Gymnasielagen skärps: "Fler kommer få avslag"

Gymnasielagen ska tolkas snävare, efter en dom i Migrationsöverdomstolen, vilket kommer att leda till fler avslag.Miljöpartiet riktar dock stark kritik och vill ändra regelverket.

För att få permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen behöver en person nu ha påbörjat en anställning som går att försörja sig på innan vederbörandes tillfälliga tillstånd går ut, i stället för att som tidigare när Migrationsverket fattade beslut i ärendet.

Detta efter att Migrationsöverdomstolen kommit med en dom.

— Migrationsöverdomstolen säger att lagen ska tolkas restriktivt eftersom den är ett undantag från huvudregeln, att man ska ha beviljats tillstånd innan man reser in i landet. Och att den här tolkningen ligger närmare ordalydelsen i bestämmelsen, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Migrationsområdet mer komplext

Att det blivit en snävare tolkning just nu, trots att lagen varit i kraft i flera år, kan bero på att reglerna på migrationsområdet har blivit mer komplexa, säger Bexelius, eftersom de då samtidigt blir svårare att tillämpa.

— I det här fallet har man tagit fram specialregler för en viss grupp som utgör ett undantag i förhållande till hur reglerna i övrigt är utformade. Det har nog behövt ta en viss tid innan man har sett att det behövs den här vägledningen.

Kan återvända till Afghanistan

En rimlig slutsats av den nya tolkningen är att fler kommer att få avslag på sina ansökningar, säger Bexelius.

— Vissa av dem kommer kunna söka om asyl i stället, men en del av dem har ett utvisningsbeslut i botten och de kan inte söka om asyl på nytt.

En majoritet av dem som fått tillstånd på gymnasielagen är medborgare i Afghanistan. I och med praxisändringen kan det alltså innebära att fler får utvisningsbeslut dit.

— Vi tillämpar den praxis som man gör inom EU:s asylbyrå, som säger att kvinnor och flickor riskerar förföljelse där och inte utvisas. Därutöver finns olika typer av utsatta grupper i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande, det är en gråskala kan man säga.

Miljöpartiet kritiskt

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen, som var med och tog fram lagen, är kritisk till att tolkningen plötsligt ändras.

— Det här är en grupp som varit med om så många olika tolkningar av regelverket, nu drar man undan mattan på dem igen. Det är en sårbar grupp det handlar om.

TT: Ska Migrationsöverdomstolen ta hänsyn till det?

— Jag tycker att man borde göra det, åtminstone att man ger dem uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter.

Vill ändra regelverket

TT: Miljöpartiet var ju drivande i att utforma den här lagen, varför utformade ni inte lagen på det sätt som ni tycker att den borde tolkas?

— Lagstiftningens utformning är väldigt mycket ett resultat av vad som var möjligt att få fram utifrån de som vi samarbetade med. Det är en lag som inte uppfyller alla önskemål som vi i Miljöpartiet hade, säger Hirvonen.

På frågan om Hirvonens kritik mot en enskild dom är befogad säger hon:

— Att som politiker vilja åstadkomma någonting, och sen blir det inte så, till exempel för att en domstol gjort en viss tolkning, då får man som politiker agera för att ändra regelverket, och det kommer jag att göra.

News Related

OTHER NEWS

Jeff Bezos mystiska affär: Köpte en Amazon-aktie

Jeff Bezos mystiska affär: Köpte en Amazon-aktie Världens tredje rikaste person Jeff Bezos har gjort ett minimalt insynsköp som förbryllar marknaden, rapporterar Bloomberg. För två veckor sedan köpte han en ... Read more »

Salmings karriärstvist – satsar på höjdhopp

Salmings karriärstvist – satsar på höjdhopp [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Mångkamparen Bianca Salming satsar på höjdhopp inför sommarens friidrotts-VM ... Read more »

Trump rasar mot åklagaren: ”En förvirrad galning”

Trump rasar mot åklagaren: ”En förvirrad galning” USA:s tidigare president Donald Trump reagerar kraftigt sedan åtalet mot honom blivit offentlig på fredagen, skriver The Hill. På sitt eget sociala nätverk ... Read more »

Legendariska Iron Maiden intog Sweden Rock

Basgångarna från högtalarna på Sweden Rocks festivalområde fortsätter att dåna. På fredagskvällen intog legendariska heavy-metalbandet Iron Maiden huvudscenen. Cirka 35 000 tillresta fans är på plats för att lyssna på det ... Read more »

USA-börsen steg för fjärde veckan i rad

Tesla steg ytterligare på börsen efter besked om ett avtal med konkurrenten General Motors. Optimismen präglade utvecklingen på de ledande amerikanska aktieindexen under veckans sista handelsdag, även om uppgångarna var ... Read more »

Larm om misstänkt skottlossning i Jordbro

Uppgifter om ytterligare en skottlossning i Stockholmsområdet – ska ha ägt rum i Jordbro, skriver Expressen. Rapporterna kommer strax efter att en man hittats skottskadad i en lekpark i Solna. ... Read more »

Personer på LSS-boende övervakades med babylarm

Ett LSS-boende i Arboga får kritik. Arkivbild. Personal på ett LSS-boende i Arboga avlyssnade boende med babymonitorer nattetid, vilket nu kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det rapporterar ... Read more »

Peter Stormare talar ut om ovanliga syndromet – tvingas isolera sig helt: ”Mår fysiskt dåligt”

Peter Stormare lider av ett syndrom som gör att det är jobbigt för honom att vistas bland många människor. I en ny intervju talar han ut om sin vardag. – ... Read more »

Tidigare rådgivaren: Trump bör dra tillbaka kandidatur

Tidigare rådgivaren: Trump bör dra tillbaka kandidatur Donald Trump bör genast dra tillbaka sin kandidatur för att bli Republikanernas presidentkandidat. Det skriver John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare under Trumps tid som ... Read more »

Erabi Hammarbys derbyhjälte efter premiärmål

Erabi Hammarbys derbyhjälte efter premiärmål Hammarby såg ut att gå mot ännu en besvikelse – då slog inhopparen Jusef Erabi till och fixade en trepoängare på tilläggstid. Erabis första allsvenska ... Read more »

Johnson lämnar parlamentet med omedelbar verkan

Johnson lämnar parlamentet med omedelbar verkan Den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson lämnar sin plats i parlamentet med omedelbar verkan, rapporterar BBC. I ett uttalande skriver Johnson att han tagit ... Read more »

Martin Stenmarck och Hanna Hedlunds beslut för barnen – bekräftar uppgörelsen: ”Vana”

Hanna Hedlund och Martin Stenmarck Sommaren börjar närma sig, och för exmakarna Hanna Hedlund och Martin Stenmarck innebär det två helt olika somrar. Men hur blir det då med barnen? ... Read more »

”Inför möjligheten att ge klubbarna poängavdrag ”

”Inför möjligheten att ge klubbarna poängavdrag ” Fotbollsklubbar vars supportrar begår ordningsstörningar på läktarna bör kunna drabbas av poängavdrag, skriver nationalekonomen Olaf Johansson-Stenman på DN:s debattsida. Han menar att en ... Read more »

Ekonomen: Svensk ekonomi ser oförskämt bra ut

Ekonomen: Svensk ekonomi ser oförskämt bra ut Förklaringen till att den svenska tillväxten står emot inflationskrisen så bra är att både industrin och tjänstesektorn går urstarkt. Det säger Danske Banks ... Read more »

Bajens inhoppare sänkte BP med mål i slutsekunderna

Bajens inhoppare sänkte BP med mål i slutsekunderna Hammarby tog en mycket efterlängtad trepoängare i Stockholmsderbyt mot Brommapojkarna på Tele2 Arena, men segern satt långt inne. Ett spelmässigt överlägset Hammarby ... Read more »

Hammarby vann mot BP – efter mål i sista minuten

BP var nära att ta poäng mot Hammarby denna fredagskväll. Men med minuten kvar klev Bajens Jusef Erabi in och avgjorde deerbyt. I vårsäsongens sista match för Hammarby och Brommapojkarna ... Read more »

Största flygvapenövningen sedan Nato grundades

Bland annat F-16-plan kommer att delta i övningen. Arkivbild. På måndag inleds Natos största flygvapenövningen sedan försvarsalliansen grundades 1949. Air Defender 23 leds av Tyskland och närmare 10 000 personer från ... Read more »

Hemliga dokument förvarades i balsal och badrum

Hemliga dokument förvarades i balsal och badrum Donald Trump förvarade hemligstämplade dokument i bland annat ett badrum och i en dusch i sitt residens Mar-a-Lago i Florida. Det framgår av ... Read more »

Över 40 döda i jordskred i Haiti

En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags. Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer ... Read more »

Dyr urinsanering för hyresgäst

En kvinna dömdes till att betala renoveringen av en lägenhet efter det att hon vägrat betala saneringen av katturin. Arkivbild. Falu tingsrätt dömer en kvinna att betala sammanlagt 111 000 kronor ... Read more »

Bred men måttlig nedgång på New York-börsen

Apple backade på Wall Street efter att it-jätten presenterat nya produkter. Arkivbild. Ny statistik visade på måndagen att amerikanska bolag i bygg- och bostadsbranschen går bra. Deras omsättning ökade i ... Read more »

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt”

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt” Ikväll var Hugo Larsson en av målskyttarna när Malmö FF besegrade Degerfors med 5–0. På fredag tar han studenten och därefter ... Read more »

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen En kampsportsprofil har dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att polisen hittat bland annat ett skarpladdat vapen i mannens företagslokal. Det rapporterar Göteborgs-posten. Polisen ... Read more »

Zlatans stora hemlighet för sin egen familj – erkänner nu allt: ”Det var väldigt känslosamt”

En makalös fotbollskarriären har kommit till ända. Nu avslöjar Zlatan Ibrahimovic det stora hemlighetsmakeriet. – Jag berättade inte ens för min familj, säger ”Ibra” på presskonferensen. På söndagskvällen hände det ... Read more »

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild. Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för ... Read more »

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier På måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier, rapporterar SVT. Den nya sträckan som byggs ... Read more »

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era”

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era” Påminner närmast om skidglasögon men med en prislapp på närmare 40 000 kronor. Vision Pro är Apples första nya produkt ... Read more »

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på”

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på” Volodymyr Zelenskyj hyllar sina soldater efter de obekräftade uppgifterna om att Ukraina tagit tillbaka områden kring den krigshärjade staden Bachmut i öst. – ... Read more »

Malmö: Polisen rapporterar om farligt föremål

Google maps, Malmö “Misstänkt farligt föremål på Drottningtorget.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats och har spärrat en del av Drottningtorget där ... Read more »

Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild. Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự