Hoe Gemakkelijk Gordijnen Ophangen: 5 Handige Ophangsystemen

Gordijnen bieden een prachtige mogelijkheid om zachte accenten toe te voegen aan kamers en ramen als onderdeel van jouw interieurontwerp. Net als kussens, dekens of tapijten zorgen ze ervoor dat er een gezellige sfeer ontstaat. Gordijnen spelen een belangrijke rol, vooral in oudere gebouwen of huizen die geen externe zonwering hebben om een kamer te verduisteren. Maar hoe hang je het beste een gordijn op? En op welk systeem? Hier vind je een groot overzicht van de belangrijkste systemen op de markt.

Gordijnen voor een heerlijk woongevoel

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Gordijnen voor een heerlijk woongevoel

Interieurarchitecten en interieurontwerpers zijn er terecht dol op: gordijnen met oogjes en gordijnen! Er kunnen verschillende stijlen worden gecreëerd met verschillende stoffen, patronen en ontwerpen. Of het nu modern, klassiek, speels of strak is – er zijn talloze mogelijkheden. Naast de visuele voordelen hebben gordijnen nog een ander voordeel: ze ondersteunen een aangenaam binnenklimaat – zowel in de zomer als in de winter. In de zomer blijven de zon en de warmte buiten, terwijl het in de koude winter binnen behaaglijk warm blijft als de gordijnen dicht zijn.

Ronde staven

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Ronde staven

Gordijnroeden zijn waarschijnlijk de klassieker onder de gordijnsystemen en zijn niet meer weg te denken uit woonruimtes. En niet zonder reden: ze zijn bijzonder eenvoudig te installeren en er zijn veel standaardmodellen verkrijgbaar in de winkels die speciaal voor deze gordijnroede zijn gemaakt. De roede biedt vooral plaats aan lusgordijnen of gordijnen met oogjes, die eenvoudig door de bestaande roede worden getrokken. De modellen zijn leverbaar in hout, messing en staal, kunststof of RVS. Vaak zijn ze aan beide uiteinden van de stang voorzien van zogenaamde eindknoppen, die zowel minimalistisch als decoratief kunnen zijn. Als je ronde stangen in de kamer wil bevestigen, maar de bestaande gordijnen niet over oogjes beschikken, kun je gordijnringen gebruiken, die verkrijgbaar zijn in de speciaalzaak.

Ronde stangen hebben enkele voordelen maar ook nadelen: De gordijnroeden spelen een belangrijke designrol in het interieurontwerp. Het zijn sterke designelementen en moeten in een woon- of slaapkamer beter worden gepland dan op het eerste gezicht lijkt. De reden: De roede moet qua materiaal, vorm en eventueel kleur passen bij de rest van de uitstraling van een kamer. Je kunt bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de daadwerkelijke kamerinrichting. Als je veel hout in de kamer gebruikt, kun je voor de gordijnroede het beste hetzelfde materiaal gebruiken. Aan de andere kant past een metalen staaf misschien beter in een minimalistisch ontwerp. Als alternatief kun je afhankelijk zijn van het materiaal van het raam of de vensterbank. Als een raam van kunststof is, is een ronde staaf van dit materiaal zinvol.

Overigens: Gordijnroeden zijn verkrijgbaar met enkele of dubbele geleiders, zodat er twee verschillende gordijnen achter elkaar kunnen worden bevestigd.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop
 • Vele modellen en eindknoppen verkrijgbaar
 • Makkelijk te installeren
 • Past op veel kant-en-klare gordijnen

Nadelen:

 • Lange rails vereisen centrale steunen, die voor een zekere mate van instabiliteit zorgen
 • Zeer opvallend designelement

Gordijnrails

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Gordijnrails

Gordijnrails zijn een ander klassiek gordijnsysteem dat terug te vinden is in veel woonkamers die versierd zijn met gordijnen. Jouw grote voordeel: door de discrete uitstraling van de rail is het niet de daadwerkelijke ophanging die in het oog van de kijker staat, maar het gordijn dat mooi in de kijker wordt gezet. Doordat de rails aan de bovenkant van het plafond zijn bevestigd, gebruikt het gordijn de gehele zijde van de muur, wat er prachtig uitziet.

Gordijnrails worden meestal aan de bovenzijde van de muur of het plafond bevestigd, waarbij de gordijnen over schuifsystemen lopen. Vaak zijn de systemen voorzien van meerdere rails zodat gordijnen of panelen naar wens over elkaar heen kunnen worden getrokken of anders kunnen worden gedecoreerd. Bij deze manier van ophangen worden de gordijnen of siergordijnen op glijders, clips of rollen in de rail geleid en kunnen zo gemakkelijk worden verplaatst.

Gordijnrails zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, kunststof of aluminium en ook in verschillende kleuren.

Voordeel:

 • Gordijn is de focus van het ontwerp
 • Hoogwaardige installatie die later gemakkelijk te onderhouden is
 • Zeer flexibel ontwerp van de gordijnen mogelijk
 • Eenvoudige aanpassing van het gordijn
 • Gemakkelijk om het gordijn te verwijderen om te wassen

Nadeel:

 • Gordijnen moeten op maat gemaakt worden, wat extra inspanning vergt
 • Moeilijk te installeren in oude gebouwen met zachte plafonds

Gordijnroede met binnenloper

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Gordijnroede met binnenloper

Bijzonder aan de systemen is de gordijnroede met binnenrail. In dit geval loopt een rail in een hangende balk of onder een halfrond of vlakker profiel. De combinatie van de twee systemen, gordijnroede en gordijnrail, heeft een doorslaggevend voordeel: het gordijn kan volledig doorgetrokken worden op de rail zonder dat een centrale steun in de weg zit. En dat is precies wat we hebben met gordijnroeden in hele brede afmetingen, zodat gordijnen alleen omhoog kunnen worden geschoven tot aan het middelpunt waar de steun zich bevindt. Dit type systeem vinden we terug bij huishoudens die waarde hechten aan de zichtbaarheid van de gordijnroede en toch een praktisch systeem bij de hand willen hebben. Het systeem vindt ook steeds meer toepassingen in badkamers. Gordijnroeden met binnenlopers zijn ook leverbaar in standaard materialen.

Voordeel:

 • Combineert de voordelen van gordijnroede en gordijnrail
 • Bijzonder praktisch en onderhoudsvriendelijk

Nadeel:

 • Iets duurder dan andere systemen
 • Dominante uitstraling van de bar

Touwsystemen

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Touwsystemen

Een andere bevestigingsmethode is het touwsysteem, dat bijzonder geschikt is voor lichtgordijnen. Tegenwoordig zijn touwsystemen in zeer verschillende vormen verkrijgbaar. Ze kunnen bijvoorbeeld links en rechts van een raam of aan het plafond worden bevestigd. Het staaldraad, dat tussen de vaste elementen wordt gespannen, zorgt ervoor dat het gordijn goed vastzit. Maar kabelsystemen kunnen nu ook schuin over hoeken worden geïnstalleerd – aan het plafond of aan de muur. Ze worden bijvoorbeeld toegepast in badkamers, waar ze in combinatie met douchegordijnen een prachtige symbiose vormen. Dit creëert ruimte, vooral in kleine badkamers.

In woonkamers moet je te zware gordijnen vermijden als je een touwsysteem wilt gebruiken. Omdat het touw natuurlijk altijd een beetje doorbuigt. Gordijnen met metalen oogjes zien er goed uit aan het touw omdat ze een prachtige golfbeweging creëren.

Voordeel

 • Minimalistische en tegelijkertijd casual look
 • Gemakkelijk aan te passen

Nadeel

 • Geen perfecte uitstraling
 • Niet geschikt voor oude gebouwen met brokkelige muren
 • Ze hebben de neiging door te zakken bij bredere afmetingen en zware gordijnen

Paneelgordijnen: een bijzonderheid

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Paneelgordijnen: een bijzonderheid

Het is een bijzondere vorm van gordijn omdat het meestal gebruikt wordt als een zogenaamd “half” gordijn voor keukenramen. De veelal transparante gordijnen worden met een staafje tussen de kozijnen halverwege de ruit bevestigd en zorgen voor een discrete privacybescherming. De stang wordt rechtstreeks op het raam bevestigd als een soort lijmsysteem of met kleine schroeven in het kozijn van het raam. De gordijnen zelf zijn meestal semi-transparant en hebben een delicaat patroon, waardoor ze een romantische uitstraling krijgen. Ze kunnen eenvoudig aan de paal worden getrokken met behulp van kleine lussen of oogjes. Meestal worden dit soort gordijnen samen met grotere gordijnen aan de zijkanten van ramen geïnstalleerd.

Raamstangen zijn de namen van de stangen die worden geleverd met plakhaken aan het raam of kleine schroefhaken voor het kozijn. Caféhuispalen zijn verkrijgbaar inclusief kleine steuntjes die aan het raamkozijn kunnen worden bevestigd. Tegenwoordig worden paneelgordijnen echter steeds minder gebruikt en vaak vervangen door doorschijnende maar ondoorzichtige plisségordijnen, zoals we op deze foto kunnen zien.

​De montage

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

​De montage

Het installeren van de verschillende gordijnsystemen is relatief eenvoudig. Installatie met behulp van het voorbeeld van de gordijnroede:

 • Voordat je gaat installeren, moet je eerst metingen doen en nogmaals controleren of het door jouw aangeschafte systeem de juiste lengte heeft voor het raam.
 • Bij systemen zoals stangen die aan de muur worden bevestigd, moet je ervoor zorgen dat het raam daarachter later zonder problemen geopend kan worden. Een zijafstand van ongeveer 20 centimeter is optimaal. Met een roede moet je zorgen voor een afstand van 8 tot 12 centimeter richting de bovenkant van de raamkozijn.
 • Gebruik nu een potlood om het midden van het raam op de muur te markeren en markeer ook het midden van de staaf zodat alles later symmetrisch zit.
 • Meet de afmetingen tot aan de steunen en markeer de boorgaten. Let op: Zorg ervoor dat je een waterpas bij de hand heeft, zodat het systeem later recht wordt bevestigd.
 • Maak met een boor een gat van de juiste maat in de muur en steek er pluggen in. Schroeven worden meestal meegeleverd in het systeem en er staat vermeld welke maat plug je nodig hebt.
 • Monteer de steun in de muur of het plafond.
 • Bij gordijnroeden of touwen trek je het gordijn op de roede en steek je de roede erin.

De railsystemen worden doorgaans op een vergelijkbare manier bevestigd. Omdat de rail zelf permanent aan de muur is bevestigd, is de installatie echter iets ingewikkelder. Vraag bij twijfel een deskundige om hulp.

PS: Hier vind je nog meer tips omtrent het ophangen van gordijnen.

Ander huistextiel voor een complete look

hoe gemakkelijk gordijnen ophangen: 5 handige ophangsystemen

Ander huistextiel voor een complete look

Naast de bijpassende gordijnen zorgen tapijten en dekens, maar ook sierkussens voor een mooi effect in jouw kamers. Kies je voor een gekleurd plafond, doe dit dan altijd in afstemming met de gordijnen en de overige inrichting.

News Related

OTHER NEWS

Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021. Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de ... Read more »

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »
Top List in the World