordan dette vil se ut detalj, og hva kommunene må forberede seg på, har de ikke sagt enda.

– Når det gjelder at kommunene må være forberedt på hva som skal være deres rolle videre i en sånn situasjon, er det noe vi ønsker å legge opp til med mer informasjon, sier Høie om det.

– Så når dere først varsler en dato, er det egentlig når vi allerede har kommet dit. Men dere kan komme med en plan for hvordan neste steg skal se ut i praksis tidligere?

– Det er helt riktig.

Han vil ikke gi et tidspunkt for når en slik mer konkret plan kan komme.

– Ikke låst til 90 prosent

Den viktigste milepælen for gjenåpningen er at 90 prosent av de over 18 har fått andre dose – noe Høie har stått på at han tror vil kunne skje innen slutten av september. I dag har 81,7 av de voksne i Norge fått dose to.

Men vaksineringen har gått trått de siste par ukene. Likevel tror Høie det er mulig å nå målet:

– Vi har nådd 90 prosent når det gjelder første dose, så vi mener at det bør være mulig når det gjelder andre dose. Det er også en del som bare skal ha én dose hvis de har gjennomgått covid-19.

– Hva hvis vi ikke når det? Skal dere vente på de siste prosentene?

– Vi har ikke låst oss til 90 prosent. Det vil være en totalvurdering som ligger til grunn. Så det er viktig å skille mellom gjenåpning og ambisjonen i vaksinasjonsprogrammet. Det henger sammen, men det er ikke låst.

Påvirkes ikke av regjeringsskifte

Statsminister Erna Solberg har varslet at hun kommer til å levere sin avskjedssøknad i oktober, etter valget som ga flertall til rødgrønn side. Før det er det ingen juridiske begrensninger for hva de kan gjøre, men regjeringen har selv påpekt at de må være «varsom med å fatte beslutninger i politisk kontroversielle saker i denne mellomperioden».

– Hva betyr det for gjenåpningen?

– Det at vi vil få et regjeringsskifte i Norge påvirker ikke håndteringen av pandemien. Norge har heldigvis et system som sikrer gode overganger, og jeg opplever at det har vært bred politisk enighet om håndtering av pandemien, sier Høie.

– Hvis vi kommer til at vi skal gå over til en normal hverdag med økt beredskap før det blir et skifte av regjering, er det en viktig beslutning. Men det vil heller ikke være forholdsmessig å holde på strenge reguleringer i samfunnet over tid bare fordi vi skulle skifte regjering.

Ifølge Høie fortsetter det altså som før til vi får ny regjering, med unntak av hvis det må tas beslutninger som for eksempel forplikter en fremtidig regjering økonomisk: Da sier han at regjeringen vil konsultere det nye flertallet.

Etter et halvannet år med pandemi er også Høie ferdig som politiker – snart går han tilbake til jobben som statsforvalter i Rogaland, som han har hatt permisjon fra siden 2018.

– Jeg føler ikke at jeg er helt ferdig enda, sier han og ler.

– Håper du at du rekker å få feiret med å få gjenåpnet landet før det?

– Det viktigste er at det skjer på det riktige tidspunktet – ikke hvem som gjør det.

Dette vet vi om gjenåpning: Meteren forsvinner

Høie ønsker altså ikke å gå inn i alle detaljene om hvordan et gjenåpnet samfunn kan se ut. Men onsdag forrige uke sa han til VG at det handler om begrensningene vi har på oss innenlands:

– Det betyr at hverdagen for den enkelte av oss blir som normal. Det er i dag i veldig stor grad knyttet til at meteren forsvinner, og at restriksjonene vi har på større arrangementer og så videre vil forsvinne, sa han.

Rådene som å holde seg hjemme når man er syk og vaske hendene vil uansett gjelde.

– Hvis jeg blir smittet i november, må jeg i isolasjon, eller er alt det borte?

– Det er et av de spørsmålene som vi må gjøre en vurdering av. Skal vi bare ha en oppfordring om at hvis du er smittet blir du hjemme? Det er det åpenbart at det bør være. Men så er det også et spørsmål om du og skal ha en plikt til det, svarte Høie på det forrige uke.

Torsdag sier han til VG at dette fortsatt oppsummerer det regjeringen kan si nå. De har bevisst latt være å kalle det siste steget for en «full gjenåpning»:

– Det vil være et feil begrep, fordi det er som jeg har sagt: Vi må ha en økt beredskap i hele samfunnet, og det er ekstremt viktig å holde fast ved det, for det kan komme nye virusvarianter som vaksinene virker dårligere mot. For befolkningen er det også viktig å holde fram med at de gode smittevernrutinene vi har lagt oss til, det er også gode ting å ha med seg videre både på grunn av coronaviruset, men også på grunn av influensa og andre sykdommer som RS-viruset.

Publisert: 16.09.21 kl. 13:12 Oppdatert: 16.09.21 kl. 13:22

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Muertes por COVID-19 en Rusia marcan récord por quinto día mientras se avecinan restricciones

© Reuters/MAXIM SHEMETOV A specialist sanitizes a railway station amid the outbreak of the coronavirus disease in Moscow MOSCÚ, 23 oct (Reuters) – Rusia informó de 1.075 muertes por COVID-19 ... Read more »

Mead frelste England med lynraskt hattrick

© (NTB scanpix) Sarina Wiegman fikk sin tredje strake seier som Englands landslagssjef, takket være vellykkede bytter og et lynraskt hattrick av Beth Mead. Foto: Terje Pedersen / NTB Mead ... Read more »

Tiotusentals i demonstration för Viktor Orbán

© Laszlo Balogh/AP/TT Ungerns premiärminister Viktor Orbán samlade tiotusentals anhängare på gatorna i huvudstaden Budapest på lördagen. Budapestborna manifesterade också årsdagen av Ungern-upproret 1956. Tiotusentals anhängare till Ungerns premiärminister Viktor ... Read more »

TV: Elias Lindholm skjuter sitt första hattrick sedan 2015

© Tillhandahålls av Hockeysverige Elias Lindholm sköt sitt första hattrick i mars 2015.  Under lördagskvällen kom det andra då han prickade in tre mål när Calgary Flames vann med 4-3 ... Read more »

Företag i USA upplever ”rätt brutalt” inflationstryck

© Tillhandahålls av Omni Leveransproblemen har skapat ett inflationstryck som ställer till det för företagen och tvingar dem dumpa över prisuppgången på kunderna. Det uppgav flera amerikanska bolag under den ... Read more »

McCarthy fikk sparken etter nytt Cardiff-tap

McCarthy fikk sparken etter nytt Cardiff-tap Den walisiske klubben har bare tre lag bak seg på tabellen. En time etter kampen kom beskjeden om at McCarthy og hans assistent Terry ... Read more »

Intresset för sticklingar får priser på nätet att rusa

© Tillhandahålls av Omni Intresset för sticklingar av krukväxter har ökat och vissa sorter, framför allt aroider, kan numera gå för hundratusentals kronor, skriver TT. Många entusiaster byter, köper och ... Read more »

300 australiska skolor har stängts senaste veckorna

© Tillhandahålls av Omni Utbrott av coronasmitta har lett till att över 300 skolor i de australiska staterna Victoria och New South Wales har tvingats stänga de senaste veckorna, rapporterar ... Read more »

”Tycker inte det betyder att man får slå någon i huvudet”

© Foto: C More/Skärmdump & Fredrik Karlsson/Bildbyrån Jacob Johansson köper inte domarens förklaring efter det godkända målet. Timrås lagkapten Christopher Liljewall var arg efter Färjestads 1-1-mål och ifrågasatte domarnas beslut.  ... Read more »

Manchester City vant kontrollert mot Brighton

© (NTB scanpix) Gabriel Jesus og Phil Foden kom begge på scoringslisten mot Brighton lørdag. Foto: Gareth Fuller/PA via AP / NTB Manchester City vant kontrollert mot Brighton Brighton hadde ... Read more »

Manchester City-seier etter kontringsspill fra øverste klasse - hendelse skapte debatt

© Glyn Kirk (AFP) SKAPTE REAKSJONER: Brighton-spillerne ropte på frispark etter denne situasjonen. Istedenfor ble scoring til Manchester City. Manchester City-seier etter kontringsspill fra øverste klasse – hendelse skapte debatt ... Read more »

En död i olycka på E4 – en man gripen

© Johan Nilsson/TT En person har omkommit och flera personer har skadats i en trafikolycka på E4. Arkivbild. En person omkom och flera personer, varav ett barn, skadades vid en ... Read more »

Mørke utsikter

Mørke utsikter Publisert: 23.10.21 kl. 20:12 Oppdatert: 23.10.21 kl. 20:24 Det var rett før midnatt en klam dag i august at noen hamret på døren deres. Familien åpnet metalldøren på ... Read more »

SD: ”Vi förbereder oss för att leda departement”

© Tillhandahålls av Omni Moderaternas Ulf Kristerssons argument för att SD inte kan regera med M och KD håller inte, säger Sverigedemokraternas vice partiledare Henrik Vinge till SvD. Han säger ... Read more »

Mortes por Covid-19 na Rússia batem 5º recorde diário seguido; Moscou entrará em lockdown

MOSCOU (Reuters) – A Rússia registrou 1.075 mortes por Covid019 neste sábado, seu quinto recorde diário consecutivo, enquanto autoridades se preparavam para fechar locais de trabalho em todo o país ... Read more »

V-ledaren: Sverige har blivit ett slags skatteparadis

© Tillhandahålls av Omni ”Sverige har blivit ett slags skatteparadis för stora förmögenheter.” Det säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar i en intervju med DI TV. I partiets budgetmotion konstaterar hon ... Read more »

575 fångar fritagna av beväpnade män i Nigeria

© George Osodi/AP/TT Omkring 575 fångar har blivit fritagna av beväpnade män i Nigeria. På bilden syns ett annat fängelse i landet. Arkivbild. Ett fängelse i staden Oyo i sydvästra ... Read more »

Molde på tabelltopp etter kaoskamp mot Stabæk

© Stian Lysberg Solum (NTB) SCORET TO: Moldes Ohi Omoujianfo netytet to ganger mot gamleklubben Stabæk. Molde på tabelltopp etter kaoskamp mot Stabæk STABÆK – MOLDE 0-3: Molde fikk med ... Read more »

Hjemmesmell for Vipers i mesterligaen: – Var for dårlige

© (NTB scanpix) Nora Mørk ble toppscorer for Vipers Kristiansand mot CSKA Moskva lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Hjemmesmell for Vipers i mesterligaen: – Var for dårlige Sørlendingene ... Read more »

Aleksander Hetland bidro til full pott i «Skal vi danse»-comebacket: – Dette var sexy!

Aleksander Hetland bidro til full pott i «Skal vi danse»-comebacket: – Dette var sexy! H3 ARENA / FORNEBU (Nettavisen): Det er duket for kampkveld på «Skal vi danse», og lørdag ... Read more »

Aleksander Hetland bidro til full pott med «Skal vi danse»-comeback: – Dette var sexy!

Aleksander Hetland bidro til full pott med «Skal vi danse»-comeback: – Dette var sexy! H3 ARENA / FORNEBU (Nettavisen): Det er duket for kampkveld på «Skal vi danse», og lørdag ... Read more »

Åkesson: Varit tydlig med att man ska vaccinera sig

© Tillhandahålls av Omni Att flera av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter är helt ovaccinerade eller endast tagit en dos mot covid-19 duger inte, enligt partiledaren Jimmie Åkesson. – Jag har varit väldigt ... Read more »

Dna ger ny kunskap om sibiriska mammuten

© Björn Larsson Rosvall/TT Den sibiriska mammuten dog enligt nya rön ut ut för 4|000 år sedan. På bilden en ullhårig mammut på Universeum i Göteborg. Arkivbild. Med hjälp av ... Read more »

Daland berget poeng for Cercle Brugge

© (NTB scanpix) Jesper Daland, her i aksjon for U21-landslaget, scoret sitt første mål i belgisk toppserie da Cercle Brugge spilte 1-1 mot Standard Liège. Foto: Terje Bendiksby / NTB ... Read more »

Haaland kan være ute lenger enn antatt: – En omfattende skade

© (NTB scanpix) Erling Braut Haaland må belage seg på et nytt skadeavbrekk. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Haaland kan være ute lenger enn antatt: – En omfattende ... Read more »

Hjemmesmell for Vipers i mesterligaen

© (NTB scanpix) Nora Mørk ble toppscorer for Vipers Kristiansand mot CSKA Moskva lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Hjemmesmell for Vipers i mesterligaen Sørlendingene står dermed med tre ... Read more »

Voi svarar på Löfven-kritik: Det bör lösas nationellt

© Tillhandahålls av Omni Efter några uppmärksammade olyckor kritiserade statsminister Stefan Löfven (S) det stora antalet elsparkcyklar i Stockholm – nu sparkar Voi tillbaka frågan till regeringen. Enligt policychefen Tina ... Read more »

Frölunda tappade ledningen och föll: ”Heligt förbannad”

© Tillhandahålls av Omni Frölunda fick inte med sig mer än en poäng borta mot Malmö i lördagens SHL-omgång trots att Göteborgslaget ledde med 3–2 när bara en minut återstod ... Read more »

Analyser: Trots alla löften – klimatmöte kan sluta i diket

© Tillhandahålls av Omni Att stora världsledare som Kinas Xi Jinping och Rysslands Vladimir Putin inte väntas dyka upp vid det kommande klimatmötet i Glasgow är knappast goda tecken, skriver ... Read more »

To elleve år gamle gutter påkjørt – fører kjørte fra stedet

– Vi oppfordrer bilfører til å melde seg, skriver politiet i Trøndelag på Twitter. De to guttene hadde etter påkjørselen smerter i hoftene og ble kjørt til legevakt. Politiet fikk ... Read more »

Fokus på gängkriminella: "Offren glöms bort"

© Jonas Grönvik/TT Maritha Ogilvies son sköts till döds när han var 19 år gammal. Skjutningar och gängkriminella dominerar i samhällsdebatten. Fokus läggs på brotten och gärningspersonerna. Men brottsoffren glöms ... Read more »

Romênia endurece restrições com recorde de mortes e infecções por Covid-19

BUCARESTE (Reuters) – O governo romeno reintroduzirá um toque de recolher noturno e tornará os passes de saúde obrigatórios para a entrada na maioria dos locais públicos a partir de ... Read more »

Halmstad vände – första segern sedan augusti

© Adam Ihse/TT Halmstad jublar efter ett av målen borta mot Häcken. Halmstad BK är ett vinnande lag igen, två månader efter förra segern. Dramatiska 3–2 borta mot Häcken förde ... Read more »

Flere hundre psykisk syke i PSTs registre: Etterlyser mer informasjon fra helsevesenet

© Foto: Frode Hansen KONTRATERROR-SJEF: Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Flere hundre psykisk syke i PSTs registre: Etterlyser mer informasjon fra helsevesenet NYDALEN (VG) Flere hundre psykisk syke ... Read more »

En död och flera skadade i olycka på E4

© Johan Nilsson/TT En person har omkommit och flera personer har skadats i en trafikolycka på E4, rapporterar flera medier. Arkivbild. Flera fordon är inblandade i en trafikolycka på E4 ... Read more »

Vocero de Acción Popular: "Luis Barranzuela no puede seguir en el cargo"

© Proporcionado por RPP Vocero de Acción Popular: “Luis Barranzuela no puede seguir en el cargo” El congresista Elvis Vergara, nuevo vocero de Acción Popular, consideró que el ministro del ... Read more »

Alemanha tem maior taxa de infecções por coronavírus desde meados de maio

BERLIM (Reuters) – A Alemanha registrou neste sábado a maior incidência de infecções por coronavírus desde meados de maio, atingindo a marca de 100 casos por 100 mil habitantes nos ... Read more »

Em crise por covid-19, Bulgária contempla enviar pacientes para outros países

O governo da Bulgária anunciou neste sábado que cogita enviar pacientes de covid-19 para outros países depois que seu sistema de saúde foi abalado por uma onda da pandemia, que ... Read more »

Vacunafest del 23 y 24 de octubre mantendrá edad mínima de inoculación en 18 años

© Salud Vacunafest del 23 y 24 de octubre mantendrá edad mínima de inoculación en 18 años El Ministerio de Salud (Minsa)anunció que este sábado 23 y domingo 24 de ... Read more »

JUST NU: Blytung seger för HBK - enorma räddningar i slutet

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Halmstad låg under. Men efter en stark vändning i den andra halvleken kunde HBK vinna borta mot Häcken med 3-2. I och med resultatet kliver Halmstad ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic