Gastromat-chipsen rives ut av hyllene: – Fy faen, hva er det som skjer her?!

© Gastromat FORNØYD: Rune Høydahl er glad, men bittelitt sliten, etter at 50.000 chipsposer har blitt revet bort. Gastromat-chipsen rives ut av hyllene: – Fy faen, hva er det som skjer her?!

De siste ukene har Gastromat-krydderprodusenten eksperimentert med Gastromat-chips.

– Det har vært mye pågang i det siste?

– For oss så har det vært helt vilt, sier Gastromat-produsent Rune Høydahl til Nettavisen.

Hele historien

La oss ta noen steg tilbake: Gastromat er vant til stor pågang. I 2020 solgte de 850.000 bokser med krydderet, skriver Det Norske Bransjemagasinet.

Det gjør Gastromat til den mest solgte krydderboksen, ifølge nettstedet og Høydahl selv. Det eneste det ble solgt mer av i fjor var sort pepper 12 gram på pose.

© Leveres av Nettavisen Gastromatkrydder i nærbilde KRYDDER: Gastromat består blant annet av fersk purre og hvitløk. Foto: Kjetil Ree / Wikimedi Commons

2019 var året for «Den store Gastromat-krisen», som Høydahl selv spøkefullt refererer til det som, da maskinhavari gjorde at det ble stans i produksjonen i 10 måneder.

Etter dette overtok Høydahl produksjonen, og siden har pilene pekt oppover. I år har han eksperimentert med å utvide sortimentet.

– Jeg har sett at det er potensiale for andre Gastromat-varer, vi har jo bare hatt ett produkt, sier Høydahl og refererer til krydderboksen.

© Leveres av Nettavisen FORNØYD: Rune Høydahl er glad, men bittelitt sliten, etter at 50.000 chipsposer har blitt revet bort. FORNØYD: Rune Høydahl er glad, men bittelitt sliten, etter at 50.000 chipsposer har blitt revet bort. Foto: Gastromat

Så da han overtok i starten av 2020 så begynte han og svogeren, som ifølge Høydahl er en veldig stor potetbonde, å snakke litt om andre produkter, som potetgull.

– Fy faen

Men det skulle ta litt tid før drømmen ble til en realitet.

– I april i år så satt jeg hjemme en onsdagskveld på Facebook, der jeg fikk en melding, forteller Høydahl.

Meldingen var fra Eirik Grønseth, som da hadde opprettet Facebook-gruppen «Potetgull med Gastromat – vi har trua!!».

Les også: Slik skal Gunhild Stordalen overtale verden til å ta klima seriøst: – Det har vært en hjemme alene-fest

Produsenten tenkte det var greit å lodde stemningen, og delte gruppen videre fra sin egen side. Høydahl lurte på om det var flere som hadde «trua». Reaksjonene strømmet på umiddelbart. I dag har innlegget nesten 8.000 kommentarer og tusener av likes.

– Bare to timer etter vi hadde lagt det ut, og rett før leggetid, så sa jeg til kona ‘Fy faen, hva er det som skjer her?!’ Det bare eksploderte, forteller Høydahl.

– Vi fikk til slutt en hyggelig telefon fra «Den Lille Chipsfabrikken», som jeg fikk en god tone med, forteller Høydahl. I perioden som fulgte ble det mye chipstesting og gode tilbakemeldinger.

© Leveres av Nettavisen PAKKER: Det tar tid å pakke 50.000 chipsposer for en liten bedrift med to faste ansatte. PAKKER: Det tar tid å pakke 50.000 chipsposer for en liten bedrift med to faste ansatte. Foto: Gastromat

Gastromat-sjefen forteller at han til slutt bestilte 10.000 chipsposer fra produsenten. Chipsfabrikken hadde så stor tro på prosjektet at de på eget initiativ kjørte på med 50.000.

– Og det er jeg jo veldig glad for nå da, sier Høydahl til Nettavisen.

For drøyt tre uker siden ble de første posene lagt ut.

– Vi har aldri vært borti makan. Serveren til nettbutikken kollapset etter 30 sekunder, sier krydderprodusenten.

Så sent som onsdag 15. september ble de siste chipsposene lagt ut for salg og revet bort. Høydahl har rekruttert inn lokal skoleungdom for å få hjelp til å sende ut chipsen.

Så stor interesse har det vært at svindlere skor seg på chipssuksessen. Mer om dette et stykke lengre ned i saken.

Finn-annonser

Men hva skjer når et produkt blir så populært at det blir revet bort fra butikkhyllene? Jo, det dukker opp på privatmarkedet.

På Finn.no finner man i skrivende stund 30 Gastrogull-annonser. Nettavisen har tatt kontakt med en rekke av de håpefulle selgerne.

© Leveres av Nettavisen GULLET: I nettbutikken kostet Gastrogullet 25 kroner. Det går for langt mer på Finn.no GULLET: I nettbutikken kostet Gastrogullet 25 kroner. Det går for langt mer på Finn.no. Foto: Gastromat

En av dem forteller at hun egentlig bare hadde tenkt å kjøpe en to-pack fra produsenten (posene har blitt solgt i både to- og tipack). Etter at nettsiden krasjet på de to første «slippene» så kjøpte hun like godt bare tipacken på tredje forsøk, som hun nå forsøker å bli kvitt deler av.

– Jeg tenker å beholde 2 poser selv og selge resten da jeg ser det er så mange andre som gjør det, skriver hun til Nettavisen.

Les også: Spår matkrise: – Bufferen vår er det som i dag blir brukt som dyrefôr

Finn-smell

Michael Zakariassen er en Finn-selger med litt glimt i øyet.

– Endelig er gastrogull her og folk har gått bananas for å få tak i en pose. Men det er ikke så lett. Her har du din mulighet, skriver han i annonsen som ble publisert 27. august.

500 kroner skulle Zakariassen ha.

Kort tid etter ble annonsen oppdatert:

– Gikk dessverre på en smell. Det gjenstående selges til sterkt redusert pris. Slå til nå, få disse herlige flakene for kun 499kr.

© Leveres av Nettavisen TOMT: Det skulle ikke lykkes for Gastrogull-selger Michael Zakariassen. NESTEN TOMT: Det skulle ikke lykkes for Gastrogull-selger Michael Zakariassen. Foto: Skjermdump (Finn.no)

Finn-annonsøren forteller hva som gikk galt til Nettavisen:

– Smellen gikk vi på samme kveld som innkjøpet. Da det var en helg med venner og familie som ville smake. Nå har de fleste i nærmeste krets fått prøvd og noen poser har blitt delt på jobben, skriver Zakariassen i en melding.

– Har noen poser til på lager som jeg gleder meg til å dele med bekjente som enda ikke har fått prøvd, legger han til.

I de drøyt tre ukene annonsen har lagt ute har det kommet en del meldinger, forteller han:

– Mest fra folk som har skjønt humoren og tilbudt opp til en million for de resterende flakene, men de har dessverre ikke dukket opp, skriver Zakariassen.

Automatisk varsling

En annen Nettavisen har fått svar fra skriver at han har satt opp et automatisk varsel for når chipsen blir lagt ut på hjemmesiden.

– Jeg kan bekrefte at alt blir revet vekk veldig fort, skriver selgeren, som ønsker å forbli anonym.

Les også: Snart er denne pakken historie i mange butikkhyller

– Jeg er ikke veldig glad i potetgull selv, så for min del er det ikke så fristende. Jeg la også lagt merke til at posene solgte for veldig høye priser, og ville prøve selv, for moro skyld.

– Har det kommet noen meldinger?

– Ja. Blir sannsynligvis solgt ila. dagen eller morgendagen, svarer han.

Svindlere

Men det er ikke alle på internett som faktisk sender produktet de tar penger for.

Interessen for Gastrogullet har vært så stor at svindlere har sett sitt snitt til å høste frukter av arbeidet til Gastromat. Nettstedet Gastrogull.com har, så godt det har latt seg gjøre, forsøkt å kopiere nettstedet til Gastromat, og later som at de selger produktet. Høydahl forteller at han har hørt flere historier om folk som har blitt svindlet.

– Det er trist, sier han.

– Her om dagen så fikk jeg en telefon fra en gråtkvalt dame som hadde svidd av rundt 600 kroner på denne falske siden. Jeg bruker jo en god del tid på dette. Folk purrer på hvor ordren deres er, også er det ikke noen ordre hos oss, sier Høydahl.

Den falske nettsiden fremstår ganske lite proff, blant annet med små forbokstaver.

– Det bør ringe en liten bjelle, sier kryddermannen, og sier de flere ganger har informert om at det kun er deres egen side man kan benytte.

– Vi er jo en liten bedrift, så vi tenkte aldri på å registrere Gastrogull.com, som noen nå har klart å snappe opp. Vi har registrert varemerket Gastrogull da, sier Høydahl.

Les også: Ny svindel brer om seg: Dette må du aldri gjøre i SMS

Det falske nettstedet bruker blant annet bilder fra Gastromat. Høydahl forteller at han har rapportert dette inn, både til Shopify, e-handelsplattformen som tilsynelatende benyttes på den falske siden, og til Patentstyret i Norge.

– Vi har gjort alt i vår makt, men sånt tar visst litt tid, sier Høydahl lettere oppgitt.

Kommer det i butikken?

På spørsmål om serverkrasjene, og om krydderprodusenten har vurdert å oppgradere kapasiteten på nettsiden litt, svarer Høydahl:

– Vi er ferdig. Dette var et engangsstunt med 50.000 poser. Det var vi veldig klar på.

Frem til nå har 10.000 av chipsposene vært å finne i butikk, men kun i den lokale Meny Sande, i bygden med samme navn i Vestfold og Telemark. Disse ble revet bort på seks dager.

© Leveres av Nettavisen PLASSKREVENDE: Å frakte chips krever mye volum, selv om pakkene er forholdsvis lette, forteller Høydahl til Nettavisen. PLASSKREVENDE: Å frakte chips krever mye volum, selv om pakkene er forholdsvis lette, forteller Høydahl til Nettavisen. Foto: Gastromat

Hva som skjer videre er ennå uklart.

Høydahl ber sultne kunder om å smøre seg med tålmodighet:

– Det å komme inn i norsk dagligvare det er en lang prosess. Du kan ikke bare banke på hos en kjede og spørre om du kan plassere produktet i hyllene deres.

Han mener de kunne solgt masse i Meny-butikker på Østlandet for eksempel, men at dette ville vært en urettferdig løsning som de ikke ville vært fornøyd med.

– Klart, vi drømmer jo om at dette produktet skal finnes i Finnmark også, sier produsenten.

Les også: Marthe (52) ble forsøkt svindlet for 40.000 kroner. Nå advarer svindeljeger mot ny metode

Netthandel gjennom hjemmesiden deres er likevel ikke løsningen:

– Det er jo krise å kjøpe to poser potetgull til 50 kroner, og så betale 79 kroner i frakt, sier Høydahl.

Han sier at de jobber nå med å få dette distribuert ut på landsbasis.

– Det er ikke noen hemmelighet at vi er i dialog med noen større aktører, men det er fortsatt en lang vei fra der til å få det ut i butikkene.

– Hvis du skal spå her og nå, er det på plass i løpet av vinteren?

– Vi drømmer om at det skjer noe snart. Det er mye spennende som skjer, avslutter Høydahl men en lur latter.

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Gren uppges lämna – hänvisar till sportchef

© Christine Olsson/TT Var Häckens 0–0-match borta mot AIK i söndags Mats Grens sista som tränare för klubben? Arkivbild. SM-guldtränaren Mats Gren lämnar damallsvenska topplaget Häcken, enligt Expressen/GT. “Du får ... Read more »

Intel missade mål – hoppas på nästa kvartal

© Richard Drew AP/TT Intel levererade en mindre bra delårsrapport. Arkivbild. Den amerikanska chiptillverkaren Intel landade under analytikernas prognos med sin delårsrapport för det tredje kvartalet. Omsättningen blev 18,1 miljarder ... Read more »

Göteborg vill tvångsköpa kriminellas fastigheter

© Tillhandahålls av Omni Göteborgs stad vill kunna tvångsköpa fastigheter som ägs av kriminella eller där det pågår kriminell verksamhet, skriver GP. – Då skulle vi enkelt kunna gå in ... Read more »

Kraftig snøvær skaper problemer

Slik så det ut på riksvei 15 ved Grotli like før klokken 20 torsdag kveld. Kraftig snøvær skaper problemer Det kan komme opptil én meter snø det neste døgnet i ... Read more »

Blandat på Wall Street

© Mary Altaffer AP/TT Det blev blandat resultat på USA-börserna på torsdagen. Arkivbild. Indexen i New York spretade på torsdagen när en del rapporter och prognoser drog åt det negativa ... Read more »

Djurgården föll igen efter två tidiga baklängesmål

© Tillhandahålls av Omni Djurgården förlorade ännu en gång hemma på Hovet i ishockeyns SHL. På torsdagen föll Stockholmslaget mot Oskarshamn med 3–2 efter en mardrömsstart på matchen. Bortalaget satte ... Read more »

Mourinho med kraftig skyts mot egne spillere: - Vi har 13 gode spillere

© Fabio Rossi/AS Roma via Getty Images RUNDSPILT: Aldri før har et José Mourinho-lag sluppet inn seks mål, slik Roma gjorde i Bodø. Mourinho med kraftig skyts mot egne spillere: ... Read more »

Knutsen etter brakseieren mot Roma: – Vil huske dette lenge

© (NTB scanpix) Kjetil Knutsen og José Mourinho før kampen torsdag. Foto: Mats Torbergsen / NTB Knutsen etter brakseieren mot Roma: – Vil huske dette lenge – Jeg så ikke ... Read more »

Utredare: Tesla i dödsolycka inte förarlös

© Christophe Ena/AP/TT Elbilstillverkaren Tesla har fått mycket uppmärksamhet för utvecklingen av självkörande teknik. Arkivbild. En Teslabil som var inblandad i en uppmärksammad dödsolycka i Texas i april var inte ... Read more »

Frölundas veteraner "still going strong"

© Mikael Fritzon/TT Elmer Söderblom avgjorde för Frölunda. Ett flertal titlar vardera de senaste åren sätter epitetet tungviktsmöte på matcherna mellan Växjö och Frölunda. Lagens första kamp för säsongen bjöd ... Read more »

Tung skånemoderat vill släppa in SD i en M-regering

© Tillhandahålls av Omni Den tunga Skånemoderaten Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, vill att Sverigedemokraterna ska släppas in i en eventuell M-ledd regering efter valet. Det säger han till Sydsvenskan. ... Read more »

Natos nya försvarsplan efter Afghanistan

© Virginia Mayo/AP/TT Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid försvarsalliansens toppmöte i Bryssel på torsdagen. Natos försvarsministrar har mötts för första gången efter sedan talibanrörelsen tog över Afghanistan i augusti. Slutsatsen ... Read more »

Stjernen stakk fra med seier over Lillehammer

© (NTB scanpix) Andreas Martinsen og hans Lillehammer tok ledelsen, men røk 3-8 borte mot Stjernen torsdag. Foto: Geir Olsen / NTB Stjernen stakk fra med seier over Lillehammer Stjernen ... Read more »

Analys: Stridslinjer klarnar – finns den politiska viljan?

© Tillhandahålls av Omni Gemensamt för de länder som enligt en ny läcka försökt tona ned behovet av en omställning till fossilfria bränslen är att de är storproducenter och konsumenter ... Read more »

Italiensk supporter bortvist for rasisme – politiet i Bodø forbereder seg på hektisk kveld

© Mats Torbergsen/NTB BORTVIST: En italiensk supporter ble bortvist fra Aspmyra etter å ha kommet med rasistiske tilrop. Her jubler Bodø/Glimt etter sin tredje scoring under Conference Leauge kampen i ... Read more »

U23-kvinnene spilte uavgjort mot Nederland

© (NTB scanpix) Vålerengas Celin Bizet Ildhusøy scoret ett mål i 1-1-kampen på Melløs for U23-landslaget mot Nederland. Foto: Fredrik Hagen / NTB U23-kvinnene spilte uavgjort mot Nederland Nils Lexrøds ... Read more »

Statsministeren gratulerer Bodø/Glimt etter sensasjonsseieren

© (NTB scanpix) Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gratulerer Bodø/Glimt etter seieren mot Roma. Foto: Javad Parsa / NTB Statsministeren gratulerer Bodø/Glimt etter sensasjonsseieren Bodø/Glimt tok styringen fra start og ... Read more »

Krisen djupare för Djurgården – föll mot IKO

© Christine Olsson/TT Djurgården föll mot Oskarshamn på Hovet. Segern mot Timrå senast var en engångsföreteelse. Hemma mot Oskarshamn kom en ny förlust för SHL:s krislag Djurgården. Smålänningarna vann med ... Read more »

Baneheia-dømte Jan Helge Andersens forsvarer: Ikke avtalt nye avhør

© Leveres av ABC Nyheter Jan Helge Andersens forsvarer, Svein Holden, sier til Fædrelandsvennen at det ikke er avtalt flere nye vitneavhør med hans klient. Foto: Ørn E. Borgen / ... Read more »

Ny ledelse i næringsministerens familiebedrift, men han selger seg ikke ut

© (NTB scanpix) Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er på plass som næringsminister, og nå er også ny leder på plass i familiebedriften Vestre. Foto: Fredrik Hagen / NTB Ny ... Read more »

Berlusconi frikänns för muta i festhärva

© Claudio Furlan/LaPresse via AP/TT Silvio Berlusconi, här vid borgmästarvalet i Milano i början av oktober. Arkivbild. Silvio Berlusconi är icke skyldig till ett av de mutbrott han anklagas för ... Read more »

Högg kvinna i magen – döms till tio års fängelse

© Henrik Montgomery/TT En man döms av Östersunds tingsrätt till tio års fängelse för mordförsök. Arkivbild. En 54-årig man döms till tio års fängelse för ett mordförsök på en närstående ... Read more »

Skellefteå vägde tyngst i toppmötet

© Andreas Hillergren/TT Adam Mascherin avgjode för Skellefteå. Arkivbild. Skellefteå kunde avgöra SHL-toppmötet mot Rögle i förlängningen. Några sekunder innan det var dags för straffar kunde Adam Mascherin slå pucken ... Read more »

Holmgren Pedersen og Aursnes vant den «norske» duellen i Europa Conference League

© (NTB scanpix) Marcus Holmgren Pedersen spilte hele kampen for Feyenoord i seieren over Union Berlin torsdag. Foto: Annika Byrde / NTB Holmgren Pedersen og Aursnes vant den «norske» duellen ... Read more »

Bodø/Glimt utklasset Roma i Europa: – Det største jeg har opplevd

© (NTB scanpix) Erik Botheim scoret to ganger for Bodø/Glimt mot Roma torsdag. Foto: Mats Torbergsen / NTB Bodø/Glimt utklasset Roma i Europa: – Det største jeg har opplevd Det ... Read more »

Dansk overlege: Koronapille kan hindre smittespredning

© (NTB scanpix) Ifølge legemiddelprodusenten Merck kan koronapillen Molnupiravir halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død. En dansk overlege sier at det foreløpig ikke har kommet så mye info om pillen, ... Read more »

WHO: 180 000 inom vården kan ha dött i covidpandemin

© Tillhandahålls av Omni Mellan 80 000 och 180 000 anställda inom hälso- och sjukvården globalt kan ha dött till följd av covid-19 under perioden januari 2020-maj 2021. Det uppger världshälsoorganisationen WHO ... Read more »

Dansk overlege: Coronapille kan hindre smittespredning

© Leveres av ABC Nyheter Ifølge legemiddelprodusenten Merck kan coronapillen Molnupiravir halvere risikoen for sykehusinnleggelse og død. En dansk overlege sier at det foreløpig ikke har kommet så mye info ... Read more »

Började med Football Manager - snart kan han assistera Norling

© Bildbyrån Martin Falk. Där har ni namnet på den som väntas assistera Rikard Norling i IFK Norrköping nästa säsong.  – Vi är i en process där vi ser över ... Read more »

Femte raka hemmaförlusten för DIF – mot mardrömsmotståndaren

© Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån Patrik Karlkvist var med och sänkte Djurgården. IK Oskarshamn åkte upp till Stockholm och tog alla tre poängen på Hovet.  De vann nämligen med 3-1 ... Read more »

Gnir seg i øynene over Bodø/Glimts storseier. Vekker oppsikt i utlandet

© Mats Torbergsen (NTB) STORSEIER: Bodø/Glimt slo José Mourinhos Roma med smått ufattelige 6-1. Gnir seg i øynene over Bodø/Glimts storseier. Vekker oppsikt i utlandet BODØ/GLIMT – ROMA 6-1: BODØ ... Read more »

Snøværet på Vestlandet: Riksvei 15 er stengt

© Foto: Statens Vegvesen Slik så det på på riksvei 15 ved Grotli like før klokken 20 torsdag kveld. Snøværet på Vestlandet: Riksvei 15 er stengt Kraftig snøvær i Vestland ... Read more »

IS-kvinnorna anhållna för krigsförbrytelser

© Fredrik Sandberg/TT Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda. Tre IS-kvinnor har landat med åtta barn på Arlanda. De möttes av polis på flygplatsen och barnen har ... Read more »

Morddömd USA-polis fick straffet sänkt

© Elizabeth Flores/AP/TT Ex-polisen Mohamed Noor i Minnesota tog på torsdagen emot sitt straff för dråp. En morddömd amerikansk polis har fått sitt straff kraftigt sänkt. Mohamed Noor sköt ihjäl ... Read more »

Återvändande IS-kvinnorna har anhållits för krigsbrott

© Tillhandahålls av Omni De tre kvinnor som tidigare anslutit sig till IS och på torsdagen kom tillbaka Sverige har anhållits misstänkta för krigsbrott, uppger Åklagarmyndigheten. – Förhör kommer nu ... Read more »

Bodø/Glimt utklasset Roma og José Mourinho i Europa Conference League – vant 6-1

© Leveres av ABC Nyheter Erik Botheim scoret to ganger for Bodø/Glimt mot Roma torsdag. Foto: Mats Torbergsen / NTB Det var elektrisk stemning i Bodø torsdag. Sur vind og ... Read more »

22 forskare: ”Fel att sluta testa fullvaccinerade”

© Tillhandahålls av Omni Att fullvaccinerade med symptom på covid-19 från och med 1 november inte längre rekommenderas att testa sig bryter mot WHO:s rekommendationer, skriver 22 forskare på DN ... Read more »

Vil evaluere omstridt lovendring: - Må sørge for at alle alvorlig syke får hjelp

© Foto: Live Austgard NY: Ingvild Kjerkol sier regjeringen vil hindre nedbygging av sengeplasser i psykiatrien, og gjøre en grundig tvangs-evaluering. Vil evaluere omstridt lovendring: − Må sørge for at alle ... Read more »

Bodø/Glimt ydmyker Roma og Mourinho

© Fabio Rossi/AS Roma via Getty Images KJØLIG: José Mourinho ser ikke ut til å kose seg nevneverdig i Bodø-kulden. Bodø/Glimt ydmyker Roma og Mourinho BODØ/GLIMT – AS ROMA (6-1): ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic