Gift mann hadde forhold til seks kvinner samtidig - ekskludert fra Senterpartiet

Gift mann hadde forhold til seks kvinner samtidig - ekskludert fra Senterpartiet
© null SVARER IKKE: Generalsektretær Knut M. Olsen i Senterpartiet har ekskludert et partimedlem på bakgrunn av et brev fra seks kvinner. Han har ikke svart på Nettavisens spørsmål. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Gift mann hadde forhold til seks kvinner samtidig – ekskludert fra Senterpartiet

Firda skriver at en lokalpolitiker fra Senterpartiet i Sogn og Fjordane er ekskludert fra partiet. Begrunnelsen er brudd på partiets etiske regelverk.

Ekskluderingen kommer i kjølvannet av et brev undertegnet seks kvinner, som er sendt til Sps lokallagsleder og alle mannens kollegaer i kommunestyret.

I brevet, som Nettavisen har lest, hevder seks kvinner seg bedratt av mannen, som de hadde hver sine romantiske forhold til – uvitende om hverandre. De har blitt forført på kynisk vis, og er gitt falske forhåpninger, skriver de. Mannen var gift da forholdene pågikk.

Ekskluderingen ble gjort av partiet nasjonalt i høst, ved generalsekretær Knut M. Olsen. Han gir ingen kommentar til Nettavisen, utover at partiet ikke kommenterer varslingssaker.

Gift mann hadde forhold til seks kvinner samtidig - ekskludert fra Senterpartiet
© Leveres av Nettavisen OSLO 20140114. Generalsektretær, Knut M. Olsen, på pressekonferansen etter sentralstyremøte til Senterpartiet tirsdag. SVARER IKKE: Generalsektretær Knut M. Olsen i Senterpartiet har ekskludert et partimedlem på bakgrunn av et brev fra seks kvinner. Han har ikke svart på Nettavisens spørsmål. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Ny linje fra partiet

Nettavisen har snakket med mannen, som er klar på at dette ikke er å regne som en vanlig varslingssak eller metoo-sak.

– Dette er fra den private sfære, og er ikke tilknyttet noen politisk sammenheng, sier han til Nettavisen.

Les også: Siv Jensen om tilbudet hun fikk: – Det er jo helt uhørt å gjøre mot en ung jente

Mannen har fått en skriftlig redegjørelse fra partiet på to setninger, forteller han. Her står det at han er ekskludert som følge av brudd på partiets etiske retningslinjer. Han har bedt om en mer fyldig begrunnelse, men det har han ikke fått.

Han benekter ikke hemmelighold og omgang med flere kvinner samtidig, men er klar på at det ikke er snakk om noe lovbrudd.

Les også: Fem aviser ikke felt i PFU etter Trond Giske-klage – men utvalget kom samtidig med kritikk

– Dette er voksne damer, og det er ikke gjort noe ulovlig. Så jeg forundrer meg over den raske og overfladiske behandlingen fra Senterpartiet sin side.

– Hvis det er begrunnet med løgn og bedrag, så aksepterer jeg det, men samtidig mener jeg det er en ny linje fra partiet. Dette er ikke en metoo-sak.

– Ble gransket av partiet

Ingen av kvinnene er aktive i Senterpartiet. To av dem forteller Nettavisen at de mener mannen skaper et bilde av at eksklusjonen har skjedd på et tynnere grunnlag enn det som er tilfellet.

– Det formelle brevet er bare starten på granskingen fra Senterpartiet. Deretter har det vært en omfattende og grundig granskning fra partiet sin side, der vi har lagt fram mye dokumentasjon, sier den ene kvinnen til Nettavisen.

Les også: Avis: Varsler mot Frp-politiker

Det vært runder med tilsvar hos begge parter, opplyser hun. Mannen bekrefter dette, men sier han ikke fikk gi et tilsvar til informasjonen kvinnene kom med etter det opprinnelige brevet.

Kvinnen mener det ikke spiller noen rolle om de er aktive i politikken eller ikke.

– Det spiller ingen rolle i denne saken. Mannen har drive med særs krenkende adferd mot en hel rekke kvinner i årevis. Han har i kraft av sin politiske rolle skapt en fasade der han fremstår samfunnsengasjert, med stor integritet, tillit og troverdighet. Rollen han har som kommunepolitiker og Sp-representant er slett ikke uvesentlig for hvordan han har presentert og framstilt seg selv. Dette kan ikke bagatelliseres.

Kvinnen erkjenner at det ikke er gjort noe ulovlig fra mannens side, så vidt de vet.

– Det er løgn

Mannen hevder at brevet er sendt til 700 av hans Facebook-venner. Dette opplever han som en offentlig gapestokk, sier han til Firda. En annen av kvinnene avviser dette overfor Nettavisen.

– Det stemmer ikke, sier hun.

– Fordi det ikke er sendt til noen av hans venner, eller fordi tallet er lavere enn 700?

– Nei, det er løgn. Ingen av oss har sendt det formelle varslingsbrevet til hans Facebook-venner.

Les også: Tidligere Frp-statsråd ekskludert fra Frp

Hun forklarer også hvorfor kvinnene valgte å sende brevet til alle mannens kollegaer i kommunestyret, og ikke bare de lokale Sp-lederne.

– Det er at vi var redde for å ikke bli trudd og tatt på alvor. Vi valgte å varsle bredt fordi vi ikke ønsket å bli latterliggjort, fordømt og bagatellisert.

Selv om det er ikke er brutt noen lover, er hun klar på at det å være politiker setter visse krav til hvordan man behandler andre.

– Det skal være et samsvar mellom liv og lære her, og er du politiker, så har du et verv med deg 24/7.

Nå ønsker de ro rundt det som har vært en krevende sak, forteller hun.

– Det krever vanvittig mye å tåle å varsle, slik vi har gjort. Vi er ikke forsmådde damer på hevntokt.

– De er ikke varslere

Birthe Eriksen, jurist som har spesialisert seg på varslingssaker, sier til Firda at hun ikke mener dette er å regne som en varslingssak.

– Jeg synes ikke det hører hjemme noen sted å bruke uttrykket «varsler» om de seks kvinnene. Varsling er et begrep som handler om at ansatte sier ifra om kritikkverdige forhold internt på arbeidsplasser. Vi har og eksempler på at begrepet brukes når medlemmer i frivillige organisasjoner sier ifra om overgrep og lignende, sier hun til Firda.

Gift mann hadde forhold til seks kvinner samtidig - ekskludert fra Senterpartiet
© Leveres av Nettavisen Birthe Maria Eriksen er advokat og har spesialisert seg innen arbeidsrett. IKKE ET VARSEL: Birthe Maria Eriksen er advokat og har spesialisert seg innen arbeidsrett. Foto: Eirik Hagesæter, Bergensavisen

– Men her er det snakk om voksne kvinner uten verv i Senterpartiet, og det er ingenting som tyder på at mannen har utnyttet sin posisjon eller verv til noe. Da mener jeg at dette er en sak som hører inn under privatlivets fred, konkluderer hun.

Les også: Intens Twitter-krangel på venstresiden

Eriksen er også kritisk til at mannen ikke har fått vite hvilke paragrafer i partiets retningslinjer han har brutt.

– De skriver ikke at han har gjort noe kriminelt.

– Nei. En har ikke noe rettskrav på en mann. Hvem er det som ikke har blitt forsmådd eller lurt i relasjoner i løpet av sitt liv?

– Han blir ekskludert fordi han har vært utro. Er vi på vei mot amerikanske tilstander?

– Ja, her er det mange som bør gå en runde med seg selv, sier Eriksen, som tipser mannen som å ta på seg advokat.

Vil ikke forklare ekskluderingen

«Vi kommenterer aldri varslingssaker. All informasjon i slike saker behandles konfidensielt hos oss», svarer generalsekretær Knut M. Olsen i en e-post til Nettavisen.

Disse spørsmålene har han ikke besvart:

  • Hvorfor kommenterer partiet aldri varslingssaker?
  • Hvilken punkter i partiets etiske retningslinjer har NN brutt?
  • Er utroskap eller flere hemmelige forhold samtidig i seg selv grunn til eksklusjon fra Senterpartiet, og vil det være gjeldende praksis framover?
  • Regner du denne saken som en metoo-sak?

Sterkt uenig

De seks kvinnene er uenige i kritikken fra advokat Eriksen, og har skrevet et langt tilsvar til Firda.

Der skriver de blant annet «at en jurist har synset seg frem til hvem og når et menneske har anledning til å varsle inn en sak – og dermed gjøre seg fortjent til en såkalt «varslerstatus» – lar vi oss ikke videre affisere av».

De siterer følgende fra Senterpartiets etiske retningslinjer:

«Varsling er å gå videre med mistanke eller visshet om kritikkverdige forhold til noen som kan gjøre noe med det. Med kritikkverdige forhold menes brudd på Norges lover, Senterpartiets vedtekter eller brudd med Senterpartiets etiske retningslinjer. Overtredelsen kan gjelde både personlig adferd, politisk eller organisatorisk overtramp».

«Dei etiske retningslinjene er klare, og inneholder ingen definisjon om at en må være politisk medlem eller inneha politiske verv i Senterpartiet for å kunne varsle. Å bli forsøkt umyndiggjort og fratatt retten til å melde fra om kritikkverdige forhold – slik advokat Eriksen her gjør – opplever vi som forsøk på knebling og sensur» skriver de videre.

News Related

OTHER NEWS

Kinesiskt nyår och covidzero försenar leveranser

© Tillhandahålls av Omni Nedstängningar i större städer och hamnar i Kina fortsätter att försena leveranser till följd av smittökningen. I samband med kinesiskt nyår stiger fraktpriserna ytterligare, uppger flera ... Read more »

Här är tio svenska guldhopp i OS

© Anders Wiklund/TT Sveriges Stina Nilsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla och Anna Haag tog silver i senaste OS-stafetten. Arkivbild. Snart är väntan över – OS i Peking står för dörren. ... Read more »

Jacob Panetta får sparken och stängs av på obestämd tid

© Foto: ECHL/YouTube & Imago Jordan Subban utsattes för en rasistattack i helgen. Jacob Panetta gjorde rasistiska gester bakom ryggen på Jordan Subban. Nu stänger ECHL av Panetta på obestämd ... Read more »

Diamantsug i USA: ”Inte sett på åtminstone tio år”

© Tillhandahålls av Omni Efterfrågan på diamanter ökar och priserna stiger – speciellt på smådiamanter. I amerikanska julhandeln var försäljningen 30 procent högre än året innan och stora butikskedjor har ... Read more »

Statsministern kände inte till att Haqqani skulle delta

© Tillhandahålls av Omni Den norske statsministern Jonas Gahr Støre kände inte till att Anas Haqqani från det brutala Haqqani-nätverket skulle ingå i talibanernas delegation i Norge. Det säger han ... Read more »

Regeringen vill skynda på elflyg

© Anders Wiklund/TT Utvecklingen av elflygplan pågår för fullt. Än så länge handlar det mest om mindre plan. Arkivbild. Regeringen vill att utvecklingen av elflyg ska skyndas på. Trafikverket får ... Read more »

Ledare: Problemet med Bildt är att han sällan haft rätt

© Tillhandahålls av Omni Moderaterna borde göra upp med arvet efter den tidigare utrikesministern Carl Bildt, tycker GP:s Naomi Abramowicz. ”Problemet med Bildt är inte att han då och då ... Read more »

Börsveckan ser ut att börja nedåt

© TT Det lutar åt en svag inledning på börsveckan i Stockholm, enligt terminshandeln. Arkivbild Det pekar nedåt i terminshandeln inför börsveckans start i Stockholm. Utvecklingen ser snarlik ut i ... Read more »

Tv-publiken sviker Guldbaggegalan

© TT Guldbaggen som den såg ut i fjol. Arkivbild I kväll är det dags för den årliga Guldbaggegalan – men filmgalorna ser ut att tappa sin dragningskraft på tv-publiken, ... Read more »

Legendarisk modeskapare död – blev 73 år gammal

© Tillhandahålls av Omni Den franske modedesignern Thierry Mugler är död, skriver AFP. Ingen dödsorsak uppges. Mugler beskrivs som en legendarisk modeskapare som bland annat har skapat kläder för David ... Read more »

Margot Wallström: - En mulighet til å presse Taliban når det gjelder kvinner

Margot Wallström: – En mulighet til å presse Taliban når det gjelder kvinner Sveriges tidligere utenriksminister Margot Wallström mener det er bra at Norge har invitert Taliban. Hun leder i ... Read more »

Karantän och sjukdom stoppar rättegångar

© Anders Humlebo Nästan var tredje domstolsförhandling ställs in just nu. Totalt har närmare 30 procent av planerade förhandlingar i svenska domstolar ställts in sedan årsskiftet. Det är cirka tio ... Read more »

Ännu en journalist dödad i Mexiko

© TT Ännu en journalist har dödats i Mexiko. Arkivbild. Journalisten Lourdes Maldonado har dödats i staden Tijuana i Mexiko. Hon “attackerades med ett skjutvapen medan hon befann sig i ... Read more »

Miljörättsprofilen Patricia Gualinga får Palmepriset

© Tillhandahålls av Omni Människorättsaktivisten Patricia Gualinga får Olof Palmepriset 2021, rapporterar TT. Gualinga är ledare för Kichwa-folket i området Sarayaku i ecuadorianska Amazonas och har i många år spelat ... Read more »

Räntefrossa förstör techfest på börsen

Nasdaqbörsen i New York har fallit fyra veckor i rad. Sedan den historiska toppen i november är nedgången 14 procent – “en korrektion” på börsspråk. — Jag tror inte riktigt ... Read more »

Anton Forsberg sänkte Columbus Blue Jackets

© Video: Viaplay Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan. Han draftades av klubben 2011 och spelade tio NHL-matcher för klubben. I natt ställdes Anton Forsberg mot Columbus – och sänkte ... Read more »

FHM: Stor del av befolkningen riskerar smittas

© Anders Wiklund/TT En stor del av Sveriges befolkning riskerar att insjukna i covid-19 inom några veckor, enligt Folkhälsomyndigheten. Bilden är arrangerad. Smittspridningen är så hög att en stor del ... Read more »

Ökänd kannibal rymde från anstalt – attackerade kvinna

© Ingvar Karmhed/SvD/TT Den ökände kannibal Jeremy Rimbaud, 34, som mördade och åt en 90-årig man år 2011, rymde från anstalten han är placerad vid i franska Toulouse. Han gick ... Read more »

Biden vurderer å sende tusenvis av soldater til Europa

© Det hvite hus via AP/NTB (NTB scanpix) CAMP DAVID: President Joe Biden på Camp David, der han tilbrakte helgen og blant annet hadde møter med sine sikkerhetsrådgivere og representanter ... Read more »

Kina sendte 39 krigsfly mot Taiwan

© Leveres av ABC Nyheter Illustrsjonsbilde. J-16-jagerfly. Formasjonen besto av 24 J-16-jagerfly, 10 fly av typen J-10, ett bombefly, samt fly til bruk i elektronisk krigføring og andre støttefly, opplyser ... Read more »

10 Cloverfield Lane- og Fargo-stjerne blir med i Star Wars' Ahsoka

© Gamereactor 10 Cloverfield Lane- og Fargo-stjerne blir med i Star Wars’ Ahsoka I disse dager må vi Star Wars-fans nøye oss med The Book of Boba Fett hva nytt ... Read more »

Lyxmärket tillverkar sina sista bilar med förbränningsmotor

Italienska Lamborghini är i år inne på sista rundan av bilmodeller med renodlade förbränningsmotorer, enligt premiumbiltillverkarens vd Stephan Winkelmann. © Laurent Cipriani AP/TT Stegvis ska Lamborghini, som ingår i Volkswagenkoncernen, ... Read more »

Dette er årets utfordrere i «Farmen Kjendis»: – Takket nei siden 2017

Dette er årets utfordrere i «Farmen Kjendis»: – Takket nei siden 2017 I tradisjon tro sjekker det inn to utfordrere i løpet av oppholdet på «Farmen kjendis»-gården som skal kjempe ... Read more »

39 kinesiska plan i Taiwans luftrum

© TT Plan av typen J-16 ska ha funnits med bland de kinesiska plan som flög över Taiwans luftrum under söndagen. Arkivbild. 39 kinesiska plan, främst stridsflygplan, flög in över ... Read more »

Ladehybriden DS 4 har fått norske priser

Nye DS 4 har vokst i størrelse, men er fortsatt en ganske kompakt bil. Og nå er de norske prisene klare. Tilbake i 2011 kunne Citroën presentere en helt ny ... Read more »

10 000 med utvisningsbeslut avvek förra året

© Adam Wrafter/SvD/TT Migrationsverket på Pyramidvägen i Solna . Arkivbild. Under 2021 gjordes över 10 000 polisanmälningar av personer som avvikit efter att de fått ett utvisningsbeslut, enligt SVT Nyheter. ... Read more »

Över 10 000 avvikna i fjol efter utvisningsbeslut

© Tillhandahålls av Omni Över 10 000 personer med utvisningsbeslut som avvek under fjolåret är nu efterlysta av polisen. Det är bara en marginell minskning jämfört med de föregående åren, rapporterar ... Read more »

Låtsades komma från polisen – rånade äldre i Malmö

© Tillhandahålls av Omni Åtminstone tre äldre kvinnor blev utsatta för bedrägerier i Malmö på söndagen, rapporterar Sydsvenskan. Två av larmen kom in till polisen vid 19-tiden och båda kvinnorna ... Read more »

Här har flest problem med skulder

© TT Svenskarnas samlade skulder är större än någonsin: 94 miljarder kronor. Arkivbild. Vid årsskiftet fanns 391 039 personer registrerade hos Kronofogden. Det är en minskning med drygt 11 000 personer från ... Read more »

Forskare har funnit generna som skyddar mot svår covid-19

© Kurera Tidskrift AB många människor Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat ... Read more »

Ännu en gala i pandemins skugga

© TT Det är dags att dela ut Guldbaggar igen. Arkivbild.. Efter förra årets pandemianpassade utdelning rullade man ut röda mattan för lite efterlängtat mingel och glam igen. Men sedan ... Read more »

Forskare om hajpade materialet: Förstår inte hur man fått igenom namnet ”biocement”

De kallar sitt material för en ”biocement” som kan minska koldioxidutsläppen rejält. De har också inlett samarbeten med H&M och Darpa. Men vad är det Biomason tillverkar egentligen, och vilken ... Read more »

Eide: Russland viktig årsak til europeisk energikrise

© Leveres av ABC Nyheter – Det framstår som et bevisst politisk valg, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa. Foto: ... Read more »

Olof Palme-priset till Patricia Gualinga

© Stuart Ramson/AP Patricia Gualinga (till höger) tillsammans med en tolk vid en FN-sammankomst i New York 2016. Olof Palmepriset 2021 går till Patricia Gualinga, ledare för Kichwa-folket i Sarayaku ... Read more »

Nordlyset kan komme på gjenvisitt i sør

© Leveres av ABC Nyheter Nordlyset fascinerte skuelystne i store deler av Skandinavia forrige uke. Forskere mener det kan bli mer vanlig å oppleve lysfenomenet i sør de neste årene. ... Read more »

Hemmakontor kontrolleras inte – trots råden från FHM

© Tillhandahålls av Omni Arbetsmiljöverket genomförde inte en enda kontroll av arbetsmiljön på något hemmakontor under 2021, trots råden om hemarbete. Det rapporterar Ekot. Arbetsgivarna har ansvar för arbetsmiljön även ... Read more »

Man i Ovanåker knivskuren i halsen – tre män gripna

© Tillhandahålls av Omni En man i 20-årsåldern i Ovanåker har knivskurits i halsen. Tre män, som också är i 20-årsåldern, har anhållits misstänkta för mordförsök. Det skriver TT. Expressen ... Read more »

Modeskaparen Thierry Mugler är död

© TT Modeller visar upp en av Thierry Muglers kollektioner för hösten och vintern 2013-2014 i Paris. Arkivbild. Den franske modedesignern Thierry Mugler har avlidit 73 år gammal, meddelar hans ... Read more »

Man i Ovanåker knivskuren i halsen – två män gripna

© Tillhandahålls av Omni En man i Ovanåker har knivskurits i halsen – och två män i 20-årsåldern har gripits misstänkta för mordförsök, skriver lokala medier. Expressen skriver att en ... Read more »

Tidligere svensk utenriksminister: – Absolutt nødvendig med Taliban-samtaler

© Leveres av ABC Nyheter Sveriges tidligere utenriksminister, Margot Wallström, mener det er helt nødvendig å gå i dialog med Taliban. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB – Det Norge ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic