Här är de bästa kamerorna för nybörjare

Om du vill börja fotografera med en riktig kamera, får du en bra start om du väljer någon av modellerna på vår lista.

här är de bästa kamerorna för nybörjare

Nybörjarkamera.

Om fotofunktionerna i mobilen börjar kännas för begränsade är det dags att gå över till en riktig kamera.

Det finns bra kameror som är enkla att komma igång med till rimliga priser, men det är stor skillnad mellan olika kameror. Här hjälper vi dig att hitta kameran som passar bäst för dina behov.

Canon EOS R50: Liten systemkamera för nybörjare

Trots den mycket kompakta utformningen är R50 förvånansvärt ergonomisk att hålla i. Knapparna sitter strategiskt välplacerade, vilket gör den enkel att använda. Vi saknade dock en joystick för att flytta fokuspunkten. På R50 får man i stället trycka på en knapp och använda navigeringsknapparna eller peka med fingret på skärmen.

Både detaljåtergivning och ljusstyrka är bra i relation till priset. Kameran är ett bra val för nybörjarfotografer, medan mer krävande fotografer får ut mer genom att klättra ett eller två hack högre upp på stegen.

PRIS: 10 990 kronor

Läs recensionen av Canon EOS R50 här

Sony ZV-E10: Kompaktkamera för webbinnehåll

ZV-E10 är en kamera för vloggare – de som skapar innehåll på internet. Kameran lägger stor vikt vid video. Bland annat kan den filma i hög 4K-kvalitet. Ergonomin som den lilla kameran erbjuder är inte optimal, men den har bra anslutningsmöjligheter, inbyggd riktad mikrofon, många videoinställningar och möjlighet att streama direkt.

PRIS: 7 990 kronor

Läs hela recensionen av Sony ZV-E10 här

Ricoh WG-80: Undervattenskamera för nybörjare

Kameran ligger fint i händerna, knapparna är enkla att använda och på stranden eller i mountainbikespåret är kameran ett roligt sällskap. Den klarar 14 meters vattendjup, vilket räcker för de flesta snorklingar, och kameran är dammtät och klarar fall från 1,6 meters höjd. Det ger god säkerhet i tuffa miljöer.

WG-80 har 5x optisk zoom som täcker 28–140 mm, vilket är tillräckligt i de flesta situationer. På makroläget är närgränsen bara 1,0 cm. Det fungerar bra när man använder LED-lamporna och därmed undviker skuggor.

När det gäller bildkvaliteten klarar kameran sig bra för att vara en kompaktmodell, men den imponerar inte. Med sin extremt låga hastighet vid serietagningar och sin långsamma fokusföljning är WG-80 dock hopplös vid snabba actionmotiv.

Det råder ingen tvekan om att WG-80 ger dig möjlighet att ta bilder som du annars inte skulle kunna ta med din dyra kamerautrustning, men kameran känns som en leksak med ett högt pris.

PRIS: 3 490 kronor

Läs hela recensionen av Ricoh WG-80 här

Nikon Z 30: Prisvärd systemkamera för nybörjare

Den tredje spegellösa Z-kameran med APS-C-sensor är också Nikons hittills billigaste i serien. Kameran är särskilt avsedd för vloggare – alltså youtubers och andra som framför allt skapar innehåll på nätet.

Ergonomin är bra med ett stort och bekvämt grepp, och både knappar och inställningsrattar sitter där man behöver dem. Precis som med de flesta kameror i denna klass får man klara sig utan joystick, som annars är ett bra sätt att placera bland annat fokuspunkter. I stället fick vi använda pekskärmen eller navigeringsknapparna runt OK-knappen på baksidan.

Autofokusen är snabb och säker vid lugna motiv, och funktioner som ögon- och djurfokus fungerar väldigt bra. När det gäller actionmotiv hade dock kamerans fokusföljning svårt att hänga med. Kameran kan ta 11 bilder per sekund, vilket är godkänt.

Bildkvaliteten är bra, trots den förhållandevis låga upplösningen på 20,7 megapixel. Man får fin exponering och färgåtergivning, och även på ISO 25 600 blir detaljgraden ganska hög.

PRIS: 8 990 kronor

Läs hela vår recension av Nikon Z 30 här

Fujifilm instax mini 12: Nybörjarkamera med hög retrofaktor 

Detta är en klassisk polaroidkamera i modern utformning. Och låt oss slå fast direkt: Om du är ute efter en enkel och rolig kamera av traditionellt slag, då är den här helt rätt. Inte så mycket krusiduller, bara bra bilder på papper.

Det finns inga avancerade funktioner eller galna uppfinningar, vilket faktiskt är lite av en befrielse. Man kan fota i två lägen – vanligt och close-up. Man växlar mellan dem genom att vrida på en krans runt objektivet. Det är också här man sätter på och stänger av kameran. Kransen är ny och bra och eliminerar risken för att kameran sätts på av misstag. Avtryckarens placering är dock bara lämplig för fotografering i stående format.

Bilderna från mini 12 är bra och – för sin kategori – skarpa och har utmärkta färger. Fujifilm har lanserat en ny app där du kan skanna och dela dina direktbilder, men vi njöt i fulla drag av själva originalupplevelsen.

PRIS: 899 kronor

Läs hela recensionen av Fujifilm Instax Mini 12 här 

Läs mer: 5 nybörjarfel som förstör dina landskapsbilder

Läs mer: Kostnadsfri Photoshop-kurs för nybörjare

News Related

OTHER NEWS

SCA till ministern: Ge oss mer el

Energi- och näringsminister Ebba Bush (KD) och Roger Östlin, vd för Biorefinery Östrand, vid en rundvandring på SCA i Timrå. SCA behöver massor av el till sin jätteanläggning för biodrivmedel ... Read more »

Microsoft förändrar OneDrive - därför får du mindre utrymme för dina foton

OneDrive En betydande förändring av ditt lagringsutrymme i OneDrive är på väg. Många har redan fått meddelandet direkt från Microsoft: Från och med den 16 oktober 2023 kommer bilder som ... Read more »

Polisen: Utreda jordskred kommer ta månader

Översikt över området i Stenungsund som drabbats av jordskred i lördags morse. Förundersökningen efter jordskredet i Stenungsund är tillbaka på polisens bord. Men att utreda om något brott har begåtts ... Read more »

Larm om skottlossning i södra Stockholm – en person skadad

Genrebild. Polisen har larmats till en misstänkt skottlossning i Fruängen i södra Stockholm. En man uppges vara skottskadad, skriver polisen på sin hemsida. LÄS MER: Read more »

Körde ihjäl sin mamma - hedersmotiv bakom

Blommor på platsen där mamman och hennes pojkvän blev påkörda förra året. Arkivbild. Mannen körde upp på gångbanan, accelererade och körde på sin mamma och hennes partner. Nu döms han ... Read more »

Bruce Springsteen ställer in alla konserter i år

Bruce Springsteens turnerande har kantats av hälsoproblem. Magproblemen håller i sig för Bruce Springsteen och nu ställer han in även resterande spelningar det här året. Springsteen har genomgått behandling för ... Read more »

Storbritannien: Invandring är ett hot mot väst

Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman håller tal om invandring på tankesmedjan AEI i Washington. Okontrollerad invandring är ett existentiellt hot mot väst, anser Storbritanniens inrikesminister Suella Braverman och pekar på Malmö ... Read more »

Bankens mjukare krav kan ge lägre boränta

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, välkomnar Handelsbankens besked om mjukare boräntekrav. Arkivbild. Handelsbanken har beslutat att göra det lättare för kunder som vill avsluta bolån i förtid. Sveriges konsumenter ... Read more »

Polisen rapporterar om arbetsplatsolycka, Falun

Google maps, Falun “En arbetsplatsolycka har inträffat i Falun.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Dalarna rapporterar detta: En arbetare har i sitt arbete skadat en hand. Ambulans är ... Read more »

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande”

Charlotte Perrellis beslut för utseendet – avslöjar okända detaljerna: ”Inte så smickrande” Charlotte Perrelli gillar att ta hand om sitt yttre och inre när det kommer till hälsa och skönhet. ... Read more »

Medvedev varnar: 'Vi är redo för konflikt med NATO'

Foto: Shutterstock Dmitry Medvedev, Rysslands tidigare president och nuvarande ordförande för landets säkerhetsråd, har uttryckt ökande oro över möjligheten till en direkt konflikt med NATO. Läs också Medvedev jämförde NATO ... Read more »

Jonah Kusi-Asare matchvinnare för Sverige - hattrick i P17-landslagets kvalpremiär

Jonah Kusi-Asare matchvinnare för Sverige – hattrick i P17-landslagets kvalpremiär Sveriges P17-landslag inledde idag EM-kval 1 mot Moldavien. Sverige vann med 3–2 efter en uppvisning av AIK-talangen Jonah Kusi-Asare.  Sveriges ... Read more »

Avtal klart för polsk kärnkraft

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild. Avtalet är klart, papper är påskrivna, och bygget av Polens första kärnkraftverk kan inledas. — I dag öppnar Polen ett nytt kapitel. 1900-talet var kolet ... Read more »

Polisen i Lund rapporterar om farligt föremål

Google maps, Lund “Tuna. Polisen undersöker ett misstänkt farligt föremål.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats Tunavägen för att undersöka ett misstänkt ... Read more »

Ovälkommet lov för pakistanska elever

Elever i en skola i Karachi. Arkivbild. Elever i över 56 000 pakistanska skolor får stanna hemma resten av veckan. Myndigheterna stänger skolorna för att stävja ett pågående utbrott av ögoninflammation. ... Read more »

Medeltidsmuseet tvingas flytta – vållar protester

Medeltidsmuseet tvingas flytta – vållar protester Medeltidsmuseet måste flytta från sina lokaler på Helgeandsholmen i Stockholm, mitt emot riksdagshuset, rapporterar P4 Stockholm. Museet kommer att återuppstå i Börshuset i Gamla ... Read more »

Haley hoppas stjäla showen: ”Klådde de andra senast”

Haley hoppas stjäla showen: ”Klådde de andra senast” Donald Trump är på nytt frånvarande i kvällens republikanska debatt inför presidentvalet. För övriga sju kandidater blir sammandrabbningen i Kalifornien en ny ... Read more »

En skottskadad i södra Stockholm

En man har skottskadats i Fruängen i södra Stockholm, uppger polisen. Enligt Expressen inträffade skjutningen på en idrottsplats. Larmet kom vid 18.45-tiden. Texten uppdateras. Relaterade länkar: Read more »

Noice på stor Sverigeturné

Noice 1980. Arkivbild. Noice släpper nytt album och åker på turné. Bandet, som numera frontas av sångaren Charlie Grönwall, släpper skivan “Gustavsberg” den 29 september och släppet följs av en ... Read more »

Carolas uttalande om Lasse Berghagens kamp på sjukhuset – gripande orden till familjen: ”Kritiskt läge”

TV4 tvingades till en blixtändring i tablån. Lasse Berghagens förinspelade avsnitt sköts upp efter den förre Allsångsledarens kamp på sjukhus. I stället sändes Carola Häggkvists program – och nu väljer ... Read more »

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet

Regeringen håller pressträff om budgetnyhet Bygg- och bostadssektorn är hårt pressad av inflationen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i samband med en pressträff om åtgärder för bygg- och bostadssektorn. – ... Read more »

USA:s och Kanadas signal till Kina: Seglade genom omstridda Taiwansundet

Kina hävdar att man kontrollerar Taiwansundet, men i gryningen på lördagsmorgonen seglade ett amerikanskt och ett kanadensiskt fartyg genom det. Besättningen på kanadensiska flottans HMCS Ottawa har i hemlighet förberett ... Read more »

Risk för höjda fastighetsavgifter för många

Det vankas höjda fastighetsavgifter för många när taxeringsvärdena höjs kraftigt. Arkivbild. Ägare till över 2,4 miljoner småhus får snart ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024, ... Read more »

Person hittad död i skog – misstänkt brott

En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Arkivbild. En person har hittats död i ett skogsområde i Haninge. Polisen utreder om det kan röra sig om mord, ... Read more »

Man hittad död i Skellefteå – polisen utreder mord

Fynd på platsen gör att polisen utreder ett dödsfall i Skellefteå som mord. Arkivbild. En man i 35-årsåldern hittades på söndagskvällen död i Skellefteå. Nu utreds händelsen som mord, vilket ... Read more »

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand

UPPGIFTER: Sepsi försökte värva Simon Strand Simon Strand har varit viktig för Hammarby i år. Nu uppger Expressen att ytterbacken drog till sig intresse från rumänska Sepsi under sommaren.  Hammarby ... Read more »

Centralbankshot lyfter Kinas valuta

Kinas centralbank varnar valutaspekulanter. Arkivbild Kinas centralbank varnar valutahandlare för att spekulera mot landets valuta, yuanen, och sätter en offensiv riktkurs på sin så kallade referensränta. Åtgärden trycker upp landets ... Read more »

Barrymore trotsar strejken – sänder pratshow

Skådespelerskan Drew Barrymore har sadlat om och blivit pratshow-värd. Nu sänds hennes program mitt i den pågående Hollywoodstrejken. Arkivbild. Drew Barrymores pratshow “The Drew Barrymore show” återvänder till rutan mitt ... Read more »

Aquaman and the Lost Kingdom visar upp sig med en kort teaser trailer

Med lite knappt tre månader kvar till release var det många som började bli oroliga. Men under natten lät slutligen DCU och Warner meddela att, jodå, filmen är på väg ... Read more »

Skellefteå: Polisen rapporterar om anträffad död

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Under sen söndagskväll påträffas en avliden man i 35-årsåldern på en adress i Skellefteå”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Västerbotten rapporterar detta: Polisen ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự