Grävskopan skapade en stark gemenskap

Asia's Tech News Daily

TEKNIKHISTORIA. Den lilla verkstaden tillverkade alltifrån våffeljärn till väghyvlar. Men genom att satsa på grävmaskinstillverkning växte man till Sveriges vinstrikaste verkstadsföretag, och blev kända för ”Åkermansandan”, innan 1990-talets lågkonjunktur blev början till slutet.

Grävskopan skapade en stark gemenskap
© Tillhandahålls av NyTeknik

Än i dag kan man beskåda en av firmans allra första produkter: tornspiran på Eslövs kyrka, levererad till kyrkbygget i november 1890. Företaget var då precis nystartat av verkmästare Lars-Petter Åkerman från Hyby, som köpt en smedja i Eslöv och omvandlat den till Åkermans Gjuteri och Mekaniska Verkstad. 

Under Lars-Petter tillverkades främst gjutjärnsfönster och utrustning för bryggerier och brännerier. Men redan 1897 avled han i sjukdom, 49 år gammal, och hustrun Hanna Åkerman fick ta över den vacklande firman. Ingen enkel situation för en änka med fem barn vid slutet av 1800-talet: 

”Hela ansvaret för både familjen och företaget föll på henne, och hon tvangs mobilisera allt hon ägde av energi och handlingskraft i kampen för existensen (…) Och de villkor det svenska samhället på den tiden ställde ensamstående mödrar inför, var obarmhärtigt hårda”, skriver ekonomen och företagshistorikern Sven Rydenfelt i boken Från tornspiror till grävmaskiner – ett företags öden och äventyr under 100 år. 

Men på sin dödsbädd hade Lars-Petter bett två vänner, grosshandlaren Wilhelm Sonesson och provinsialläkaren Nils Kulneff, att hjälpa Hanna ta hand om företaget och barnen. Konkursen var nära flera gånger, men tillsammans lyckades trion få bolaget på fötter. Under 1900-talets första decennier bedrevs en liten men varierad tillverkning av ångpannor, torvmaskiner, husgeråd och vadhelst kunderna önskade sig.

Pengarna tog slut

En gång fick verkstaden till och med order på en privat ubåt, beställd av skräddarmästaren Ola Andersson. Denne var en excentrisk och tekniskt begåvad herre – han sägs bland annat ha konstruerat en kaffepanna som spelade ”La Paloma” när man hällde upp – som betalade 1 545 kronor i förskott och bidrog med egna detaljspecifikationer. Bevarade ritningar visar att ubåten skulle bli tio meter lång och två ton tung, och byggd i tre sektioner: en cylindrisk i mitten med lucka och glasfönster, och koniska sektioner i ändarna. 

När skrovet var klart och skulle utrustas med tändkulemotor, hade dock Anderssons pengar tagit slut. Det tomma ubåtsskalet blev liggande på verkstadsgården i åratal, innan det helt sonika grävdes ner.

Läs mer: Kraftigt avtryck – när fabrikerna blev skrytbyggen

När bilismen började ta fart på 20-talet krävdes upprustning av vägnätet, och den energiske nye direktören Bernt Lorenz Åkesson styrde om verksamheten mot tillverkning av anläggningsredskap som väghyvlar och vägvältar. 

Ändå dröjde det en bra bit in på 30-talet innan man började intressera sig för grävmaskiner, som vid denna tid var illa sedda av många. Ute på byggena kallades de fåtaliga lingrävarna för ”brödtjuvar”, eftersom de tog jobb och försörjning från män med hackor och spadar. Vid de statliga beredskapsarbeten som lanserades under 30-talsdepressionen, var entreprenörerna ofta förbjudna att använda grävmaskiner – vägar och diken skulle anläggas för hand, och på så vis skapa jobb åt fler arbetslösa. 

Trots det beslutade direktör Åkesson till slut att ge ingenjörerna klartecken: Åkermans skulle ta fram en grävmaskin, och 1939 stod den klar. En åtta ton tung lingrävare med 39 hästkrafters fotogenmotor och namnet Åkerman 300, där siffran stod för skopvolymen i liter. 

Det första exemplaret levererades till Sjöbo Cementgjuteri, och följdes snart av fler. Åkerman 300 blev en försäljningssuccé och var den första serietillverkade svenska grävmaskinen – även om begreppet ”svenska” används frikostigt i det här fallet. I stora drag handlade det om en kopia av den brittiska maskinen Rapier, som i sin tur tillverkades på licens från amerikanska Marion. 

Men successivt utvecklade Åkermans egna och förbättrade lingrävare. Deras tidiga modeller var relativt enkla konstruktioner med vajerspel som manövrerades manuellt, med bromsar och kopplingar direktanslutna till spakarna. Efterhand ersattes de tungmanövrerade reglagen med servoassisterade spakar som krävde mycket mindre handkraft, och vajerspelet – som ursprungligen drevs direkt med kuggväxlar – försågs med hydraulisk växel som anpassade kraften efter arbetsuppgifterna. Vid tung grävning sänktes hastigheten automatiskt till förmån för styrka. 

Även komforten förbättrades. Förarhytten avskildes från det bullriga maskinrummet med en ljuddämpande mellanvägg, och uppges ha fått en decibelnivå motsvarande den hos en bekvämare personbil från samma tid.

Ensamma om i Sverige

Affärerna blomstrade, och Åkermans Verkstad låg i framkant i fler avseenden än bara det maskintekniska. På 40-talet infördes ett vinstdelningssystem, där alla anställda fick andelar i företagets ekonomiska framgångar. 

Detta var man i stort sett ensamma om i Sverige, och systemet var kontroversiellt. Både fackförbund och arbetsgivarorganisation betraktade det som ett olagligt konkurrensmedel, men Åkesson stod på sig. Med vinstdelning, egen lärlingsskola, och intern rekrytering till högre befattningar i företaget, skapades en stark sammanhållning som blev känd under namnet Åkermansandan. 

”Ja då var vi en stor familj och det var i Eslöv samtliga besluten fattades på ort och ställe, inte av någon storebror någon annanstans i Sverige”, säger en gammal Åkermansarbetare i en intervju för en kandidatuppsats i sociologi vid Lunds universitet (Anders Jensen, 2000). 

Från mitten av 50-talet lade man ner all annan tillverkning, för att inrikta sig helt på grävmaskiner. Och verksamheten fortsatte att växa: snart jobbade var fjärde fabriksarbetare i industristaden Eslöv hos Åkermans på Bruksgatan. Även produktutvecklingen blomstrade: totalt kom 21 olika lingrävarmodeller att lanseras i viktklasser från åtta till 43 ton. 

På 60-talet började hydrauliken göra sitt intåg i grävmaskinsvärlden, först i form av hydraulisk brytning av skopan på de nyaste lingrävarmodellerna. Nästa steg var helhydrauliska maskiner, som var mer lättkörda och kunde manövreras med större precision än linmaskinerna.

Läs mer: Silvertejpen – guld värd i kriget

Åkermans var tidigt ute, och 1966 introducerades firmans första hydraulgrävare: den 20 ton tunga Åkerman H11. Siffran angav effekten i tiotal, det vill säga 110 hästkrafter, och bokstaven stod förstås för ”Hydraulisk”. 

Lingrävarproduktionen fortsatte parallellt med hydraultillverkningen i några år, och den sista linmaskinen blev Åkerman M14, nästan fem gånger så stor som sin förfader Åkerman 300. Men från 1974 tillverkades enbart hydraulmaskiner, och flaggskeppet hette Åkerman H25. Den vägde 50 ton, var fyra meter bred mellan larvfötternas utsidor, och klarade skopor på 2 600 liters volym. 

Åkermans köpte upp (och lade ner) konkurrenten Kockum-Landsverks grävmaskinsproduktion, och blev på så vis Sveriges enda tillverkare i sin nisch. 1980 var Åkermans Sveriges vinstrikaste verkstadsföretag, och fem år senare kunde man fira 10 000 sålda hydraulgrävmaskiner världen över. Personalstyrkan uppgick nu till 2 000 anställda.

30 000 grävmaskiner

Ytterligare sex år senare, 1991, köpte Volvos avdelning för anläggningsmaskiner (VME) upp det välmående bolaget. Företagsnamnet ändrades till VME Excavators, men maskinerna fortsatte säljas under varumärket Åkerman. 

Men i samma veva slog 90-talets lågkonjunktur till. Volvo försökte lösa lönsamhetsproblemen med olika besparingsprogram, och service och försäljning utlokaliserades till andra delar av den stora koncernen. Bara den renodlade maskintillverkningen blev kvar i Eslöv. 

Detta fick inte den nedåtgående trenden att vända, snarare tvärtom, och 1997 hade bolaget förlorat en miljard kronor sedan VME:s övertagande sex år tidigare. Nedläggningsbeslutet fattades: tillverkningen av hjulgrävmaskiner flyttades till Volvos fabriker i Tyskland, medan bandgrävarproduktionen förlades i Sydkorea. 

Totalt tillverkade fabriken i Eslöv nästan 30 000 grävmaskiner under 60 års tid, men den 10 augusti 1999 rullade den allra sista maskinen av linan. Enligt obekräftade uppgifter gör den fortfarande tjänst hos en entreprenadfirma i Örnsköldsvikstrakten. 

Internet Explorer Channel Network
Asia's Tech News Daily
News Related

OTHER NEWS

Disse artistene dukker opp i «Maskorama» i kveld

© Foto: Line Møller, VG/Tore Meek, NTB VENDER TILBAKE: Lørdag kveld skal blant annet fjorårets vinner Ulrikke Brandstorp synge duett sammen med en av årets deltagere. Disse artistene dukker opp ... Read more »

Storbritannien kräver åter test av alla inresande

© Tillhandahålls av Omni Storbritannien återinför kravet på att alla som reser in i landet måste ta en negativt covid-test senast 48 timmar före avresan för hejda spridningen av omikronvarianten, ... Read more »

Xavi om första förlusten i Barca: "Irriterande"

© Joan Monfort/AP/TT Xavi Hernandez fick hantera sin första förlust som Barcelonatränare, när laget förlorade mot Betis. Arkivbild. Mittfältsikonen Xavi Hernandez har inlett jobbet som tränare i Barcelona med dubbla ... Read more »

Milosevics oroande skadebesked: "Inte ljust"

© Per Danielsson/TT Alexander Milosevic. Arkivbild. Alexander Milosevic fick se guldavgörandet mot Sirius från sidan efter en skada på uppvärmningen. Nu ger mittbacken oroande besked inför den kommande Januariturnén. Det ... Read more »

Efter andraplatsen - så ska AIK bli ännu bättre 2022

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt SOLNA. Trots att AIK tog lika många poäng som Malmö FF blev det ändå inget SM-guld. Nu ger Bartosz Grzelak sin bild av den allsvenska avslutningen ... Read more »

Oslo kommune ber folk som var på restauranten Louise, teste seg

Dette gjelder dem som var på stedet etter klokka 18 og som ikke allerede har fått oppfølging, opplyser Oslo kommune lørdag kveld. Fra før har gjester på stedet mellom 22.30 ... Read more »

Stenger ned Oslo-restaurant etter smitteutbrudd

© Foto: Ole Berg-Rusten HALVE JULEBORDET SMITTET: Etter et julebord på denne restauranten på Aker Brygge sist fredag ble halve selskapet smittet. En god del har fått påvist omikron. Stenger ... Read more »

Forskare: Musiken stjälper mer än hjälper

© Martina Holmberg/TT Att lyssna på musik minskar förmågan till problemlösning, enligt forskare. Arkivbild. Det är inte ovanligt att människor lyssnar på musik medan de jobbar eller pluggar. Men lyssnandet ... Read more »

USA: Förbereder oss på scenario utan kärnavtal

© Tillhandahålls av Omni USA förbereder sig för ett scenario där det internationella kärnavtalet med Iran inte går att väcka till liv. Det uppger en amerikansk diplomat för Bloomberg sedan ... Read more »

Uppdaterade vaccin i vår: ”Hejda omikron tills dess”

© Tillhandahålls av Omni Det kommer att vara viktigt att hålla spridningen av omikronvarianten på en så låg nivå som möjligt fram till i vår, enligt epidemiologen Joakim Dillner. Då ... Read more »

Polestar 3 närmar sig – första bilden på den stora elsuven

© auto motor & sport Polestar 3 är en stor suv som ska tillverkas i USA och tilltala amerikaner. Den blir en syskonmodell till Volvos XC90-efterträdare Embla. Hittills har vi ... Read more »

Uppgifter: Alexandre Lavoie jagas av flera allsvenska klubbar

© Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån Alexandre Lavoie. Alexandre Lavoie lämnade Västerås tidigare under lördagen.  Nu uppger sajten VIKFanCentral.se att kanadensaren jagas av tre andra klubbar i HockeyAllsvenskan.  Han värvades till Västerås ... Read more »

Missat guld – men Goitom fick drömslutet

© SOREN ANDERSSON /TT Henok Goitom hyllas efter slutsignal. AIK lyckades inte rå på Malmö FF i den herrallsvenska guldstriden. Men för Henok Goitom blev det ändå ett sagolikt avslut ... Read more »

Röd varning för halka i Kalmar – fem olyckor på E22

© Tillhandahålls av Omni Minst fem olyckor har inträffat på E22 i Kalmar län under lördagseftermiddagen, rapporterar Barometern. Trafikverket har gått ut med en röd varning för väglaget på vägen ... Read more »

Svarar på MFF-tränarens pik: "Alltid något med honom"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Jon Dahl Tomasson menar att guldet hade hamnat i Malmö redan för två månader sedan ifall de inte hade Europaspelet. Nu svarar AIK:s Alexander Milosevic. – ... Read more »

Vann skytteligan – bad alla om ursäkt

© Stefan Jerrevång/TT IFK Norrköpings Samuel Adegbenro vann skytteligan – men hade en motig säsongsavslutning. Samuel Adegbenro var stolt och nöjd över att vinna den allsvenska skytteligan. Men inte glad. ... Read more »

Stjärnan: "Jag är klar i allsvenskan"

© Andreas Hillergren/TT Malmö FF:s Anel Ahmedhodzic med bucklan efter att ha säkrat ett andra raka SM-guld. Det har surrats om en flytt utomlands under en längre tid. Nu slår ... Read more »

Känslosamt avsked av ikoner efter Elfsborgs seger

© Kicki Nilsson/TT Elfsborgs Jacob Ondrejka gör 1-2 under lördagens fotbollsmatch i den sista omgången av allsvenskan mellan Örebro SK och IF Elfsborg på Behrn Arena. Elfsborg besegrade till sist ... Read more »

Ovanligt kallt för årstiden – och kylan håller i sig

© Tillhandahålls av Omni Det har varit ovanligt kallt för årstiden i Sverige den senaste tiden, och det ser ut som att kylan kommer att hålla i sig även under ... Read more »

Kalla petas – första gången på 15 år

© Fredrik Varfjell/NTB/TT Charlotte Kalla petas i stafetten. I 15 år har Charlotte Kalla varit given i det svenska förstalaget i stafetter. Men i världscupen i Lillehammer petas längdstjärnan – ... Read more »

Julekonserter: – Billettsalget nærmest stoppet opp helt

© Foto: Heiko Junge, NTB SITTEPLASSER: Slik så det ut da Jaga Jazzist spilte på Rockefeller i oktober i fjor. I et møte med kulturministeren fredag ettermiddag uttrykte sentrale kulturinstitusjoner ... Read more »

Andersson traditionsenligt till Finland

© Claudio Bresciani/TT Statsminister Magdalena Andersson (S) är på väg till Finland. Arkivbild. Magdalena Anderssons (S) första utrikesresa som statsminister går som traditionen bjuder till Finland. Det sker på onsdag ... Read more »

"Tycker Hammarby är rätt dåliga - men vi är bedrövliga"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Avslutningsmatchen mellan Hammarby och Kalmar blev smått galen. Hemmalaget vann till sist med hela 5-3. Efteråt är KFF-tränaren Henrik Rydström kritisk. – Jag är otroligt besviken ... Read more »

Expert: Fler barn på sjukhus är inget skäl till panik

© Tillhandahålls av Omni Att fler barn vårdas på sjukhus under den fjärde covid-våg som Sydafrika just nu är inne i är inget skäl till panik, säger hälsospecialisten Ntsakisi Maluleke ... Read more »

Roger Rönnbergs ilska: ”Ingenting vi vill ha i SHL”

© Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån Roger Rönnberg var irriterad efter Broc Littles avgörande. Broc Little avgjorde matchen mellan Frölunda och Linköping.  Då var Roger Rönnberg rejält irriterad på en situation precis ... Read more »

Djurgården säkrade Europaplats: "Alla var så jävla taggade"

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Djurgården förlorade guldchansen i förra omgången och idag var pressen stor på Blåränderna. En vinst krävdes för att säkra Europaplatsen. Lagkaptenen Magnus Eriksson blev stor matchhjälte ... Read more »

Enighet om bybane over Bryggen i Bergen

© Leveres av ABC Nyheter Bybanen til Åsane skal gå over Bryggen, ikke i tunnel. Foto: Marit Hommedal / NTB Signeringen skjedde rett før klokka 16.30, ifølge Bergensavisen og Bergens ... Read more »

EU:s högernationalister gör gemensam sak i Bryssel

© Tillhandahålls av Omni En rad extrema högerpartier och ultranationalistiska grupper har enats om att rösta gemensamt i flera frågor i Europaparlamentet, rapporterar AFP. Partierna har enats om att hålla ... Read more »

Kriser behöver inte leda till fler självmord

© Johan Hallnäs Självmordstalen pekar neråt i Sverige första halvåret 2021 jämfört med samma period förra året. Tidigt under pandemin larmades det om ökad psykisk ohälsa och experter befarade att ... Read more »

Poängkung i superettan - räddade Degerfors i 87:e(!)

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt I fjol gjorde han hela 19 mål och 8 assists i superettan. Idag löste Johan Bertilsson ett allsvenskt kontrakt till Degerfors – i den 87:e matchminuten ... Read more »

Expert: En och annan bensinbil har säkert också fastnat

© Tillhandahålls av Omni Att det har rapporterats om elbilar som blivit stående i vintervädret förvånar inte Stefan Pettersson, enhetschef för elektromobilitet vid forskningsinstitutet RISE. – En och annan fossilbränslebil ... Read more »

Sverige till VM-final efter kross

© Mats Åstrand/TT Sverige till final i innebandy-VM. De svenska innebandydamerna visade ingen pardon mot Schweiz i VM-semifinalen. Segersiffrorna skrevs till förkrossande 14–1. Jag vet inte vad jag ska säga, ... Read more »

Kreml: Biden och Putin kommer att prata på tisdag

© Tillhandahålls av Omni Den ryska presidenten Vladimir Putin och hans amerikanske kollega Joe Biden kommer att hålla ett digitalt möte på tisdagen, uppger Kreml enligt AFP. Mötet sker samtidigt ... Read more »

Växjö bröt Timrås segersvit

© Mikael Fritzon/TT Timrås Robin Alvarez och Växjös Hugo Gustafsson under lördagens ishockeymatch i SHL mellan Växjö Lakers och Timrå IK i Vida Arena. Timrå reste till Småland med en ... Read more »

Skolös Christiansen: "Det var grymt"

© Andreas Hillergren/TT Anders Christiansen, lagkapten i Malmö FF, lyfter Lennart Johanssons pokal efter Malmö FF tagit SM-guldet. Till slut fick Malmö FF säkra ett SM-guld inför sin hemmapublik. Tillsammans ... Read more »

Fina betyg till AIK-stjärnorna - efter målfesten i Solna

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK-SIRIUS 4-2 (2-2) 0-1 (13) Adam Ståhl (Moustafa Zeidan), 0-2 (21) Christian Kouakou (Dennis Widgren), 1-2 (25) Nicolas Stefanelli (Bilal Hussein), 2-2 (45) Nicolas Stefanelli (Erik ... Read more »

Julia Franzéns förvandling genom åren: "Öppen med mina ingrepp"

© TV4/https://juliainhollywood.blogg.se/2012/may/ Julia Franzén. 31-åriga bacheloretten Julia har hunnit med både jet set-liv i USA, festat med kändisar och jobbat som modell. Hon är också väldigt öppen med vilka ingrepp ... Read more »

Utbrott i Orphei Drängar – ställer in fem konserter

© Tillhandahålls av Omni Orphei Drängar ställer in fem konserter då flera av körens sångare har konstaterats smittade med covid-19, rapporterar SVT Uppsala. – Det är såklart jättebittert. Man får ... Read more »

Israelsk politi drepte palestiner mistenkt for knivangrep i Jerusalem

© (NTB scanpix) En israelsk politimann holder vakt i nærheten av Damaskusporten til gamlebyen i Jerusalem lørdag. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB Israelsk politi skjøt og drepte en ... Read more »

Julespalten: Silje Sandmæl (43)

© Stig B. Fiksdal NYTTÅRSFEIRING: Det store høydepunktet for Silje Sandmæl i julen er nyttårslekene, som varierer alt fra quiz til akekonkurranser. Julespalten: Silje Sandmæl (43) I Nettavisens julespalte forteller ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic