Hemliga röster kan avgöra ordförandevalet

hemliga röster kan avgöra ordförandevalet

Fredrik Reinfeldt och Lars-Christer Olsson går en kamp om att bli ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Tolv av 16 herrallsvenska klubbar pekar på utmanaren Lars-Christer Olsson som ny fotbollsordförande.

Stockholm vill ha huvudkandidaten Fredrik Reinfeldt, men Göteborg och två andra tunga distrikt vill inte avslöja var deras 38 röster hamnar.

Vi tycker att det har varit så rörigt och mycket cirkus, säger Göteborgs ordförande Bert Andersson.

På lördag ska det väljas en ny ordförande i Svenska fotbollförbundet efter avgående Karl-Erik Nilsson, som tillträdde 2012. Till skillnad mot när Nilsson och hans företrädare Lars-Åke Lagrell (1991–2012) valdes ska förbundsmötet denna gång ta ställning till två kandidater.

Valberedningens förslag är den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Motkandidaten är Lars-Christer Olsson, tidigare bland annat vd för Uefa och före detta ordförande i Svensk elitfotboll (Sef).

Splittrad fotbollsrörelse

Makten ligger hos de 24 förbundsdistrikten (172 röster) och landets elitklubbar på dam- och herrsidan (87 röster), men fotbollsrörelsen verkar splittrad.

Exempelvis kommer 12 av 16 klubbar (två röster vardera) i herrallsvenskan rösta på Olsson, enligt Fotbollskanalens genomgång. Kalmar och Värnamo vill inte uppge vem de ska rösta på medan endast Sirius och Brommapojkarna pekar på Reinfeldt.

Bland distrikten – där stora distrikt har flest röster – verkar det vara fördel Reinfeldt, enligt Fotbollskanalen. Exempelvis ska landets största distrikt Stockholm (18 röster) rösta på den tidigare statsministern och samma linje väljer Västergötland (12), uppger distriktet för TT.

Var sammanlagt 38 distriktsröster hamnar är dock hemligt – tungviktarna Skåne (15), Småland (12) och Göteborg (11) vill inte avslöja sitt val på förhand. Småland nominerade förbundets hållbarhetschef Caroline Waldheim som kandidat, men hon hoppade nyligen av. Distriktet har ännu inte bestämt sig för vem som får rösterna i stället.

– Vi kommer att bestämma oss i morgon (fredag) när styrelsen samlas i Stockholm, säger Smålands ordförande Christer Gustafsson.

TT: Kommer ni offentliggöra vem ni röstar på innan mötet på lördag?

– Det kommer vi nog inte att göra, säger Gustafsson.

Lägger locket på

Även Göteborg hade tidigare tänkt rösta på Waldheim, men nu är det locket på.

– Vi har bestämt oss för vem vi ska rösta på, men vi väljer att inte gå ut med det, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund, till TT.

– Vi tycker att det har varit så rörigt och mycket cirkus runt det här. Så vi håller det för oss själva till på lördag, fortsätter han.

Andersson har tidigare sagt att distriktet har den så kallade Göteborgsmotionen att ta hänsyn till i sitt val av fotbollsordförande. Motionen handlar om att svenska elitklubbar på dam- och herrsidan ska dela med sig mer av sina intäkter från sponsor- och tv-avtal till klubbar längre ner i seriesystemet.

Ordförandekandidaten Lars-Christer Olsson ställer sig inte bakom motionen.

– Motionen säger att man vill göra ett annat fördelningssystem än det man har i dagsläget. Att fotbollförbundet ska ta tillbaka de kommersiella rättigheter som man har gett Sef (Svensk elitfotboll) och EFD (Elitfotboll dam) lov att själva exploatera. Det är ett riktat angrepp mot den modellen. Det är därför jag och elitverksamheten har reagerat så kraftigt, för det är ett av de mest framgångsrika besluten vi har fattat de senaste tio åren, säger Olsson till TT.

“Legitimt skäl”

Bakgrunden till motionen är att kostnaderna ökar allt för mycket för klubbar när lag tar steget från distriktsserier till nationella serier.

– Det är ett helt legitimt skäl till att man vill göra något åt det, men förbundsstyrelsen har uppmärksammat det och satt i gång en arbetsgrupp som ska jobba med de frågorna, säger Olsson.

Hur Fredrik Reinfeldt – som har tackat nej till en intervjuförfrågan från TT – ser på motionen är mer oklart.

– Jag känner till den motionen, den avgörs av förbundsmötet. Jag har stor respekt för att det diskuteras. Om det är något man behöver så är det bra och starka resurser för att få Sveriges största idrott att fungera, sade Reinfeldt på en presskonferens när han presenterades som valberedningens ordförandekandidat.

I sitt yttrande inför lördagens möte föreslår förbundsstyrelsen att frågan i ett första läge diskuteras vid sommarens ordförandekonferens, som samlar distrikten, elitklubbarna och förbundsstyrelsen.

News Related

OTHER NEWS

Person på elsparkscykel i kollision med bilist – en person skadad

Envato.com. Bilden är en genrebild. “En trafikolycka har inträffat på Spelmansgatan”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Värmland rapporterar detta: En bilist och en förare på elsparkcykel har krockat ... Read more »

Uppgifter: Tonårspojke knivmördad på väg till bal

Uppgifter: Tonårspojke knivmördad på väg till bal Mordoffret i Älvsjö var en tonåring på väg till en skolbal, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt tidningen är annan tonåring gripen misstänkt för ... Read more »

Fler ska få köra lastbil med B-körkort

Regeringen hoppas att beslutet ska leda till en snabbare elektrifieringen av transportsektorn. Arkivbild. Regeringen vill påskynda elektrifieringen av transportsektorn genom att utvidga det vanliga B-körkortet. Transportstyrelsen får i uppdrag att ... Read more »

Påven hämtar sig efter bukoperationen: ”Är pigg”

Påven hämtar sig efter bukoperationen: ”Är pigg” Påve Franciskus har återhämtat sig väl efter ondagens bukoperation, uppger Vatikanen enligt AFP. I ett uttalande heter det att påvens allmäntillstånd är bra, ... Read more »

Pojke i 15-årsåldern sköt med vattenpistol – blev nedbrottad

Envato.com. Bilden är en genrebild. “En man har gripits misstänkt för bland annat misshandel.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Halland rapporterar detta: En pojke i 15-årsåldern ska ha ... Read more »

Trafikverket ändrar sig – husägare får behålla el

Hus nära järnväg riskerade att förlora sin el. Arkivbild. Trafikverket meddelade förra sommaren ett 20-tal ägare av gamla SJ-hus att de skulle få sin el bortkopplad och kapad – direkt ... Read more »

Adin, 12, förlorade sin vän i Märsta: ”Så onödigt”

Adin, 12, förlorade sin vän i Märsta: ”Så onödigt” Varje gång som kompisen skämtade så skrattade alla. Det säger tolvårige Adin till GP om den pojke som kördes ihjäl i ... Read more »

Det här kan du göra med lavendel

Blommande lavendel När lavendeln står i blom gör du klokt att plocka en bukett. Hälsofördelarna med den härligt doftande blomman är flera – allt från att stilla oroliga magar till ... Read more »

Polisen rapporterar om trafikolycka, Hofors

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Singelolycka med fyrhjuling.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Gävleborgs län rapporterar detta: Larm inkommer om att en fyrhjuling kört av vägen söder om ... Read more »

”Natosoldater kan placeras tillfälligt i Sverige”

”Natosoldater kan placeras tillfälligt i Sverige” När Sverige står inför det allvarligaste säkerhetshotet sedan andra världskrigets slut kan regeringen inte bara hoppas på det bästa, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) ... Read more »

Hjelmberg uppges bli ny sportchef i Hammarby

Hjelmberg uppges bli ny sportchef i Hammarby Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg kommer att gå in som tillförordnad sportchef efter Jesper Jansson från och med fredagen, enligt uppgifter till Sportbladet. Jansson ... Read more »

Karl Fredrik Gustafsson har köpt hus med fästmannen – så stort är det: ”En dröm”

Karl Fredrik Gustafsson har köpt hus med fästmannen – så stort är det: ”En dröm” Karl Fredrik Gustafsson är högaktuell i den nya säsongen av tv-programmet Karl Fredrik på Österlen. ... Read more »

”Ett historiskt besked – en fråga som avgör val”

”Ett historiskt besked – en fråga som avgör val” Att EU-länderna kunnat enas om en gemensam migrations- och asylpolitik är historiskt. Det säger SVT:s korrespondent David Boati, sedan beskedet om ... Read more »

Biden och Sunak överens om nytt partnerskap

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och USA:s president Joe Biden under en pressträff i Vita huset. USA:s president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak har kommit överens om ett nytt ... Read more »

Unicef: 14 miljoner barn i akut behov av hjälp i Sudan

Unicef: 14 miljoner barn i akut behov av hjälp i Sudan Nära 14 miljoner barn i Sudan är just nu i akut behov av livräddande humanitär hjälp, rapporterar CNN. Enligt ... Read more »

Tareq Taylor och PT-Fia hånas - på grund av detaljen i fina kärleksbilden

Tareq Taylor och Sofia ”PT-Fia” Ståhl publicerade en mysig bild på instagram. Men följarna såg någonting helt annat än en romantisk stund… Det var i september 2021 som Tareq Taylor, ... Read more »

UPPGIFTER: Hjelmberg tar över efter Jansson

Efter Jesper Janssons avgångsbesked – nu kommer uppgifter kring vem som tar över. Det blir Mikael Hjelmberg som tar över sportchefsrollen i Hammarby efter Jesper Jansson, enligt Aftonbladets uppgifter som ... Read more »

Sunak och Biden ska stärka banden med ny ”Atlantpakt”

Sunak och Biden ska stärka banden med ny ”Atlantpakt” USA och Storbritannien ska stärka sitt strategiska och ekonomiska samarbete kring frågor som försvar, energi och artificiell intelligens. Det meddelade premiärminister ... Read more »

Över 40 döda i jordskred i Haiti

En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags. Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer ... Read more »

Dyr urinsanering för hyresgäst

En kvinna dömdes till att betala renoveringen av en lägenhet efter det att hon vägrat betala saneringen av katturin. Arkivbild. Falu tingsrätt dömer en kvinna att betala sammanlagt 111 000 kronor ... Read more »

Bred men måttlig nedgång på New York-börsen

Apple backade på Wall Street efter att it-jätten presenterat nya produkter. Arkivbild. Ny statistik visade på måndagen att amerikanska bolag i bygg- och bostadsbranschen går bra. Deras omsättning ökade i ... Read more »

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt”

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt” Ikväll var Hugo Larsson en av målskyttarna när Malmö FF besegrade Degerfors med 5–0. På fredag tar han studenten och därefter ... Read more »

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen En kampsportsprofil har dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att polisen hittat bland annat ett skarpladdat vapen i mannens företagslokal. Det rapporterar Göteborgs-posten. Polisen ... Read more »

Zlatans stora hemlighet för sin egen familj – erkänner nu allt: ”Det var väldigt känslosamt”

En makalös fotbollskarriären har kommit till ända. Nu avslöjar Zlatan Ibrahimovic det stora hemlighetsmakeriet. – Jag berättade inte ens för min familj, säger ”Ibra” på presskonferensen. På söndagskvällen hände det ... Read more »

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild. Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för ... Read more »

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier På måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier, rapporterar SVT. Den nya sträckan som byggs ... Read more »

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era”

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era” Påminner närmast om skidglasögon men med en prislapp på närmare 40 000 kronor. Vision Pro är Apples första nya produkt ... Read more »

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på”

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på” Volodymyr Zelenskyj hyllar sina soldater efter de obekräftade uppgifterna om att Ukraina tagit tillbaka områden kring den krigshärjade staden Bachmut i öst. – ... Read more »

Malmö: Polisen rapporterar om farligt föremål

Google maps, Malmö “Misstänkt farligt föremål på Drottningtorget.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats och har spärrat en del av Drottningtorget där ... Read more »

Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild. Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự