Fotballdrakter omsettes for titalls millioner i året: – Det tok helt av

Fotballdrakter omsettes for titalls millioner i året: – Det tok helt av

CARL BERNERS PLASS (Nettavisen): Hundrevis av mennesker står som sild i en tønne utenfor «Carls» en lørdagsmorgen og venter spent på å bli sluppet inn.

I det klokka slår 11:00 presis åpnes dørene, og folkemengden kriger seg inn for å være de første som når fram til over de mer enn 1000 draktene som henger pent på rekke og rad innenfor murveggene.

Hold deg oppdatert på siste nytt: Få Nettavisen-appen til iPhone og Android her!

Ikoniske fotballdrakter med spillere som Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Erling Braut Haaland trykket på ryggen har for alvor inntatt motebildet de seneste året, noe som har ført til en voldsom økning av folk som ønsker å kjøpe fotballdrakter.

Krister Haraldsen (39) har drevet med salg av fotballdrakter siden 2016, og står bak Facebook-gruppen «Kjøp, salg og bytte av fotballdrakter og sko».

Nettavisen møter Haraldsen i forbindelse med pop-up shopen på «Carls», hvor flere har stått i flere timer for å være først inn dørene. Han er klokkeklar i sin tale på spørsmål om det er vanskelig å tjene penger på salg av fotballdrakter:

– Nei! Nei, nei, nei. Med den «flyten» eller «moten» som dette er inne i nå … sier Haraldsen, og tenker seg litt om før han fortsetter:

– Hvis du ser den Ronaldinho-drakten der, den har jeg priset til 2000 kroner. Hvis du kjøper den til 2000 kroner og bestemmer deg for at du ikke vil ha den allikevel, så får du 2000 kroner igjen når du selger den, forklarer han videre.

android, fotballdrakter omsettes for titalls millioner i året: – det tok helt av

FELLESSKAP: Krister Haraldsen forklarer at han opprettet Facebook-gruppen fordi han ønsket å skape et «community» av mennesker som liker fotballdrakter. Foto: Jesper Horsinek (Nettavisen)

Omsettes for titalls millioner

Å skape et «community» av mennesker som liker fotballdrakter var Haraldsens mål da han opprettet Facebook-gruppen, og det kan man trygt si at han har lykkes med.

I skrivende stund er det over 21.000 medlemmer i gruppen, og det florerte av mennesker på den nylige pop-upen som ble avholdt på Carls.

Den enorme interessen medfører at det er store pengesummer i omløp.

Haraldsen forteller at det i 2023 ble omsatt for over 20 millioner kroner gjennom Facebook-gruppen, og i år er det estimert at det vil være mellom 30 og 40 millioner i omløp.

android, fotballdrakter omsettes for titalls millioner i året: – det tok helt av

SILD I TØNNE: De fremmøtte måtte slippes inn puljevis for at det skulle være mulig å komme seg rundt i lokalet. Foto: Thomas Kvalvågnes

Med såpass store summer i omløp planlegges det nå å ta grep. Haraldsen – som selv ikke får noe profitt fra salgene i gruppen – forteller at Facebook ikke har de nødvendige verktøyene for å kunne sikre kjøpernes sikkerhet.

– Det skaper usikkerhet og det skaper momenter som gjør at folk ikke alltid kan stole på dem, forklarer Haraldsen, og fortsetter:

– Vi forsøker å luke det ut på Facebook-gruppen etter beste evne, men vi håper og tror at det problemet blir helt borte når vi får en nettside hvor man må logge inn med BankID.

– Det tok bare av

Til tross for han nå er blant landets mest profilerte fotballdrakt-samlere var han lenge i tvil om det var noe han ønsket å dele med omverdenen eller ikke.

– For min del så startet det da jeg opprettet en Instagram-konto i 2016. Det var en kompis av meg som sa: «Du har så mange fine drakter, du er nødt til å vise dem til verden». Jeg tenkte først nei, og syntes at det var litt flaut.

android, fotballdrakter omsettes for titalls millioner i året: – det tok helt av

NOE FOR ENHVER SMAK: De besøkende hadde over 1000 drakter å velge i mellom. Foto: Thomas Kvalvågnes

Haraldsen forteller at han har sendt drakter til hver eneste del av verden – deriblant Singapore, Australia og USA.

– Det er litt det som er kraften med sosiale medier: Du vet ikke helt hva det er før du faktisk hopper inn i det selv. Og når jeg hoppet inn i det så tok det bare helt av, gliser Haraldsen.

Vil «leve av fotballen»

Haraldsen estimerer at han bruker ca. tre til fire timer på å kjøpe og selge fotballdrakter per dag. Dette gjør det ved siden av fulltidsjobben og familien sin.

Han er klar på at han allerede nå kunne ha levd av kun å selge fotballdrakter.

– Jo, det kunne jeg. Det er mange baller i lufta nå, så neste steg blir å få til en såkalt folkeinvestering på nettsiden, for så å kunne ansette meg 100 prosent, forklarer Haraldsen.

Da han var yngre drømte han om å bli fotballproff. Det ble han aldri, men nå øyner han muligheten til å leve av fotballen allikevel.

– Jeg sa når jeg var liten at jeg skulle leve av fotballen. Fotballproff ble jeg jo ikke, så det kan fort bli dette som blir levebrødet mitt, ler Haraldsen.

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World