Folketinget afsætter penge til reparationer for at sænke forbrug

folketinget afsætter penge til reparationer for at sænke forbrug

De Radikales Samira Nawa vil bruge pengene på et direkte skattefradrag for reparationer.

Hvis telefonen eller vaskemaskinen går i stykker, skal det være nemmere og billigere at få repareret den i stedet for at købe en ny.

Det mener regeringen og partierne bag finansloven.

De afsætter derfor 80 millioner kroner over de næste fire år til at øge reparationer af varer og styrke en cirkulær økonomi.

– Regeringen og aftalepartierne ønsker at understøtte en kulturændring, hvor cirkularitet, genbrug og reparationer styrkes for på den måde at bidrage til et reduceret klimaaftryk fra danskernes forbrug, skriver partierne bag aftalen.

Det er endnu ikke besluttet, hvordan pengene konkret skal bruges. Det vil der blive taget stilling til i andet halvår af 2024.

Men i finansloven er der eksempler på, hvilken retning det kan tage.

Der skal etableres en ny pulje, hvorfra der kan søges om tilskud til projekter, der fremmer cirkularitet og reparationer.

Det kan eksempelvis være reparationscaféer, undervisningsforløb i reparationer, tilskud eller skattefradrag, der kan gøre reparationer billigere.

Der skal ligeledes udarbejdes en handlingsplan, der understøtter reparationer, adgang til reservedele, opdateringer og levetidsforlængelser af produkter.

Heri skal der være konkrete tiltag, der understøtter et mindre forbrug af naturressourcer og øget genanvendelse i Danmark.

De Radikale havde taget et ønske om et direkte reparationsfradrag med til forhandlingerne om finansloven.

Så vidt nåede de ikke, men forslaget er taget med som et eksempel på det, den kommende udmøntning af pengene kan bruges til.

Derfor er partiets finans- og klimaordfører, Samira Nawa, positiv over for, at finansloven kommer til at skabe et ryk mod flere reparationer og færre nyindkøb.

– I lang tid har vi talt om, at vi skal have mere cirkularitet og mere genbrug, men at få afsat penge til det og konkret få sat adresse på, hvad det skal bruges til, det synes jeg ikke, jeg er lykkedes med før, siger hun.

Danskernes forbrug af varer har et klimaaftryk, der ikke afspejles i vores klimamål, fordi produkterne ofte produceres i udlandet.

Samira Nawa ser derfor et øget fokus på reparationer som en vej til at nedbringe vores mere indirekte klimabelastning.

– Det her er et første skridt, hvor Christiansborg viser, at man er villig til at kigge på klimaaftrykket fra vores forbrug.

Når puljerne konkret skal udmøntes i anden halvdel af 2024, vil De Radikale igen slå på tromme for, at der oprettes et direkte skattefradrag for reparationer.

De afsatte 80 millioner kroner er dog et lille beløb til en stor dagsorden, lyder det fra Ingeniørforeningen IDA.

– Det er en start, men så heller ikke mere, siger foreningens chefkonsulent inden for cirkulær økonomi, Sine Beuse Fauerby.

– Med 80 millioner kroner over de næste fire år kommer vi kun lige et lille stykke ud af startboksen, men er ikke i nærheden af at komme i mål.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World