Frankrig: Ny forsvarspagt styrker behov for europæisk enegang

© Jay Cronan/AFP Ny forsvarspagt indebærer, at Australien trækker sig fra milliardkontrakt om køb af franskbyggede ubåde, og det strider mod samarbejdsånden mellem de to lande, lyder det fra den franske regering. Foto fra februar 2019 viser Australiens premierminister, Scott Morrison, sammen med forsvarsminister Christopher Pyne (t.v.) og Frankrigs forsvarsminister, Florence Parly, efter at de tre havde underskrevet ubådsaftalen.

En ny forsvarsalliance mellem USA, Storbritannien og Australien for dele af Det Indiske Ocean og dele af Stillehavet gør det endnu mere påtrængende med et udvidet forsvarssamarbejde i Europa.

Det siger Frankrigs udenrigsminister og forsvarsminister i en fælles udtalelse natten til torsdag.

– Der er ingen anden troværdig måde at forsvare vores interesser og værdier på rundt omkring i verden. Herunder i Indo-Pacific-området, siger udenrigsminister Jean-Yves Le Drian og forsvarsminister Florence Parly i udtalelsen.

Regionen, som der tales om, dækker stort set hele Det Indiske Ocean og Stillehavet. Fra den afrikanske østkyst til det vestlige USA.

De franske ministre beklager samtidig, at en aftale om at Australien skulle købe franskdesignede ubåde for milliarder af dollar, bliver skrottet som følge af den nye alliance.

I stedet vil Australien få hjælp fra USA og Storbritannien til at opbygge en flåde af atomdrevne ubåde.

Krigsfartøjerne skal udstyres med konventionelle våben.

– Den amerikanske beslutning om at skubbe en europæisk allieret og partner som Frankrig til side fra et strukturelt partnerskab med Australien, viser en mangel på sammenhæng, som Frankrig kun kan notere sig og beklage, siger de to franske ministre.

Australien valgte i 2016 det franske værft Naval Group til at bygge en ny flåde af ubåde, der skal erstatte flådens over to årtier gamle ubåde. Ordren havde en værdi svarende til cirka 252 milliarder kroner.

Ordren anses som en af de mest lukrative forsvarsaftaler i verden, men den har været plaget af problemer og forsinkelser på grund af et australsk krav om, at størstedelen af byggeriet skal ske lokalt.

– Australiens beslutning om at droppe kontrakten strider mod samarbejdsånden mellem de to lande, siger de franske ministre i fællesudtalelsen.

I New Zealand er der heller ikke begejstring over, at den nære allierede Australien skal have atomdrevne ubåde.

Premierminister Jacinda Ardern siger i en udtalelse, at “New Zealands holdning om forbud mod atomdrevne ubåde i vores farvande er uændret”. Dermed får ubådene ikke lov til at bevæge sig ind på newzealandsk territorie.

/ritzau/Reuters

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Milan-træner: For tidligt at snakke om mesterskaber

© Marco Bertorello/AFP Stefano Pioli har været træner for AC Milan i lidt over to år. I sidste sæson lykkedes det for træneren at lede holdet til en andenplads i ... Read more »

Partier om hjemløseudspil: Regeringen skal gøre mere

© Liselotte Sabroe/Scanpix Social- og ældreminister Astrid Krag (S) præsenterede mandag formiddag regeringens udspil, der skal nedbringe antallet af hjemløse. I 2019 blev det opgjort, at der er knap 6500 ... Read more »

FN advarer: Sultkatastrofe truer Afghanistan

© Jorge Silva/Reuters Kvinde sidder ved seng med to børn på intensivafdeling på hospital i Kabul. Afghanistan er på randen af en af verdens værste humanitære katastrofer, advarer flere store ... Read more »

Politi får 61 sager om vold mod betjente efter fodboldoptøjer

Københavns Vestegns Politi undersøger 61 anmeldelser om vold mod politifolk i forbindelse med optøjer ved et lokalopgør mellem superligaklubberne Brøndby og FC København, som blev spillet søndag. Det oplyser politikredsen ... Read more »

Merkel deltager i FN's klimatopmøde i Glasgow

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, rejser til Glasgow på søndag for at deltage i FN-klimatopmødet COP26, oplyser regeringstalsmanden Steffen Seibert i Berlin. Han tilføjer, at den tyske miljøminister også vil ... Read more »

Der er 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

© Niels Christian Vilmann/Scanpix Der er registreret 1411 nye smittede med coronavirus siden søndag. De positive svar er fundet blandt knap 67.000 PCR-test. (Arkivfoto). Det seneste døgn er yderligere 1411 ... Read more »

Statsministeren deltager i to dage af klimatopmøde i Glasgow

© Pool/Reuters Statsminister Mette Frederiksen deltager i næste uge i et klimatopmøde i Skotland. Her ses Mette Frederiksen ved EU-topmødet i sidste uge i Bruxelles i Belgien. Olivier Matthys/Pool via ... Read more »

Tauson slår sig overlegent videre i Italien

© Jerry Lai/Scanpix Clara Tauson er sikkert videre i Italien. (Arkivfoto) Tennisspilleren Clara Tauson fik mandag en god start på WTA 250-turneringen i italienske Courmayeur. Den femteseedede dansker vandt med ... Read more »

Landstræner om fodboldkvinder: Vi skal bestå i modgang

© Bo Amstrup/Scanpix Danmark vandt senest 8-0 over Bosnien. I kampen scorede angriberen Signe Bruun (i midten) fem mål og slog rekorden for flest mål scoret i en kamp for ... Read more »

Kommuner nøler ifølge minister med at beskytte drikkevand

Indsatsen for at beskytte drikkevandet går for langsomt ude i kommunerne, lyder kritikken fra miljøminister Lea Wermelin (S). – Vores drikkevand skal være rent – nu og i fremtiden. Men ... Read more »

Kinesisk sikkerhedslov får Amnesty til at lukke kontor i Hongkong

Amnesty International lukker fra nytår sit kontor i Hongkong med henvisning til Kinas nye hårde sikkerhedslov i området. Loven, som er blevet presset igennem af det kommunistiske styre i Beijing, ... Read more »

Jeff Winther i giganthop: Fik bizar optakt til triumf

© Henning Bagger/Scanpix Jeff Winther strøg søndag til tops i Mallorca Golf Open. (Arkivfoto) Den danske golfspiller Jeff Winther tager et gigantspring frem på den opdaterede verdensrangliste efter søndagens triumf ... Read more »

FAKTA: Boliger og nyt partnerskab skal bekæmpe hjemløshed

Regeringen vil med nyt udspil reducere antallet af hjemløse i Danmark og samtidig fjerne langvarig hjemløshed. Det skal ske gennem en række forslag, som overordnet inddeles i tre indsatser. 1) ... Read more »

S vil hjemløshed til livs med billige boliger og personlig støtte

© Bjarke ørsted/Scanpix Regeringen vil bringe antallet af hjemløse ned og afskaffe langvarig hjemløshed. Det skal blandt andet ske ved at sikre flere billige boliger, individuelt tilpasset bostøtte og omlægning ... Read more »

400 liter syre løber ud i kælder hos medicinalvirksomhed

© Linda Kastrup/Scanpix Et udslip af salpetersyre hos Novo Nordisk i Hillerød har mandag betydet, at veje i området omkring Brennum Park har været spærret. (Arkivfoto) Der er mandag morgen ... Read more »

Svømmeunion snupper sportschef fra kano- og kajakforbund

Lars Robl skifter fra jobbet som sportschef i Dansk Kano og Kajak Forbund til det tilsvarende job i Dansk Svømmeunion. Det oplyser svømmeunionen i en pressemeddelelse. I Dansk Svømmeunion er ... Read more »

Tysk kvinde idømt ti år for IS-drab på yazidipige

© Sven Hoppe/Scanpix Den dømte kvinde ved ankomsten til mandages retsmøde i München, hvor hun blev idømt ti års fængsel for at slutte sig til IS og for at lade ... Read more »

Tina Lund udsat for voldsom indbrud: Efterlyser sin vielsesring

Noget af det mest uhyggelige og ubehagelige er sket for stjernerytteren, Tina Lund, og hendes familie. Den lille familie på fire har været udsat for indbrud i deres hjem, og ... Read more »

Overvejer du plugin eller elbil? Så kom med til elbilmessen eCarExpo

© biltorvet.dk På fredag 29. oktober åbner elbilmessen eCarExpo, og i løbet af weekenden kan publikum opleve flere Danmarks premiere af el- og plugin-hybridbiler. Det er første gang, der afholdes ... Read more »

Coronaudbrud overskygger forberedelser til vinter-OL

© Noel Celis/AFP Den olympiske flamme kom i sidste uge til Beijing forud for vinter-OL i den kinesiske hovedstad. Onsdag er der 100 dage til åbningsceremonien for vinter-OL i Beijing, ... Read more »

Oprydning efter PFOS bliver ifølge ekspert dyr og besværlig

© Henning Bagger/Scanpix Selv om der hele tiden kommer nye teknologier på banen, er det en meget vanskelig og bekostelig opgave at fjerne stoffer som PFOS fra naturen. Det vurderer ... Read more »

29-årig mand dør i soloulykke nær Kjellerup

En 29-årig mand er mandag morgen afgået ved døden efter en trafikulykke nord for Kjellerup i Midtjylland. Det oplyser indsatsleder Allan Baltzer-Aaes fra Midt- og Vestjyllands Politi til Midtjyllands Avis. ... Read more »

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Politiet efterforsker på nuværende tidspunkt et drab på en 55-årig kvinde, der er død efter knivstik i Tisvildeleje. Det oplyser Nordsjællands Politi på det sociale ... Read more »

Remee og Mathilde afslører kønnet på deres andet barn

© Søren Bidstrup/Scanpix Remee Jackman og Mathilde Gøhler er i forvejen forældre til datteren Kenya, som ofte optræder i parrets realityprogram “Remee og Mathilde” og på deres respektive Instagram-profiler. (Arkivfoto). ... Read more »

Ingen digital post fra det offentlige fire dage i november

© Liselotte Sabroe/Scanpix Fra 26. til 29. november vil det ikke være muligt at modtage eller besvare beskeder i Digital Post. (Arkivfoto) I slutningen af november vil borgere ikke med ... Read more »

Kofod vil diskutere migration ved topmøde i Rwanda

© Philip Davali/Scanpix Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil også diskutere migration og de danske aftaler med Rwanda, der kan føre til modtagecentre i landet for asylansøgere. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ... Read more »

‘Venner'-stjerne er død

Den populære ‘Venner’-karakter James Michael Tyler er afgået ved døden. James Michael Tyler, der i mange år spillede ‘Gunther’ i serien ‘Venner’, har mistet livet til kræft. Han blev 59 ... Read more »

Støttepartier vil have ryddet op efter PFOS-forurening i Forsvaret

© Mads Claus Rasmussen/Scanpix Det er ikke alene brug for en fysisk oprydning, men også en politisk oprydning, lyder det fra Enhedslistens Eva Flyvholm. Hun vil have besked om, hvad ... Read more »

Afgørende Mikkel Hansen-missil skaber jubel

© Ina Fassbender/AFP Mikkel Hansen scorede PSG’s sejrsmål i sidste sekund. (Arkivfoto) Mikkel Hansen viste søndag, hvorfor han er regnet som en af verdens bedste håndboldspillere. Således scorede Paris Saint-Germain-stjernen ... Read more »

To personer sigtes for vold mod politi efter fodboldoptøjer

Fem politibetjente kom søndag på skadestuen i forbindelse med optøjer ved et lokalopgør mellem superligaklubberne Brøndby og FC København. Det oplyser Københavns Vestegns Politi mandag morgen. Betjentene blev ramt af ... Read more »

Militær i Sudan stormer premierministers hjem - regering fængslet

© Hannibal Hanschke/Reuters Sudans midlertidige premierminister, Abdalla Hamdok, er natten til mandag angiveligt sat i husarrest, efter at en gruppe militærfolk stormede hans bolig. (Arkivfoto). USA og EU udtrykker mandag ... Read more »

Rød blok falder til under 50 procent i ny meningsmåling

Rød blok får for første gang siden august 2018 under 50 procent af stemmerne i en meningsmåling af Voxmeter for Ritzau. Rød blok tæller i Voxmeteres opdeling Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, ... Read more »

Skadet Braithwaite: Den gamle Braithwaite er død

© Josep Lago/AFP Martin Braithwaite scorede to gange i premiererunden, men blev kort efter knæskadet. (Arkivfoto) – Den Martin Braithwaite, der blev skadet, er død, når jeg kommer tilbage. Det ... Read more »

Lav det perfekte foder til havens fugle

Placér foderpladsen et sted, hvor fuglene har fred og frit udsyn. Ellers risikerer du, at de bliver væk, fordi de ikke har udsyn til eventuelle fjender. Placér derudover gerne foderpladsen, ... Read more »

Luftfarten advarer politikere om fortsatte problemer

Selv om der er positive tendenser rundt om i dansk luftfart, er det langt fra alle aktører på området, der er reddet fri af coronakrisen. Sådan lyder advarslen fra Brancheforeningen ... Read more »

Michael Jordans sko bliver solgt for ni millioner på auktion

© Richard Heathcote/AFP Michael Jordan nåede at vinde NBA-mesterskabet seks gange med sin klub Chicago Bulls. Nu er et sæt sko fra den første NBA-sæson solgt for 9,4 millioner kroner ... Read more »

Colombias mest berygtede narkobaron skal udleveres til USA

© Colombian Police/Reuters Narkosmugleren Dairo Antonio Usuga (th) også kendt som Otoniel blev anholdt lørdag efter en kæmpe aktion, der både involverede Colombias hær, politi og luftvåben. Colombias mest eftersøgte ... Read more »

Syreudslip hos medicinalvirksomhed spærrer veje i Hillerød

© Linda Kastrup/Ritzau Scanpix Der er sket et “større udslip” af salpetersyre hos medicinalvirksomheden Novo Nordisk i Hillerød. Udslippet er kun inde i bygningen på Brennum Park, og der er ... Read more »

Islamisk Stat tager skylden for bombeangreb i Uganda

© Badru Katumba/AFP Bombeeksplosionen fandt sted på en restaurant i en forstad til Ugandas hovedstad, Kampala, ved 21-tiden lørdag aften. Stedet blev afspærret af hensyn til politiets efterforskning. Søndag har ... Read more »

Region så bort fra indvending fra forsker i Grindsted-sag

© Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark, erkender, at hun skulle have været varsom med at bruge ordet “dokumentere” i forbindelse med rapport om ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic