Finansloven genopliver tre midlertidigt lukkede sønderjyske museer

finansloven genopliver tre midlertidigt lukkede sønderjyske museer

Cathrinesminde Teglværk er et af de museer, som Museum Sønderjylland med et ekstra driftstilskud på 4,5 millioner kroner kan genåbne.

I efteråret sidste år måtte Museum Sønderjylland lukke tre museer på ubestemt tid. Årsagen var særligt høje priser på energi.

Med den midlertidige lukning af de tre museer fulgte også afskedigelse af 11 ansatte.

Men på finansloven for 2024, som er blevet præsenteret mandag, er der afsat et ekstra driftstilskud på 4,5 millioner kroner til Museum Sønderjylland.

Det betyder, at de tre lukkede museer – Drøhses Hus i Tønder, Kulturhistorie Aabenraa og Cathrinesminde Teglværk – kan genåbne.

Det oplyser Museum Sønderjylland i en pressemeddelelse.

– Det er en bevilling, som skal gå til dels at ansætte medarbejdere, der skal sidde i billetsalg og gøre rent, men også til medarbejdere, der skal sørge for, at der er spændende aktiviteter og indhold de tre steder.

– Vi er enormt lettede og glade, fordi det vidner om, at politikerne på Christiansborg synes, at det, som Museum Sønderjylland kan, er væsentligt, siger direktør Axel Johnsen.

Direktøren forklarer, at da de tre museer måtte lukkes midlertidigt i efteråret sidste år, skyldtes det, at udsigten til høje energipriser truede med at vælte budgettet.

Der tegnede sig et stort hul i regnskabet på flere millioner kroner. Helt så galt gik det dog ikke.

– Med de prognoser, vi havde i 2022, da vi lagde budgettet, stod vi og kiggede ned i merudgifter på omkring fem millioner kroner. Det skulle vi skabe plads til i budgettet, og det krævede, at vi måtte skære dramatisk.

– Energipriserne gik dog ikke helt så meget amok, som prognoserne sagde, og da vi kom et stykke ind i 2023, kunne vi sænke skuldrene en anelse og nå at omstille os i forhold til for eksempel at spare på energien, forklarer direktøren.

Men de tre museer var blevet lukket, og den slags kan man ikke åbne og lukke hele tiden, siger han.

– Nu er vi kommet til budget 2024, og der kan vi nu genåbne de tre museer og også sørge for, at vi kan byde på noget rigtig godt indhold.

Der skal slås stillinger op nu, men hvor mange kan Axel Johnsen ikke sige endnu.

Museum Sønderjylland er et statsanerkendt museum med cirka 150 ansatte.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World