Grunnrente for landvind klar fredag

På samme måte som spørsmålet om grunnrente for lakseoppdrett var et vanskelig tema for partiene å bli enige om, har heller ikke spørsmålet om beskatning av landbasert vindkraft vært enkelt for finanskomiteen.

Innstillingen om grunnrenteskatten for landbasert vindkraft ble ikke klar innen fristen torsdag. I stedet vil den bli den bli avgitt fredag.

Børssensitivt

– Siden dette er børssensitiv informasjon kan jeg ikke kommentere de pågående forhandlingene annet enn at avgivelse er utsatt fra i dag til i morgen på grunn av pågående forhandlinger, sa saksordfører Eigil Knutsen (Ap) i finanskomiteen til NTB torsdag.

Da det omsider ble enighet om grunnrenteskatt for laksenæringen i vår, reagerte mange i finansnæringen på at resultatet ble gjort kjent midt i børsens åpningstid. Det førte umiddelbart til store utslag i børskursene til mange av selskapene.

Foreslo 35 prosent

Grunnrente er skatt på inntekter fra bruk av felles naturarealer. I forslaget fra regjeringen, som ble lagt fram tidligere i høst, går det fram at det for landbasert havvind vil være en kontantstrømskatt på overskuddet, men investeringsutgifter skal komme til fradrag.

Regjeringen foreslo en effektiv skattesats på 35 prosent, og at minst halvparten av inntektene skal gå til kommunene. Det vil ifølge regjeringens egne ord være en skattlegging med «romslige overgangsordninger» for næringen.

For neste år er det anslått at staten vil få inn en bruttoinntekt på 300 millioner kroner. Etter fratrekk for produksjonsavgift regner staten med å få inn halvparten.

Helt uenig

Fornybarnæringen har vært helt uenige med myndighetene om nødvendigheten av grunnrentebeskatning og har ment at en skattesats på 25 prosent er mer enn nok.

De vil også at skattereglene bare skal omfatte nye vindkraftverk og ikke dem som allerede er bygget.

– Forslaget til grunnrenteskatt på vindkraft må endres for å sikre energi, utslippskutt og arbeidsplasser, skriver Fornybar Norge i sitt høringsbrev til finanskomiteen.

grunnrente for landvind klar fredag

Fredag vil finanskomiteen på Stortinget offentliggjøre innstillingen om grunnrentebeskatning av landbasert havvind. Foto: Heiko Junge / NTB

(©NTB)

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World