Hoe moet de luchtvaart duurzamer? KLM-topman Pieter Elbers aan het woord

Asia's Tech News Daily

Hoe moet de luchtvaart duurzamer? KLM-topman Pieter Elbers aan het woord

Minder vliegen? Ja, zegt Pieter Elbers, dat is ook een manier om de uitstoot van de luchtvaart te verminderen. Niet de oplossing an sich, zegt de president-directeur van KLM, maar het is ook geen taboe meer. „Sinds 2019 vragen wij aandacht voor bewust vliegen via ons Fly Responsibly-programma. Vraag je af of je überhaupt wilt vliegen. Of kan je beter de trein nemen? En als je dan vliegt, hoe duurzaam is de maatschappij die je kiest?”

Elbers is een paar dagen terug van de jaarvergadering van de International Air Transport Association (IATA) in Boston. Op 4 oktober besloot de organisatie van 290 luchtvaartmaatschappijen dat zij vanaf 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Een „gedurfde” beslissing, aldus IATA-voorman Willie Walsh, maar ook een „noodzaak” die „de vrijheid om te vliegen voor toekomstige generaties verzekert”.

Eindelijk, stelden critici, eindelijk sluit de luchtvaart zich aan bij de klimaatdoelen van Parijs.

Jullie konden niet anders? „Dat vind ik een negatieve benadering”, zegt Elbers in een videogesprek. „Het kan altijd anders. Het is belangrijk dat nu alle maatschappijen de schouders eronder zetten.”

Had iemand een paar jaar geleden gezegd dat luchtvaartmaatschappijen samen zouden afspreken in 2050 klimaatneutraal te zijn, dan had hij het niet geloofd, zegt Elbers. „In de luchtvaart hebben wij de neiging eerst zekerheden te zoeken en daarna de oplossingen uit te dragen. Maar op het gebied van duurzaamheid zijn er een heleboel unknowns: de verkrijgbaarheid van duurzame brandstof, elektrisch vliegen, vliegen op waterstof.”


Lees ook: Geen verbrandingsmotor meer in auto’s, einde aan luxepositie voor luchtvaart; dit zijn de klimaatplannen van de EU

In februari meldden de Europese maatschappijen al dat zij klimaatneutraal willen zijn in 2050. Hun plan, ‘Destination 2050’, leek een vlucht naar voren. Vijf maanden later ontvouwde de Europese Commissie een samenhangend klimaatpakket met grote consequenties voor de luchtvaart. Zo worden maatschappijen verplicht duurzamere brandstof bij te mengen, moet een kerosinetaks het gebruik van fossiele brandstof ontmoedigen en komt vliegen volledig in het emissiehandelssysteem EU-ETS. Dat alles zal volgens de EU een ticket in 2050 8 procent duurder maken.

Los van de nieuwe regelgeving die de EU nu bespreekt: wat kunnen luchtvaartmaatschappijen zelf doen om hun overlast te verminderen? Wereldwijd zorgt de sector voor 2 tot 3 procent van de CO2-uitstoot. In Nederland (door alle maatschappijen) getankte fossiele kerosine droeg in 2018 voor 6 procent bij aan de CO2-uitstoot in Nederland. Ter vergelijking: Tata Steel veroorzaakt 7 procent van de nationale CO2uitstoot.

KLM-directeur Elbers reageert op vier stappen die de luchtvaart wil zetten om te verduurzamen, van de korte tot de lange termijn.

1. Korte termijn: vlootvernieuwing

Nieuwe vliegtuigen zijn zuiniger, schoner en stiller. Zo is de Boeing 737 Max (adviesprijs 100 miljoen euro, zonder korting) volgens de fabrikant 16 procent zuiniger en 40 procent stiller dan de vorige 737 en stoot hij 40 procent minder CO2 uit. De Airbus A320neo (95 miljoen euro) verbruikt 20 procent minder kerosine dan de oude versie.

Volgens het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de TU Delft wordt vliegen – door stapsgewijze verbeteringen en geleidelijke vlootvervanging – elk jaar 1,5 procent zuiniger (per reizigerskilometer; rapport april 2021). Tussen 1995 en 2015 steeg het mondiale aantal luchtreizigers overigens met gemiddeld 5,4 procent per jaar. Ergo, de uitstoot neemt jaarlijks toe.

Voor KLM en Transavia, de budgetmaatschappij van Air France-KLM, is vlootvernieuwing zeer actueel. De twee hebben offertes gevraagd bij Airbus en Boeing voor 160 nieuwe toestellen. Worden het A220’s of A320neo’s van Airbus, favoriet van Air France? Of 737 Max’en van Boeing, van oudsher geliefd bij KLM?

Elbers: „De komende maanden nemen wij een besluit. Wij hebben geen voorkeur. Natuurlijk, omdat wij al Boeing vliegen, heeft het voordelen te kiezen voor de Max – training van piloten, onderhoud. Een keuze voor Airbus stelt ons voor operationele uitdagingen, maar die hebben anderen ook overwonnen. Airbus zou ook goed kunnen.”

Bovendien heeft KLM een conflict met Boeing. De maatschappij wacht al maanden op vijf 787 Dreamliners. Die vertraging komt door onenigheid tussen Boeing en de Federal Aviation Authority. De Amerikaanse toezichthouder vindt dat Boeing eerst procedures en inspecties moet verbeteren voordat het 787’s mag exporteren. Speelt dat mee bij de nieuwe order? „Nee, dit is een separaat issue.” Hoeveel compensatie KLM krijgt, wil Elbers niet zeggen.

De innovatie in de burgerluchtvaart ligt in handen van slechts twee grote fabrikanten. Een smalle basis voor noodzakelijke vernieuwing? „Innovatie is geen one bet game. Het is niet alleen vlootvernieuwing. Het zijn ook de compensatieprogramma’s, duurzame brandstof, nieuwe technologie.”

2. Korte termijn (in potentie): efficiënter vliegen

Wie rechtstreeks van A naar B vliegt, verbruikt minder brandstof en maakt minder herrie. Omvliegen kost tijd en kerosine. Maar rechtstreeks vliegen kan lang niet altijd in Europa. Dat komt volgens luchtvaartmaatschappijen door nationale belangen van onder andere Duitse en Franse luchtverkeersleiders, maar ook door de vele plukjes militair luchtruim in Europa.

Al meer dan twintig jaar wordt gepraat over een Single European Sky (SES). Inmiddels gaat het over versie SES 2+, maar nog zonder succes. „Waarom? Ik zou willen dat ik het antwoord had”, zucht Elbers. „Op vluchten binnen Europa wordt zo 10 procent brandstof verspild. Dat is een ongelooflijke hoeveelheid.”

Zijn woordvoerder stuurt na het gesprek een kaartje van Noordwest-Europa. Wie van Amsterdam naar Zürich vliegt (afstand: 614 kilometer), moet slalommen rond acht militaire luchtruimen. Dat leidt tot 220 kilometer omvliegen en het gebruik van 920 liter extra brandstof.

„Ik begrijp daar helemaal niets van”, zegt Elbers. „In Europa gingen wij naar één munt. Dan moet je toch ook naar één luchtruim kunnen? De Commissie moet het streven naar één Europees luchtruim opnemen in haar klimaatplannen. De milieuwinst ligt voor het oprapen, maar komt er niet door politiek gedoe in de EU.”

3. Middellange termijn: duurzamere brandstof

Duurzamere brandstof moet de grootste bijdrage leveren aan emissievrij vliegen in 2050. Sustainable aviation fuel (SAF) helpt volgens luchtvaartorganisatie IATA circa 65 procent van de CO2-uitstoot te reduceren in 2050. Dan zal het aantal vliegreizen zijn verdubbeld ten opzichte van 2019, verwacht de organisatie, tot tien miljard trips per jaar. Zonder klimaatmaatregelen leiden die tot 1,8 gigaton koolstofdioxide.

SAF komt op dit moment in twee soorten: biokerosine uit raffinage van organisch materiaal (biomassa, frituurvet) en synthetische kerosine (met groene elektriciteit gemaakt uit waterstof en afgevangen CO2).

Moderne toestellen kunnen zonder technische aanpassingen en binnen de huidige regels vliegen op maximaal 50 procent SAF, de rest is gewone kerosine.

„SAF is de techniek voor nu en de nabije toekomst”, zegt Elbers. „Die stap moet het leeuwendeel van de reductie op zich nemen.”

SAF kent alleen nog veel (samenhangende) nadelen: om het te maken is veel energie nodig, productie is er nog nauwelijks en dus is het duur. Biokerosine is drie tot vier keer duurder dan fossiele kerosine; synthetische vijf tot zes keer.

Het is een kip-eiverhaal, zegt de KLM-directeur. Niemand koopt op grote schaal SAF, omdat het te veel kost. Niemand produceert voldoende SAF, want er zijn nauwelijks kopers. De VS en de EU kiezen verschillende paden uit deze status quo. De regering-Biden compenseert het prijsverschil tussen SAF en fossiele kerosine. De EU zoekt het in regelgeving. Het klimaatpakket kent de verplichting een (met de jaren oplopend) percentage SAF bij te mengen. Dat geeft de energiesector zekerheid, zegt Elbers. Ook komt er een heffing op fossiele kerosine. De mondiale luchtvaart hoefde decennia geen brandstofbelasting te betalen.

Elbers hekelt de Europese kerosinetaks. „Ik stoor me aan de gedachte: ‘Als we ze niet aansporen, dan doen ze niks.’ We moeten een gezamenlijk pad ontwikkelen. Luchtvaartmaatschappijen, vliegtuigfabrikanten, brandstofproducenten en overheden. Ik zou willen dat de EU meer naar China en de VS keek. Die overheden investeren volop in duurzaamheid.”

Hoe moet de luchtvaart duurzamer? KLM-topman Pieter Elbers aan het woord

Lees ook: Delfzijl krijgt fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof

In 2019 kondigde KLM aan met energiebedrijven SkyNRG en SHV Energy een SAF-fabriek te bouwen in Delfzijl. Maar in Noord-Groningen is nog geen schop de grond ingegaan. „Een fabriek bouwen blijkt ingewikkelder dan verwacht. Vergeet ook niet dat de wereld anderhalf jaar heeft stilgelegen. We hebben ‘Delfzijl’ nog niet losgelaten.” Volgens SkyNRG verwacht het bedrijf niet eerder dan in 2024 SAF te leveren, twee jaar later dan gepland.

4. Lange termijn: nieuwe technologie

En dan? Wat komt er na SAF? Dat blijft een fossiele brandstof: er komt (weliswaar minder) CO2 vrij bij de verbranding en er wordt nog gewone kerosine bijgemengd. Elbers weet het nog niet. „In alle eerlijkheid: er zijn veel unknowns. Met name voor de langere vluchten is SAF nu de enige optie.”

Volledig elektrisch vliegen is geen oplossing, aldus Elbers. De accu’s zijn nog te zwaar en zij zouden te veel ruimte innemen aan boord. Dan is er plek voor twintig passagiers, geen tweehonderd zoals op een gemiddelde vlucht in Europa. Elektrificatie van een deel van het transport – op het vliegveld bijvoorbeeld – kan wel bijdragen aan lagere emissies van de luchtvaart. De KLM-vliegschool in Eelde kondigde onlangs aan elektrische lestoestellen te gaan gebruiken.

Vliegtuigfabrikant Airbus gelooft sterk in waterstof – meer dan concurrent Boeing. Tijdens een congres in Toulouse, in september, somde Airbus de voordelen op. Waterstof bevat drie keer zoveel energie als kerosine en kent geen schadelijke uitstoot als het is geproduceerd met groene energie. Weliswaar neemt waterstof meer volume in aan boord, maar daarom experimenteren ontwerpers met andere vormen toestellen.

In Toulouse werd echter ook duidelijk dat het nog jaren kan duren voordat de burgerluchtvaart op grote schaal kan vliegen op waterstof. Elbers’ collega Johan Lundgren van easyJet bepleitte daar niet alle investeringen in SAF te doen. „Regeringen moeten de ontwikkeling van waterstofvoorzieningen en de infrastructuur op luchthavens stimuleren”, zei hij. „Er moet worden geïnvesteerd in duurzame energie om de productie van groene waterstof te stimuleren.”

Plus: wie gaat dat betalen?

Lang gingen economie en milieu hand in hand bij luchtvaartmaatschappijen. Zuiniger vliegen scheelt kosten én uitstoot. Nu is echter het punt bereikt dat duurzaamheid pijn gaat doen. SAF is veel duurder dan fossiele kerosine. En investeren in onbewezen technologie is risicovol.

Bovendien heeft de coronacrisis de luchtvaart in een zware crisis gestort. Volgens IATA lijdt de sector in 2020, 2021 en 2022 samen een verlies van 201 miljard dollar (173 miljard euro). Air France-KLM meldde over 2020 een recordverlies van 7,1 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2021 was dat 1,5 miljard, net als in het tweede kwartaal. Op 29 oktober volgen de derdekwartaalcijfers.

En juist in deze zware tijd, zegt Elbers, wil de EU een kerosinetaks invoeren, vraagt Nederland een ticketheffing en gaat Schiphol in stappen naar 40 procent hogere havengelden over drie jaar.

„Het is een duaal gevoel. Aan de ene kant helpen niet alle klimaatplannen ons te verduurzamen. De kerosinebelasting bijvoorbeeld kost ons alleen maar geld. Aan de andere kant hebben wij natuurlijk veel steun gehad om de crisis te overleven. Die overheidssteun krijg je niet vanwege je blauwe ogen, maar omdat men het economisch belang van KLM voor Nederland inziet.”

Het steunpakket gaf KLM „vaste grond onder de voeten”. Van de staatslening van 1 miljard euro en de kredietfaciliteit van 2,4 miljard heeft het bedrijf nu bijna 1 miljard euro gebruikt. „Onze liquiditeit is nog steeds voldoende.” Het eigen vermogen daarentegen „is onderwerp van gesprek”, zegt Elbers. Hij wil niets kwijt over gesprekken tussen Den Haag en Brussel over steun aan KLM.

Elbers wil KLM’s schuld verlagen en leningen aflossen, zodat hij kan investeren in onder meer nieuwe vliegtuigen en duurzaamheid. „We blijven sterk letten op kosten en tegelijkertijd zoveel mogelijk vliegen.”

KLM bedient nu weer vrijwel zijn hele routenet. „We vliegen op bijna 100 procent van de bestemmingen van voor de crisis. Dat deden we de afgelopen zomer op 70 procent van onze capaciteit met de helft van de passagiers.”

In Europa herstelt de luchtvaart zich voorspoedig, maar in Azië ligt nog veel stil. „We zijn heel blij dat het luchtruim naar Noord-Amerika in november weer opengaat. Het herstel zet gelukkig door.”

Hoe moet de luchtvaart duurzamer? KLM-topman Pieter Elbers aan het woord Source link Hoe moet de luchtvaart duurzamer? KLM-topman Pieter Elbers aan het woord

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Repeat Chinese defaulter Sunshine 100 misses payment on US$179 million of debt and interest

Chinese developer and repeat defaulter Sunshine 100 China Holdings has missed payment on US$179 million of debt and interest payments due Sunday, as higher borrowing costs hit indebted companies across ... Read more »

Rategain Travel Technologies IPO opens on December 07: 10 key things to know before subscribing public issue

Anand Rathi IPO RateGain Travel Technologies Ltd. is one of the leading distribution technology companies in the world and the largest Software as a Service (“SaaS”) company in the hospitality ... Read more »

Japan government considering lifting FY22 economic growth forecast

(Image: Reuters) The Japanese government is considering raising its economic growth forecast for fiscal 2022 to take into account the effects of its record $490 billion stimulus package, public broadcaster ... Read more »

Alibaba shakes up management with CFO, commerce heads reshuffle

HONG KONG (BLOOMBERG) – Alibaba Group Holding is replacing its long-standing chief financial officer and reshuffling the leaders of its commerce businesses, the most notable management changes since the Chinese ... Read more »

SoftBank shares slump 9% after week of bad portfolio news

TOKYO (BLOOMBERG) – SoftBank Group extended a six-day slump with another drop of as much as 9 per cent in Tokyo on Monday (Dec 6) as key companies in its ... Read more »

China Evergrande shares set to fall 7.1% after it says no guarantee it can meet repayments

Image: Reuters Shares of embattled China Evergrande Group were set to slide 7.1% on Monday after the world’s most indebted developer said there was no guarantee it would have enough ... Read more »

Gold holds steady as investors weigh faster Fed taper prospects

Representative image Gold prices held steady on Monday as market participants weighed the prospect of a faster ending to pandemic-era asset purchases by the U.S. Federal Reserve after data suggested ... Read more »

Alibaba appoints Toby Xu as new chief financial officer

Alibaba (Source: Reuters) Alibaba Group Holding Ltd said Toby Xu, will succeed Maggie Wu as the company’s chief financial officer from April, a move it described as part of the ... Read more »

Asia in cautious mood as Omicron spreads, US CPI looms

Asian share markets got off to a cautious start on Monday as Omicron emerged in more countries and investors faced a week-long wait for key U.S. inflation figures that could ... Read more »

Activist firm Engine Capital reportedly pressures Kohl's to consider sale of online biz

People shop at Kohl's department store amid the coronavirus outbreak on September 5, 2020 in San Francisco, California.Liu Guanguan | China News Service | Getty Images An activist is reportedly ... Read more »

XSpring, Siam Piwat team up to focus on growth

Mrs Chadatip says the collaboration between XSpring Digital and Siam Piwat should elevate Thailand’s digital asset industry. ICO portal service provider XSpring Digital has announced a partnership with leading retail ... Read more »

Meta touts metaverse as single biggest opportunity

Meta, formerly known as Facebook, has emphasised the metaverse will be a big opportunity for modern business in the years to come. The internet giant also highlighted virtual and augmented ... Read more »

New savings bonds in Q2 Issuance to offset budget deficit

Mrs Patricia says attractive interest rates made the first batch of savings bonds appeal to investors. Varuth Hirunyatheb The Public Debt Management Office (PDMO) is expected to issue another batch of ... Read more »

Government looking at more changes to KiwiSaver

Fresh off the back of a major shake-up to the default provider regime, Consumer Affairs Minister David Clark has signalled the Government is looking into more changes to KiwiSaver. Speaking ... Read more »

DTAC-True merger likely to pass muster Deal planned to clear regulatory hurdles

DTAC customers at a service centre in Bangkok.  Pornprom Satrabhaya The merger of Total Access Communication Plc (DTAC) and True Corporation is expected to survive regulatory challenges as the two ... Read more »

Hong Kong exchange to open New York office to bolster international presence

HONG KONG (BLOOMBERG) – Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) plans to establish a representative office in New York to market its offerings in the United States amid increasing doubts ... Read more »

Vopak would like to put less in the oil

When you think of Vopak, you quickly think of oil. Is that right? Yes, the Rotterdam company, known for its imposing tank terminals in world ports, has been storing oil ... Read more »

Dealing with Omicron unease Business leaders believe Thailand has the tools to control the variant's spread, but they want more information

Syringes with needles are seen in front of a displayed stock graph and words “Omicron SARS-CoV-2” in this illustration taken on Nov 27, 2021. (Reuters photo) The emergence of the ... Read more »

Help your people grow their futures Leaders have a duty to show people how to take charge of developing their skills personally

Leaders growing their businesses and developing young people at the start of their careers today have an unprecedented opportunity. They also face some unexpected challenges. It is becoming more apparent ... Read more »

CCSA eyes border reopening Southern MPs lobby to open checkpoints

The Sadao checkpoint in Sadao district, Songkhla. The Centre for Covid-19 Situation Administration (CCSA)'s forward command dealing with Covid-19 in the deep South will this week consider whether to reopen ... Read more »

Hong Kong stocks' discount to book values ensnare Chinese funds betting on turnaround

Hong Kong stocks have become a valuation trap for mainland Chinese money managers. The Hang Seng Index’s bouts of dipping below book value this year have failed to fetch bottom-fishing ... Read more »

Foreign biz rules to ease

A rule requiring foreign nationals to secure permission before conducting half a dozen types of businesses could soon be lifted, says a source at the Commerce Ministry. The Department of ... Read more »

Vulcan heavily upgrades prospectus earnings forecasts

Newly-listed Australasian steel distributor Vulcan has heavily upgraded its earnings forecasts for the June 2022 year, following stronger-than-expected trading over October and November. The dual listed company now expects its ... Read more »

As wildfires get hotter and more common, these start-ups are helping people protect their homes

In October 2017, Anil Arora sat helplessly in San Francisco as the Tubbs Fire approached his home in Calistoga, California. Arora watched through a Ring camera as the fire worked ... Read more »

Omicron scare: India's tally rises to 21 with 17 more testing positive for COVID variant

(Representative image: Reuters) India reported 17 more cases of the Omicron variant of COVID-19 on Sunday – nine persons in Rajasthan capital Jaipur, seven in Maharashtra’s Pune district and a ... Read more »

In Africa, waste often gets a second round

Mohamed Sissoko (50), a shoemaker in the city of Atar in Mauritania, uses a needle and thread to repair a pair of sandals. “I suspect that this footwear would have ... Read more »

How a little-known Kiwi ad agency landed the Allbirds account

New Zealand shoemaker Allbirds may have recently listed on the US-based NASDAQ with an IPO raising US$300 million ($445m), but the company hasn’t forgotten its roots. Despite having a market ... Read more »

COVID-19: Maharashtra logs 707 new cases, seven deaths

Representational image (Reuters) Maharashtra on Sunday reported 707 new coronavirus positive cases, taking the state’s infection tally to 66,38,778, while the death of seven patients took the toll to 1,41,170, ... Read more »

Omicron Covid variant in at least 15 states and cases are likely to rise, CDC chief says

Dr. Rochelle Walensky, director of the Centers for Disease Control and Prevention, testifies during the Senate Health, Education, Labor and Pensions Committee hearing titled Next Steps: The Road Ahead for ... Read more »

Stock markets remain under the spell of Omikron variant

Photo: ANP Stock exchange trading will also be dominated this week by further developments surrounding the Omikron variant of the coronavirus. Last week, stock market indicators in Europe and New ... Read more »

Prashant Jain buys duplex apartment in Mumbai for Rs 45 crore

Several transactions worth Rs 25 crore to Rs 100 crore were registered in the Mumbai market this year. Prashant Jain, joint managing director and CEO and JSW Energy, has bought ... Read more »

The Latest Trends in the Hospitality Industry

Hospitality shift Firms like the Grand Cosmopolitan Hotel must keep up with the latest hospitality trends to avoid falling behind in the industry. Keeping up with the industry as a ... Read more »

Significantly more turnover for webshops during the Sinterklaas period

In the run-up to Sinterklaas, consumers bought considerably more from online stores than last year. The Dutch Payments Association estimates this on the basis of payment data from the past ... Read more »

How a Native American tribe on Long Island is losing its land to rising seas

Mila McKey, the Shinnecock aquaculture manager, farms oysters in Heady Creek, Southampton.Emma Newburger / CNBC SOUTHAMPTON, N.Y. — The Shinnecock Indian Nation once had seasonal villages that stretched across the ... Read more »

Vivendi ready to talk about state takeover Telecom Italia

Photo: ANP The French media group Vivendi, the major shareholder of telecom company Telecom Italia, is said to be willing to talk about a takeover by the Italian state of ... Read more »

NTAGI to consider administering 'additional' dose of COVID-19 vaccine to immunocompromised people

Representative image (Source: Reuters/Francis Mascarenhas) The issue of administering ‘additional’ dose of COVID-19 vaccine to immunocompromised individuals will be deliberated upon in the meeting of the National Technical Advisory Group ... Read more »

Market history says omicron volatility isn't a reason for investors to sell

As stock market investors have learned over the past week, it's tricky to time the next move in the Dow Jones Industrial Average after a big selloff. Buyers stepped in ... Read more »

How blockchain and smart tech can help green bonds and climate finance take off

While finance has long played a part in encouraging greener business practices, demand for investments addressing climate risks is growing exponentially. COP26 wrapped up in Glasgow earlier this month, where ... Read more »

A fifth more turnover for webshops during the Sinterklaas period

Photo: ANP In the run-up to Sinterklaas, consumers bought much more from online stores than last year, the Dutch Payments Association estimates based on payment data from the past week. ... Read more »

Saudi Arabia to allow entry for people vaccinated with Sputnik V from January 1

Saudi Arabia joined 101 other countries approving entry of individuals vaccinated with the Sputnik V vaccine Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic